Slovenija

NMP: nujna je temeljita reorganizacija, a kdaj bo izpeljana?

Ljubljana, 01. 12. 2019 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / Ma.Ko.
Komentarji
15

Da nujna medicinska pomoč ne deluje, tako kot bi morala, občutijo predvsem prebivalci lokalnih okolij, kjer primanjkuje družinskih zdravnikov. Kljub temu da se na ministrstvu za zdravje zavedajo problema neenakopravne obravnave vseh prebivalcev v državi in načrtujejo temeljito prenovo mreže, ne odgovarjajo na vprašanje, kdaj bodo spremembe uvedli.

Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, bo ključni ukrep reorganizacijskega sistema nujne medicinske pomoči (NMP) vzpostavitev dispečerske službe zdravstva: "Ključno je, da razpolagamo s podatki o obremenitvah, odzivnih in dostopnih časih, ki jih bo na podlagi enakih meril zagotovila dispečerska služba. S pomočjo podatkov bo nato izvedena revizija mreže službe NMP."

Iz zdravstvenih domov očitajo, da se časovnica, ko naj bi zaživela dispečerska služba, vsako leto spreminja in oddaljuje.
Iz zdravstvenih domov očitajo, da se časovnica, ko naj bi zaživela dispečerska služba, vsako leto spreminja in oddaljuje. FOTO: Damjan Žibert

A kdaj bo ta sprememba zaživela, na ministrstvu ne odgovarjajo. Po njihovih besedah je časovnica odvisna od vzpostavitve dispečerske službe in tega, kako bodo potekali dogovori med deležniki. Napovedujejo pa, da bo reorganizacija potekala fazno: najprej bodo zagotovili pogoje za delovanje satelitskih urgentnih centrov, pozneje pa bo sledila optimizacija mreže enot NMP.

Pravilnik o dispečerski službi so objavili že oktobra 2017, službo pa so ustanovili pod okriljem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana marca 2018. Njen operativni del bodo zagotovili v dveh ločenih centrih. Ljubljanski je še v gradnji, mariborski pa že deluje v sodobnih in tehnološko podprtih prostorih.

Dispečerska centra bosta informacijsko povezana v skupen virtualni center

Dokončno oblikovanje dispečerske službe je odvisno tudi od postopkov javnega naročanja in tehnoloških pogojev, kot sta vzpostavitev enotnega sistema radijskih zvez za potrebe zdravstva in celovita informacijska rešitev. Mariborski in ljubljanski center bosta namreč informacijsko povezana in bosta delovala kot en virtualni center. Vzpostavitev informacijske infrastrukture bo tudi glavni strošek, končna vrednost pa še ni znana, so zatrdili na ministrstvu. "Trenutno v sodelovanju z upravo za zaščito in reševanje vzpostavljamo digitalno mobilno radijsko omrežje, obenem pa pripravljamo in vzpostavljamo informacijsko-komunikacijski sistem," so navedli. Povezava obeh dispečerskih centrov bo zagotovila visoko raven zanesljivosti tudi v primeru izrednih dogodkov, so še zagotovili.

Težave pri zagotavljanju NMP so največkrat povezane s pomanjkanjem kadra.
Težave pri zagotavljanju NMP so največkrat povezane s pomanjkanjem kadra. FOTO: POP TV

Dispečerska služba bo usklajevala delo najbližjih mobilnih enot. Usmerjala jih bo na kraj dogodka po vnaprej določenih kriterijih, ne glede na občino, kjer bo nekdo potreboval pomoč. Tako bo po pričakovanjih ministrstva zagotovljena enakopravnejša obravnava v celotni državi.

Za težave pri zagotavljanju NMP krivo predvsem pomanjkanje družinskih zdravnikov

Težave pri zagotavljanju NMP nastajajo zlasti v lokalnih okoljih s premalo zdravniki družinske medicine. Največkrat so torej težave povezane s pomanjkanjem kadra, kar je tudi splošna težava zdravstva. Ministrstvo z zavodi aktivno sodeluje in usklajuje ukrepe za nemoteno izvajanje pomoči.

Po podatkih ministrstva imajo nekaj več težav v Zdravstvenem domu Nazarje. Občasne težave se pojavljajo tudi drugod po državi, rešujejo pa jih s pomočjo zunanjih sodelavcev. Na Savinjsko-Šaleškem sta zdravstvena domova Nazarje in Velenje vzpostavila sodelovanje, tako da zadnji nudi podporo pri zagotavljanju NMP na nazarskem območju.

Iz zdravstvenih domov sporočajo, da so razmere pri zagotavljanju NMP za zdaj še obvladljive in stabilne, skrbi pa jih, kako bo naprej, saj potrebe po zdravnikih naraščajo. Že v bližnji prihodnosti bi zato lahko nastale večje težave. Nemalokrat tudi očitajo, da se časovnica, ko naj bi zaživela dispečerska služba, vsako leto spreminja in oddaljuje.

V zdravstvenih domovih ocenjujejo, da so razlogi za zagate službe NMP tudi v slabem sistemskem načrtovanju specializacij, nedorečeni umestitvi urgentnih centrov v mrežo in odsotnosti kadrovskega načrta pridobivanja urgentnih zdravnikov.

Ministrstvo je letos v 41 občinah sofinanciralo nabavo nujnega reševalnega vozila.
Ministrstvo je letos v 41 občinah sofinanciralo nabavo nujnega reševalnega vozila. FOTO: Kanal A

Ministrstvo za zdravje sofinanciralo nakup voznega parka za NMP

Ministrstvo izvaja stalne nadzore delovanja sistema NMP. Z njimi preverja tudi izpolnjevanje pogojev v zvezi s prostori in opremo za izvajanje pomoči. Pri tem ugotavlja, da je stanje na tem področju zadovoljivo, so pa občasne težave pri obnovi voznega parka, saj je prav nabava reševalnih vozil največji strošek.

V zadnjih letih zato ministrstvo preko javnega razpisa za sofinanciranje investicij na primarni zdravstveni ravni namenja posebno pozornost tudi sistemu NMP. Tako je lani v 32 občinah sofinanciralo nabavo vozila urgentnega zdravnika, letos pa je v 41 občinah sofinanciralo nabavo nujnega reševalnega vozila. Lani je znesek sofinanciranja znašal nekaj več kot 465.000 evrov, letos pa 1,95 milijona evrov.

Sistem NMP se v celoti financira preko splošnega dogovora iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Po navedbah ministrstva finančne težave nastajajo "predvsem zaradi dviga plač in/ali povečanja določenih pravic iz dela, pri čemer kalkulacije iz splošnega dogovora temu ne sledijo v popolnosti".

Povečanje financiranja enot NMP predvsem zaradi sporazuma z zdravniškimi sindikati

Financiranje enot NMP se je v zadnjih letih povečalo, zlasti zaradi podpisa sporazuma z zdravniškimi sindikati. Ta zdravnikom zagotavlja ločevanje sočasnega dela na NMP, dela v redni ambulanti in opravljanja mrliško pregledne službe. V nekaterih lokalnih okoljih je ministrstvo na podlagi podatkov o obremenitvah tudi razširilo program, kar pomeni dodatne ekipe NMP za delo na terenu.

Leta 2016 so finančna sredstva za NMP z dežurno službo znašala skoraj 58,5 milijona evrov. Lani je bilo na razpolago blizu 66,8 milijona evrov, letos pa je za NMP z dežurno službo preko splošnega dogovora namenjenih blizu 75 milijonov evrov.

Za izboljšanje dostopnosti NMP že pravilnik iz leta 2015 predvideva kot organizacijsko obliko satelitske urgentne centre. Okrepili bodo predvsem ambulantni del NMP na območjih, kjer so večje razdalje do urgentnega centra. Dogovor lokalnim skupnostim nalaga sodelovanje pri zagotavljanju materialnih pogojev za njihovo delovanje. Lokacije satelitskih centrov bodo določili na podlagi meril, ki jih bo ministrstvo pripravilo v sodelovanju s stroko.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Recenzor
01. 12. 2019 17.37
+3
Odkar so tej levaki pod vladavino zajebanta izpod Šmarce na oblasti, vsak ki ima pet minut cajta drka in cuza za denar, ki ga mi vsi prispevamo!
Transformerji
01. 12. 2019 14.47
+0
Čakajte, pa še malo počakajte, čakajte na reformo zdravstvenega sistema. To je tisto ta glavno, najbolj poglavitno. Kako lahko zamašiš luknje v svinčenih ceveh stare hiše?? Zamenjaš vso napeljavo! Ne moreš mašiti luknjo za luknjo - kaj ne vidiš, da imaš vsepovsod vlago in plesen?
anonimcek
01. 12. 2019 14.40
+2
Kolikor zadevo poznam, tale dispečerski center še dolgo ne bo zalaufal. Zadeva je sama sebi namen. Kakšen je to dispečerski center, če nima niti lastne EU predpisane številke za klic v sili??? Lastnik številke 112 je URSZR, in jo ne bo prepustila zdravstvenim dispečerjem. Drug problem so pa telekomunikacije. Nekdo si je zaželel svoj sistem zvez, ki sedaj seveda ne deluje. S tem poslom bi se pobasalo kar nekaj denarja. Namesto da bi se uporabila TETRA , ki ima proste kapacitete in plačala policiji najemnina za uporabo. Policija pa sistem vzdržuje, itak. Pa še pri IT tehnologiji se bo/ se zapleta. Glavni akterji so naredili lock out specifikacije za javni razpis. Seveda je le ta že nekajkrat padel, ker so “ močnejši” igralci zavohali posel. Torej bodo ti dispečerski centri zdravstva spomenik lastni neumnosti in prevelikih želja drobnih ljudi. Tako kot so zajebali z Urgentnimi Centri, so tudi z dispečerijo. Potreben bi bil “ reset” sistema.
Frane Šajn
01. 12. 2019 12.41
+3
Gordijski vozel se po navadi preseka in je razrešen! Samo volje zato ni od nikoder!
Ramzess
01. 12. 2019 12.07
-3
"Usmerjala jih bo na kraj dogodka po vnaprej določenih kriterijih" Ki bodo določali tudi, kdo ima prednost in kdo ne.
ich123
01. 12. 2019 12.04
+1
Na ministrstvu za zdravje se nič ne zavedajo kajti, če bi se nebi bilo stanje takšno kot je !!!!!
Volga Malek
01. 12. 2019 11.17
+12
Tovarisi naj placajo medicinske sestre, zdravstvene tehnike, bolnicarje, babice, resevalce po zgledu Avstrije in Nemcije in nas koncno ze sprejmejo standarde in normative za zdravstveno nego. Poglejte malo avstrijske place in nemske in se vprasajte zakaj je pomanjkanje kadra in zakaj odhajajo v tujino na boljse kjer ne delajo na eticni pogon in niso podplacani, podcenjeni, ponizani. 20.000 ljudi prej omenjenih je v sistemu niso zdravstvo samo zdravniki. Zgleda so medinske sestre, babice, resevalci, zdravstveni tehniki, bolnicarji pomembni le pred volitvami no poglejte kaj ste izvolili. Slovenija je dobila najslabso mozno varianto v podobi Marjana & Co. Zdravstveni sistem se sesuva, diha na skrge in kmalu bo kolabiral. Vse kar se tovarisija loti propade, kolabira.
Centurion
01. 12. 2019 11.15
+5
Glede na pomanjkanje tehnikov v zdravstvu naj po vzoru zahodnih držav za nujno medicinko pomoč na terenu (first respinders) uvedejo nekaj podobnega kot EMT, Paramedic cca 1200 urni tečaj. Naj ljudje ki so delali srednjo zravstveno delajo za kar so šolani, za reševalce pa to kar sem rekel, in smo del problema že rešili.
Volga Malek
01. 12. 2019 11.25
-1
@Sleven tezko da se bo to kdaj zgodilo dokler je tovarisija. Socialisti vpijejo z dvignjeno pestjo moc ljudem pa se ne gre za ljudi ampak za oblast nad ljudmi in moc nad drzavo. To je dejstvo. Raje imajo reven in pohleven narod ki ga lahko kontrolirajo zato je pa vec kot polovica Slovenije na minimalni placi in vec kot polovica Slovenije na mizernih pokojninah, uspesen clovek in ekonomska svoboda jim predstavljata groznjo pred izgubo nadzora nad ljudmi.
proofreader
01. 12. 2019 10.44
+13
600 dodatnih milijonov smo vrgli v zdravstvo, pa se je stanje samo poslabšalo. Ni problem denar temveč organizacija dela.
kritika1
01. 12. 2019 10.38
+24
Dokler NMP ne bomo dojeli kot nekaj, kar potrebujemo res vsi in dokler bodo lokalni interesi močnejši od dejanskih potreb, se nam ne obeta nič dobrega. Poglejte, helikoptersko reševanje je v domeni koga?? Vojske, policije? Katastrofa. Imeti bi morali helikoptersko enoto zgolj za potrebe NMP, da to postane standard, da v vseh hujših zgodbah posreduje ekipa s helikopterjem in ne da gasilec peš teče in umika vozila. Pojdite čez mejo in si poglejte kako poteka tam ta stvar. Sredi avto ceste pristane helikopter in izkrca ekipo, pobere ponesrečence in odleti ...! Ker veliko potujem sem teh prizorov videl kar nekaj. V enem od nemških mest velikosti Ljubljana je delovanje NMP s helikopterjem moč videti vsak dan, saj nad mestom neprestano pristajajo in vzletajo helikopterji NMP (rdeče barve ...). Mi se pa še to ne moremo zmeniti, kje in koliko centrov bomo imeli? Slovenija je ujetnik razdrobljenosti in razdeljenosti pa naj gre za NMP, policijo ... karkoli hočete. Imamo toliko dežurnih centrov, da bi lahko pokrivali območje še sosednjih držav. Če je bila nekoč razgibanost terena ovira, ker ni bilo komunikacijskih povezav, danes tega ne moremo več uporabljati za izgovor. Res me boli, ko slišim, da je helikopter reševal bedaka, ki je šel v hribe v copatah in si je zvil gleženj, ni pa poletel na kraj hude prometne nesreče, kjer življenja visijo na nitki!! In da je mera polna, model z zvitim gležnjem ne bo plačal nič, ker imamo sistem solidarnosti!!
miabi
01. 12. 2019 09.44
+4
Doma sem v neposredni bližini ZD in bom vesela, če nujne pomoči nebom potrebovala. Težko se je že naročiti k svojemu zdravniku. Kar naenkrat ima polovični delovni čas in še v tem ga velikokrat menjajo .
Josh18
01. 12. 2019 11.43
-2
Iskrena hvala, da si z nami delila košček tvojega osebnega življenja, ki sicer tukaj nikogar ne zanima. Lp
Nimasmisla
01. 12. 2019 09.32
+13
ga ni heroja ki bi si upal to narediti ta kup korupcije in prisklednikov ki lepo živijo če bi se teh znebili bi še denar ostal
anakondabox
01. 12. 2019 07.45
+27
Z NMP, ki je še kako potrebna za zdravje in življenje državljanov Slovenije, se znova 'fiži'. Kljub vsem izpolnjenim pogojem (načrt, pravilniki, organizacijska oblika) se je zataknilo. Verjetno primanjkuje še dodatni denar (poniknil nekje drugje), volja (kjer je volja, je tudi moč), birokratski mlini meljejo po 'polžje'. Vedno je izgovor, da ni družinskih zdravnikov. Kaj pa mladi zdravniki, ki so dokončali študij pa ne dobijo službe 'recimo' v Ljubljani? So vse imetje pobrale Zavarovalnice, kot trdijo nekateri v zdravstvu? Noben nujen sistem za življenje ljudi ne deluje kot bi moral. Kot bi se nekdo želel zanalašč poigravati s Slovenijo in njenim ljudstvom. Bomo pasli travo, se odžejali s kontaminirano vodo in hodili po nujno zdravje čez mejo? Tega si državljani resnično ne zaslužimo. 'Plenilci denarja' nas zasledujejo na vsakem koraku. Ob tem pa so nam 'smešno' povišali penzijo za en dober kofe. Slovenija ima 2 milijona prebivalcev, kar zadostuje za manjši kraj v ZDA. Da tega sistema ne moremo urediti (kljub velikemu številu ljudi v JU, strokovnjakov) je sramota pravne, socialistične, demokratične države; kot ji pravijo. #kaos