Slovenija

Notranja ministra Avstrije in Slovenije na vaji nadzora meje z droni

Šentilj, 13. 10. 2020 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Tina Švajger
Komentarji
53

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj sta slovenska in avstrijska policija izvedli skupno vajo nadzora meje z droni. Ogledala sta si jo tudi slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer, ki sta se ob tej priložnosti tudi srečala. Oba sta izpostavila dobro sodelovanje med obema policijama; Hojs pa je ob tem še dodal, da je zagotavljanje varnosti državljanov v veliki meri odvisno tudi od sodobne tehnike.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Z droni nad nezakonite migrante
    04:07
    Iz 24UR: Z droni nad nezakonite migrante
  • Iz SVETA: Skupni nadzor
    08:00
    Iz SVETA: Skupni nadzor

Slovenska in avstrijska policija sta danes na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj izvedli vajo nadzora meje z droni. V sklopu dogodka sta se srečala tudi notranja ministra obeh držav, Aleš Hojs in Karl Nehammer.

Ministra Aleš Hojs in Karl Nehammer na Šentilju. Po sestanku sta si ministra ogledala vajo nadzora meje z droni, ki sta jo pripravili slovenska in avstrijska policija.
Ministra Aleš Hojs in Karl Nehammer na Šentilju. Po sestanku sta si ministra ogledala vajo nadzora meje z droni, ki sta jo pripravili slovenska in avstrijska policija. FOTO: Miro Majcen
Minister za notranje zadeve minister Aleš Hojs se je danes srečal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem. Dvostransko srečanje je potrdilo dobro sodelovanje med obema državama in policijama. Ministra sta po Hojsovih besedah po srečanju "rešila nekaj problemov, ki so povezani s pretočnostjo mejnih prehodov Šentilj in Karavanke". 

Hojs je ob tem dejal, da je skupna vaja nazorno pokazala, kaj je mogoče storiti z moderno tehnologijo pri nadzoru državne meje in v boju zoper organizirani kriminal. "Nadzor meja in ostale aktivnosti policije v boju proti kriminalu za zagotavljanje varnosti državljanov je v veliki meri odvisno od sodobne tehnike," je dodal. Medtem ko Avstrija trenutno razpolaga s 40 droni in 90 piloti, ki z njimi upravljajo, jih ima Slovenija trenutno na razpolago 24, a je pravkar v teku nabava še 50 dodatnih.

Oba ministra sta se sestala že pred izvedbo vaje in govorila o nekaterih pomembnih medsebojnih temah. Med drugim sta rešila nekaj tehničnih težav, ki so vezani na prehajanje meje v Šentilju in na Karavankah v času bolj intenzivnih nadzorov meje. Za zmanjšanje kolon na Šentilju sta se dogovorila o oblikovanju voznega pasu za tovorna vozila. Glede Karavank pa sta ministra podprla iskanje rešitev, v kar se bosta vključili tudi pristojni avtocestni družbi DARS in ASFINAG.

Ministra sta se na področju preprečevanja nezakonitih migracij tako zavzela za intenzivnejše sodelovanje z regijo Zahodnega Balkana. "Precej časa sva namenila pobudi Avstrije, da se s kolegi ministri Hrvaške, BiH in Srbije pogovorimo o tem, kako bolje zavarovati zunanjo mejo EU," je dejal Hojs. Dotaknila sta se tudi pakta o migracijah in azilu, pri čemer sta izrazila zaskrbljenost nad predlogom, da bi posamezne države članice prevzemale odgovornost pri vračanju, medtem ko ima EU na tem področju večjo pogajalsko moč v razmerju do tretjih držav in bi jih na ravni EU lahko učinkoviteje vračali.

Največ sta govorila o skupnem boju zoper nezakonite migracije in pri tem podprla avstrijsko pobudo, da bi z notranjimi ministri Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine (BiH) skušali najti rešitev za boljše varovanje zunanje meje Evropske unije.

Avstrijski minister Nehammer je prav tako potrdil, da sta državi zaveznici v boju proti organiziranemu kriminalu in tihotapljenju ljudi, saj nezakonite migracije ogrožajo varnost državljanov. Srečanje je bilo po njegovem v znamenju poglobljenega policijskega sodelovanja pri varovanju meja, ne le med Avstrijo in Slovenijo, pač pa želijo v skladu z letos podpisano dunajsko izjavo vključiti tudi druge države na tako imenovani balkanski poti.

"Pred nami so veliki izzivi, saj se v BiH in Srbiji nahaja 20.000 migrantov. Od turških provokacij EU je opaziti večji pritisk na naše meje, zato pričakujem, da bo sistem, ki smo ga danes preskusili, začel delovati prihodnje leto. Letos smo v naši državi odkrili že 250 tihotapcev migrantov," je dejal Nehammer, medtem ko je po Hojsovih besedah Slovenija letos prav tako ujela že 180 tihotapcev.

Slovenski notranji minister je še dejal, da je beseda na današnjih pogovorih tekla tudi o nadaljnjih aktivnostih obeh držav pri preprečevanju širjenja okužb z covidom-19, saj se razmere v Sloveniji dramatično slabšajo, dosti boljše pa ni niti v naši severni sosedi.

Ker se stanje na področju preprečevanja širjenja okužb s covidom-19 slabša, sta ministra govorila tudi o prihodnjih aktivnostih obeh ministrstev in policij. "Precej časa sva namenila temu, kako bosta obe državi organizirali prehajanje meja," je dejal Hojs in dodal, da sta "oba izrazila upanje, da meje kljub situaciji s covidom-19 ostanejo odprte".

Prehajanje meja bo po njegovem vendarle drugačno, kot je bilo spomladi, saj ne pričakuje, da bi znova zaprli meje. Z avstrijskim kolegom sta se zato dogovorila, da bosta tako tranzit kot tudi prehajanje državljanov obeh držav v primeru poslabšanja razmer še naprej potekala tekoče.

Tudi Nehammer se je dotaknil aktualnega stanja v zvezi s pandemijo, kjer bo po njegovem prav tako le sodelovanje omogočilo, da skupaj zajezimo bolezen. V Avstriji po njegovih besedah dnevno spremljajo razmere glede okužb in temu primerno sproti sprejemajo ukrepe, ki bodo v prihodnje vselej mešanica lokalne in državne ravni.

Hojs je v zvezi s tem še dodal, da je na mizi današnjega kriznega sestanka vlade in strokovne skupine tretji del oranžnega paketa, ki med drugim predvideva začasno zaprtje gostinskih lokalov, fitnesov in ostalih prostorov, kjer je druženje intenzivnejše. Glede petkovega ravnanja policistov na protestu v Ljubljani ni želel podrobneje odgovarjati, je pa pohvalil njihovo stoično, profesionalno in visoko strokovno delo, ki so ga pokazali.

Aleš Hojs in Karl Nehammer sta govorila tudi o razmerah glede pandemije covida-19.
Aleš Hojs in Karl Nehammer sta govorila tudi o razmerah glede pandemije covida-19. FOTO: Miro Majcen
Ministra sta se o pilotnem projektu uporabe dronov za nadzor slovensko-avstrijske državne meje dogovorila že julija na Dunaju. Namen projekta je predvsem hitrejše odkrivanje nezakonitih prehodov meje in posledično ukrepanje pristojnih organov.

Ministra Hojs in Nehammer sta se o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so brezpilotni letalniki in kamere, sicer dogovorila na srečanju na Dunaju konec julija, ob robu ministrske konference o učinkovitem boju proti trenutnim migracijskim izzivom.

Tedaj so na notranjem ministrstvu v Ljubljani pojasnili, da želijo s tem preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo.

Dunaj je sicer leta 2015 na vrhuncu migrantske krize uvedel nadzor na meji s Slovenijo, ki ga izvaja še danes. To je tako zadnja leta redna tema pogovorov med visokimi predstavniki Slovenije in Avstrije.

O migracijah sta pred dobrim mesecem na srečanju v Ljubljani govorila tudi slovenski premier Janez Janša in avstrijski kancler Sebastian Kurz. Zavzela sta se za skupen pristop v boju proti nezakonitim migracijam in novemu koronavirusu, ki se v obeh državah v zadnjem času vse hitreje širi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
14. 10. 2020 08.11
+1
Sem že napisal,da je to odličen način KONTROLE meje.NIČ VEČ!Potrebno bo urediti daljinsko vodenje OSVETLITVE,SAMODEJNA IZSTRELITEV RAKET,ALARMI,ko prispe skupina prebežnikov.Itak jih vidijo iz zaklonišč na termo kameri-tedaj še malo larma,osvetlitve,pa bodo vsi zbežali nazaj v lepo našo!
mbtukaj
13. 10. 2020 21.13
-2
Kurza ni vido!
Svetec 2021
13. 10. 2020 19.42
+2
Pa ni Janez obljubljal ko bo on na oblasti v Sloveniji nebo migrantov :)
Bavci11
13. 10. 2020 20.10
+4
Sam dobro ves da Izdajalci v parlamentu glasujejo proti vojski na juzni meji. Fajonisti in levicarji izdajalci Slovenijje in Slovencev.
wolfterier
14. 10. 2020 09.56
Je,ampak levica onemogoča nadzor meje !Sabotirajo Slovenijo !
Wahl
13. 10. 2020 19.32
+3
Lepo, da sodelujejo, ampak, ko bodo severnjaki ocenili, da je naša južna meja prebita severno samo zaprejo.
Alojz69
13. 10. 2020 19.11
-3
Te drone bojo uporabljal za kontrolo lastnih narodov ne za otkrivanje migrantov
Bavci11
13. 10. 2020 19.26
+2
Walter Pravicek
14. 10. 2020 08.11
ODKRITJE ŽE,A NIČ VEČ,KER NISO OBOROŽENI,NITI Z KAMENČKI!
muci007
13. 10. 2020 19.03
+8
Rešitev za tihotapce ljudi je zaporna kazen minimalno 15 let v težkih razmerah. Bivanje bi si morali sami plačati z delom. Zaradi bojazni bi se veliko tihotapcev premislilo.
Bavci11
13. 10. 2020 19.04
+7
Raje 20 let, delo v kamnolomu, in zaplemba vsega premozenja.
Bavci11
13. 10. 2020 19.05
+7
Ce ni Slovenski drzavljan izgon do konca zivljenja.
Bavci11
13. 10. 2020 19.01
+3
Bravo vlada. Tile vsaj delajo. Sam se vojsko na juzno mejo seveda ce ne bodo izdajalci (fajonisti in levicarji) v parlamentu spet proti.
Andree
13. 10. 2020 19.07
-1
zajebant2
13. 10. 2020 18.58
+5
če slučajno pridejo spet levaki na oblast jih bodo levaki podarili turkom
muci007
13. 10. 2020 18.56
+11
Mejo EU je potrebno čuvati na vseh zunanjih mejah, predvsem južnih.
Bavci11
13. 10. 2020 19.06
+2
Se povsem strinjam. Upam da nekoc vlada poslje vojake tud v Grcijo in Bolgarijo.
Andree
13. 10. 2020 19.07
-1
tvoj Hojs hoče sprejeti mladoletne migrante
INŠTITUT 1.APRIL
13. 10. 2020 18.56
+6
kar za Fajonko ga pošljite ta jih bo največ uvozila teh dvakrat pečenih
muci007
13. 10. 2020 19.08
+5
proofreader
13. 10. 2020 18.49
+8
Na južno mejo naj gredo.
marston
13. 10. 2020 18.37
-1
Najprej pogledam komentarje. Če je članek zaklenjen za komentarje, ga nikoli ne preberem. Le zaprem. Vsi bi morali ignorirat blokirane članke za komentarje.
MucaNeGrize
13. 10. 2020 18.30
-9
Droni za Orbána za virus naj gredo na Madžarsko za pomoč strateškim partnerjem . Janševci krulijo že od aprila neprekinjeno , da so za širitev virusa krivi petkovi kolesarji in migranti . In zdej so šli še k Orbánu po janševistični logiki - tako kolesarji , kot ilegalni migranti . Hiter pregled rdečega seznama držav nam pove še, da je poleg že navedenih hrvaških administrativnih enot od naših sosednjih držav na rdečem seznamu še avstrijski Dunaj in pa pet administrativnih enot Madžarske: Budimpešta, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Pest in Vas..
Bavci11
13. 10. 2020 18.57
+4
Dpl s fajonisti uvozniki ilegalcev in balkanskih socialcev na pleca in zulje Slovenskih delavcev.
zajebant2
13. 10. 2020 18.59
+0
muci007
13. 10. 2020 19.00
+5
Nadzor meje vsaj 7 let prepozno. Vse je zamujeno.
MucaNeGrize
13. 10. 2020 18.23
-3
Hojs naj mejo zapre tudi s Švico , ker jih je veliko od tam . Ali pa naj pošlje dron . Pa še Orbánu ker je tam rdeče virus in težave .
Bavci11
13. 10. 2020 19.03
-1
MucaNeGrize
13. 10. 2020 18.19
-1
Na južni meji droni niso potrebni ker bo Janša mejo neprodušno zaprl za ilegalce je povedal on že 1. junija v odmevnih na TV Slovenija . In on je mož beseda . tak je .
Brezdelnež
13. 10. 2020 18.57
+4
ne spremljaš politike a ne? mislim da so sedaj že tretjič ali četrtič dali v odločanje 37.a člena, kateri daje vojski večja pooblastila pri varovanju južne meje ampak nekaterim strankam to ne diši, kot da imajo kakšno korist iz ilegalnih prehodov......
Bavci11
13. 10. 2020 18.57
-2
Bavci11
13. 10. 2020 19.07
+2
Kaj ces ko pa je parlament poln fajonistov in levicarjev izdajalcev Slovenije in Slovencev.
muci007
13. 10. 2020 19.13
+4
Cash, koristi, da nima vojska pooblastila na meji, imajo predvsem tihotapci tako tuji, kot slovenski (pretežno iz vrst zblojene Levice in SD). V ozadju jmora biti velika zarota, kjer veliko € pokasirajo Soroseve plačanke in plačanci (Tajon Fanja, ...itd).
MucaNeGrize
13. 10. 2020 19.24
-1
Crash . Ja je hecno . Hojs in Tonin evidentno nočeta vojske s pooblastili na meji , ker nista sprejela demokratičnega predloga Lmš že 31 . 3. , da bi vojska dodatna pooblastila izvajala samo ob slovenski schengenski meji in največ v pasu dveh kilometrov zračne linije od mejne črte ali do najbližje cestne komunikacije in bi vse to imeli rešeno že v začetku aprila .
Bavci11
13. 10. 2020 19.28
-1
MucaNeGrize
13. 10. 2020 18.16
-1
Odlučno . Janez Janša in avstrijski kancler Sebastian Kurz sta se zavzela za skupen pristop v boju proti nezakonitim migracijam in novemu koronavirusu, ki se v obeh državah v zadnjem času vse hitreje širi. Polizaj iz Avstrije bo ujel virus z dronom , ker imamo skupni pristop . Kako je s sestopom dron še ni naštelan .
Bavci11
13. 10. 2020 18.58
-1
Zdaj je ze vecer pa se vedno na maliganih. Ni cudno da muca ne grize.
dreko123
13. 10. 2020 18.00
-1
Dokler se ne bojo spet američani spomnli in zagrozil s sankcijami če ne bodo nehal uporabljat kitajske firme DJI dronov - ki dejansko dominira na tem področju... :)
puš?ica
13. 10. 2020 17.51
+8
Dobra ideja ampak tak nadzor bi morali izvajati na južni meji da preprečimo vstop migrantom v Slovenijo in posledično tudi v Avstrijo, ni mi pa jasno kaj dela Hojs tam ali ni odstopil?
pepi bolcev
13. 10. 2020 17.50
-2
Domobrancki zakaj tega ne bo na juzni meji??? Ker ni migrantov.
Bavci11
13. 10. 2020 18.59
+1
Bavci11
13. 10. 2020 19.08
+2
Fajonisti in levicarji izdajalci Slovenije in Slovencev v parlamentu so proti.
pepi bolcev
13. 10. 2020 17.49
+0
To bo smeha! Komaj so se naucili uporabljat merilec alkoholiziransti zdaj pa tole!
Bavci11
13. 10. 2020 19.08
+2