Slovenija

FOTO: Sprožilo se je nekaj plazov

Ljubljana, 25. 09. 2010 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dež je ponekod že ponehal, drugje pa še vedno dežuje, a padavine ne povzročajo večjih težav. Pristojne službe so kljub temu v pripravljenosti. Ljudem ni treba skrbeti, pravijo pri ljubljanski civilni zaščiti.

Če imate fotografije ali videoposnetke posledic novega deževja, jih prosimo pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Dež, ki je zjutraj zajel vso državo, je ponekod že ponehal, drugje pa so se popoldne padavine šele okrepile. "V noči na nedeljo pričakujemo obilne padavine v vzhodni Sloveniji, drugod bo občasno deževalo. V nedeljo obilnega dežja ne bo več, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe," so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Po ocenah meteorologov bo v zahodni Sloveniji padlo predvidoma od 50 do 100, v osrednji in vzhodni Sloveniji pa od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Ob prehodu hladne fronte se bodo pojavljale tudi nevihte z močnejšimi nalivi, napovedujejo na Arso.

Sprožilo se je nekaj plazov

Na območju Ajdovščine je doslej padlo nekaj več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Ajdovščina Igor Benko. To je povzročilo, da se je plaz Stogovce med Lokavcem in Predmejo, ki je odnesel skoraj kilometer dolg odsek ceste, začel premikati, kar se ponoči še ni dogajalo, zato ga občinski štab civilne zaščite opazuje na vsake štiri ure. “Prej je plaz drsel približno pet metrov na dan, zaradi dežja pa je dopoldne začel drseti hitreje. Brez geologa težko rečem, koliko se je povečal, a na prvi pogled se je kar precej,” nam je povedal Benko.

Kot nam je še razložil, bi problem nastal, če bi plaz zajezil strugo potoka Lokavšček, saj bi za plazom nastalo jezero, ki bi bilo v primeru, da se ta zapora poruši, lahko nevarno za prebivalce zaselka Slokarji. A kot pravi Benko, te nevarnosti zaenkrat ni. “Del struge je sicer zasulo, vendar pa je na drugi strani še ena, po kateri potok teče normalno,” je povedal. Težave bi po njegovih besedah lahko nastale dolgoročno, po jesenskem deževju. V vsakem primeru bo več znanega jutri, ko na ogled pride geolog.

Plaz Stogovce.
Plaz Stogovce. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi v Posavju se je sprožilo sedem manjših plazov, ki pa ne predstavljajo nevarnosti prebivalcem ali njihovemu premoženju, škoda je nastala le na kmetijskih površinah.

Brez posebnosti

 

Situacija v Ljubljani pa je mirna, je povedal Robert Kus, namestnik poveljnika Civilne zaščite (CZ) Ljubljana in tudi ponoči ne pričakujejo bistvenih sprememb. Voda ne narašča in ljudem ni treba skrbeti zaradi dodatnih poplav. Vodostaj bi se sicer lahko rahlo povišal, a posledica naj bi bila predvsem to, da bo voda, ki je na barju sedaj, počasneje upadala. Tako civilna zaščita kot gasilci bodo tudi to noč še vedno dežurali.

Tudi na Štajerskem, kjer so se popoldne okrepile padavine, zaenkrat še ni večjih težav. Prišlo je do manjših poplav meteornih voda v Kungoti in Makolah, na Ptuju je poplavljen podvoz pod železnico, v Hajdošah je zalilo klet, v Jedlovniku pa se je sprožil zemeljski plaz.

Kot so povedali v mariborskem centru za obveščanje, je stanje zaenkrat mirno. Prihaja le do težav, ki se pojavljajo vedno ob močnejšem deževju in so posledica predvsem neurejenih razmer v gospodinjstvih. Nimajo pa podatkov o večjih porastih vodotokov.

Podobno so povedali v ptujskem centru za obveščanje. Omenjeni podvoz na Zagrebški cesti na Ptuju poplavi ob vsakem večjem deževju, zato je tam polovična zapora ceste.

 

Vojaki v pripravljenosti

"Na terenu je trenutno okrog 90 vojakov, še več pa jih je v pripravljenosti, da jih takoj angažiramo, to pomeni nekje v roku dveh ur. Če bodo ocenili, da je situacija neobvladljiva s strani civilne zaščite in gasilcev, in izrazili potrebe za več ljudi, smo mi pripravljeni na sodelovanje," je za 24ur.com povedal predstavnik SV Simon Korez. Vojaki na terenu predvsem izčrpavajo meteorno vodo.

Arso izdal oranžni alarm

Kot je znano, je Arso za ta konec tedna izdal oranžno opozorilo. Oranžna barva pomeni: Vremenske razmere so nevarne. Napovedani so neobičajni meteorološki pojavi. Materialna škoda in žrtve so zelo verjetne. Bodite zelo oprezni in se redno informirajte o podrobnostih v zvezi z vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila.

Hidroalarm velja za danes zvečer in noč na nedeljo.
Hidroalarm velja za danes zvečer in noč na nedeljo. FOTO: ARSO

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milivoje Hajdukovi?
26. 09. 2010 18.48
Tak, zdaj smo pa tam. Namesto nenehnih sprmemb zakonov, ki jih dnevno pripravljajo v vladni kuhinji. gospodje so se končno zamislili o sebi. Zdaj so pač vsi v isti godli. Zakaj kakor blisk, ki švigne z enega kraja neba in se zasveti do drugega kraja neba, tako bode Sin človekov v dan svoj. Ali poprej mora veliko pretrpeti in zavržen biti od tega rodu. In kakor je bilo v dnevih Noetovih, tako bode tudi v dneh Sina človekovega: jedli so, pili so, ženili so se, možile so se, do dneva, ko je stopil Noje v barko ter je prišel potop in vse pogubil.
matej97
25. 09. 2010 17.40
To je pa tistko ko se vsi preveč umivamo, sedaj pa je narava rekla tu imate zaj se pa perite.
matej97
25. 09. 2010 17.39
Jaz se kar bojim kako bo to pozimi, če bo tako snežilo, bomo vsi pod snežno odejo.
roberto1
25. 09. 2010 17.35
maribor-pune hčije
Denis Denko 1
25. 09. 2010 17.24
ok v mariboru dežuje nenormalno,bljižnji potok je spet spremenjen v reko,
ZLOvenc
25. 09. 2010 17.20
Valentina Pernek
25. 09. 2010 16.54
jožajoža in na katero novico si kliknil ti, da si se znašel v tem klepetu?!
Valentina Pernek
25. 09. 2010 16.43
bogzvami to nakladanje o davkoplačevalskem denarju mi gre že na bruhanje,...pridno delam,se pravi filam državno blagajno,...ostanem brez službe,...in kaj mi da ta država-drobiž-da crknem! kaj gre veliko našega denarja?? kje so zdej patrije-mogoče bi v teh poplavah kej prav prišle-veš kolk dnarja je tam??? men je čist vsen kdo bi mi prišel pomagat, ko sem v stiski-vojak, gasilec, policaj, prostovolec, vseeno mi je,....je pa res, da kar vsak ni sposoben biti toliko časa fizično v pomoč-vsa čast še enkrat vsem, ki so in ki bodo kakor koli lahko pomagali!!!!
Peter Kralj 1
25. 09. 2010 16.05
Plazov bo veliko. Naj mi kdo vljudno prosim pove, ali ve za hišo, starejšo od 200 let, ki je bila poplavljena. Po možnosti naslov. Tem želim poslati pomoč. Vendar samo dotičnim osebam.
eneya
25. 09. 2010 15.37
Vojaki so bili aktivirani, tk da gredo na teren! Itak pa nemorjo it na teren, če jih ne pokličejo drugi - s tem mislim glavne, ki organizirajo pomoč pri poplavah! Tk da prosim ne kritizirat vojske oz vojakov ki pomagajo, saj oni niso nič krivi, da ne pomagajo takoj, če jih pa ne pokličejo!!
bogzvami
25. 09. 2010 15.37
369 daj mi povej kdo je plačan iz davkoplčevalskega denarja vojska al prostovolni gasilci upam da si včeraj gledl pop tv ko je povedala če bi vojska bila skoz zunaj koliko bi stale njihove nadure.vojska je začela razkuževat in naprej sprej jih pa ni bilo nikjer
Valentina Pernek
25. 09. 2010 15.15
ti rajko203-si sploh bil v vojski? pridejo pomagat, ko dobijo tako povelje, tudi ko je lilo so pomagali, vsi mi ostali pa smo bili lepo na suhem!!!!
Valentina Pernek
25. 09. 2010 15.06
Saj ni treba takega haloja delat, dokler nastaja samo premoženska škoda in so ljudje na varnem pa res ni treba vse vojske in gasilcev pa ne vem koga še sklicat!!!!! Vsaka čast tistim, ki so po službeni ali pa pač po moralni dolžnosti pomagali,...kdor misli da je premalo vojakov na terenu pa naj gre kar sam v akcijo. Za Jankoviča in njemu podobne se pa ne bojte,....bodo na suhem!!!!
upornik18
25. 09. 2010 15.04
kako bo branilia vojska slovenjio če pa jih je samo 7000 ljudi, od tega ala južna, sam strošek so nič drugega.ko po sije sonce pridejo pomagat, prej ne.
Gandolfini
25. 09. 2010 14.48
Tonček bin ladenček, dej jim vetra
Jožajoža
25. 09. 2010 14.37
"Na terenu je trenutno 40 vojakov, 80 pa jih imamo na dosegljivosti, da jih takoj angažiramo,- a se res delate norca iz teh revežev, ki so pod vodo.če bi angažirali tisoč in več vojak, bi jih bilo premalo.prosimo vas, pomagajte tem ljudem, ti ljudje so slovenci, živijo v sloveniji in ostali so sami. izgleda, da bodo pozabljeni ,kot so bili v ameriki ,ko je pustošila KATRINA
Tonček Balonček
25. 09. 2010 14.30
Bilja, seveda, u Fužinama sem žeod rojstva, v dvanajstem nadstropju!
travna.bilka
25. 09. 2010 13.55
Tonček Balonček 25.09.2010, 13:46 po tvojem opisu sludeč menim da živiš u bloku
Tonček Balonček
25. 09. 2010 13.46
Jaz imam vs eporihtano, hišo imam na lokaciji, ki ji voda ne more do živega, zdrži 9. stopno potresa, ni pa zaščitena pred radiacijo iz Krškega, v ta namen imam rezervne lokacije, tako da si lahko brez skrbi! Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal, ne pa Janković ali kdo drug! Pomagamo pa prizadetim, bolnim ter onemoglim ne pa kar enim brez zveze, ki počnejop nekaj po svoje, dokler se vs eskupaj en zatakne. Kateri razsoden človel na Barju zida hiše, kjer ima stanovanje manjk kot meter in pol ali dva od tal? Moraš biti res skregan z naravo, da počneš kaj takšnega! n potem je kriva država, ki ne upoišteva načel mostiščarjev!?
odkimasin
25. 09. 2010 13.44
Vojska je še vedno v kasarnah. Ko bo posijalo sonce se pride sončit in nstavlat z Ray ban očali!