Slovenija

Število čebel že kritično

Lukovica, 29. 05. 2008 14.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji je v zadnjem letu propadla skoraj polovica čebeljih družin. Njihovo število je kritično, škoda pa znaša več deset milijonov evrov.

Na Čebelarski zvezi so se odločili, da v naslednjih dveh do treh tednih ne bodo dajali izjav za javnost, saj želijo počakati, da stroka analizira vse podatke in poda svoje ugotovitve.

V zadnjem letu je v Sloveniji propadla skoraj polovica čebeljih družin, torej okrog 70.000 družin, je na izpostavil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Ob tem je poudaril pomen sodelovanja vseh pristojnih pri iskanju vzrokov za umiranje čebel in iskanje rešitev.

Noč je sicer pojasnil, da gre pri zmanjševanju čebeljega fonda za dve zadevi. Po eni strani za izginjanje čebel prek leta, po drugi pa za trenutno pereče množične pomore. "Čebelarska zveza podpira kmetijsko ministrstvo in vse strokovne službe, da vsem pomorom pridemo do dna, da rezultate objavimo in kršitelje, v kolikor jih bomo ugotovili, sankcioniramo," je dejal Noč in dodal: "Treba je najti krivce, jih kaznovati, kdorkoli že so; najti vzroke in posledično tudi ukrepati."

Milijonska škoda

Pomor čebel je treba raziskati, so prepričani v Čebelarski zvezi Slovenije.
Pomor čebel je treba raziskati, so prepričani v Čebelarski zvezi Slovenije. FOTO: Jani Dolinšek

Število čebel se zdaj nahaja na kritični meji, ki še zagotavlja zadostno opraševanje, hkrati pa je pod vprašajem samo ohranjanje kranjske čebele, opozarjajo čebelarji. Pomori so namreč prizadeli tudi vzrejevalce čebeljih matic, je pojasnil predsednik strokovnega sveta priznane rejske organizacije za kranjsko čebelo Franc Šmerc. Primeren čebelji fond bi štel od 170.000 do 220.000 čebeljih družin.

Gospodarska in okoljska škoda je zaradi izginjanja čebel ogromna in znaša na desetine milijonov evrov. "Treba je najti krivce, jih kaznovati, kdor koli že so; najti vzroke in posledično tudi ukrepati," je povedal in ponovil, da je pri tem potrebno počakati na natančne rezultate iz strokovnih institucij.

Čebelarji brez davkov?

Čebelarska zveza za rešitev kranjske čebele in slovenskega čebelarstva predlaga več ukrepov. Ker se je lani čebelji fond samo zaradi neustrezne davčne zakonodaje zmanjšal za 20.000 čebeljih družin, bi nanjo postavili moratorij. Državi pa predlagajo tudi, naj pomore razglasi za naravno katastrofo. V tem primeru bi bili čebelarji celo popolnoma oproščeni plačila davkov.

Čebelarji predlagajo tudi zagotovitev sredstev za analize pomorov, ustanovitev ekološkega sklada oziroma vpeljavo pesticidnega centa, s katerim bi krili škodo čebelarjem. Zavzemajo pa se tudi za zakonsko ureditev čebelarstva.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tmt
30. 05. 2008 09.43
Bemtiš, zdaj sem bil zunaj, na brajdi izabele vse brni , sadje polno , se pravi vse oprašeno, kot še nikoli, slovenske čebele so mrtve! Seveda! Saj ne more biti drugega ! To je hrvaška invazija na Slovenijo. Mater, so pa prebrisani, preko čebel so nas okupirali. Hitro Rupla pa Rjavca klicat !!!
tmt
30. 05. 2008 08.23
Ja litttle sister, očitno ne spremljaš vsega dovolj pozorno, iščejo krivca ob enem pa molijo boga da ga ne najdejo, ker ta ne bi bil na pravem naslovu.
tmt
30. 05. 2008 08.14
tako zastrupleno, da ne bi smelo nikjer na zemlji več bit niti enega samega živega bitja. Res je , da bodo ali pa mogoče že so nekateri umrli zaradi zasrupljene hrane, vendar sam se še vedno zanesem na svoje grozdje, tudi če je škropljeno, ker v 21. stoletju pač ne bom zobal samo bakoža in šmarnice, to sem pač dal že skozi v otroštvu. In res hvala za tisto ekološko grozdje, ki je januarja na trgovskih policah.
littleSister
30. 05. 2008 08.08
"Ob tem je poudaril pomen sodelovanja vseh pristojnih pri iskanju vzrokov za umiranje čebel in iskanje rešitev. " in spet blabla o kurcevi skodi in davkih :S
tmt
30. 05. 2008 08.05
Res veliko tega ne vem, vendar dragi klasik, popolna nevednost je pa trditi, kako je vse zastrupljeno, klub temu, da je življenska doba enkrat daljša kot v srednjem veku. in čisto praktičen nasvet glede na to, da si čebelar, stopi vsako jutro ven, poslušaj in opazuj. Vsega jeveč kot pred leti : ptic, žuželk, divjadi, raznoraznih koristnih in škodljivih insektov, tudi čebel ni nič manj videti. Potem se pa najdejo strokovnjaki, kot sta Komat in Pretnar, ki s svojimi raziskavami doženeta, da je vse
Buena Vita
30. 05. 2008 06.55
Mogoče se preveč vtikamo kjer nam ni mesto,namreč kolega ki je kmet me je rekel;koga so vprašali kam postavit čebelje panje,kdo odgovori na to vprašanje,bo rešil celotno zadevo.
Uporabnik113189
30. 05. 2008 05.13
smiseln, očitno mnogo tega ne veš. Na primer, kako so bila razvita škropiva..Kdo jih je izdelal? Naj namignem poglej pri tistihi, ki so izdelovali bojne strupe. Glede davkov in čebelarstav pa samo toliko..Že stari Dunaj je spoznal, da je naredil izredno dobro kupčijo ko je z nekaj kilogrami sladkorja kupil čebelarje in nobenih davkov. Korist družbe je bila veliko večja. Subvencioniran sladkor je bil tudi v času socializma, kjer se nikomur ni dalo izumljati tople vode pa so naredili enako kot cesarski dvor. Tudi v tem sistemu ni bilo davka na čebelarstva, pa ni nihče nesramno obogatel. No, danes v demokraciji, pa so nekateri, ki o naravi nimajo pojma uvedli davke. Jasno da se ljudje pritožujejo. No, moje mnenje je obratno.. Predlagam še višje davke na čebelarstva..Me prav B.K. Nič drugega ne izuči ljudi tako dobro kot kakšna naravna katastrofa. Ko bo vse crknilo, bom že našel pot za preživetje, svet pa se bo očistil nekaterih kretenov, ki zagotovo ne bodo preživeli zaradi uživanja preveč zastrupljene hrane. Ob splošnem pomanjkanju bo namreč tudi strupena boljša kot nič. Toplo priporočam kitajski med, je tudi izredno poceni.
mac4_m
29. 05. 2008 22.42
v sloveniji so kriminalci nedotakljivi. Ker če ne bi bilo tako, bi najprej pozaprli večino sodnikov...
za_ra
29. 05. 2008 21.15
Zakaj pa enostavno ne kaznujejo krivcev?
tmt
29. 05. 2008 20.41
Zdaj smo že pri orožnem listu, pred nekaj dnevi smo bili tudi pri bojnih strupih. Ne ne morem dojet še manj pa verjet, da bi kar naenkrat bilo zastrupljenih dve tretini slovenskih čebel. Ne vem, a tu nekateri ne znajo brat ali kaj? Jasno je izraženo že od samega začetka vsega tega napihovanja, ukinite nam davke in dajte nam denar pa bo problem rešen. Obstaja pa res upravičen strah, da če se bo kar tako dajal denar, da potem pares ostanemo brez čebel.
Uporabnik113189
29. 05. 2008 19.49
Ugotavljam, da tega sveta ne razumem. poskušam sicer z logiko ampak mi prav nič ni v pomoč. Na primer vsi ti strupi in škropiva. Če nekdo z orožjem hodi naokrog BREZ OROŽNEGA LISTA ali z njim celo grozi, takoj nastane cel cirkus..Sodišče, policija, časopisi, internet, vse se nekaj zgraža..Nekje v ozadju pa en norec zastrupi pol države, ljudje imamo dolgoročne posledice, za katere se ugotovi šele po dolgih letih, kot na premer za azbest..Nobeden mi ne more dopovedati da že leta nazaj nismo vedeli kako je nevaren..Pa je bil prosto dovoljen. Isto je s temi škropivi. prosto dovoljena. Nekoč se bo našel en pravi norec, pa bodo posledice neverjetne..Upam da bo takrat soudeležen tudi kakšen tistih ki odločajo..
uporabnik08
29. 05. 2008 18.57
toje pa kriv kmet zabit k se mu neda nč dopuvedat
orangensaft
29. 05. 2008 18.16
sranje.... najbolj fajn pa to ni
maja_d@email.si
29. 05. 2008 17.56
pa vi kmetujte, če mislite da bo boljše
firealarm
29. 05. 2008 17.19
Tonček pa ti to resno, sem pa mislu, da si bolj razgledane sorte ker tokrat komentiraš. Folk, a vi čebele resno doma, če pride v stanovanje, ubijete? Tonček pa ne razburjaj se zdaj, če sem te mal pokomentiral, pojdi raje k Jazbcu na enega.
muvimen
29. 05. 2008 16.59
V naši državi vlada popoln kaos in to čist na vseh področjih. Vsak lahko dela kar mu paše, odgovarja nihče za nobeno stvar, v državni upravi - odgovorni so pa itak čist vsi totalno nesposobni in podkupljeni. Jest vam povem da se vse tole bo dobro končalo.
tmt
29. 05. 2008 16.55
To bo ja, zaradi davkov so dobile infarkt zato ni viden krivec. Čebelarjem pa pred očmi že tako migljajo pesticidni evrčki, da niso v stanju niti svojih panjev več preštet, zato jih vidijo tako malo.
Tonček Balonček
29. 05. 2008 16.42
Seveda da pogine, delovati je treba preventivno, mahati naokoli in pri tem ugotoviti, katera je kranjska, katera pa ni, da se ve!!
459261
29. 05. 2008 16.39
zagovarjajo pizdarije,nasprotujejo alternativi.To je SLOVENIJA:
BarMega240922
29. 05. 2008 16.32
strelka: hrana bo itak dražja, pa ne zaradi škropiv.