Slovenija

Nov maloobmejni prehod

Osilnica/Gerovo, 11. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski in hrvaški zunanji minister Tonino Picula in Dimitrij Rupel sta na Kočevsekm odprla maloobmejni prehod med Zamostom in Osilnico. Gre za prvega od 27 mejnih prehodov, ki jih predvideva sporazum o maloobmejnem prometu in sodelovanju.

Do konca leta naj bi odprli še pet maloobmejnih prehodov in sicer v Stari vasi, Središču ob Dravi-Presika, Rajnkovec-Mali Tabor, Podčetrtek-Luke Poljanske, Krmačina-Vivodina.

Na junijskem srečanju sta državi določili lokacije še za štiri maloobmejne prehode, in sicer Hotiza-Sveti Martin na Muri, ki bo grajen, ko bo znana lokacija mostu čez Muro, Rogatec 1-Humski-Klenovec, Brezovica-Brezovica in Rakitovec-Slum.

Vseh 27 prehodov naj bi delovalo do konca prihodnjega leta, namenjeni pa bodo le za osebe, ki živijo na obmejnem območju.

Maloobmejni prehod Osilnica - Zamost bo začel delovati 6. januarja 2003 in bo odprt vsak dan od šeste ure zjutraj do desete ure zvečer.

Po maloobmejnem sporazumu, ki je pričel delovati septembra lani, bo prehod državne meje dovoljen s posebnimi maloobmejnimi dovolilnicami, enkratnimi dovoljenji za prehod meje in turističnimi dovoljenji.

Tonino Picula in Dimitrij Rupel sta zadovoljna z meddržavnim sodelovanjem
Tonino Picula in Dimitrij Rupel sta zadovoljna z meddržavnim sodelovanjem FOTO: Dare Čekeliš

Ministra opravila tudi delovne pogovore

Ministra sta se popoldne sestala tudi na delovnih pogovorih v Gerovu na Hrvaškem ter pregledala sodelovanje med državama. Strinjala sta se, da so bile od njunega zadnjega srečanja na Bledu uresničene številne dogovorjene aktivnosti in da med državama poteka konstruktiven dialog.

Kot so sporočili z MZZ, sta se dogovorila, da bodo pristojni resorji proučili možnost določitve cestnih mejnih prehodov, Rupel pa je ponovil slovenska pričakovanja po razrešitvi vprašanja prostega tranzita nafte in naftnih derivatov preko hrvaškega ozemlja.

Ministra sta kot uspešnega označila tudi začasni režim gospodarskega ribolova, ki velja na zoženem območju SOPS od 23. septembra, na skupni novinarski konferenci po pogovorih napovedala tudi njegovo verjetno podaljšanje. Trimesečna veljava sporazuma bo sicer potekla 23. decembra.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA