Slovenija

Notranja ministrica razkrila vsebino pisma Golobu

Ljubljana, 07. 12. 2022 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
25

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je razkrila vsebino pisma o političnih pritiskih v Policiji, ki ga je posredovala premierju Robertu Golobu. V njem je izpostavila, da ne more opravljati svojega dela, če si ne more ekipe, ki ji zaupa in ki je strokovna, sestaviti sama. "Očitno mi jo želi sestaviti nekdo drug," je dejala ter premierju očitala, da demokratizacija in depolitizacija Policije ni stvar zamenjave posameznih obrazov v Policiji. Navedbe o političnih pritiskih bo naznanila tudi tožilstvu RS.

Robert Golob in Tatjana Bobnar
Robert Golob in Tatjana Bobnar FOTO: Bobo

"Kot ministrica za notranje zadeve sem zaprisegla, da bom spoštovala ustavo in pravni red ter ravnala skladno s svojo vestjo in v dobrobit prebivalcev RS," je razlago, namenjeno predsedniku vlade Robertu Golobu, ki jo je kasneje tudi javno razkrila, začela notranja ministrica Tatjana Bobnar. Gre za poročilo o političnih pritiskih nad Policijo, ki ga je v luči spora od ministrice in v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava zahteval premier.

Bobnarjeva je v zapisu Golobu dejala, da je z ekipo ves čas delovala v skladu s svojo zaprisego. Njihov cilj ob nastopu funkcije je bila ponovna vzpostavitev strokovnosti in neodvisnosti ter zaupanje v Policijo. Izpostavila je zadnje meritve javnega mnenja, ki nakazujejo, da jim je to v veliki meri tudi uspelo. 

Poudarila je, da je z ekipo naredila vse, kar je bilo v njeni moči in pristojnosti, da do prekomerne in nesorazmerne uporabe sile Policije na protestih, kot smo jim bili priča pred dobrima dvema letoma, ne bi prišlo nikoli več. Spomnimo, da je izredni nadzor Policije potrdil hude kršitve policistov pri varovanju protestov v minulih dveh letih. "Izpolnili smo torej vse, kar smo obljubili javnosti in kar smo lahko sami storili na ministrstvu."

Ob tem pa je izpostavila, da je za uspešno nadaljevanje dela in številnih zastavljenih projektov nujno zagotoviti kontinuirano, strokovno in visoko profesionalno vodstvo Policije. Kritična je, da je premierjevo nasprotovanje njenemu predlogu za imenovanje Lindava za polni mandat na mesto generalnega direktorja Policije brez primere. "Po mojem mnenju predstavlja tudi oviro za učinkovit razvoj sistema," je dejala in dodala, da enako velja tudi za imenovanje Slavka Koroša na mesto direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge. Tudi slednji je bil namreč po njenem mnenju brez jasnih pojasnil zavrnjen za imenovanje.

"Da bo Lindav mandat prejel le, če bo na podlagi političnih meril in pričakovanj politične stranke in predsednika vlade očistil Policijo določenih ljudi, je politični pritisk na v. d. generalnega direktorja Policije," je bila Bobnarjeva jasna v svojem sporočilu ter navedla 14. člen Ustave RS, ki ljudi varuje pred samovoljo oblasti, "ki smo ji bili priča v prejšnji vladi". 

Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar na prevzemu novih policijskih vozil.
Boštjan Lindav in Tatjana Bobnar na prevzemu novih policijskih vozil. FOTO: Luka Kotnik
Policija bo prav tako preučila možnosti, da se javnost seznani z vsebino poročila v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava.

"Kot ministrica za notranje zadeve ne morem opravljati svojega dela, če si ne morem sestaviti ekipe, ki ji zaupam in ki je strokovna. Očitno mi jo želi sestaviti nekdo drug. Zato je Lindav tudi pojasnil, da je vse delovnopravne postopke in ukrepe znotraj Policije opravil v skladu z zakonom, ne pa po pričakovanjih politike," je dejala in zagotovila, da bo tako tudi ostalo. Ob tem je dodala, da je odločitev, da Policija daljši čas nima stabilnega vodstva, v resnici poskus njene destabilizacije in vzpostavitve pogojev, da bi bila znova poslušna politiki.

Bobnarjeva si kot ministrica želi delovati z ekipo, ki jo bo glede na poznavanje njenih strokovnih kompetenc izbrala sama in v katero bo zaupala. "Odrekanje te možnosti in sugestije za imenovanje drugih izbir po moji oceni predstavlja obliko političnega pritiska," je v pismu zapisala Golobu ter pojasnila, da so politični pritiski tudi pogojevanje kadrovskih menjav, nasprotovanje napredovanj ali odpustitve. Konkretne navedbe o političnih pritiskih, ki jih omenja v svoji izjavi in s katerimi je predsednika vlade soočila že na sestanku 5. decembra, bo ministrica naznanila tožilstvu Republike Slovenije.

Zaradi spora s premierjem je sporočila, da bo po vrnitvi s službene poti v Bruslju Golobu poslala svojo odstopno izjavo. Iz kabineta predsednika vlade pa so kasneje sporočili, da bo Golob zaradi izgube zaupanja v ministrico napovedani odstop sprejel.

V zapisu premierju je sporočila tudi, da "depolitizacije Policije ne bo mogoče vzpostaviti zgolj z rušenjem tega, kar je Policija postala pod prejšnjo vlado, temveč da lahko le novi demokratični procesi znotraj institucije jamčijo, da bo Policija delala za ljudi, strokovno zakonito in ob upoštevanju človekovih pravic".

"Demokratizacija in depolitizacija Policije ni stvar zamenjave posameznih obrazov v Policiji. Gre za postopen, počasen, zlasti pa strokoven proces. Tega ni mogoče doseči s pristopi, ki so sprva pripeljali do njene politizacije." Poudarila je tudi, da politizacija ne pomeni, da so znotraj Policije osebe, ki imajo določena politična stališča, temveč da obstajajo strukturni pogoji za to, da se Policija lahko ukloni oblasti oz. da jo oblast lahko zlorabi za svoje politične namene: "To je srž najinega nesoglasja." Policija bi morala namreč po njenem mnenju demokratizacijo izvesti sama od znotraj, "izhajajoč iz svojih strokovnih in pravnih načel".

Iz kabineta predsednika vlade so sicer pred tem sporočili, da pojasnila Lindava, ki jih je prejel Golob, ne potrjujejo izjav ministrice glede politizacije Policije. "Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na Policijo, želel pridobiti informacije o delu Policije ali vplivati na konkretne postopke," so sporočili in dodali, da v interesu celovite obveščenosti pričakujejo, da bo Policija omogočila, da bo poročilo čim prej dostopno javnosti.

 

Poročilo notranje ministrice o političnih pritiskih na Policijo
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLObunkeljn
08. 12. 2022 13.27
+3
Bobnarjeva je izgubila podporo Goloba, slednji pa verjetno kar nekaj podpore svojih volivcev.
?rnogled
08. 12. 2022 11.00
+1
Konkretne navedbe o političnih pritiskih, ki jih omenja v svoji izjavi in s katerimi je predsednika vlade soočila že na sestanku 5. decembra, bo ministrica naznanila tožilstvu Republike Slovenije... To je pa prav isto, kot če vse pove še enkrat Golobu. Taubi ima v rokah vse do ustavnega sodišča, za bojo vsa prizadevanja Bobnarjeve sizifovo delo.
JApajaDAja
08. 12. 2022 09.59
+1
bešičovemu loredanu so pobegnili 4 sodelavci, ukz ena, taubiju ministrica----vsem avtokratom po značaju .ljudje-normalni-obračajo hrbet!
SLObunkeljn
08. 12. 2022 13.30
+0
Je pa le malce bolj svobodno pri tem avtokratu, priznaj. Prejšnjega avtokrata si ni upal zapustiti nihče. Še edinemu pogumnemu "nepreklicno odstopljenemu" na koncu ni uspelo. 🤣🤣🤣
zoran pušenjak
08. 12. 2022 08.52
+7
Golob hoče takega ministra,ki bo samo kimal
123soba
08. 12. 2022 08.15
+6
Samo da si naš, iz naše stranke. Vse drugo izobrazba, pripadnost, strokovnost, količina opravljenega dela ni pomembno....
jackrussel
08. 12. 2022 08.09
+4
Butalska vlada v državi butalcev.
yanay
07. 12. 2022 21.57
+3
"Iz poročila ne izhaja, da bi v mandatu te vlade kdor koli od političnih funkcionarjev izvajal politični pritisk na Policijo, želel pridobiti informacije o delu Policije ali vplivati na konkretne postopke,"... Saj ni potrebno, da bi kdo hotel vplivati na konkretne postopke, dovolj je že, da ministrica nima možnosti speljati postopke, ki so dolgotrajni zaradi sprotne spremljave zakonitosti teh sprememb. Očitno ne želi delati na horuk po navodilih nekoga, ki ga zakonitost postopkov ne zanima, temveč želi takojšnje rezultate, kakršne sam želi.
Herba
07. 12. 2022 21.55
-1
Uboga para, ker nima pojma o položaju, ki ga je zasedla, išče zdaj pomoč in rešitve pri novinarjih. Take še na zavodu za zaposlovanje ne bi smeli vzet, ker ni za nobeno rabo...
robespierre16
09. 12. 2022 11.23
+1
Me prov zanima kakšno je bilo tvoje mnenje o tej ubogi pari ko je prisegala v državnem zboru.....😂😂😂😂😂😂😂
kapljač1
07. 12. 2022 21.33
+2
Bobnarjeva, s taksnim nediskretnim odnosom ne more dobiti ekipe za prodajo kart v navadnem cirkusu ! Še dobro da se je ves zaplet zgodil dovolj zgodaj in še preden bi se Bobnarjeva s svojo ekipo prišvasala na svojo funkcijo !
kapljač1
07. 12. 2022 21.19
+1
Tako nediskretno kot se je Bobnarjeva pokazala s tem zadnjim dejanjem , do Vlade in Goloba, ne more opravljati več nobene funkcije , niti hišnice in čistilke na nekam uradu ! To bi že jutri znala raztrobiti interne zadeve prvi brnjevki , ki bi jo srečala na tržnici!
Noe7
07. 12. 2022 21.04
+6
Bobnarjeva je zelo natančno zapisala srž nestrinjanja, ki je verjetno vsem zlahka razumljiv in ki je bil po njenih besedah Golobu tudi povedan in če je to zanj nesprejemljiv pogled na politizacijo policije, potem to pomeni, da pristaja in očitno celo sodeluje pri vzpostavitvi strukturnih pogojev za to, da se policija lahko ukloni oblasti oz. da jo oblast lahko zlorabi za svoje politične namene. Za kaj takega pa prav gotovo ni dobil mandat volivcev.
Rudolf Maister
07. 12. 2022 20.46
-1
Perjad me bo še enkrat razočarala .Stavil sem da bodo razpadli do marca 2023,zleda da ne bodo zdržali niti do januarja.Hahahahahaha. piljan kako grehahahahahahah
MuškaKokoš
07. 12. 2022 20.53
+1
proofreader
07. 12. 2022 20.35
+5
Golob je mislil, da bo Bobnarjeva poskrbela, da bodo izključno njegovi podporniki povsod. Motil se je.
proofreader
07. 12. 2022 20.34
+1
Mahnič ji je že februrarja 2020 povedal, naj pomisli na svojo prihodnost. Vizionar.
big brother
07. 12. 2022 20.11
+14
Včeraj sem govoril o tem, da je to zrelo za ovadbe...no danes je to ona rekla, da bo naredila. Bravo
hobotnica1
07. 12. 2022 20.37
+5
Če gre za KD bo to naredila. Ne bo sevpustila ustrahovati in tako je prav.
JApajaDAja
07. 12. 2022 20.03
+8
bešićov loredan bo ukinil 28 dežurnih ambulant na periferiji....kako bo sedaj tam, če je popolna štala že v "beli lj"?!
JApajaDAja
07. 12. 2022 19.39
+3
komu v prid bo odločilo tožilstvo....kokice so že, pir še pride :-
JApajaDAja
07. 12. 2022 19.31
+5
oba sta prisegla na isto ustavo...kdo se ne drži prisege,obljub, načel ?
Nebodijetreba
07. 12. 2022 19.29
+2
Pa ste rekli, da je JJ diktator ... In zdaj?
ina5785
07. 12. 2022 19.37
+7
Seveda je ištvan DIKTATOR! Saj takšno policijo je naredil ištvan s hojsem in olajem, pa še nekaterimi priskledniki!
Balki36
07. 12. 2022 20.08
+0
In zakaj zdaj bobnarjeva ne sme tega postimat?....pa to