Slovenija

Volkovi pri Pivki raztrgali ovce: psi v ogradi preprečili še hujši pokol

Jurišče / Pivka, 05. 08. 2019 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.Š. / STA / Ti.Š.
Komentarji
635

V vasi Jurišče nedaleč od Pivke se je zgodil nov napad volkov na drobnico. Trop volkov je poklal 12 ovac, ki so bile sicer na ograjenem pašniku in varovane s pastirskimi psi. V Sindikatu kmetov Slovenije, ki pripravlja tudi protest, poudarjajo, da Slovenija enostavno ne zdrži takega števila zveri, kot ga beležimo sedaj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Novi pokoli drobnice
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Novi pokoli drobnice
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Simonom Zajcem in Antonom Medvedom
    07:12
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Simonom Zajcem in Antonom Medvedom
  • Iz SVETA: Nov pokol ovac
    01:38
    Iz SVETA: Nov pokol ovac
  • Iz 24UR: Pokol drobnice pri Pivki
    03:12
    Iz 24UR: Pokol drobnice pri Pivki
  • Iz 24UR: Napad volkov pri Kočevju
    02:52
    Iz 24UR: Napad volkov pri Kočevju
  • Iz 24UR: Kmetje zahtevajo odstrel
    02:21
    Iz 24UR: Kmetje zahtevajo odstrel

Sinočnji napad se je zgodil na turistični kmetiji Pri Cunarju, ki ima po navedbah na spletni strani 120 ovac. Florjan Peternelj iz Sindikata kmetov Slovenije je danes dejal, da so volkovi napadli na pašniku, ki je bil varovan z električnim pastirjem in tremi pastirskimi psi.

Sindikat kmetov Slovenije to soboto ob 10. uri na trgu v Velikih Laščah pripravlja velik protestni shod pod sloganom 'Slovensko podeželje ne bo zverinjak'.

Na pašniku se je paslo okoli 30 ovac in nekaj koz. "V eni noči so volkovi poklali 12 ovac, še okoli 10 je ranjenih," je povedal Peternelj.

Kmet je sicer na varovanem pašniku zbral najboljše ovce, ki so bile breje, nekaj je bilo tudi kozličev. Volkovi so torej poklali boljši del njegove črede, mnoge ranjene živali pa bo treba še usmrtiti.

Na vprašanje, kako se lahko napad zgodi na varovanem pašniku, Peternelj poudarja, da volk pač išče hrano. Na Juriščah je bilo na treh pašnikih to noč skupno 12 psov. A ko začnejo volkovi v okolici tuliti in klicati k napadu, lahko ovčarji tudi uidejo s pašnikov. "Ne gre za enega ali dva volka; tukaj je bilo od 15 do 20 volkov," je opisal situacijo.

V konkretnem napadu je bil en od treh psov v ogradi v napadu poškodovan, brez teh živali na pašniku pa bi lahko volkovi morda poklali vse ovce, je menil sogovornik.

"Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svoji kvadraturi," je poudaril Peternelj, ki je opozoril na vse večje število podobnih napadov volkov in medvedov. Glede na raziskave bi lahko Slovenija imela okoli 100 medvedov in dva tropa volkov, je pojasnil. "Ostalo ne more preživeti, ker nima hrane," je dodal.

Pretekli konec tedna se je nov napad na drobnico zgodil v Željnah pri Kočevju. Trop volkov je pokončal najmanj 20 ovac.

Opozoril je, da ima narava enostavno določene omejitve, česar pa država oziroma določene organizacije enostavno nočejo upoštevati. Tako na državni ravni sploh ni določeno največje število zveri, ki naj bi jih bili sposobni prenesti slovenski gozdovi.

Sindikat kmetov v luči vse pogostejših napadov volkov na rejne živali pripravlja tudi protest s sloganom Slovenija ne bo zverinjak! Tega so napovedali za soboto, 10. avgusta, na trgu v Velikih Laščah, nanj pa vabijo vse kmete, ki so prizadeti zaradi napadov zveri, in vse ljudi, ki želijo podpreti boj za varno, obdelano in poseljeno podeželje.

V državi je po ocenah okoli 100 volkov, težave z njimi se stopnjujejo, ker se v preteklosti po odločitvi upravnega sodišča ni izvajalo njihovih odvzemov iz narave. Po interventnem zakonu je za odstrel predvidenih 11 volkov po posebnih postopkih, a doslej lovci na njegovih podlagi niso odstrelili še nobenega volka.

Volk je od obiska ministra Zajca na Cerkljanskem raztrgal najmanj 20 ovac na Kočevskem in več kot 10 pri Pivki. Kmetje so ogorčeni.
Volk je od obiska ministra Zajca na Cerkljanskem raztrgal najmanj 20 ovac na Kočevskem in več kot 10 pri Pivki. Kmetje so ogorčeni. FOTO: Shutterstock

Da je treba sobivati z zvermi, je sicer še v petek domačine prepričeval minister Simon Zajc. In kaj minister pravi danes? "Jaz njihovo skrb in strah razumem. Zame je pomembno, da zakon, ki smo ga pripravili, začne delovati. Mi medtem pripravljamo nov odlok, da takih protestov v prihodnje ne bo," odgovarja.

Toda zdaj ne gre več za to ali je zveri preveč ali koliko preveč, odveč so tudi strokovne študije, zahtevamo takojšen odstrel, ne pa političnih poskusov in obljub, kako bi z zvermi sobivali, pravijo kmetje, a tega očitno ne bodo dočakali. "Strokovne službe že imajo naročeno, da na strokovni podlagi pripravijo število, ob katerem je stanje zveri še v ugodnem stanju, hkrati pa zagotavlja še normalno življenje ljudi na tem področju," pravi Zajc in dodaja, da bo to pripravljeno v roku par mesecev.

Napad volkov v Željnah pri Kočevju

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (635)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nedelja30
11. 08. 2019 16.08
+2
vse postreljati prej sem zagovarjala zdaj ne več.
JVX
06. 08. 2019 18.08
+1
Nekako se mi zdi, da so volkovi omejeni z zico na nasem teritoriju.. S tem je omejeno tudi njihovo lovisce.. Pogosti napadi se dogajajo zdaj, leto dve nazaj se je to redko zgodilo.. Mnozicno se pa tudi niso namnozili v enem letu..
JohannDoe
06. 08. 2019 14.43
+0
@FCChelsea2 Q: "Aja to, da kmetje pasejo ovce in živino je nastavljanje hrane zate?" A: Ja, to je natanko to. Nastavljanje hrane in privabljanje zveri. Sama pamet ti mora govoriti, da jo moraš na nek način zaščititi, ker bodo zveri prišle na kosilo, ki si jim ga nastavil. Q: "Kaj boš ti prišel kositi vsa ta bregove, ki jih popasejo?" A: To, da se hoče preprečiti zaraščanje in je eden izmed teh ukrepov paša živali in to, da je žival, ki jo nastaviš tja in pustiš, nastavljanje hrane in privabljanje zveri, nima med seboj nobene povezave, razen, da je slednje problem, ki ga moraš nekako rešit, če želiš živali obdržati. Q: "In dej mi povej kje je ligika, da kmetje zahtevajo odstrel, če pa praviš, da z odškodninami več dobijo?" A: Bilo pa prošlo. Vse lepo enkrat mine.
krtaksn
06. 08. 2019 14.09
+5
Kak si ti pametn
JohannDoe
06. 08. 2019 11.06
-3
Razumem to paniko... do kurban bajrama še pet dni, volk pa pobral odbrane jagenjčke največje kvalitete... presneti serpentinšek, popolnoma bo uničil slovensko kulturo...
relos
06. 08. 2019 10.57
-6
Rejci drobnice naj zamenjajo dejavnost. Da kupcem ponujajo zaklane mladiče ovc, je neokusno.
Wahl
06. 08. 2019 10.40
+16
Krivda za tako stanje je izključno v kadrih na pristojnih organih. Enako kot z medvedi, ki so v osnovi natsali problem le zaradi bedakov, ki so tolmačili evropske predpise kot absolutno prepoved mrhovišč in smo se jih znebili, dobili pa medvede na obrobja naselij. Samo na kočevsko - belokranjskem območju,, velikem 105.000 hektarov gozdov, so ukinili 28 mrhovišč. Tam so letno zalagali vsakega medveda s 500 kilogrami mrhovine, na letni ravni pa odložili okrog 70 ton kadavrov.
JohannDoe
06. 08. 2019 10.34
-3
Namesto "moramo ustvariti pogoje za sobivanje z volkom" gre v resnici za "moramo ustvariti pogoje za nemoteno in poceni klanje jagenjčkov za verske praznike". Verniki so že sedaj glavni kupci, po splošnih trendih jih bo pa samo še več.
fajmoster
06. 08. 2019 10.21
+3
Zajc se boji volka,zato beži pred njim!!
RUGIEVIT
06. 08. 2019 09.54
+8
Ta vlada naj spoka!
RUGIEVIT
06. 08. 2019 09.55
+7
Ker je total nesposobna! Niti meje nezna ubranit kaj šele kaj druga!!!!!
RUGIEVIT
06. 08. 2019 09.56
+0
JohannDoe
06. 08. 2019 10.57
-6
Serpentinšek z volkovi ogrozil bistvo slovenstva, letošnji bajram mogoče brez domačih jagenjčkov...
ecnarf
06. 08. 2019 09.28
+14
Kmetje se boste morali organizirat in oborožit pospravt divjad ki mori, če boste čakel da se v močvirju zganejo boste ob vse živali,ker v močvirju imajo mir in dobre dohodke tud če nič ne mignejo.
Blue Dream
06. 08. 2019 09.52
-7
a kr?to je kaznivo dejanje.oz napeljevanje s tvoje strani
JohannDoe
06. 08. 2019 10.37
-2
Res, pred televizijo z Natalijo pod domačo marelo, ko ovce skrbijo same zase, se nič ne bo zgodilo.
aljana
06. 08. 2019 09.06
-5
Nujno je, da dobijo kmetje nedvoumna navodila, kako mora biti postavljena funkcionalna ograda-in subvencijo zanjo. In potem najbrž ne bi smel biti več problem. To je pa sam blef...ja, volk tudi koplje pod ograjo, posebej, če je elektrika pol metra nad tlemi. V nasprotnem bomo morali zaradi nekaterih ovčerejcev pobiti vse volkove. Miru seveda drugače ne bo. Če volku nastavijo vabe v obliki ovac....Kdaj volk ni napadal čred? Samo kričati znate, da je potrebno streljat...je naravno ravnovesje to, da je v gozdu samo rastlinojeda favna?
RUGIEVIT
06. 08. 2019 09.17
+4
Apostol1
06. 08. 2019 10.04
+12
aljana .......Človek je enakopraven član planeta zemlje kot je volk in volk ubija ovce ,človek pa volka , ker mu dela škodo in to je proces ,ki se je začel že na začetku prazgodovine , ko se je postopoma človek spreminjal iz lovca v pastirja . Danes v 21 stoletju je pa naloga človeka ,da zagotovi ustrezno število volkov , da ne delajo škode in da istočasno ne izumrejo in že nekajkrat sem zapisal , da je bili to v naši bivši skupni domovini to zgledno urejeno. Volka je bil v kočevskih in Snežniških gozdovih , obstajala so mrhovišča in regulacija števila živali. Danes je pa volk spet na področjih kamor sploh ne spada in za take kot si ti je bolj pomembno , da volk dela škodo kot pa ,da kmetje v miru pasejo drobnico in govejo žival za dobro nas vseh. Je pa zelo nujno , se ti izobraziš in , da upravljanje z zvermi prevzamejo lovci in tudi od tega imajo določen dobiček in to brez vmešavanje civilnih iniciativ kot je "Adria Green" in tudi brez vmešavanja sodišč razen seveda če obstaja utemeljen sum zlorabe te pravice in dolžnosti . Nekoč je bilo to tako urejeno in ni izumrl ne volk ne medved in ne zajec. Drugače povedano , za tole stanje je tudi kriv Zajec , ki ne naredi ničesar.
JohannDoe
06. 08. 2019 10.39
-2
Tako kričijo, da je treba streljat ali pa da je treba kmete ukinit, kot kričijo, da za vsem stojijo komunisti ali tabeli... to so papagaji zoženih mentalnih funkcij, ki znajo samo drek mešat, odvzet bi jim bilo pa treba sleherno opravilno sposobnost, spustiti pa samo včasih na fucbal tekmo, da popestrijo dogajanje.
aljana
06. 08. 2019 10.49
+2
Stvar ni črno bela. Ampak 40 volkov je malo število. Žal mi je, da jih bodo postrelili zaradi tega, kar se dogaja. Seveda mi je žal tudi drobnice. Torej najdimo rešitev, ki bo dobra za vse. Morda je vaša pravilna, ne vem. Moti pa me, da bi nekateri streljali vse zveri po vrsti in jih ne briga nič. Dobim vtis, da uničujemo vse okrog nas. Že prevečkrat se je dogajalo ravno tako.
FAUSTOS1
06. 08. 2019 09.02
+12
K o nekemu ovčereja predstavlja vir dohodka,in potem mu volkovi pokoljejo to čredo-postavite se v njegov položaj in potem ne boste z blokovskih naselj v ljubljani pisali o mirnih krotkih volkovih.Dejstvo v sloveniji imamo preveč teh zveri,medvedov je preko 2000 v franciji ,ki je nekajkrat večja od slovenije pa nekaj deset medvedov,naseljujemo zveri ,ki jih zadnjih sto let ni bilo,pa tudi druge vrste ki jih v sloveniji ni bilo v zadnjih 1000 letih .pojdite v zoo in si jih oglejte ,pustite pa živeti kmete ,ki vam pridelujejo hrano.
JohannDoe
06. 08. 2019 10.29
-6
Dej ne bluzi... kmetje se bodo morali naučiti živeti v Sloveniji ne pa v rastlinjaku, ter za sobivanje z živalmi tudi sami kaj narediti, če ne pa naj se vržejo v paradajze. Če bodo pa verniki za bajram morali uvoziti par jagenjčkov več, slovenska kultura ne bo trpela.
JApajaDAja
06. 08. 2019 08.51
+3
bo treba črede preseliti na skrajni vzhod slo-tam orban, zelo tiho, pritajeno skrbi,kupuje in investira v "slo"!morda bo poskrbel tudi za ofce!
JohannDoe
06. 08. 2019 10.41
-4
Tega se po tihem nadejajo nekateri pri nas, da bo poskrbel tudi za ovce.
Krta?a 21
06. 08. 2019 08.35
+5
Rot hildova z...alega še kar zagovarja volkce....
aljana
06. 08. 2019 09.08
-4
Kaj bi ti naredila? Postrelila vse do zadnjega?
JohannDoe
06. 08. 2019 10.31
-3
Kdo je rotschildova zal ega? Tisti, ki zagovarjajo poboj avtohtonih slovenskih volkov, zato da bodo lahko migranti neovirano in poceni klali jagenjčke za verske praznike?
01xxy
06. 08. 2019 08.33
+22
In minister Zajc si upa izjaviti, da se bomo Slovenci pač morali navaditi sobivanja z volkovi! Ne, ne bomo se navadili in sobivanja z njim tudi ne! Oditi bo moral. Morda s predsednikom skupaj! Aroganca brez primere!
Blue Dream
06. 08. 2019 08.47
+1
ja treba se bo prilagodit.planet si delimo še z drugimi Lahko se pa vedno preseliš v mesto
Slovenijagrenaprej
06. 08. 2019 08.29
+7
Bolj trpi in se muči ovca ali konj, ko jih zveri žive oderejo, kot pa odstrel. Tudi komarji želijo vašo kri za preživetje, pa jih hladnokrvno ubijete... Ubogi komarji!
cekin11
06. 08. 2019 08.29
+16
koliko srnjadi in ostalih gozdnih živali vsako leto konca pod kolesi avtomobilov....in zakaj ti pametnjakoviči ki so proti odstrelu parih volkov se nič ne oglasijo in predlagajo ali zahtevajo prepoved prometa in avtomobilov....
hotchilipoper
06. 08. 2019 08.27
+6
Novinarji pa še pustijo,da se na tem portalu med samo kregate kdo ima prav in kdo ne,res ste ovce,in bi rabili enga volka.
hotchilipoper
06. 08. 2019 08.25
+9
Ne vem zakaj sploh volite te vladne “organe“ če nič ne naredijo za vas,in se dobesedno iz vas norca delajo.