Slovenija

Šabeder z novo rešitvijo: bolje plačani programi, več storitev

Ljubljana, 24. 10. 2019 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če bi v popoldanskem času izvajali tudi specialistične preglede, bi za okoli 13 odstotkov zmanjšali čakalno vrsto nedopustno čakajočih. Če bi izvajali ambulantne in operativne posege tudi ob sobotah, bi zmanjšali število čakajočih za dodatne tri odstotke," meni zdravstveni minister Šabeder.

Vlada je na današnji seji sprejela aneks tri k splošnemu dogovoru v zdravstvu, ki določa, da bo za bolnike na voljo več storitev, ker bodo programi, kjer so daljše čakalne dobe, bolje plačani. Plačilo bo zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v višini okoli 10 milijonov evrov, je pojasnil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Za toliko so namreč razbremenili zdravstveno blagajno, ko so poslanci v torek potrdili vladno novelo o zdravniški službi. Ta je povečala sredstva iz proračuna za financiranje specializacij in pripravništev zdravnikov in zdravstvenih delavcev. "Z aneksom tri omogočamo plačilo izvedenega večjega obsega programa, še posebej tam, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge," je po seji vlade poudaril Šabeder.

Ortoped
Ortoped FOTO: Shutterstock

Programi, kjer so daljše čakalne dobe, bodo bolje plačani

Obseg izbranih specialistično ambulantnih dejavnosti se iz sedanjega možnega preseganje programa za pet odstotkov nadomesti s plačilom preseganja do 15 odstotkov. V to so med drugim vključene ambulante urologije, otorinolaringologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije, gastroenterologije, klinične genetike, pulmologije, ginekologije in psihiatrije.

Aneks omogoča tudi preseganje pogodbenega plana do 15 odstotkov pri operacijah krčnih žil in operacijah kile v specialistično ambulantni obravnavi. Prav tako omogoča preseganja programa za 15 odstotkov pri posegih, kot so angiografija, endoproteza kolka in kolena, ortopedska operacija rame, operacije hrbtenice, karpalnega kanala, kile in žolčnih kamnov. Za letošnje leto zagotavljajo tudi plačilo po realizaciji za operacije arterije in vene.

Podpisniki splošnega dogovora so po besedah Šabedra za aneks tri posredovali 91 predlogov, štiri so uspeli uskladiti na arbitraži. Med njimi je tudi predlog cepljenja odraslih in pregled pred cepljenjem, ki se bo družinskim zdravnikom plačeval po realizaciji brez omejitev.

"Ocenjujemo, da bo to povečalo dostopnost odraslih do cepljenja in pozitivno vplivalo na dvig precepljenosti proti gripi in klopnemu meningoencefalitisu," je dejal Šabeder. Cepljenje proti gripi se bo letos začelo v začetku novembra.

Optimizacija čakalnih dob

Sprejetje aneksa je bila tudi podlaga za začetek izvajanja pilotnega projekta optimizacije čakalne dobe. Na področju ortopedije, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge, so na ministrstvu preverili procese dela na ljubljanski ortopedski kliniki, v Ortopedski bolnišnici Valdoltra in na zasebni kliniki Bitenc.

Aleš Šabeder
Aleš Šabeder FOTO: POP TV

Ugotovili so, da vpisi v čakalne vrste za prve preglede rastejo za 3,5 odstotka na leto, 11 odstotkov vseh bolnikov pa prvega pregleda sploh ne opravi. Kar 83 odstotkov vpisov v čakalne vrste je točno pri določenem zdravniku na željo bolnika ali priporočilo osebja.

Med ukrepi za skrajševanje vrst zato na ministrstvu predlagajo upoštevanje odpovedi operacij pri vodenju evidenc vpisov na čakalne sezname ter operiranje v popoldanskem času in ob sobotah.

"Če bi v popoldanskem času izvajali tudi specialistične preglede, bi za okoli 13 odstotkov zmanjšali čakalno vrsto nedopustno čakajočih. Če bi izvajali ambulantne in operativne posege tudi ob sobotah, bi zmanjšali število čakajočih za dodatne tri odstotke," je pojasnil Šabeder. V tem primeru bi v prvem letu padlo število nedopustno čakajočih, trend naraščanja pa bi se znižal. Če tem ukrepom dodajo povečanje kapacitet za izvajanje operacij, bi se po projekcijah ministrstva do leta 2024 izničila čakalna vrsta tistih, ki na ortopedske storitve čakajo nedopustno dolgo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kmalu začetek prve faze projekta

S prvo fazo projekta, torej z optimizacijo procesov in popoldanskimi ambulantami, bodo začeli v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, Valdoltri in na kliniki Bitenc. Kot je dejal minister, se bodo v kratkem srečali z izvajalci in dogovorili podrobnosti dela. Prepričan je, da bodo aktivnosti za dodatne storitev stekle kmalu, saj izvajalci precej dobro poznajo načrtovane ukrepe.

Po Šabedrovih napovedih bodo pilotni projekt na podlagi rezultatov za ortopedijo nadgradili še za področja dermatologije, nevrologije, kardiologije in revmatologije, kjer so čakalne dobe nedopustno dolge.

Aneks je bil danes sprejet soglasno, "brez kakršnihkoli pomislekov", je še dejal minister.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik740916
25. 10. 2019 19.05
+2
Brez privatizacije zdravstva se nebo nič spremenilo - zaradi mindseta, sej državo pa lahko nategnemo. In točno to se tudi dogaja. Podobno ne verjet v pravljice, da ni zdravnikov - imamo jih kolikor češ, samo v javnem zdravstvu ne. Glede nato koliko vsak mesec plačamo za zdravstvo (upoštevajte vaš del bruto plače + davek od delodajalca), pa še sami plačamo dopolnilno bedarijo, bi mogl met klinike na nivoju švice, imamo pa kup šarlatanov in nekaj res spoštovanja vrednih zdravnikov. O vrstah je pa takole: za pregled preko napotnice bi čakal 9 mesecev, plačal 195 EUR, bi na vrsti čez 2 dni. Drugi pregled in diagnoza - na napotnico 3 mesece, na klic 4 dni - plačal 50 EUR + 15 EUR krema. Zdravstvo je že plačljivo, samo oči si zatiskamo.
vomo
25. 10. 2019 12.05
+3
V SLOVENIJI ZDRAVLJENJE VELIKO DRAŽJE KOT V NAJDRAŽJIH EVROPSKIH DRŽAVAH ZARADI PREPLAČIL, KATERI PRESEGAJO TUDI 10 KRAT EVROPSKE CENE.... S TEM DENARJEM, BI LAHKO VSE ZDRAVSTVENE DELAVCE DOBRO PLAČALI IN ZAPOSLILI NOVE. SAMO Z DOBRIM PLAČILOM IN NOVIMI ZAPOSLITVAMI BOMO LAHKO UREDILI ZDAJ NEREŠLJIV PROBLEM. TAKOJ VZEMIMO KRALJEVSKI KASTI IN ZAČNIMO DELITI MED PRIDNE DELAVCE...
Sonja Rihter
24. 10. 2019 16.28
+6
Sramotno in nedopustno je, da moramo na operacijo žolča čakati celo leto. Ljudje zaradi hudih bolečin, bruhanja in stroge diete shujšajo tudi po 20kg in so na robu z živci in stabilnostjo.Če hočeš urgentni poseg pa moraš biti že čisto rumen. Sprašujem se, kako smo lahko pred desetletji vsako stanje bolnika, ki bi moral biti operiran, operirali pa ni bilo dopolnilnega zavarovanja.
Naglič
24. 10. 2019 16.09
+12
V zadnjih petih letih so pokurili 40 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja za zmanjševanje čakalnih vrst, vrste pa so občutno daljše, kot je občutno večji saldo na osebnih računih "inovatorjev" dr. Bilbana, dr Preglja, dr. Antoliča, dr. ihana, dr. Mikoša, dr. Avšičeve in ostalih vedno pripravljenih na praznjenje zdravstvene blagajne.
FC Chelsea2
24. 10. 2019 15.56
+15
Resnično upam, da se boste lotili krajšanje čakalnih vrst z tem, da jih boste dejansko skrajšali in ne tako kot ste jih spomladi, ki ste preprosto ponaredili podatke, da je vse lepše izgledajo. saj res a se že ve zakaj ste ponaredili te podatke?
butalistan
24. 10. 2019 15.53
+13
SKRATKA ENA SAMA MAFIJA. SICER PA NIČ NOVEGA, VSE JAVNO JE BILO IN BO ZANIČ. TAKO ALI TAKO JE VSE PROPADLO, RAZEN DRŽĆAVNIH SEKRETOV KOT SO ŽELEZNICE, ZDRAVSTVO, ZAVAROVALNICE, DARS, .......SAMA NESNAGA BIROKRACIJA IN 100X PREPLAČANO. SEKRET OD DRŽAVE
vomo
24. 10. 2019 15.43
+19
Zaposlene ne obremenjevat do onemoglosti. A bi kdo če bi vedel šel dohtorju pod nož, kateri že dela 48 ur neprekinjeno. Zaposliti je potrebno več dohtorjev in te kateri delajo tudi dobro plačati. Država skoz trobi, da ni denarja. res je a ne za vse, ker določeni, kateri tega niso vredni skor vsega poberejo. Naprimer KRALJEVSTVO, katerim se prilagaja zakonodaja, da lahko POŠTENO kradejo.
zulj001
24. 10. 2019 15.09
+33
Dokler zdravstvena mafija ne bo pod ključem ,je ministrovo nakladanje vredno manj kot prazna slama...........
brezimenomir
24. 10. 2019 15.01
+25
Odprava čakalnih vrst ni v interesu države, v nasprotnem primeru bi skupina programerjev na ministrstvu že davno rešila ta enostaven problem iz kombinatorike.
šoferkabusa
24. 10. 2019 14.56
+2
Bi bilo pa zanimivo blokirat komentatorje, ki so zdravi in dovoliti komentiranje samo tistim ki ležijo ta moment po bolnišnicah. Rezultat bi bil 100% drugačen. Jaz ne komentiram stvari,ki so mi tuje. V zdravstvu pa vedno toliko vsevedov......
je še kdo pošten
24. 10. 2019 14.52
+16
dokler bomo plačevali popoldancem ....lažne operacije v tujini, preko katerih lahko 10x več ven dobijo ne bo nič bolje...resnica....
Uporabnik1375217
24. 10. 2019 14.48
+21
Optimizacija. Manj dodatkov, pa bo denar za dodatne zaposlitve in več mest na medicinskih fakultetah. Aja pardon, sem pozabil, da glavni namen tam ni učiti.
Špartanec
24. 10. 2019 14.45
+10
Če bi na zdravstvenem faksu dovolili pogojni vpis v naslednji letnik z 2 neopravljenima predmetoma, bi imeli pa še dovolj diplomiranih medicinskih sester.
PošteniSlovenec
24. 10. 2019 14.44
+19
Slovensko zdravstvo lahko rešijo le izkušeni, znajdljivi, sposobni in inovativni pravi slovenski managerji kot so Hilda Tovšak, Igor Bavčar, Zoran Janković, Franc Kangler ali Boško Šrot. Skratka slovenski ljudje ki se znajdejo in vse zrihtajo neglede na posledice, moralo in stroške.
najvsivedo
24. 10. 2019 14.38
+11
A SI ti nastavljeno seme mogoče vprašal kateri strokovnjak lahko prespi in dežura v Ukc ,da potem mesečno pokasira 41.000 eu ...A SI GA MOGOČE VPRAŠAL KAKO MU TO USPE ?????? IN ČE TE KAJ MOTI ,DA DOBI 6 X VEČ PLAČE OD TEBE ,IN TO ZA SPANJE.
zazga18
24. 10. 2019 14.32
+4
Pri nas ni problema..naša ambulanta je ena redkih na Ljubljanski polikliniki ki dela od pon-čet popoldne.
antilevi?ar
25. 10. 2019 09.31
-1
Kaj pa petek, sobota nedelja? Kaj to niso dnevi? Zakaj pa te dneve se ne dela? So morda sveti?
Krematorij666
24. 10. 2019 14.17
+20
Za čakalne vrste je izključno kriv ZZZS in nihče drug. Omejujejo število posegov na ambulanto in ne plačajo kar je več od njihovega normativa. Ostalo pa plačuje samoplačniško...po domače nekdo lahko naredi mesečno 200 posegov a zavod mu plačuje samo 100...ostalo razliko v času pa pokrivajo samoplačniški...ukiniti ZZZS in bo stvar hitro urejena. Ne morejo še oni kovati dobiček na račun neplačevanja...v tem primeru jih ne rabimo in pika...
jesenvoyo
24. 10. 2019 14.46
+18
Si predstavljate, da bi tak sistem zavarovanja bil pri avtomobilih, ko bi ličarjem, mehanikom diktirali, koliko avtov lahko popravijo ?
Volga Malek
24. 10. 2019 14.10
+11
Spet blodnje, zdravstveni sistem se sesuva, zdravstvo niso samo zdravniki so se medicinske sestre, bolnicarji, zdravstveni tehniki, resevalci ki jih je 20.000 v sistemu. Bariera med bolniki in zdravniki. Naj prejomenjene placajo kot Avstriji in Nemciji.
asatan1986
24. 10. 2019 15.54
-1
Ja seveda, ker smo javni sektor se boste pa spet razburjali, da smo paraziti in lopovi in ne vem kaj še vse...
Volga Malek
24. 10. 2019 16.02
+3
@asatan1986 zakaj pa ne bi smeli medicinskih sester, bolnicarjev, zdravstvenih tehnikov in resevalcev placat kot v Avstriji in Nemciji. Ravno v Nemciji je bil primer ko so medicinske sestre stavkale tako da je cel sistem obstal svojce so obvestili en mesec prej da poskrbijo na svoje domace pri osnovnih zivljenskih aktivnostih, izjema je bila NMP. Ni trajalo en teden so dobile vse kar so hotele in se minister je odstopil od Gantarjevanja naprej so medicinske sestre podcenjene in podplacane pa se srednjim so vzeli licence in se in se. Najslabsi zdravstveni minister v zgodovini Slovenije.
Volga Malek
24. 10. 2019 16.05
+1
24/7/365 ob nedeljah in praznikih. Izgorele so medicinske sestre in delajo na eticni pogon. Ce bi bila stavka jih podpiram. Zdravnikom bi nadure za popoldan in med vikendi izplacevali, ker bi 'zmanjsevali' cakalne vrste medicinskim sestram, zdravstvenim tehnikom, resevalcem pa ne. Malo morgen.
Volga Malek
24. 10. 2019 16.09
+3
Zdravniki so delili terapijo in jemali kri itd., ker je bilo medinskim sestram dosti ponizevanja z nizkimi placami. Se svojci so takrat spoznali kako pomembne so medicinske sestre in da so kolesje sistema, zdravniki brez njih ne morejo, in pacienti prav tako ne so bariera.
antilevi?ar
24. 10. 2019 14.08
+28
Ma ne ga lomit? Kaj res? Če bi, če bi,.reveži delali tudi popoldne? Žal ne morejo, ker popoldne delajo koncesijsko in morajo delati za kruhek,.takrat pa daj bog vrsto do ulice, hehe