Slovenija

Zbrali dovolj sredstev še za eno napravo: 'Imamo jo, imamo to mašino!'

Ljubljana, 25. 03. 2021 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
59

Kampanja zbiranja donacij za vzpostavitev celične terapije CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana je presegla vsa pričakovanja. Že pred dvema tednoma so njeni pobudniki sporočili, da so zbrali dovolj sredstev za nakup naprave, še eno je sam kupil anonimni donator, zdaj pa so javnosti predstavili nov mejnik: zbrali so dovolj donacij za nakup še enega inštrumenta, ki bo osrednji napravi omogočil izdelavo celičnih pripravkov CAR-T kar za dva bolnika hkrati. V celotni akciji je sodelovalo več kot 4000 donatorjev, od tega 250 podjetij, pa tudi številni posamezniki z donacijami prek SMS in nakazili na transakcijski račun. Kampanja je z današnjim dnem tako zaključena, prve bolnike pa bi na tak način lahko zdravili že konec letošnjega leta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Zdravljenje bolnikov s krvnim rakom
    03:47
    Iz 24UR ZVEČER: Zdravljenje bolnikov s krvnim rakom
  • Iz 24UR: Nakup naprave za celično terapijo
    02:02
    Iz 24UR: Nakup naprave za celično terapijo
  • Iz SVETA: 'Imamo to mašino'
    03:14
    Iz SVETA: 'Imamo to mašino'

Slovenija je dosegla nov mejnik na področju zdravljenja bolnikov z limfomom in levkemijo s pomočjo celične terapije. "Da je kampanja CAR-T presegla vsa pričakovanja, je že znano. Danes pa bi vam radi predstavili nov mejnik v tej iztekajoči se kampanji in se vsem sodelujočim zahvalili za donacije in vso podporo, s katero so in ste prispevali k odmevnosti in uspehu naše kampanje," je na novinarski konferenci uvodoma dejala izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo – Združenja L&L Kristina Modic.

Naprava Miltenyi Prodigy za celično terapijo CAR-T.
Naprava Miltenyi Prodigy za celično terapijo CAR-T. FOTO: Kanal A
Ob 10. uri so predstavili nov mejnik v okviru kampanje zbiranja donacij za vzpostavitev celične terapije CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana. Sodelujejo predstojnik in vodja transplantacijske dejavnosti omenjenega oddelka Samo Zver in Matjaž Sever, predstojnik Katedre za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani Alojz Ihan, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala, direktor podjetja za celično biologijo Educell Miomir Knežević, skladatelj in glasbenik Drago Ivanuša ter izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo – Združenja L&L Kristina Modic.

Napravo Prodigy podjetja Miltenyi v vrednosti 499.242,30 evra (kar je še nekaj manj, kot je bilo sprva predvideno), ki bo omogočala vzpostavitev celične terapije CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so naročili 15. marca. Napravo bodo po besedah Modičeve prejeli najkasneje v 14 tednih od naročila, kar pomeni nekje do konca junija.

"Ko smo dosegli in presegli ta osnovni cilj torej dovolj sredstev za nakup naprave, kampanje še nismo zaključili, ker so bile takrat donatorske pogodbe še v teku. Takrat smo se zavezali, da bomo s presežkom zbranih sredstev, ki je bil takrat 165.787,70 evra, in donacijami, ki so spontano še kar prihajale, poskušali zbrati še 75.773 evrov za nakup dodatnega inštrumenta CliniMacs Prodigy," je pojasnila izvršna direktorica Združenja L&L.

Zdaj jim je to tudi uspelo. "Z veseljem vam sporočamo, da smo dosegli ta nov mejnik. Po zaslugi številnih posameznikov, podjetij, stanovskih organizacij, klubov, društev, naših prizadevnih članov in vrhunskih strokovnjakov, ki so za kampanjo zastavili svoje ime, in pa seveda tudi medijev, smo zbrali dodatne donacije in tako smo včeraj lahko naročili še ta dodaten inštrument, ki bo osrednji Prodigy napravi z opremo omogočil izdelavo celičnih pripravkov CAR-T kar za dva bolnika hkrati."

"Če skušamo to intenzivno dogajanje zadnjih nekaj tednov strniti v zgolj nekaj podatkov in informacij, lahko povemo naslednje: v kampanji smo od njenega začetka, 6. januarja, do 24. marca zbrali skupaj 776.450,40 evra donacijskih nakazil in SMS-donacij. V kampanjo se je prek transakcijskega računa vključilo več kot 4000 donatorjev, od tega 250 podjetij in številni posamezniki z donacijami prek SMS," je povzela Kristina Modic.

Vrednost osrednje naprave CAR-T z opremo znaša torej slabih 500.000 evrov, cena tega dodatnega inštrumenta pa 241.560 evrov.

Na posebnem transakcijskem računu za CAR-T pa je na današnji dan ostalo še 37.158,54 evra, ki bodo v celoti porabljeni za vzpostavitev celične terapije CAR-T na Kliničnem oddelku za hematologijo v ljubljanskem UKC. Račun ostaja odprt še nekaj dni, da prispejo še vsa nakazila od že sklenjenih donatorskih pogodb.

Prvi izredno pomemben mejnik na področju zbiranja sredstev za nakup naprave CAR-T je bil dosežen pred natanko dvema tednoma. Akcija zbiranja 613.000 evrov za napravo Miltenyi Prodigy ni bila le uspešna, ampak je presegla vsa pričakovanja. Prav tako pa se je našel donator, ki bo sam kupil še eno napravo za CAR-T. Nad akcijo bdijo v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, kjer sicer zbirajo sredstva za še en dodaten instrument.

"Nadvse uspešna in v marsikaterem pogledu edinstvena kampanja CAR-T je tako z današnjim dnem uradno zaključena," je še dejala Modičeva.

'Imamo jo, imamo to mašino!'

Komentar tolikšnega dosega kampanje je na novinarski konferenci podal tudi član Združenja L&L, skladatelj in glasbenik Drago Ivanuša, ki se je osebno zavzel za nakup naprave za celično zdravljenje. Projekt CAR-T, za katerega se je stroka prej borila skoraj dve leti, je namreč nekako uspel premakniti z mrtve točke. Tudi sam se je naprej zahvalil donatorjem, tistim, ki so prispevali finančna sredstva ali pa so tej akciji kakorkoli drugače pomagali, da je uspela. Zahvalil se je tudi Modičevi za organizacijo in zgledno vodenje kampanje, iniciatorju Samu Zveru za, kot je dejal, strastno vodenje kampanje, pa tudi vsem ostalim strokovnjakom in institucijam, ki so zadevo podprli.

"Ta akcija, ki upam, da je izjema, da to ne bo postalo pravilo, da bomo zdaj za vsako stvar zbirali denar, je vseeno dokaz, da se je javnost sposobna sama organizirati in sposobna preseči delitve, ki nam jih pogosto vsiljuje politika," je poudaril. "To je tako zmaga predvsem za našo družbo, za javnost," je jasen.

"Če sem pred časom zapisal 'Dajmo že kupit to mašino', dovolite, da zaključim ta svoj kratek komentar z vzklikom: Ja, imamo jo, imamo to mašino!" je navdušen.

Vodjo Odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jeralo nakup dveh naprav veseli tudi zaradi dejstva, da bomo na teh lahko uporabljali lastne vektorje. "Da bomo torej slovenskim pacientom omogočali dostop do zdravil, terapij, ki niso komercialno uporabljene, dostopne ... In tukaj, na tem primeru, mislim da kaže, da smo lepo skupaj združili znanje znanstveniki z bazičnih raziskav s kemijskega inštituta, z oddelka za hematologijo in z medicinske fakultete zato, da bomo premaknili nekaj naprej da bomo dejansko temeljne znanstvene raziskave premaknili do pacientov." Kot dodaja, mu je veliko veselje sodelovati v takšni ekipi, veseli pa ga tudi odziv javnosti.

Naslednje leto pa Jerala računa, da se bo začela uporaba oziroma testiranje te naprave s komercialnim vektorjem. "Sicer je mogoče težko napovedovati, ampak lahko ocenjujem, da bomo v roku dveh let že lahko pripravili lasten slovenski vektor, s katerim bomo pacientom omogočili dostop tudi do terapij, ki komercialno sicer niso dostopne. Seveda se pa zelo veselim nadaljnjih korakov v tej smeri," je še enkrat izpostavil.

Kaj pa vzpostavitev te terapije po mnenju direktorja podjetja za celično biologijo Educell Miomirja Kneževića zdaj predstavlja tudi za UKC Ljubljana?

Zdravljenje s CAR-T terapijo prvih najtežjih bolnikov s krvnimi raki na Kliničnem oddelku za hematologijo načrtujejo predvidoma za konec letošnjega leta.

Predstojnik Katedre za imunologijo na Inštitutu za mikrobiologijo Medicinske fakultete v Ljubljani Alojz Ihan pa je dejal, da že imajo na voljo ljudi, ki bodo delali s to napravo, morali pa bodo še na izobraževanje. "Kljub temu da imamo prostore, bomo imeli še ogromno dela s spremembo njihove namembnosti," je povedal. "Gre za nove postopke, tudi zakonodaja jim ni prilagojena. Z agencijo bomo tako morali tudi 'skomunicirati', da ne postavljamo nove farmacevtske tovarne. /.../ Kolikor sem vesel, da imamo to napravo, imam tudi veliko skrbi, kako bomo postopali, da bodo bolniki prejeli to terapijo."

Idejni vodja kampanje Samo Zver, ki si je za pridobitev naprave prizadeval več let, pa se je ob tem pošalil, da če znani literat Ihan govori angleško, potem se ve, da je stvar resna. "To se je zgodilo kar čez noč, kot da sem sanjal." Ob tem pa se je še enkrat zahvalil vsem, ki so dali svoj prispevek. "Obljubimo lahko, da se bomo potrudili 'na polno' in konec leta postali tudi proizvajalci produkta CAR-T, ki ga zdaj prejemamo kot donacijo," je dejal predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana.

Da je Sloveniji uspela resnično velika stvar, s katero bodo bolniki s krvnim rakom dobili še eno priložnost za zdravljenje, so za konec še enkrat dejali v Združenju L&L.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Soncek1981
26. 03. 2021 13.34
+1
Iz srca hvala vsem donatorjem in poklon dr. Zveru. Veliko pomeni taksna gesta, ko imas v druzini bolnika. Zalostno je, da je potrebno zbirati sredstva na taksen nacin.
Periot222
26. 03. 2021 09.54
SRAMOTA DA SE ZA TO MORA DENAR ZBIRATI ZA ZDRAVNIKE IN OSTAKE KI ZE VEC KOT ENO LETO NE DELAJO NIČ PO BOLNISNICAH PA ASTRONOMSKI DODATKI!!!!!!!!!
Iqos
26. 03. 2021 08.02
+0
Zdaj lahko odpremo pa še račun, na katerega se bo nakazoval denar za stroške vsega, kar se bo delalo za vsakega pacienta, ker zzzs tega najbrž ne bo odobril vsakemu .
Tone1234
25. 03. 2021 20.56
Samo, da je za Počivalškove bone dovolj denarja. To je prioriteta ne pa reševanje življenj!
enakatalena
25. 03. 2021 16.17
+6
Grozljivo, da morajo ljudje zbirati za življenjsko potrebne aparature, denar, ki naj bi bil namenjen za zdravstvo, pa odteka v privatne žepe. Za bruhat! Seveda globok poklon dr. Zveru. Ko pa preberem besede Ihana, mi spet postane slabo....namesto da bi pospešil postopke, jamra.
Cesar Millan - Vodja krdela
25. 03. 2021 19.09
+2
enakatalena !!! Se strinjam z vami !!! Dr, Samu Bevku pa kapo dol vsa čast .
Pati--
25. 03. 2021 13.37
+7
Globok poklon vsem donatorjem, veliko življenj bo po vaši zaslugi rešenih. Srčna hvala vsem vam.
ina5785
25. 03. 2021 13.04
+8
Kako drag mi je SPOŠTOVANI dr.ZVER, ki je od žalosti zaradi svojih pacientov skoraj jokal!!! Zagnali so akcijo in hitro uspeli! Bogu hvala!!! dr.ZVER je zares zdravnik z dušo in srcem, kot dr.BRECELJ!!! Naj vama služi zdravje in ostanita ČLOVEKA!!!!
mariborviola
25. 03. 2021 13.01
+13
Sramota, plačujemo za zdravstvo, potem pa si se sami kupujemo naprave za zdravljenje. Nas denar pa gre v roke mafije
aaeedda
25. 03. 2021 20.06
Vedno smo zbirali denar za zdravstvo. Spomnite se samoprispevkov in tega, kaj vse je bilo z njimi zgrajeno in kupljeno. Potrebe so bile vedno večje, kot je bilo zbranega denarja v proračunu. Veselim se, da je bil a akcija tako hitra in uspešna!
Uroš
25. 03. 2021 12.57
+4
Koliko je prispeval Zemljarič?
MUNGATUMBA
25. 03. 2021 19.41
+3
aaeedda
25. 03. 2021 20.03
-1
MUNGATUMBA
26. 03. 2021 09.30
muci007
26. 03. 2021 09.50
Zemljaricu ni treba prispevati, ker je naš.
METKA102
25. 03. 2021 11.32
+18
Hvala državi, hvala vladi, hvala vsem poslancem in še komu. Da moramo s prostovoljnimi prispevki kupovati aparate, ki rešujejo življenja. Aparate, ki bodo celo pocenili zdravljenje. Sicer pa, kdor je vsaj pol ure gledal včerajšnje dogajanje v parlamentu, mu je vse jasno.
jejejejejojojiji
25. 03. 2021 12.00
+12
Popolnoma s strinjam, vesel sem, da so dobili tako potreben aparat a žalosten, da se denar zbira na tak način. To kaže vse slabosti SLO politike!
Pati--
25. 03. 2021 13.39
+2
Nekaterim poslancem sploh ni mar za ljudi. Tistim, ki jim ni mar za dobrobit živalim jim tudi za ljudi ni! To je dejstvo.
enakatalena
25. 03. 2021 16.17
+1
Joj Metka, a misliš, da kdo zdrži pol ure?!
vomo
25. 03. 2021 11.22
-10
Vsako zdravljenje s pomočjo teh naprav veliko stane in zato so izstavljeni zelo veliki računi in denar gre sedaj kam....
Manja Rajh
25. 03. 2021 11.21
+9
Slovenci se vedno izkažemo v dobrodelnosti. Čestitam.
vomo
25. 03. 2021 11.20
-1
Res je podarjene naprave tudi zelo mastno služijo in kam bo šel zdaj denar, a se bo nazaj vračal v izboljšanje zdravstva v dobro bit naroda ali pa v žepe PETE KOLONE.
MUNGATUMBA
25. 03. 2021 11.17
+4
Upad, da se je država vsaj DDV odpovedala..!!
pravakritika
25. 03. 2021 11.07
+15
Vesel sem, da je tudi moj skromni prispevek pripomogel k temu, da ljudje, ki so oboleli dobijo vsaj možnost za dostojno zdravljenje! In me sploh ne zanima, katere barve bolniki bodo uporabljali napravo. Edino, kar si želim je, da meni in mojim bližnjim ne bi bilo treba uporabljati te naprave! Lepo bi pa bilo, če bi še kje drugje uspeli ljudje premagati svoje politično prepričanje prav zaradi tega, da bi vsem nam bilo (mogoče) bolje!
uporabnica portala
25. 03. 2021 11.04
+8
Vse dobro! Upam, na čimprejšnji zgleden pravni mejnik na tem področju. 💪🙌
flisd
25. 03. 2021 11.00
+12
Bravo, dokler ima narod tako srce se ni bati za njegovo prihodnost. Tisti na dnu moralne lestvice (politiki, morilci, roparji, posiljevalci pač vsi sodijo v isti krog), pa bodo prej ali slej izginili.
Ka pa mislis
25. 03. 2021 10.45
+7
Kdaj bomo docakali da politike zdravimo s smsi.
MUNGATUMBA
25. 03. 2021 11.17
+1
kren29
25. 03. 2021 10.44
+11
FCL
25. 03. 2021 10.43
+14
Bravo res, tole z sms-i je super, lahko vsak pomaga. Srečno vsem bolnikom, ki se bodo zdravili.