Slovenija

Notranje ministrstvo umaknilo sporne sklepe

Ljubljana, 29. 06. 2021 20.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š
Komentarji
1

Policisti in drugi zaposleni so prejeli dokument notranjega ministrstva, iz katerega je razvidno, da bo to v celoti umaknilo sporne sklepe, s katerimi je želelo sredi junija spreminjati določbe pogodb o zaposlitvi, in jih nadomestilo z novimi, je sporočil Sindikat policistov Slovenije.

Policija
Policija FOTO: Aljoša Kravanja

Notranje ministrstvo je sredi junija začelo vročati sklepe, s katerimi je spreminjalo določbe pogodb o zaposlitvi. Ker so bili ti sklepi za Sindikat policistov Slovenije v določenih delih sporni, so ministrstvo za notranje zadeve pozvali, naj te sklepe umakne in jih nadomesti z novimi.

Ker niso prejeli odgovora, so nato pretekli četrtek ministra za notranje zadeve opozorili, da bo zaradi spornih sklepov prišlo do naklepnega oškodovanja javnih sredstev, ter ga pozvali, naj vzpostavi zakonito stanje. Zaradi iztekanja rokov za vložitev pritožb in neodzivanja notranjega ministrstva so za 127 članov sindikata preko odvetnikov vložili pritožbe, so navedli v objavljenem sporočilu.

Istega dne so od pooblaščenca ministra dobili ustno zagotovilo, da bo njihov poziv upoštevan ter izdani novi, ustrezni sklepi. Posledično so v sindikatu počakali z vložitvijo preostalih več kot 400 sklepov, kjer je bilo to zaradi rokov mogoče, saj niso želeli povzročati dodatnih stroškov Policiji in ministrstvu. Vsak primer vložene pritožbe, ki jih bo moralo povrniti ministrstvo, namreč glede na veljavno odvetniško tarifo znaša 150 evrov.

Člane sindikata, ki so vložili pritožbe preko pooblaščenih odvetnikov, pozivajo, naj ne podpisujejo novih sklepov, saj mora notranje ministrstvo odločati o vseh 127 pritožbah in odločitev vročiti odvetniku kot pooblaščencu ter teh sklepov ne more nadomestiti z novimi.

Ministrstvo je kot delodajalec sporne sklepe izdalo zaradi sprememb določb kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, ki se nanaša na stroške dela. Z izdajo sklepov je v več delih bistveno preseglo določbe kolektivne pogodbe in tako enostransko, brez pravne podlage, poseglo v pogodbe o zaposlitvi in nezakonito omejilo pravice, ki jih zaposlenim zagotavlja kolektivna pogodba, so minuli teden ocenili v sindikatu, kjer so dodali, da so bili vsi izdani sklepi nezakoniti.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
29. 06. 2021 21.21
+11
Ja, hojs ni zasledil nič takega na twitterju, pa mu narobe hodi. Morda bi ustanovil parapolicijo z pobritimi nazi kanarčki? Ti bodo zadovoljni z ivanovim prdcem.