Slovenija

'Normalno bi bilo, da bi javni naročnik želel oddati naročilo po razumni ceni'

Ljubljana, 18. 07. 2019 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik/L.Š.
Komentarji
42

Bo drugi tir postal zlati tir, pri gradnji katerega bodo obogateli novi gradbeni baroni, vse to pa bomo plačali davkoplačevalci? Vse to so vprašanja, ki se postavljajo po razveljavitvi izbire najcenejšega izvajalca za gradnjo mostu čez Glinščico.

Podjetje 2TDK je namreč tik pred pravnomočnostjo razveljavilo lasten izbor ponudnika za gradnjo 170 metrov dolgega mosta z galerijo čez dolino reke Glinščice. Neuradno je razveljavitev zahteval Kolektor Stojana Petriča, domnevno zaradi računske napake, ki je komisija pri izboru ni opazila, za njih naj bi bile vprašljive tudi reference najcenejšega ponudnika. Posel bi tako utegnil dobiti konzorcij gradbenih baronov nove generacije, Kolektorja, Rika in Pomgrada, ki pa je bistveno dražji. Za most z galerijo zahteva kar 13 milijonov in pol, kar je pet in pol več od prvotno izbranega ponudnika.

'Prvi primer javne razglasitve naročnika, da je neustrezno opravil oceno ponudb'

V primeru odločitve 2TDK, da prekliče izbiro najcenejšega ponudnika, se zdi, da so podlegli pritiskom Kolektorja. Se jo da opreti na 90. člen zakona o javnih naročilih? "Kolikor poznam zgodovino slovenskih javnih naročil, je to prvi primer, da je naročnik javno razglasil, da je preveritev in oceno prispelih ponudb opravil neustrezno. Neustrezno opraviti oceno pomeni, da ravnaš nestrokovno, malomarno, površno, karkoli od tega," je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil Stanko Štrajn, član prve uprave Darsa in dodal, da 90. člen v šestem odstavku zakona o javnih naročilih omogoča naročniku spreminjati svoje odločitve samo, če je odločitev nezakonita.

Stanko Štrajn, član prve uprave Darsa je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da se je prvič v zgodovini slovenskih javnih naročil zgodilo, da je naročnik javno razglasil, da je preveritev in oceno prispelih ponudb opravil neustrezno.
Stanko Štrajn, član prve uprave Darsa je v oddaji 24UR ZVEČER pojasnil, da se je prvič v zgodovini slovenskih javnih naročil zgodilo, da je naročnik javno razglasil, da je preveritev in oceno prispelih ponudb opravil neustrezno. FOTO: POP TV

"Nezakonita odločitev bi bila, če bi se v primeru najugodnejšega ponudnika naknadno izkazalo, da ne izpolnjuje zakonskih pogojev, denimo, da je njegov direktor v kazenskem postopku. Tukaj pa naročnik sam obrazloži, da je ugotovil, da je bila ocena in preveritev ponudb neustrezna. Torej jasno deklarira, da je šlo za napako naročnika, ne za napako v ponudbi ali za napako v razpisnih pogojih. To, da nekdo opravlja svoje delo malomarno ali kakorkoli nestrokovno, je razlog za preverjanje njegove odgovornosti, ne razlog za ponovno preverjanje ponudb."

Bo drugi tir postal zlati tir, pri gradnji katerega bodo obogateli novi gradbeni baroni, vse to pa bomo plačali davkoplačevalci?
Bo drugi tir postal zlati tir, pri gradnji katerega bodo obogateli novi gradbeni baroni, vse to pa bomo plačali davkoplačevalci? FOTO: Miro Majcen

Pa se mu ne zdi nenavadno, da se je razveljavitev izbire najcenejšega ponudnika zgodila po tem, ko je dokumentacijo pregledal Kolektor, ki pa je kar za pet milijonov dražji od izbranega ponudnika? "To se nam lahko zdi nenavadno, vendar v tem pogledu ne moremo postaviti nekih trditev, ker ne moremo ničesar v tej smeri dokazati. Jasno pa je, da normalno razmišljujoč človek podvomi, zakaj in kako je do tega prišlo. Če malo špekuliramo, za Kolektor CPG, ki nadpovprečno pogosto uspeva v revizijskih postopkih, je nekako nerodno se kar naprej pritoževati, pred Državno revizijsko komisijo uveljavljati interes, ki je nasproten javnemu interesu. Normalno bi bilo, da bi javni naročnik želel oddati naročilo po neki razumni ceni, ne pa po pretirani ceni. Še toliko bolj pa ta dvom vzbuja dejstvo, da je Kolektor CPG pred nekaj meseci vložil zahtevo za aneks pri pogodbi o gradnji dostopnih poti pri tem projektu, pa je infrastrukturna ministrica to zelo odločno presekala in po mojem mnenju celo v nasprotju s pogoji odločila, da nobenega aneksa ne bo. Če je tam Kolektor mogoče neupravičeno izgubil milijon ali dva evrov sredstev in s tem utrpel škodo, bi tudi nekako pričakoval, da se z dobro ceno ali pet milijonov višjo ceno od najugodnejšega ponudnika lahko ta dolg med državo in Kolektorjem poračuna," je razložil Štrajn.

Sogovornik je prepričan, da bi morala zaradi omenjene razveljavitve v primeru 2TDK ukrepati tudi pristojna ministrica Alenka Bratušek."To je osnovna funkcija resornega ministrstva, da zagotovi ali vzpostavi takšno ravnanje organov podjetij v njihovi ingerenci, da ta mašinerija na področju investicij v javno infrastrukturo deluje korektno, zakonito, transparentno in v javno korist. Nikakor ni v javno korist, če se izkazuje možnost, da bo naročilo oddano za dobrih pet milijonov višjo ceno od najnižjega ponudnika." 

Bo Alenka Bratušek zaradi razveljavitve izbire najcenejšega ponudnika za gradnjo mostu v primeru 2TDK ukrepati?
Bo Alenka Bratušek zaradi razveljavitve izbire najcenejšega ponudnika za gradnjo mostu v primeru 2TDK ukrepati? FOTO: Miro Majcen

In kaj se bo po njegovem zgodilo pri gradnji, če bo 2TDK nadaljeval tako, kot je zastavil v omenjenem primeru? "Tukaj ni treba veliko ugibati. Investicijski program, ki je zastavil zelo razkošne višine predvidenih stroškov, bo imel presežek," je ocenil in dodal, da je ponudba Kolektorja CPG kar 69 odstotkov višja od najugodnejše ponudbe. "Če to prištejemo milijardi dvesto, pridemo na dve milijardi. To pa še ni vse. Če bo investicijski program, za katerega je 2TDK plačal agenciji Deloitte 800 tisoč evrov, presežen za tak znesek, bo 2TDK moral najeti veliko višja posojila, temu pa bodo sledila višja nadomestila za uporabo železniških prog, pretovorne takse Luke Koper, Dars pa bo moral povišati svoje cestnine, da bo lahko zagotovil sredstva za poplačilo kreditov."  

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
07. 09. 2019 10.38
-1
Teh nepravnih rabot ni ne konca, ne kraja. Komaj se ena konča, že se začne druga in to traja in traja do...#neskončnosti
MrKrmar
07. 08. 2019 07.32
+2
Počasi prihaja na dan resnica Kovačiča
gekados
19. 07. 2019 08.20
+2
Cas je, da se upremo takim lopovscinam.
bojer
18. 07. 2019 20.48
+2
Spet Excel! V kolikor je res napaka v formuli, sta druga ponudniga še dražja in v tem primeru bi spet lahko bil izbran najugodnejši ponudnik. Dobro bi bilo, da predsednik vlade, če je že državnim uslužbencem popravil plače, da od njih pričakuje, zahteva tudi kaj koristnega. In prav tako je treba Kolektorju dati "brco".
borut_p
18. 07. 2019 18.37
Samo to ne, sploh ne ves o cem govoris
Jon Bacek
18. 07. 2019 16.48
+0
Ponovno napraviti mednarodni razpis, obvezno z udeležbo kitajskih podjetij.
Jon Bacek
18. 07. 2019 16.44
-2
Normalno, da mora posel dobiti vpliven lastnik Kolektorja, to je Stojan Petrič. Za njim stoji Forum 21, stranka SD, ostanki strank SMC, PS, Desus,...
mentorhercul
18. 07. 2019 15.51
+6
Sedaj so toliko pogumni ,da te lopovščine kar javno predstavijo!
letmeseeit
18. 07. 2019 14.29
+7
smo fenomen, še preden se prične kraja vemo kdo bo kradel, kaj in kje bo kradel. Seveda vsi nedotakljivi.
Frane Šajn
18. 07. 2019 14.22
+7
Pa kaj je ta patron ožje sorodstvo od Wilyja Wanilyja ali kaj??? Speljite se od tu svet je velik!
Frane Šajn
18. 07. 2019 14.19
+5
A sedaj bo pa kar vsak, ki ima pet minut časa ustavljal tako pomemben projekt, vsa Evropa se nam že smeje klovni spodplačani foušljivi nič drugega niste. Kdor vas ni prečital je slep. Spravite jih pred roko pravice takkrat ko se bo ta rop po vaše zgodil , prej pa dajte mir in pojdite v lSTNE jazbine kjer ste bili. Ste samo kamen za vraztom ljudem ki bi kaj radi naredili. Se vam ne zdi da je vse drugo skrb organov pregona in pravosodja . Če ne znajo tega preganjati naj gredo s klobulki na tromostovje. Niste zanimivi, ste kot klovni v drugi reprizi nastopa. A ni dovolj tega ping ponga enkrat za vselej . Sramota do fundamenta!
Frane Šajn
18. 07. 2019 14.12
+7
A tale patron misli , dabo sedaj pa kar on na črni plačilni listi. Začnite graditi ta zagamani tir in če je potrebno zabetonirajte v prvi zid te neanderatlce kajti niso nič drugega kot škodoželjni zagovedni neandertalci. V življenju ne znajo drugega kot minirat vse kar se jim ne zdi po njihovi božji volji. Nehajte narod vas je sit do vrh glave omela nepomembna!
proofreader
18. 07. 2019 13.56
+4
Koliko jih bo sedaj izgubilo službo zaradi nevestnega dela?
Kruh+sol!
18. 07. 2019 13.55
+6
Vsi, ki so se pritozili so v kucanovem forumu 21. Se kdo dvomi o tem, kdo obvladuje drzavo? In njihova podaljsana roka je SD. Podn.
Lisec7
18. 07. 2019 13.25
+1
naj preimenujejo ime Glinščica v Dragaščico.
brabusednet
18. 07. 2019 13.25
+8
Nekateri si že jahte ogledujejo toliko bodo pokradli.Pa spet ne bo nihče odgovarjal.Levičarski tovarišijski pajdaši so strokovnjaki o takih poslih.
FAUSTOS1
18. 07. 2019 13.23
+7
naša zakonodaja je narejena za za takšna podjetja ,ki nato rušijo najcenejše ponudbe in državo prisilijo v najdražjo različico gradnje-tega v avstriji ni zato so oni že zgradili predor mi pa še ne vemo kdo bo gradil.
Edlways
18. 07. 2019 12.37
+24
In kdo je dovolil kolektorju, da pregleda konkurenčno ponudbo
Recenzor
18. 07. 2019 12.36
+9
Jao kako tale "čeljad" paše mojškri!
graf
18. 07. 2019 12.33
+19
bile so narejene študije tako tujih kot tudi nekaj naših strokovnjakov ki so ugotovili da drugega tira u bistvu sploh ne rabimo , rabimo samo razširit oziroma posodobit izogibališča in nič drugega ! In za tak projekt naj bi bilo dovolj 0,5 milijona evrov ! Problem pa je v tem ker je ta projekt prepovedano dat v javnost , ker potem odpadejo priskledniki tega 1,5 MRD € vrednega posla ...