Slovenija

Nov korak proti schengnu

Ljubljana, 01. 09. 2007 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski policisti so začeli uporabljati schengenski informacijski sistem, ki vsebuje tudi podatke o iskanih osebah.

Slovenski policisti so začeli uporabljati sistem SIS I
Slovenski policisti so začeli uporabljati sistem SIS I FOTO: Kanal A

Slovenija je začela uporabljati schengenski informacijski sistem (SIS I), so sporočili iz Generalne uprave policije. Z današnjim dnem tako slovenski policisti informacijski sistem že uporabljajo za iskanje in vnos podatkov o osebah in predmetih, za katere je izdan nalog za iskanje. Schengenska evalvacijska skupina bo nato 16. in 17. septembra preverila delovanje sistema v Sloveniji ter uresničevanje drugih določil schengenskega pravnega reda.

Zbirka podatkov v računalniškem sistemu SIS I za vse po navedbah slovenske policije vsebuje samo točno določene kategorije podatkov, in sicer podatke o iskanih ali pogrešanih osebah in osebah, ki se jim tajno sledi, ter podatke o ukradenih ali na drug način odtujenih vozilih in drugih predmetih, kot so osebni dokumenti, orožje in denar.

Slovenija se pripravlja na vstop v schengensko območje
Slovenija se pripravlja na vstop v schengensko območje FOTO: POP TV
V schengenskem prostoru brez nadzora nad notranjimi mejami je sedaj 15 držav - 13 starih članic unije brez Velike Britanije in Irske ter Norveška in Islandija. S pomočjo SIS I za vse naj bi se vanj že do konca leta vključile tudi novinke iz širitvenega vala 2004, razen Cipra. Odprava nadzora nad notranjimi mejami unije velja za eno najbolj otipljivih prednosti članstva v uniji, saj je simbol temeljne svoboščine unije - svobode gibanja

SIS je sestavljen iz centralnega sistema, ki je v francoskem Strasbourgu, kjer so shranjeni vsi podatki, ki jih države vnašajo preko svojih nacionalnih sistemov. V sistemu SIS je zabeleženih približno 17 milijonov podatkov, do katerih imajo dostop vse države, ki so vključene v sistem, po novem tudi Slovenija. Podatki, ki jih bo vnašala v sistem Slovenija, bodo torej dostopni vsem članicam schengna.

Vključitev v računalniško bazo podatkov oz. schengenski informacijski sistem je sicer le eden od pogojev za vstop države v schengen. Država mora ob tem zagotoviti tudi polno pripravljenost na področju policijskega sodelovanja, varstva podatkov, izdajanja vizumov ter izvajanja nadzora kopenske, morske in zračne meje.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
01. 09. 2007 20.07
Mislim, da bodo nasi policaji rabli se kr neki cajta, da nastudirajo to noviteto....
lyinx01@volja.net
01. 09. 2007 19.40
Bravo naši pravi napredek..LOL me pa zanima je Joško oz. njegova hiša v schengnu ali ni ? hehe no odgovor je......