Slovenija

Notranji minister Aleš Hojs zahteva revizijo že zaključenih kriminalističnih preiskav

Ljubljana, 07. 08. 2020 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
1463

Zaposleni na policiji so ostali brez besed, ko so dobili nove "obvezne" usmeritve ministra Hojsa, ki jih razumejo kot nov politični pritisk. Aleš Hojs je po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah prvemu možu slovenskega policije Andreju Juriču odredil, da mora poskrbeti za revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Minister zahteva, da se znova nepristransko pregleda, ali so bili izvedeni vsi potrebni ukrepi v konkretnih preiskavah.

Stroka je zgrožena in nevajena novega političnega poseganja v vsebino kriminalističnih že zaključenih preiskav.
Stroka je zgrožena in nevajena novega političnega poseganja v vsebino kriminalističnih že zaključenih preiskav. FOTO: Damjan Žibert

Revizijo primerov naj opravijo ustrezno strokovno usposobljeni policisti, ki s posamezno zadevo niso "okuženi" oziroma zanje niso podane okoliščine, ki bi vzbujale dvom v njihovo nepristranskost, je v dokumentu "Usmeritve in obvezna navodila", zapisal minister Hojs iz stranke SDS. Revizijo zahteva za točno določene kriminalistične preiskave, ki se očitno niso zaključile po željah njegove politične stranke. Kaj takšnega v policiji še niso doživeli in so nad navodili šokirani. Da bi vsebino in zaključke preiskav, ki jih vodijo in usmerjajo tožilci, preverjala politika, se v samostojni Sloveniji na tak način še ni zgodilo. Invazija politike na NPU je nepopisna, največja vladna stranka si je povsem podredila policijo, opozarjajo naši viri.

Minister Hojs torej zahteva, da revizijo nad delom kriminalistov in usmeritvami tožilcev v preiskavah, ki jih je sam določil in izbral, preverijo še neki po njegovem usposobljeni policisti, za katere niso podane "okoliščine o nepristranskosti". Torej je minister prepričan, da so preiskovalci na NPU politične izkaznice, da bodo lahko izbirali med pristranskimi in nepristranskimi preiskovalci? Ali pa si predstavlja delitev na "desne policiste", ki bodo preverjali delo "levih kriminalistov". O kakšni nepristranskosti piše minister generalnemu direktorju policije, ni znano.

Politika bi nadzirala kriminaliste in tožilce

Notranji minister gre še dlje z navodili in usmeritvami: "Ministrstvo za notranje zadeve ocenjuje, da je na podlagi dosedanjih notranjih in zunanjih nadzorov nad delom ali v povezavi z delom Nacionalnega preiskovalnega urada treba povečati učinkovitost in uspešnost njegovih preiskovalcev ter zagotoviti strokovno in nepristransko preiskavo najbolj zahtevnih kaznivih dejanj." Minister pozablja ali pa se spreneveda, da se kriminalistične preiskave odvijajo na podlagi zbranih dokazov s strokovnimi standardi in da kriminaliste usmerja državni tožilec in ne politične stranke.

Ne samo za najvišja direktorska mesta v policiji, politično kadrovanje se odvija tudi na drugih položajih.
Ne samo za najvišja direktorska mesta v policiji, politično kadrovanje se odvija tudi na drugih položajih. FOTO: Damjan Žibert

Za preiskovanje določenih kaznivih dejanj so ustanovljene celo specializirane preiskovalne skupine, v katerih poleg kriminalistov sodelujejo še predstavniki Finančne uprave, Urada za preprečevanje pranja denarja in Komisije za preprečevanje korupcije. Takšne skupine običajno vodijo tožilci Specializiranega državnega tožilstva, ki odločajo, v katero smer gredo preiskave. Tako je bilo tudi v primeru preiskav bančne kriminalitete in na področju zdravstva. Zdaj pa minister Hojs, nezadovoljen z ugotovljenimi dejstvi, odredi, naj strokovnost teh preiskav preverijo še "nepristranski policisti". 

Stroka je zgrožena in nevajena takšnega političnega poseganja v vsebino kriminalističnih že zaključenih preiskav. Zagotovo se bo na to moralo odzvati tudi tožilstvo, saj to posredno pomeni tudi preverjanje njihovega strokovnega dela. Ker se vladajoče stranke SDS, SMC, DeSus in Nsi s končnimi rezultati preiskav pač ne strinjajo. In takšni nadzori ne samo da so nedopustni, predstavljajo tudi izjemen pritisk na delo Nacionalnega preiskovalnega urada.

NPU tarča največje vladne stranke

Med Usmeritvami in obveznimi navodili prvemu možu slovenske policije pa je minister še zapisal: "Generalni direktor Policije je dolžan sprejeti vse potrebne organizacijske in kadrovske ukrepe za zagotovitev popolnoma nepristranskega delovanja Nacionalnega preiskovalnega urada." Torej, če prevedemo, minister se predvsem posveča nepristranskemu delovanju NPU, ali drugače povedano, kadar so kazensko ovadeni, ali pa ko so izvedene hišne preiskave pri desnih politikih, kot je bila denimo pri Zdravku Počivalšku, gre za sum, da je bila preiskava  pristranska in da je niso opravljali nepristranski preiskovalci. Ko so ovadeni  politiki zunaj kroga vlade, pa je vse strokovno in zakonito ter nepristransko. 

Andrej Jurič.
Andrej Jurič. FOTO: Kanal A

Je imel pri kadrovskih ukrepih v mislih zaposlitev preiskovalcev prave politične barve? Ob vsem tem je ironično, da so včeraj objavili razpis za pomočnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada. Po 10 letih NPU zdaj očitno potrebuje še drugega pomočnika direktorja. Najmanj nenavadno je, da bodo zdaj izbirali še pomočnika, čeprav NPU sploh še nima stalnega direktorja, pomočnika pa si običajno izbere direktor sam. Policija nima niti stalnega generalnega direktorja. Oba sta samo vršilca dolžnosti. Pa že hitijo z zaposlovanjem pomočnikov, ki jih bo očitno izbral prav Aleš Hojs. 

Po desetih letih so ugotovili, da ga nujno potrebujejo in so na vrat na nos sistemizirali še to delovno mesto. Morda za Petro Grah Lazar, ki je bila v igri že za direktorsko mesto na NPU, a si je Andrej Jurič zaradi burnih odzivov nato premislil, saj je bilo več kot očitno, da je bila Grahova politična izbira predsednika vlade in je prišla na razgovor k prvemu možu policije, še preden je bil javni razpis sploh zaključen. Za njo so tudi že delali varnostno preverjanje, čeprav se sploh ni prijavila na razpis. Morda pa bo zdaj postala politična izbira za pomočnico direktorja NPU.

Nenavadno politično kadrovanje

Ne samo za najvišja direktorska mesta v policiji, politično kadrovanje se odvija tudi na drugih položajih. Je pa nenavadno, kakšne kadre želi politika spraviti na Nacionalni preiskovalni urad. Za vodjo so si izbrali nekdanjo kriminalistko Grahovo, ki ni napisala niti ene kazenske ovadbe, ko je delala kot preiskovalka in nima nobenih strokovnih izkušenj. 

Na NPU so skušali zaposliti mariborskega kriminalista, ki je v začetku leta dobil celo opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, obravnavali pa naj bi ga tudi na tožilstvu. Zdaj pa želijo zaposliti še ljubljanskega kriminalista, ki se ga na policijski upravi želijo znebiti že od leta 2005. Ker naj ne bi bil primeren za delo na oddelku za organiziran kriminal. Po naših neuradnih informacijah obstaja več problemskih poročil na to temo in predlogov za njegovo premestitev. 

Zaposleni na policiji so ostali brez besed, ko so dobili nove "obvezne" usmeritve ministra Hojsa, ki jih razumejo kot nov politični pritisk.
Zaposleni na policiji so ostali brez besed, ko so dobili nove "obvezne" usmeritve ministra Hojsa, ki jih razumejo kot nov politični pritisk. FOTO: Miro Majcen

Njegovi nadrejeni naj bi od leta 2005 do 2013 opozarjali, da njegovo znanje ni zadovoljivo, da ne pozna delovnega področja in postopkov ter celo, da njegovo znanje ni zadovoljivo za preiskovanje kaznivih dejanj z uporabo prikritih preiskovalnih  ukrepov. Ko smo vprašali vodstvo Uprave kriminalistične policije, kako to, da želijo takšnega človeka zaposliti na Nacionalnem preiskovalnem uradu, kjer zaposlujejo izkušene strokovnjake, so nam odgovorili, da je njegova izbira za delo na NPU upravičena in potrebna, ker da ima dolgoletne izkušnje s preiskovanjem kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in široko znanje obravnave organizirane kriminalitete, ki da bodo doprinesli k večji učinkovitosti in uspešnosti dela NPU. 

Vprašamo še enkrat – kdo zdaj torej zavaja? Uprava kriminalistične policije s takšnimi odgovori, ali so bili neresnični vsi podatki v problemskih poročilih Policijske uprave Ljubljana? Med drugim so po naših podatkih tam zapisali, da je kriminalist popolnoma neprimeren za delo na tem oddelku in da že od leta 2000 ni uspel nadgraditi svojega znanja. Povsem kontradiktorne navedbe o delu in sposobnostih kriminalista.

Policija našega poročanja ni zanikala, odgovorili so le, da se je "v.d. GDP Andrej Jurič z zadevo seznanil, sprejeta je bila odločitev, da se  premestitev delavca ne izvede."
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1463)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan 69
10. 08. 2020 15.00
+1
He he he, po mnenju skrajnih levičarjev je Hojs minister brez resorja pa to🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
Enadvatristiripet
10. 08. 2020 11.26
-2
Haha sej ni res pa je, zdaj bodo izmislili da so levi komunisti scitili kapitalisticne bankirje. Po vzoru vsake diktature tale vlada hoce kontrolirat policijo in medije. Zabe kr ploskajte, ko boste kuhane bo prepozno.
jesenvoyo
12. 08. 2020 09.54
+1
Pa v tem je problem, ko bankirji hočejo postati kapitalisti in ne več uslužbenci banke.
janmar1234
08. 08. 2020 16.19
+10
Nekomu se tresejo hlače in se bojijo revizije, če ja bilo vse pošteno, se nimajo kaj bati...
sovrazimbelcke
08. 08. 2020 14.02
-3
ok dost te kvazi vlade smc se bo oklepal sodelovanja z JJ do konca ampak NSI in Desus pa bi lohk naredila konec te burleske,
Messia
08. 08. 2020 11.38
+2
Današnji prispevki tukaj so fantastični. Sami lepi skoki v prazen bazen. Bi rekel Marjan. Prihajajoč teden bo za učbenike iz politične strategije. To bo zelo smešno, samo ne za taleve.
KavčStrokovnjak
08. 08. 2020 10.10
-4
A se Hojs ne zaveda, da krši ustavo s svojimi pritiski? V tej državi si nekateri domišljajo da lahko počno vse kar jim paše pa čeprav mimo zakonov. En tak kerlc bi pa že moral vedet kako deluje država...
jesenvoyo
12. 08. 2020 09.56
+2
Kako je država delovala smo videli, ko se je kradlo pa nič ukrepalo.
No pasaran
08. 08. 2020 09.53
-6
Pozor! Ščurki SDS-a in njhovi koalicijski podrepniki na pohodu. Bo treba uvesti higijeno in ukrepati! Zdravc, imaš že kaj v načrtu?
wolfterier
08. 08. 2020 09.23
+19
Naj se ugotovi,kaj so delali,da niso nič naredili !
Messia
08. 08. 2020 09.14
+15
Jure Tepina je slučajno pozabil da bi se na novo predledalo pranje denarja v NLB, pogodbe glede žilnih opornic, naročila kliničnega centra, bančna luknja, TEŠ 6. No ja same malenkosti mu ni za zamerit. Drugorazredne teme.
puntova
08. 08. 2020 09.04
+14
Vsaka vlada in vsaka inštitucija mora imeti nadzor. Kdo se boji Nadzora? Vsi, ki so proti nadzoru so proti Demokraciji. Brez nadzora ni demokratične države, zato me čudi, da so levousmerjene stranke Proti, po drudi strani pa razglašajo demokracijo, a je to Lažna demokracija.
džonborno
08. 08. 2020 08.51
+14
Glede na odnose Janković/Janša bo verjetno med na novo odprtimi primeri tudi kaka farmacevtka, Stožice, Electa...
wolfterier
08. 08. 2020 09.24
+5
Darko32
08. 08. 2020 08.13
+11
Če so te usmeritve bile dane in bi se sprovedle bi imeli v roku enega leta 40% sodnikov za zapahi. Uradnikov na sodiščih 65% in iz vrst POLICIJE pa najmnaj 55% zaposlenih za zapahi. Namreč javna tajna je, da s edoločeni sodniki celo tako organizirajo, da skupaj z uradniki skivajo dokaze ali pa celotne spise. Posledično pride do izkrivljene obsodbe in kršenja človekovih pravic in ustavnih pravic prizadetih. To vidimo vsak dan. Potem pa je problem med POlicisti in še bolj med vodstvenimi kadri, da namesto bi sprožili preiskave v določenih primerih v zvezi prijav se raje odločajo za način dela po liniji najmnjšega odpora. Ko pa zadeva se malo izkristalizira pa se dogaja, da gredo v oviranje dokazovanj in dobimo, paradox, da držijo svečo kriminalu. Zgoraj navedenemu tudi pomaga malomarno delo v javni upravi, kjer namesto, da bi kritične priemre natančno obdelali izrabljajo pravni red za prirkivanje in se sklicujejo na vseživo samo, da jim ni potrebno delati. Končni rezultat tega je, da dobimo sistemsko korupcijo 80% stopnji. Takšno stanje se pozna tudi na kazenskih zadevah in zato je NUJNO POTREBNO UVESTI ZAŠČITO ZASTAVE IN USTAVE, TER SPREMENITI ZASTARALNE ROKE PRERDVSEM NA TOČKAH KAZENSKE ODGOVORNOSTI SODNIKOV, URADNIKOV IN NA KONCU TUDI POLICAJEV. Zato popolnoma podpiram navedeni predlog, saj tudi sami POLICAJI, SODNIKI in tudi uradniki po sodiščih pravijo, da je kriminal že presegel vse mere dobrega okusa in je POŠTENJAK celo kaznovan. Poglejmo priemr RADONJIČA, kjer je opozoril na nepravilnosti in vidimo kaj se je zgodilo. Prav tako pa je veliko sodnikov, k iso poštenjaki enakega stališča.
provni
08. 08. 2020 09.42
-2
Ja, spremeniti je treba zastaralne roke, ker so prav zato JJ-ju zadeve zastarale, sicer bi bil že zdavnaj za zapahi in ne bi danes vladal.
riss
08. 08. 2020 08.04
+12
Vsa LEVA antipropaganda proti tej vladi, ki ji ni primerjave s strani medijev v zgodovini, naj se spremeni v PROPAGANDO PROTI LEVIM VLADAM za vedno. Vemo koga ne bomo nikoli več volili, če želimo dobro svoji domovini.
sovrazimbelcke
08. 08. 2020 14.04
-2
?ebula
07. 08. 2020 21.56
-4
Čimprej moramo zrušiti to pokvarjeno in za Slovenijo škodljivo vlado.
Bogdan Kranjc
08. 08. 2020 08.53
+7
Čebula kar plačuj rdeče priskledike ki so pokradli Slovenijo zato se bojijo revizije postopkov.Poglej kdo je dobil kredite in tudi nepovratne.
grikos
08. 08. 2020 09.34
-2
kdo je pokradel Slovenijo,se vidi da nimas pojma
Mladi? Plasto
07. 08. 2020 21.23
+12
kaj pa , če bi mi rešili probleme s komunisti ,ki jih ima janez janša , tako , da izvedemo končno LUSTRACIJO !!!! ..... da se noben bivši komunist ne bo mogel več ukvarjat s politiko :D .... fer ane :D
1918
07. 08. 2020 21.27
+16
boš pa moral celotno družbeno elito odstranit
sovrazimbelcke
08. 08. 2020 14.05
-1
Cupko
08. 08. 2020 21.03
-2
PETRIUS
07. 08. 2020 21.20
+12
Kozla je. Zakaj niso naši "nepristranski" novinarji pri vsaki malenkosti tako dosledni???
pepikrlinca
07. 08. 2020 20.51
+19
V vsaki demokratični državi v Evropi civilni del izvaja nadzor nad policijo, tajnimi službami..... ker drugače se muti po svoje
Realistt
07. 08. 2020 20.49
-1
Verjetno ne dobijo še enega takšnega rito..liznika pa so ga spet aktivirali. Drugače je pa za dezerterstvo zagrožena tudi kazen...kolikor vem!
wolfterier
08. 08. 2020 09.27
+0
BlazTom
07. 08. 2020 20.37
+9
Hojs a nisi odstopil?
Bolfenk2
07. 08. 2020 20.13
+16
Če si pošten in dobro delaš se ne bojiš revizije. Strah pred revizijo na NPU pove vse. Hojs, samo tako naprej. Velika večina naroda tudi pošteni levi te podpirano.
simeoni
07. 08. 2020 21.19
+0
Ampak revizijo bo Hojs uvedel samo za zadeve, ki njemu in njegovemu šefu ne odgovarjajo,torej tam, kjer imata umazane roke.