Slovenija

Kaj, če sploh kaj, ima premier s skrivnostnim diplomatskim non-paperjem?

Ljubljana, 26. 04. 2021 20.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Anže Božič
Komentarji
304

Kakšno je stališče uradne Ljubljane glede idej o dokončnem razpadu Jugoslavije? To sta glavni vprašanji, o katerih so na predlog opozicijske SD razpravljali na skupni seji parlamentarnih odborov za zunanjo politiko in EU. Predlagatelji so na sejo povabili tudi Janšo, da bi poslancem predstavil svoja stališča, vendar ga ni bilo v DZ.

Ključni akter zgodbe, premier Janez Janša, ki je članu bosanskega predsedstva pisno zatrdil, da razvpitega non-paperja ni mogoče povezati s slovensko vlado, na Twitterju pa zanikal, da bi z albanskim premierjem risala zemljevide razdeljene Bosne, se je opravičil in ga na sejo ni bilo. 

Zato so predlagatelji iz opozicije zahtevali prekinitev, saj da je takšna seja brezpredmetna. A jih je koalicija preglasovala. Matjaž Nemec iz SD je od Janše želel odgovore na vprašanja, kakšno je njegovo stališče glede morebitnega spreminjanja meja na Zahodnem Balkanu, ali je sodeloval pri pripravi tega non-paperja in zakaj še vedno ni odločno zanikal svoje vloge pri tem dokumentu. "Danes bi moral biti predsednik vlade tukaj in to je nedopustno, ignorantsko in nespoštljivo," je bil oster.

Zunanji minister Anže Logar je Nemcu predlagal, naj Janši zastavi poslansko vprašanje ob začetku seje DZ. Znova je zatrdil, da "fantomski non-paper", ki naj bi nastal v Sloveniji, ne obstaja. Opoziciji je očital, da je sama zakuhala to afero in jo izvozila iz države. Razprava o tem "neobstoječem dokumentu" po njegovih besedah škodi Sloveniji, slovenskemu predsedovanju EU in tudi Bosni in Hercegovini.

Logar je znova zagotovil, da se strategija Slovenije do Zahodnega Balkana ni spremenila. V zadnjem letu se na tem področju ni nič spremenilo, ravno nasprotno, vložili smo dodatne napore, saj je ena od pomembnih točk slovenskega predsedovanja tudi priprava vrha EU-Zahodni Balkan, je poudaril.

Na sejo je bila vabljena tudi svetovalka predsednika republike za zunanje zadeve Smiljana Knez, ki je dejala, da predsednik Borut Pahor vprašanjem Zahodnega Balkana že vrsto let posveča veliko pozornost. Zavzema se za ohranitev ozemeljske celovitosti teh držav in reševanje njihovih dvostranskih vprašanj v dobrososedskem duhu ter poziva k spravi znotraj držav in med njimi, je povedala.

Pahor po njenih besedah opozarja voditelje teh držav in institucije EU, da širitev unije ne sme biti samo tehnicistični proces, temveč je treba nanj gledati z geopolitičnega zornega kota. Ob tem se zavzema za pospešitev tega procesa. Knezova je ponovila, da Pahor ni bil seznanjen z dokumentom o Zahodnem Balkanu, o katerem so poročali mediji.

Tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je povedala, da v Evropski komisiji niso seznanjeni z neformalnimi dokumenti glede Zahodnega Balkana. Poslancem je ob tem predstavila stališča komisije glede te regije in širitve unije.

Premierja na sejo ni bilo.
Premierja na sejo ni bilo. FOTO: Vlada RS

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janez Stušek, ki ga je na sejo povabila poslanska skupina SDS, je povedal, da agencija ni bila seznanjena z obstojem domnevnega non-paperja, ki se ga povezuje s slovensko vlado. V zvezi s tem po njegovih trditvah ni dobila nobenih navodil, prav tako ni imela nobene vloge pri oblikovanju ali pošiljanju tega dokumenta.

Kot je pojasnil, je Sova začela preverjati določene aktivnosti v zvezi z dokumentom po njegovi objavi v medijih, predvsem v smeri odzivanja na medijske objave in morebitne posledice na dvostranske odnose z BiH in predsedovanje EU. Agencija za zdaj nima podatkov, da bi objava tega dokumenta pomenila tveganja in grožnjo nacionalni varnosti Slovenije, ocenjujejo pa, da bi lahko nadaljnje povezovanje Slovenije z domnevnim non-paperjem ogrozilo njene varnostne, gospodarske in politične interese na Zahodnem Balkanu, je še dejal Stušek.

Opozicijski in koalicijski poslanci so se v skoraj peturni razpravi medsebojno obtoževali, da sramotijo Slovenijo in škodijo ugledu države v tujini. Poslanci koalicije so opoziciji očitali, da je izvozila afero z non-paperjem in da ogroža slovensko predsedovanje Svetu EU.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
01. 05. 2021 12.29
Zunanja politika je zopet dokazala, da ni sposobna igrat igric velikih v regiji. Slovenijo so izrabili za želje in teze, pod katere se sami ne upajo podpisat. Kolikor spremljam politiko v sloveniji, smo venomer zagovarjali BiH in mir na balkanu. Zato je ta obsodba, da bi mi risali meje na balkanu banalna. Je pa zelo neodgovorno od vlage, diplomacije in obveščevalnih služb, da dopuščajo blatenje države. Dolžni so, da stvar raziščejo in izstavijo račun tistemu, ki nam namerno škodi. Vsaj države za s čisto vestjo in hrbtenico bi to storile.
sinhron
27. 04. 2021 13.31
+1
Če Janša ne bi imel prstov vmes pri "non paper" bi stopil pred poslance in pred Slovence ter povedal svoj zagovor , tako pa se izmika direktnemu stiku in s tem povečuje sum v to , da je prav on eden od tvorcev tega absurda ! Logarju in SDS protagonistom pa tako nihče nič ne verjame in lahko zagovarjajo svojega šefa na vse pretege ! Samo, da je govora o Slovenskem pacientu , maršal tvitu , princu teme vsi koprivarji SDS planejo in ga zagovarjajo , kritike pa obmetujejo z raznoraznimi nedostojnimi pridevniki !
Bleki1
27. 04. 2021 13.00
+1
Naredi si uslugo, odstopi, naredi uslugo Slovencem, odstopi, odstopi iz politike, saj je veliko prostih delavnih mest v različnih panogah.
Jožajoža
27. 04. 2021 12.40
+0
maske dol,janša.čas je že, da pokažeš obraz. zakaj se skrivaš.
Razumnež
27. 04. 2021 12.38
+0
Skupna točka non-paper in JJ je journalistično poročanje politično neodvisnega trobila, ki samo dokazuje, da ste mediji v Sloveniji eno navadno sranje.
samuray1
27. 04. 2021 12.33
-1
Toda je in prav je da je.
Jožajoža
27. 04. 2021 12.08
-3
Janševa vlada na Dan upora proti okupatorju s poezijo domobranskih pesnikov Provokacija ob dnevu, ki pozdravlja upor proti fašizmu
TEDO84bv0MEDO
27. 04. 2021 10.14
-1
Jugoslavija bi propadla, ker je bila zelo dobra do ljudi. Vsak je dobil službeno stanovanje in avto. Ampak ker je bilo preveč zaposlenih, ni bilo prihodkov in bi Jugoslavija bankrotirala. Kreditov ni mogla dobiti nikjer, ne pri Bilderbergih, ker Jugoslavija ni bila kapitalistična država, niti pri Sovjetski zvezi, kar ni bila kruta kot druga komunistične države. Janša je bil na predavanju, kjer je zvedel, da bo v kapitalistični državi kot predsednik vlade dobil veliko podkupnin, zato je uporabil Kučana, da je nastala kapitalistična država Slovenija. Janša je kot Stalin, diktator.
Mogočnež
27. 04. 2021 09.59
-3
Hvala g. Janša Slovenija je samostojna po vaši zaslugi in pravi domoljubni in delavni Slovenci smo vam neizmerno hvaležni za to
slovenc59
27. 04. 2021 10.19
+1
Jožajoža
27. 04. 2021 12.13
-4
leve stranke so kapitalizem dojele, podpirale so delo,obrt,gospodarstvo,delovale v prid ljudem, , desna frakcija pokvarjenih komunistov, pa so napačno razumele koncept kapitalizma. kraja družbenega premoženja,ogromen javni sektor,dobro plačan represivni organ, zatiranje gospodarstva,uničevanje podjetništva (2004-2008 na oblasti janšisti,totalni bankrot slovenije, celo napovedan prihod trojke),omejevat ljudem pravice do zdravja,dela,izobraževanja,.......
Specialec
27. 04. 2021 09.50
+4
Poserjem se na vse leve, in na vse desne, vse skupaj vas je za odnesti dalec stran, barabe!
DKR
27. 04. 2021 09.49
+2
No, pa se je začela dnevna skupinska terapija levakov - kako prebroditi frustracije in nemoč ob ponovni vladi Janeza Janše.Majhna skupinica: mucek, zibertmi, sihronček....itd,le pogumno naprej,ne obupat, terapija bo pomagala. Morda😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂.
slovenc59
27. 04. 2021 10.20
+0
Potouceni kramoh
27. 04. 2021 09.46
+3
Vsi naši politiki mali,veliki,debeli suhi,grdi,lepi,kosmati,pobriti,z lasmi,plesasti imajo veliko masla na glavi.
dante_
27. 04. 2021 09.45
+5
Kosa naj raje pokličejo v DZ, on kot glavni operativec pri tem ve o tem non-paperju veliko več.
Berenika
27. 04. 2021 09.29
+4
Kakor je napisal 'sinhron': "Če Janša ne bi imel prstov vmes pri "non paper" bi stopil pred poslance in pred Slovence ter" odgovarjal na vsako vprašanje, kulturno in iskreno, ter s tem pojasnil zadevo. Ampak, pri njemu je kultura "odslužena", edino iskrenost, ki jo odraža, pa poznajo njegove ex kuhinje. Da pa ni nikoli nobene stvari pojasnil jasno in odkrito, vemo že od nekdaj. In spet je seveda vse "namještaljka". Kdo mu verjame? Absolutni troli.
zibertmi
27. 04. 2021 09.35
+7
kot so rekli bosanci je to obstajalo med razpadom juge,zato pa je vojna trajala tako dolgo na jugu.tudi preprodajalcu orožja je čas prav prišel.sedaj pa ne ve od kje mu premoženje,hrvati dobro vedo od kje.verjetno imajo tudi kak dokument,zato se mu pa vedno hlače tresejo ob tej temi na balkanu.pa zaradi tega se tudi ne premaknemo iz mrtve točke ,tako pri meji kot pri jedrskih odpadkih in elektrarni.bog ve kako so si politiki razdelili počitniške domove po hrvatiji po osamosvojitvi
zibertmi
27. 04. 2021 09.27
+3
sem zasledil današnji program v kleti na trstenjakovi.vsebina predavanja,komunistična šola kumrovec ,opis poti proti avnojskemu jajcu predavatelj sam bog sds.pot se je sicer klavrno končala leta 84.popoldan pa ogled filma na svoji zemlji.če boste pridni ,pa še kak s tematiko kako so partizani okupatorjem in njihovim podpornikom pokazali kdo je na slovenjskem gospodar
Delavec_Slo
27. 04. 2021 09.28
+6
Delavec_Slo
27. 04. 2021 09.27
+7
Vlada in ministri zrihtajte meje države, že 30 let nič od tega, ministri se pa menjujejo kot gate-pa eden bolj ..... od drugega
zibertmi
27. 04. 2021 09.29
+1
to je janez zamočil že ob osamosvojitvi.takrat bi pripadnike to postavili na katastrske meje s hrvaško pa bi bil mir.TO pripadniki smo orožje imeli že dve leti doma
jodr
27. 04. 2021 09.15
-1
Kdaj bo parlament na predlog opozicijske SD razpravljal o ukradeni judovski vili, o vračilu vile in o odškodnini za dolgoletno uporabo? Upam, da še pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu Evrope.
fafajonka
27. 04. 2021 09.07
-2
Joj kako ste nekateri na tem portalu lahko srečni......vas možganska kap ne bo nikoli doletela.
malaraja
27. 04. 2021 09.02
+5
Joj joj, kaj pišejo v Bruslju o Tvitlerju. Da ga ni sram, slaboumneža. Res se mu je zmešalo, vi koprive pa še kar do gležnjev v njegovi tazadnji. Kakšna burleska. Če bo PV še eno leto, ga bomo za vedno rešeni. Kakšna sramota!!! Če imate Twitter in si to preberete, sam na svojem profilu blokira vsako kritiko, ampak na retvitanih komentarjih se mu pa dejansko posmehuje tisoče uporabnikov, z imenom in priimkom. Tipu se posmehuje cel normalen svet!
DKR
27. 04. 2021 09.37
+4
brabusednet
27. 04. 2021 09.02
-2
Non paper je enako,kot tisti Titov vesoljski program Američanom.Vse zlagano in zavajujoče.Levičarji še danes verjamejo v Titove laži enoumja partije.Tem pač ni pomoči,kot tistim,ki trdijo,da se jim je bog ali drugi svetnik prikazal.Oboji imajo totalno oprane možgane.
MucaNeGrize
27. 04. 2021 09.19
+3