Slovenija

'Nobena ženska ali deklica se zaradi svojega spola ne sme bati za življenje'

Ljubljana, 25. 11. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
247

Lani je bilo po svetu umorjenih 89.000 žensk in deklet. Največ v zadnjih 20 letih. Več kot polovico teh umorov so storili družinski člani ali intimni partnerji žensk. To pomeni, da je bilo lani vsak dan na svojem domu ubitih več kot 133 žensk ali deklet. A femicide smo beležili tudi v Sloveniji. Lani se jih je pri nas zgodilo kar sedem. Sociologinja Jasna Podreka ob tem opozarja, da je bilo nasilja nad ženskami tudi v preteklosti veliko, zdaj pa je tudi zaradi ozaveščanja o njem toliko več prijav. Kljub temu pa poudarja, da so prijave zgolj vrh ledene gore: "Številne žrtve nasilja ne prepoznajo ali pa si ga ne upajo prijaviti."

V Združenih narodih opozarjajo, da ostaja nasilje nad ženskami in dekleti ena najpogostejših kršitev človekovih pravic na svetu. A ne le v tujini ali celo t. i. državah tretjega sveta. Zaskrbljujoče podatke je tudi lani predstavil Statistični urad RS. In grozljiva dejstva: povzročitelji nasilja so v 90 odstotkih moški, največ umorov žensk se zgodi v njihovem družinskem okolju.

Femicid je najskrajnejša oblika nasilja nad ženskami in tudi najpogostejši vzrok nasilne smrti žensk po vsem svetu ter v Sloveniji. Lani se jih je pri nas zgodilo kar sedem. 

Spomladi je tako uzakonitev kaznivega dejanja femicida že napovedala ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, pobudo za to pa je kasneje na vlado naslovila tudi poslanka Levice Tatjana Greif. In če se je tok dogajanja tu za zdaj ustavil, pa se nasilje zagotovo ni.

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Shutterstock

Sociologinja in strokovnjakinja na področju Jasna Podreka sicer pravi, da bi težko ocenila, ali je nasilja nad ženskami vedno več. "Tudi v preteklosti ga je bilo veliko, zdaj pa je morda, tudi zaradi ozaveščanja o njem, le več prijav," pravi, a ob tem poudarja, da so tudi te le vrh ledene gore. "Glavnina nasilja še vedno ni prijavljenega. Žrtve morda nasilja niti ne prepoznajo ali pa se ga bojijo prijaviti," pove.

Poudarja tudi, da je odgovornost za prijavo trenutno še vedno pretežno na žrtvi. Žrtve se namreč spodbuja, naj nasilje prijavijo, saj da sicer institucije ne morejo ukrepati in nasilja ustaviti. "Če se odrasla žrtev ne odloči, da bo nadaljevala v postopku, ti ne stečejo in se praviloma ustavijo." A Podreka je jasna: nasilje lahko prijavi vsak. "Tudi drugi smo se dolžni odzvati na nasilje, vsakdo ga lahko prijavi. Če gre za nasilje nad otrokom, ga je celo dolžan prijaviti," pove.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodaja, da bi morda žrtvi prav prijava nekoga druga vlila tisto moč, ki ji manjka, da bi nasilje prepoznala in ga prijavila tudi sama. "S tem ji povemo: to je nasilje, to je kaznivo dejanje." Pomembno vlogo pri vlivanju moči žrtvam nasilja pa, kot pravi, igrajo tudi mediji. "Do žrtev bi morale priti predvsem tiste zgodbe o pozitivnih izidih, ko je bil storilec kaznovan, ko se je žrtev zaščitilo. Takšne zgodbe žrtvam vlivajo moč."

'CSD-jem smo naložili vse: delo z žrtvijo, otroci, povzročitelji'

Sama sicer meni, da morebitna uzakonitev kaznivega dejanja femicida ne bi prinesla bistveno boljše statistike na področju nasilja nad žrtvami. Prepričana je namreč, da je treba nasilje nasloviti že veliko prej, še preden pride do tako grozljivih posledic. "Ima lahko neko simbolno vrednost, a po drugi strani je vsak umor grozljiv.  V terminu vidim predvsem politično-aktivističen smisel, ki daje neko dodatno težo temu kaznivemu dejanju." Medtem pa je prepričana, da je treba delati predvsem na preventivi, na ozaveščanju, na izobraževanju.

Popkast z Jasno Podreka
Popkast z Jasno Podreka FOTO: Damjan Žibert

Medtem pa je prepričana, da je treba delati predvsem na preventivi, na ozaveščanju, na izobraževanju, da bi morali sistemsko urediti, kako se povzročitelja nasilja obravnava v nadaljnjih postopkih. Poudarja, da je treba delati tudi na sistemski obravnavi povzročitelja nasilja in na njihovi prepoznavi. "Zavedati se moramo, da so to zelo dobri manipulatorji, zgledni državljani na zunaj, ki v družbi pogosto ne kažejo svojih nasilnih tendenc. Povsem drugače pa je za zaprtimi vrati," poudarja.

Prizna pa tudi, da institucije s povzročitelji nasilja delajo zelo "ohlapno". "Bazo imamo dobro, a treba je okrepiti področje izobraževanja, v vseh institucijah (Policiji, centrih za socialno delo ipd.) pa je treba okrepiti tudi kader. Sploh v CSD, ki smo jim naložili vse: delo z žrtvijo, otroci, povzročitelji. In prav pri obravnavi slednjih niso dovolj usposobljeni," izpostavlja.

Ob tem pa je zaskrbljujoč tudi "kontra" učinek v družbi. "V javnosti se je z ozaveščanjem, premiki na sistemskem področju in povečanjem števila prijav pojavila tudi neka skepsa, da je nasilja res toliko. Verjamejo, da si osebe nasilje izmišljajo, da nekdo nasilje potencira. Iščejo razloge za nasilje, da je povzročitelj nasilja morda le reagiral na njo, žrtev, žensko," našteje.

Čeprav ne more oceniti, ali je nasilja danes na splošno več kot v preteklosti, pa poudari, da je zagotovo več najhujših oblik nasilja, torej prav femicidov. Zaradi česar se poraja tudi vprašanje: zakaj? Zakaj je kljub ozaveščanju na tem področju toliko več tega najhujšega nasilja?

"V marsikaterem okolju v Sloveniji se nasilje nad ženskami še vedno obravnava kot neproblematično, podrejanje žensk v partnerskih zvezah pa kot normalno," je na nedavnem dogodku Več enakosti za boljši jutri dejal tudi minister za socialne zadeve Luka Mesec. Poudaril je, da so statistike slabe, saj da več kot polovica žensk vsaj enkrat v življenju doživi nasilje. "Čaka nas še veliko trdega dela, vendar verjamem, da bomo s skupnimi močmi lahko dosegli skupen cilj, ki obeta za prihodnje generacije in se glasi, kot pravi slogan naše kampanje: Ljubezen ne boli."

Stanje poslabšala pandemija, konflikti v različnih državah in podnebne spremembe

Grozljive podatke nasilja so predstavili tudi v Hiši strahov, ki je svoja vrata za kratek čas v prestolnici odprla konec oktobra. Vsaka tretja ženska od svojega 15. leta doživi fizično in/ali spolno nasilje. Vsaka tretja ženska od svojega 15. leta doživi psihično nasilje partnerja. Vsaka 20. ženska, starejša od 15 let, je posiljena. In medtem je dom najpogostejše prizorišče dolgotrajnega nasilja.

V skoraj 95 odstotkih so do žensk nasilni moški, večino nasilja nad ženskami pa povzročijo prav moški, ki jih ženske dobro poznajo (partnerji ali sorodniki). "Nasilje v partnerskih odnosih ostane tudi najdlje skrito, saj se žrtev zaradi tesnih osebnih vezi s povzročiteljem težko odloči, da bo nasilni odnos zapustila," so opozarjali organizatorji Hiše strahov.

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo kar 736 milijonov žensk oz. skoraj vsaka tretja vsaj enkrat v življenju žrtev fizičnega in/ali spolnega nasilja s strani intimnega partnerja, spolnega nasilja osebe, ki ni bila njen partner, ali obojega. Ta grozljiva statistika pa se v nekaterih okoljih, kot je  splet ali celo delovno mesto, še poveča. Statistiko pa so še dodatno poslabšali tudi konflikti v različnih državah, podnebne spremembe in pandemija covida-19.

Tudi minister za socialne zadeve Luka Mesec je na nacionalni konferenci o nasilju nad ženskami v petek navedel, da nevladne organizacije po koronskem obdobju poročajo o kar 20-odstotnem porastu incidentov, Policija na drugi strani pa ne zaznava povečanje števila prijav. Zato si po njegovih besedah želijo na ministrstvu senzibilizirati javnost in ozaveščati o nasilju ter opolnomočiti žrtve, da bodo nasilje tudi prijavile.

Po podatkih ZN lani največ umorov žensk v zadnjih 20 letih

Lani je bilo po svetu umorjenih 89.000 žensk in deklet, kar je največ v zadnjih 20 letih, so opozorili ob tem. Izvršna direktorica Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) Ghada Waly pa je poudarila, da je zaskrbljujoče število femicidov jasen opomin, da se človeštvo še vedno spopada z globoko zakoreninjeno neenakostjo in nasiljem nad ženskami.

Vodja urada je še dejala, da je vsako izgubljeno življenje poziv k delovanju. Je "poziv k nujni naslovitvi strukturnih neenakosti, izboljšanju odzivov kazenskega pravosodja, tako da se nobena ženska ali deklica ne bo bala za svoje življenje zaradi svojega spola," je dejala.

Žrtev nasilja
Žrtev nasilja FOTO: Shutterstock

Več kot polovico teh umorov oz. 55 odstotkov so storili družinski člani ali intimni partnerji žensk, kar kaže na zaskrbljujočo realnost, da dom za ženske in dekleta še zdaleč ni varno zatočišče, ugotovitve raziskave navaja UNDOC na svoji spletni strani. To pomeni, da je bilo lani vsak dan na svojem domu ubitih več kot 133 žensk ali deklet.

Poleg tega je dejanski obseg femicida morda še veliko večji, saj pri približno 40 odstotkih umorov žensk ni dovolj informacij o motivih, povezanih s spolom. Največ žensk in deklet so lani ubili v Afriki, in sicer okoli 20.000, sledi Azija, še kažejo ugotovitve raziskave, ki so jo skupaj izvedli UNODC in organizacija ZN Ženske. Izpostavili so še, da se je število femicidov lani povečalo, čeprav se je na splošno število umorov zmanjšalo. Podatkov po posameznih državah pa raziskava ne navaja.

Skrbi pa jih dejstvo, da so izdatki držav za boj proti nasilju nad ženskami in dekleti še vedno izjemno skopi. Le pet odstotkov državne pomoči je namreč usmerjenih v boj proti nasilju nad ženskami, precej manj, zgolj 0,2 odstotka, pa jih je namenjeno preprečevanju tovrstnega nasilja. "Potrebne so večje naložbe v organizacije za ženske, boljša zakonodaja, pregon storilcev, izboljšanje storitev za žrtve nasilja in usposabljanje organov pregona na tem področju," so zapisali v luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami.

Združeni narodi so 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami razglasili leta 1999. Na ta dan je namreč leta 1960 dominikanski diktator Rafael Trujillo dal na krut način ubiti tri sestre Mirabal, ki so bile politične aktivistke v Dominikanski republiki. S 25. novembrom se vsako leto začnejo tudi akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki se sklenejo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (247)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
29. 03. 2024 13.21
Ponavadi ni razlog spol, ampak jezik.
smuuki
26. 11. 2023 16.07
+4
Nehajte o spolu. Polna usta nenačelnih obljub. Samo zato ker nisem deklica torej moški je moja penzija 6% nižja ob enakih procentih vplačevanja v pokojninski sklad. Preštejte pluse in minuse posameznega spola pa ugotovite, da moške čaka boj za enake pravice
mungus
26. 11. 2023 08.43
+4
Vsekakor ni prav da se ubija in počne kar se naj neb počelo....samo ženske se pa tudi vedno bolj obnašajo kot da so sam one , posesivne, oblastne , tudi žaljive pa jezika tudi ne šparajo...o tem bi bilo tudi potrebno spregovoriti da se tudi one zamislijo ,,,,vse skupaj je dvo rezni meč kateri je na obeh straneh zelo oster in posledice so tu. Ubijati pa vsekakor ne.
MladInPerspektiven
25. 11. 2023 20.46
-1
Ne tega pa ne smejo odvzeti pogumnim bojevitim Slovencem ... ker mi smo miroljuben narod a ne?
MladInPerspektiven
25. 11. 2023 20.48
+1
bistvo nas je da ne tepemo žensk samo tujci musliji in podobni so takšni, ki zatirajo ženske a ne ?
Nula0
25. 11. 2023 19.54
-3
On veliko ve.⬇️
SREBRNIBREG.
25. 11. 2023 19.37
+0
Ko bodo kazni dejanju primerne brez zastaranja in izločanja dokazav bo tudi prekršiteljev manj. Prestopnike mora biti strah zapora ne, da tja gredo na luksuzni dopust kjer imajo na razpolago tv, računalnike in mobitele.
Nula0
25. 11. 2023 19.54
-2
Covid 19
25. 11. 2023 17.05
+8
Ne nakladajte, ni res. Vsaka tretja posiljena in kaj vem kaj še vse,, ha,ha, ma dejte mir s pravljicami.Resnično,vi ste kot politika,mešate štrene brez realne osnove.Resnica med vsemi težavami v zvezah je popolnoma drugačna in cel svet obeša na zvon, da so ravno ženske odšle daleč od angelčkov in skovale pogodbe s hudičem, vi pa boste še zmeraj cepetali v feminističih krogih in trdili, da zemlja ni okrogla.Začnite z analizami in anketami moških za začetek,pa se bo marsikaj zbistrilo.Delamo fizično čisto vse izven hiše,imamo težje službe nedvomno,začeli smo skrbeti za gospodinjstvo in otroke,ko pridemo crknjeni domov gremo kuhat,vse plačujemo, skrbimo za vso gradnjo, kurjavo.. Kaj želite še,da vas bomo hvalili za sedenje pred televizijo živciranje in gofljanje ?? Mr.š
slovenc59
25. 11. 2023 19.38
-3
Ti si pa zgleda kandidat da prideš v črno kroniko, al ka.....Ni res ! Kako lahko trdiš to tja v tri dni ....
mmickica
26. 11. 2023 12.24
+0
Mimogrede, Covid19, ampak eni zivijo v blokih, tako da tistega tezaskega dela ravno ne opravljajo vsi.
ipissimus
25. 11. 2023 17.03
+12
Vsekakor sem proti nasilju žensk in podpiram enakopravnost spolov ampak me moti ena zadeva.Ne bom rekel da so vse ženske istega mišljenja vendar zadnje čase se povečuje feminizem kjer imajo ženske cilj biti nadrejene moškim se pravi večvredne od nas in ne samo enakopravne.od kje te organizacije in kako je to lahko sploh legalno.Pa ne mi sedaj nakladati če bi ženske povsod bile glavne da potem bi pa živeli v paradižu brez težav.
2fast4
25. 11. 2023 16.54
+7
Ženske ste velike ...., rade si namisljujete in v tem uzivate... Od vseh nasilij jih je 5 procentov upravičenih, drugo je samo nagajanje. Veste kaj pravi kazenski zakonik... Kriva ovadba in posledično odškodnina...
mmickica
25. 11. 2023 16.18
+8
Enlrat samkrat sem poklicala policijo, ker sva z mozem slisala, da sosed tepe zeno. Slisalo se je kricanje , potem glesen pok in nato jok. Policija se je takoj odzvala, a se ni zgodilo nic. Soseda je menda zanikala, da bi jo moz tepel, niti ni pustila, da bi ga odpeljali... In se vec, od takrat naju nobeden, ne sosed, ne soseda, niti ne pogledata. Izpadla sva bedaka torej. Po tistem se je ista zgodba se dvakrat ponovila, ampak jaz policije ne klicem vec. Pa naj imajo, kakor so si postlali!
omega _v6
25. 11. 2023 17.01
+10
To je običajna praksa ,da ženska zaščiti partnerja kljub klofutam!! Zato se mi ne smilijo saj so v večino primerov same krive!!
piu
25. 11. 2023 15.59
+6
Včasih si jih lahko ujel od učiteljice, miličnika ali staršev, to je bilo normalno in vzgojno.......danes pa vsi jočejo za prazen nič......
XVXC
25. 11. 2023 14.58
+24
Žensk se ne pretepa. To počnejo mevže. Obrneš se in odkorakaš stran. In je mir.
dostjedaves
25. 11. 2023 15.11
+6
Ko prideš pa na sodišče zaradi razveze, te feministično sodstvo razčetveri in je mir.
dostjedaves
25. 11. 2023 15.13
+3
Ko prideš na CSD te feministične uslužbenke razčef......
dostjedaves
25. 11. 2023 15.20
+4
V ZDA izpite na fakultetah opravljajo pred odprtimi vrati in to verjetno ne zaradi moških in je mir.
Boris Kavčič
25. 11. 2023 16.02
-2
V SHESHELJ
25. 11. 2023 14.47
+7
Veste kaj vam povem...sm proti nasilju absolutno, vendar ENAKOVRRDNOST pa zahtevajo...žal ne gre vse v dobro nežnejšega spola... ko ti začne cuzat možgane, potem se to spreobrne iz cuzanja celega telesa, živci...pa še ne zna nehat...kako se potem postaviti po robu...pa enakovredni smo? Zaston se še dva pijana dedca ne stepeta v gostilni...
mmickica
25. 11. 2023 16.21
+6
V.sheshelj, a ste zivali ali kaj? Vsak clovek bi naj bil zmozen samoobvladovanja! V tem se razlikujemo od zivali namrec.
Mejduš
25. 11. 2023 14.26
+3
kaj naj rečem večinoma so tisti moški ki nasiloma straja dajo dobi ko enkrat njegovi roki zdaj paa tako pa tako če ne bodo pesti pele
Jimi1
25. 11. 2023 13.51
+13
Človekove pravice so univerzalni pojm... Pripadajo tudi moškim in tu je za mnoge vzrok problema...
SDS_je_poden
25. 11. 2023 14.07
-10
TVmindcontrol
25. 11. 2023 13.45
+17
Velika velika večina moških ne tepe ženske, ker vedo, da so močnejši. Preprosto
dostjedaves
25. 11. 2023 13.43
+5
Nobena ženska ali deklica se zaradi svojega spola ne sme bati za življenje, moški se pa ne smejo sramovati, če ga fašejo. (izrek velja za navzkriž)
SlobodaNE
25. 11. 2023 13.34
+16
Ne vem kdo pretepa ženske danes gre bolj v obratni smeri.
Jimi1
25. 11. 2023 13.28
+10
Tehnično gledano smo večino nepremičnin in premičnin fizično naredili moški s fizičnim delom... Tudi ženske malenkost vsaka jim čast. Praviloma pa zadnje čase pridejo k hiši in hocejo imeti vso oblast. Sodišča so na njihovi strani... Ko odidejo pa hiša njim in otrokom mož pa pod most... No sedaj je tema to da se občasno tak scenarij zalomi. In ve se koga je fizično manj skupaj. Ko moški zgubi živce je običajno zelo nevaren...
RevenKapitalist
25. 11. 2023 13.32
+14
Jaz pa opazam, da vedno vec zensk resuje svoje tezave z alkoholom med tem, ko drugim govorijo, da alkohol ni resitev...
ramstein
25. 11. 2023 20.23
+2
Zato se treba zavarovati in premoženje in zaslužek pred ženo skriti. Vsak pameten to ve.
ramstein
25. 11. 2023 13.16
+9
Pošteno bi bilo, da bi objavili statistiko po državah, zato, da bi videli kakšna so razmerja in od kje je takšna zaostala kultura in odnos do žensk, da je nasilja več. Potem bi se lahko tudi boljše odločali glede priseljevanja iz takšnih držav.
Sailer2
25. 11. 2023 13.39
-3
statistika je odveč, tam kjer se izdeluje ter razglablja o tehnologijah za boljši jutri, se to ne dogaja! Tam kjer je dialog ter normalen socialen odnos (zakaj se skrivate vsi tu za slikicami?), niti ta stran nikoli ne povabi svojih komentatorjev na kak avto miting ali kaj podobnega, morda na smučarski dan, bi vam rade volje prišel pokazat moj revolucijonarni stil! Tam kjer se pa tepe včerajšnji sneg ter daje ''kaj pa ti veš'' se pa to bolj dogaja, vse to in še več je tudi t.i. ''človeški inženiring'' kjer je prisoten na vsakem koraku, nekje drugje se spodbuja progresivnost, že spet kje drugje se to tišči v nič!