Slovenija

Brez sankcij za kirurga, ki je čakalne vrste izkoristil za dodaten zaslužek

Maribor, 25. 05. 2022 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pacient, ki je čakal na operacijo hrbtenice v UKC Maribor, je po zaslugi njihovega nevrokirurga Matjaža Voršiča lani prišel na vrsto v zasebni kliniki na Hrvaškem. Kirurg je na tak način dolge čakalne vrste v javnem zdravstvu, v katerem je zaposlen, izkoristil za dodaten zaslužek v zasebnem. Čeprav je operacijo opravil brez vednosti mariborske bolnišnice, je večino stroškov pokrila javna zdravstvena blagajna. Opravljen je bil notranji nadzor, a zoper Voršiča niso uvedli nobenih ukrepov.

Zgodba o nevrokirurgu Matjažu Voršiču, ki se je iz Namibije vrnil okužen z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, je razkrila tudi sum nezakonitega preskakovanja čakalnih vrst, o čemer je lani poročal portal Necenzurirano. Zdaj je primer, kot kaže, dočakal epilog. 

Na UKC Maribor so na zahtevo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) opravili izredni notranji nadzor, a zoper Voršiča niso uvedli nobenih ukrepov, ugotavljajo novinarji omenjenega portala. "Komisija je med nadzorom ugotovila, da je delavec sam, brez mnenja konzilija zdravnikov specialistov nevrokirurgov, na ZZZS posredoval odgovor glede razumnega časa, v katerem naj bi se opravil operativni poseg pri zavarovani osebi glede na njeno zdravstveno stanje," so zapisali. 

Kot še dodajajo, zaradi časovne oddaljenosti prekrška niso mogli ugotavljati Voršičeve odgovornosti, češ da so roki za ukrepanje že pretekli.

UKC Maribor
UKC Maribor FOTO: Bobo

Po informacijah portala Necenzurirano so se pri tem sklicevali na notranje akte, po katerih ne morejo kaznovati zaposlenega, če je od dogodka minilo več kot leto dni. A nadzor naj bi bil v resnici končan najpozneje oktobra lani, Voršič pa je sporno mnenje podpisal decembra 2020, torej manj kot leto dni pred tem. 

Prav tako v UKC Maribor niso razkrili, kolikšno kazen so morali plačati. Ta podatek je novinarjem uspelo pridobiti šele od ZZZS – UKC Maribor je moral za povračilo stroškov zdravljenja v tujini plačati skoraj 4.000 evrov, hkrati so jim zaradi neustreznega vodenja čakalnega seznama v Voršičevi ambulanti izrekli še 2800 evrov pogodbene kazni. Skupaj torej skoraj 7.000 evrov. 

Pacienta poslal na svojo kliniko v Zagrebu

In kaj se je sploh zgodilo? Leta 2017 so pacienta zaradi dolgoletnih hudih bolečin v hrbtenici napotili k Voršiču, a njegova bolečina kljub več posegom ni pojenjala. Oktobra 2020 ga je Voršič pod stopnjo nujnosti "hitro" vpisal na čakalni seznam za operativni poseg. Na vrsto za operacijo bi prišel septembra 2022, a mu je kot alternativo ponudil operacijo v tujini. Pacient se je strinjal, že v nekaj tednih pa je dobil termin na kliniki v Zagrebu. Tam ga je Voršič operiral v začetku lanskega leta, brez vednosti in soglasja nadrejenih.

Ne samo, da se je to zgodilo v času, ko je UKC Maribor zaradi epidemije in hudega pomanjkanja kadra vsem zaposlenim prepovedal delo v zasebnih zdravstvenih ustanovah, Voršič operacije v nobenem primeru ne bi smel opraviti na Hrvaškem, saj so pacienti do operativnega posega v tujini po zakonodaji upravičeni le, če je v Sloveniji čakalna doba predolga ali če je presežen razumen čas čakanja, to pa v tem primeru ni bilo izpolnjeno.

Še več. Da se je zadeva sploh lahko izvedla, je bilo potrebno mnenje konzilija zdravnikov, ki so ga v Ljubljani prejeli iz UKC Maribor. A izkazalo se je, da ga je podpisal kar Voršič sam, saj naj bi bil predstojnik njegovega oddelka, dr. Janez Ravnik, takrat na dopustu. To pa je v nasprotju s pravili, ki prepovedujejo, da bi zdravniki sami napotovali svoje paciente na zdravljenje v tujino. 

400 evrov kazni zaradi preskakovanja čakalnih vrst 

V UKC Maribor so po podatkih novinarjev portala Necenzurirano uvedli tudi upravno-epidemiološki izredni notranji nadzor, povezan z Voršičevim dopustom v Namibiji, kjer je operiral, ne da bi za to imel dovoljenje delodajalca. Februarja lani se je v Slovenijo vrnil okužen z južnoafriškim sevom novega koronavirusa, nato pa v svoji ordinaciji mimo čakalnih vrst pregledoval paciente.

"Komisija je med nadzorom ugotovila eno nepravilnost, in sicer delavec v kadrovski oddelek za dva meseca ni posredoval podatkov o dejanskem mesečnem obsegu ur opravljanja zdravstvenih storitev na podlagi izdanih soglasij," so pojasnili v UKC Maribor. Pri tem so poudarili, da "je delavec pomanjkljivost odpravil že med nadzorom".

Zdravstveni inšpektorat je ugotovil, da je februarja lani do preskakovanja čakalnih vrst prišlo pri najmanj enem od Voršičevih pacientov, in zdravniku izrekel 800 evrov globe. A tudi tega zneska ni poravnal Voršič, ampak UKC Maribor, pa še to le v polovičnem znesku, torej 400 evrov.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
25. 05. 2022 19.58
Namerno povzročajo čakalne vrste, da si med seboj delajo profit, sankcij pa nobenih, nekateri ljudje pa umirajo ali pa trpijo bolečine itd ... SRAMOTA!!!
ni_mi_vse_eno
25. 05. 2022 19.43
Lepota sistema. Privatizirajmo dobičke in socializirajmo izdatke, hehe.
flojdi
25. 05. 2022 18.43
+2
Poznam kar nekaj Zdravnikov. Poznam pa tudi kar nekaj takih , ki niso niti "z" od
123lolita123
25. 05. 2022 18.42
+1
razumna meja čakanja na op. vec kot 2 leti in že prej je človek vec let trpel bolečine v hrbtenici? da ta doba ni pretekla? da ta kriterij ni bil izpolnjen? a se hecajo? tako imamk pri nas. dokler ti venca ne naročijo, te v ukc mb sploh ne povohajo. nažalost.
slovenc59
25. 05. 2022 18.18
+3
Dokler se ne bo presekalo javno in privat bo tako! Pa dokler se ne nasuvalo raznih šverc comerc dobaviteljev, bo tako ! Enostavno denarja ni zadosti ! Če hočeš biti privat pek, si izdelaš delavnico, kupiš opremo in tržiš svoje delo !! Ne vem kako ne more biti modelom jasno, da ne mores sedeti na dveh stolih ! Seveda pa takoj ukiniti koncesije ! Ker od takrat naprej se je začela stihija in ribarjenje v kalnem ! Če si privatnik imej stranke, ki imajo denar, dočim javna sredstva naj bodo za javne ustanove !Amen !!
minnaema@yahoo.com
25. 05. 2022 18.08
+1
prevalanar Ej ej ali ne veste, da imamo pri nas DVOJNA MERILA !
prevalanar
25. 05. 2022 17.58
+5
V gospodartvu, ki polni ta kotel iz katerega se ti hranijo, bi te pribili na križ zaradi tega in odpustili in terjali odškodnino zaradi nelojalne konkjrence, konkurenčne klavzule, dela na črno, delo pri drugem delodajalcu, izdaja poslovne skrivnosti in goljufanja pri nadurnem delu. Poštenje adijo in ostajalo bo samo še v pravljicah.
matdej
25. 05. 2022 17.56
+3
Vizi892
25. 05. 2022 17.33
+6
Ajajaj... zdravniki in denar... Pohlep je pred vsem drugim. Žalostno.
osancta simplicitas
25. 05. 2022 17.07
+10
ha,ha, doktorska dvoživka voršič, ki je p rinesel covid sev iz namibije ko je lovil slone! krog zaključen!
mmgrr
25. 05. 2022 16.59
+3
Težava našega zdravstvenega sistema je, da imamo toliko obravnav, koliko ima bolnica denarja, ne pa, koliko je pacientov, potrebnih obravnave. Zdravniki posedajo okrog brez dela, ker je oddelek ali bolnica že izvedla plačano število posegov in za naslednjega ne bi dobila plačila od ZZZS. Niso krivi zdravniki, ampak sistem. Toliko novinarji, ne napihujte balnočkov, ki lahko počijo.
slim386
25. 05. 2022 17.05
+7
Ni problem ZZZS ampak privatne zavarovalnice. Ko so jih hoteli odpraviti pa so lobisti podmazali desni pol in je zadeva padla v vodo...
vvvilice
25. 05. 2022 16.52
+8
Ali sedaj, ko je malo zatišja po kovid sceni in pred opičjo nadlego, zdravstvo pospešeno dela in skrajšuje čakalne vrste?
GMajky
25. 05. 2022 17.28
+3
ne se, so se vedno desnosucni na oblast! kmalu, kmalu, se malo pa bo!
vvvilice
25. 05. 2022 16.51
-3
Hm, če je človeku po operaciji boljše, ima zanj to velik smisel. Saj je samo dobro delo naredil. Ni on kriv za dolge čakalne vrste.
Suna darms
25. 05. 2022 16.43
-8
baje odličen kirurg. a pregnali ga bodo v tujino. ne bo prvi. cena SVOBOD€.
boss2
25. 05. 2022 17.00
+10
Odlicen kirurg,vendar nima Svoboda nic s tem,ne nemaj politike s prekrskom,smešiš se😂
osancta simplicitas
25. 05. 2022 17.09
+1
pa še zaračunat mu 130.000 ojrov za študij! in kazen za to prepikiranje 50.000! vsi se bi takoj ussral ti dohtarji!
paru
25. 05. 2022 16.43
+1
Dr. Loredan, ste novi minister, v tem primeru naj bi šlo za operacijo z vašega področja, HERNIA DICSI. Boste ukrepali? Ne, ne boste.. Zahtevajte revizijo, zahtevajte odgovornost, zadeva je vsem državljanom , kar smo imeli priložnost prebrati v medijih, kristalno jasna... Kdo je pa krivec za zastaranje?.Boste ukrepali v bodoče pri stanovskih kolegih? Po mojem , ne boste... In v Levici, koalicijskem partnerju, kaj boste odgovorili? G. Kordiš, naj bo samo javno zdravstvo, nič koncesij? V javnem bomo čakali še dlje...boste prisilili zdravnike, da delajo več v javnem, seveda ob dodatnem plačilu? Ne boste, ker sami predstojniki klinik , ki bi morali skrbeti za izvajanje programa, počneje isto...Pa četudi dajete dodaten denar za skrajševanje vrst...kaj se zgodi? javno zdravstvo ga ni sposobno niti izvesti, ker rabijo več mesecev , da se na novo organizirajo... Dajte ga koncesionarjem, ti ga bodo vsaj porabili, to je naredili bodo storitve... NEHAJTE PAMETOVATI! Preslikajte Avstrijo v naš sistem in to je to!!!
osancta simplicitas
25. 05. 2022 17.10
+0
ha,ha ne, ameriški zdravstveni sistem prekopirat amg, pejt v ameriko kupovat loterijske lističe boš morda kaj zadel!
izvoli
25. 05. 2022 18.15
+2
dr. Bešič je ortoped (sklepi in kosti). Hernio Disci operirajo nevrokirurgi. Lep dan še naprej.
geny42
25. 05. 2022 16.42
+9
Andrew16, dej odrqst že. To nima nobene veze z politično barvo, ampak je ZDRAVNIK!!! To je problem, nobeno živo bitje ni tako zaščiteno, kot slovensko zdravnik.
geny42
25. 05. 2022 16.43
+5
Če pa se že spotikaš ob barve, ja potem je pa isti, kot IJJ na zunaj je bel, znotraj pa še vedno rdeč - tako in drugače
twitty
25. 05. 2022 16.34
+4
In potem se čudimo, da tako do zdravnikov kot do pravne države izgubljamo zaupanje in spoštovanje? Tega tudi Trio Adio ne bo rešil, ker se bodo raje ukvarjali z razlastninjenjem navadne 'raje'.
Jenkec
25. 05. 2022 16.25
+10
Zapleniti vse premoženje in preklicati licenco!
osancta simplicitas
25. 05. 2022 17.11
+2
in to o preklicu licence sporočit drugim državam!
picijulka1
25. 05. 2022 16.13
+5
Dejmo dohtarjem pol večje plače pa se bo vse uredilo. ZA POL LETA. Pol pa od začetka in po starem.
Andrew16
25. 05. 2022 16.08
+1
Itak da ni nobenih sankcij. Je naš. Tako, kot Petrić od Dela, Kolektor. Niso krivi, ker so NAŠI oziroma rdeči. Za njih ni sankcij in kazni. To doleti le drugorazredne. Tko je. Ogabno.