Slovenija

Nov poziv Sloveniji: potrebujemo še dva evropska tožilca iz Slovenije

Bruselj, 07. 06. 2021 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na zasedanju pravosodnih ministrov EU v Luksemburgu je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders dejal, da Evropsko državno tožilstvo potrebuje še dva tožilca iz Slovenije. Na zasedanju so slovensko vlado pozvali, naj poda pisno pojasnilo o razlogih, zakaj ni bilo mogoče do konca izpeljati postopka imenovanja delegiranih tožilcev.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je Slovenijo danes znova pozval, naj čim prej imenuje delegirana tožilca v okviru Evropskega javnega tožilstva (EPPO). "Potrebujemo še dva evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal danes v Luksemburgu. Komisar upa, da bo mogoče o tem kmalu govoriti tudi z novim ministrom za pravosodje.

Kot je pojasnil Reynders, so bodoče slovensko predsedstvo EU pozvali, naj Slovenija s 1. julijem izpolni svoje obveznosti v skladu z uredbo o delovanju EPPO.
Kot je pojasnil Reynders, so bodoče slovensko predsedstvo EU pozvali, naj Slovenija s 1. julijem izpolni svoje obveznosti v skladu z uredbo o delovanju EPPO. FOTO: AP

Seveda ne želimo čakati na imenovanje delegiranih tožilcev. O tem smo se že pogovarjali s slovensko vlado in jo pozvali, naj poda predlog, je dejal Reynders na vprašanje , kako dolgo je Evropska komisija pripravljena čakati na pojasnila slovenske vlade glede imenovanja delegiranih tožilcev.

Delovanje EPPO in imenovanje evropskih delegiranih tožilcev sta sicer bila navedena kot ena od tem dnevnega reda na današnjem zasedanju pravosodnih ministrov EU v Luksemburgu. Čeprav Slovenija še ni imenovala delegiranih tožilcev, trdno stoji za projektom EPPO in z velikim zadovoljstvom pozdravlja začetek njegovega operativnega delovanja, so ob tem sporočili z ministrstva za pravosodje.

Reynders je spomnil, da bodo s Finsko, ki je bila do pred kratkim poleg Slovenije ena od le dveh sodelujočih držav, ki nista imenovali svojih tožilcev, v prihodnjih tednih dosegli rešitev. "Torej bomo imeli težavo le še z neimenovanjem dveh evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije," je opozoril.

"Potrebujemo še dva iz Slovenije," je ob tem poudaril. Kot je pojasnil, so bodoče slovensko predsedstvo EU pozvali, naj Slovenija s 1. julijem izpolni svoje obveznosti v skladu z uredbo o delovanju EPPO.

Prav tako so pozvali tudi slovensko vlado, naj poda pisno pojasnilo o razlogih, zakaj ni bilo mogoče do konca izpeljati postopka imenovanja delegiranih tožilcev. Pozvali so jo še, naj pojasni, kako bi bilo mogoče začeti nov postopek imenovanja, ki bo pregleden in bo zagotavljal neodvisnost obeh delegiranih tožilcev.

Pri tem tesno sodelujejo s slovensko vlado in pristojnimi oblastmi, da bi zagotovili čimprejšnje imenovanje delegiranih tožilcev. "Upam, da bo o tem v prihodnjih dneh mogoče govoriti z novim slovenskim ministrom za pravosodje," je še dejal Reynders.

Kot kandidata za novega ministra za pravosodje je premier Janez Janša po odstopu Lilijane Kozlovič predlagal Marjana Dikaučiča. O kandidatu bi lahko državni zbor odločal v prihodnjih dneh.

Reynders je ob tem spomnil, da je EPPO s 1. junijem lahko začel delovati, saj ima Slovenija v kolegiju tožilstva slovenskega evropskega tožilca Jako Brezigarja, ki lahko prevzame primere iz Slovenije. "Vendar pa potrebujemo evropska delegirana tožilca iz Slovenije," je dejal.

Slovenija in Finska sta bili edini izmed 22 sodelujočih držav, ki do 1. junija, ko je EPPO začelo delovati, še nista imenovali svojih delegiranih tožilcev. Slovenska vlada se je namreč po več mesecih zavlačevanja odločila ponoviti postopek, ker da Državnotožilski svet ni predlagal dovolj kandidatov; po mnenju vlade bi jih moral predstaviti najmanj šest.

Zelo kritična do poteze vlade je bila tudi evropska glavna tožilka Laura Kövesi, ki je ocenila, da gre za očitno pomanjkanje iskrenega sodelovanja slovenskih organov z Evropskim javnim tožilstvom, kar resno spodkopava zaupanje v učinkovito delovanje sistemov upravljanja in nadzora evropskih sredstev v Sloveniji.

Evropsko javno tožilstvo je namenjeno boju proti goljufijam v EU in zlorabam evropskih sredstev. Ta neodvisni organ EU bo pristojen za preiskavo, pregon in obtožbe pri kaznivih dejanjih, ki škodujejo finančnim interesom Unije.

Današnjega zasedanja ministrov za pravosodje EU, ki je potekalo v okviru Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve v Luksemburgu, se je udeležil tudi državni sekretar Zlatko Ratej, ki je ob tej priložnosti predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in po navedbah ministrstva prevzel simbolni ključ predsedovanja – sodniško kladivo.

Ključna tema bo zaščita človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. Prioritete med drugim vključujejo boj proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem storjenim iz sovraštva, etične vidike in potencialne vplive umetne inteligence na temeljne pravice, zaščito pravic otrok, bodoči sporazum o e-dokazih z ZDA, digitalizacijo pravosodja, pristop EU k evropski konvenciji o človekovih pravicah in k haaški konvenciji o sodbah.

Pravosodni ministri EU so med drugim danes razpravljali o boju proti nezakonitim spletnim vsebinam v okviru predloga akta o digitalnih storitvah. Cilj je posodobiti pravila, ki urejajo digitalne storitve po vsej EU, so še navedli na ministrstvu za pravosodje.

Svet je tudi dosegel dogovor o splošnem pristopu glede sprememb uredbe o ustanovitvi Agencije EU za temeljne pravice. Ministri so tudi sprejeli sklepe o zaščiti ranljivih odraslih oseb v EU v civilnih in kazenskih zadevah, kar je še posebej pomembno v luči demografskih sprememb v državah članicah.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante69
08. 06. 2021 19.44
+1
Dokler bodo fašisti na vladi ne pričakujte nekih vidnih sprememb oz bo še hujše.
sinhron
08. 06. 2021 13.14
+4
No Grims in Horvat , kje je tu ustavnost in zakonitost , ki jo tako zlahka uporabljata ( zlorabljata ) ? Vaš lider Janša vsakodnevno krši zakone in ustavo , pa mu vsi pritrjujete , ker ste brez njega izgubljeni in nebogljeni , pod njegovim pokroviteljstvom pa se počutite močne in nedotakljive , zato ste tudi tako arogantni in zavezani laži , potvarjanju in diskvalifikacijam vam nenaklonjenih ljudi ! Janša bi moral prenehati z izkoriščanjem položaja v maščevalne namene iz osebnih traum , ker si je vtepel v glavo , da so za vse krivi drugi , ker ga preganjajo , ker so ga zalotili pri korupciji , pranju denarja , prodaji orožja . Zaradi te osebne obsesije Janša ne dovoli tožilcema , ki sta ga že preiskovala , čeprav sta bila izbrana zakonito v skupino delegiranih tožilcev EU .Raje krši zakone in ustavo , kot da bi deloval zakonito in nehal z osebnimi zamerami ! Nehal naj bi tudi s sramotenjem države in državljanov Slovenije po svetu !
Dbist
08. 06. 2021 12.16
+2
Pa kdo tale Didier misli da je? Naš ivanček bo zpremenil ime svoje dežele v Karantanija in se oklical za prvega kneza, pol bo pa Evropa že videla, če bo še lahko komandirala našega ljubega firerja!!! Naš ivanček bo zbrcal vse, kateri mu hočejo soliti pamet!!!
Kaktus111
08. 06. 2021 10.56
+2
Janez bo tega Ridierja zamenal ..............
zibertmi
08. 06. 2021 10.20
+0
koliko časa ga boste še v evropi prenašali,tega podoficirja.odvzem predsedovanja ga bi najbolj bolel
martinov
08. 06. 2021 09.54
+2
Če bi premier izpolnjeval pogoje, bi sam sebe predlagal, kot nekoč Bratuškova ! Janša ima doktorat neke Kosovske fakultete, katera mu očitno ni dala pameti za EU, samo za njihovo mafijo !
cakra
08. 06. 2021 09.39
+1
Ta Evropa mi deluje podobno kot Jugoslavija, male treba stiskat. Kaj ne omenjajo ostalih 7 držav ki sploh ne bodo poslali sodnikov v E..U..
sinhron
08. 06. 2021 09.28
+2
Janša dela sramoto Sloveniji samo zaradi tega , ker se boji nadzora nad porabo EU denarja , ker je navajen , da mu ali jim vedno kaj kapne od vsakega projekta ! V primeru nadzora pa to skoraj ne bo mogoče , zato raje sramoti in žali slovenijo in EU , KOT DA BI RAVNAL ZAKONITO , BREZ KORUPCIJE IN KRIMINALA ! Obstajata dve možnosti , da se prisili Janšo k zakonitemu ravnanju ; ukiniti dotacije EU, ker ne dovoli nadzora nad porabo teh sredstev in predsedovanje svetu EU takoj zaupati naslednjemu , to je Franciji ! Slovenija pa bi prevzela predsedovanje , ko ne bo več Janševe vlade !
Jenkec
08. 06. 2021 08.42
+6
Takoj bi morali zamrzniti naše preCedovanje uniji! In vsa sredstva ki smo jih dobili!
Erik Šemrov
08. 06. 2021 08.36
+9
Toliko o ugledu države, a ne, Borat kranjski?
Bonsa
08. 06. 2021 08.35
+6
Janez pa zavlačuje, kako ne bi. Kot bi si moral lopov izbrati policaja, ki ga bo v prihodnosti aretiral haha. Vlada pa ta čas menda svojega tožilca še "izobražuje"
JOCR1255
08. 06. 2021 08.42
+7
In pri tem naj se EU širi na Balkan? Da pride vsa banda ponovno skupaj in podjarmi zahod. Vsaj želje imajo takšne. Cim preje naj jih dobijo po prstih preje bo mir.
Radovedni Maček
08. 06. 2021 08.29
-6
Ne vem zakaj bi pošiljali tožilce gor... Saj karkoli se zmenijo je k... npr. arbitraža še danes ni realizirana. Vse skupaj mi deluje kot neslana šala. 😑
evilgirl
08. 06. 2021 08.29
+6
Vsi tisti, ki ste glasni "mi smo suverena država, nam EU že ne bo govorila, kaj naj počnemo, blablabla". Pa se vi zavedate, da je Slovenija prostovoljno vstopila v EU? In da je seveda s tem, ko je pristopila, podpisala, da se bo držala pravil in procedur, ki veljajo za EU, ne kot si jih en sam človeček izmišljuje? Denar bi vlekli iz EU, ko pa pride do pravil in spoštovanja dogovorov, smo pa kvazi suverena država.
Adolph
08. 06. 2021 13.42
-1
Naso suverenost hoce imperializem kupiti z majhnim denarjem . . . . .
CIGU MIGU
08. 06. 2021 08.28
+10
najboljše,da gresta grims in jovan in bomo imeli mir
bozohr
08. 06. 2021 08.27
+7
Iz komentarjev noriških ovc je razviden njihov razkošen IQ, razgledanost, izobrazba in slepa ter brezmejna privrženost enemu in edinemu, ki ima vedno ( ampak res vedno) prav.Kult osebnosti v EU v 21.stoletju.Neprecenljivo.
Space Voyager
08. 06. 2021 08.56
-4
Tvoj komentar kaže na izjemen napuh, narcisoidnost in nesramnost. Za izobrazbo ne morem soditi, ker se je iz komentarjev ne da določiti, kar tebi očitno ni jasno.
Jaka Jack
08. 06. 2021 08.20
-7
Ko bo izbira po volji vlade jih pošlje. Zato pa imamo vlado razen če je tožilstvo nad njo?
riss
08. 06. 2021 08.19
-5
Baje je junak Gale tudi pravnik, drugi bi lahko bil še vedno zainteresirani brezzobi "tajger" Štuhec. Pa, saj je vseeno kdo gre v EU. Saj je vse skupaj ena "kozlarija", tisti, ki se niso pri nas zoperstavili kriminalu ali so pri njemu celo sodelovali (bančne luknje,...), so bili nagrajeni s stolčki v EU, pa ne bi našteval kdo vse, saj se ve.
jodr
08. 06. 2021 08.15
+2
Evropsko tožilstvo potrebuje samo še dva tožilca iz Slovenije, potem pa lahko začne delati z polno paro. Bodo preiskovali porabo evropskega denarja na projektu Stožice. Slovenija je Jankoviću že odpisala 30 miljončkov. Koliko mu jih bo Evropa?
prinašalec2
08. 06. 2021 08.09
-3
Saj to pa boste ze uredili mediji, ki tako dobro sodelujete z eu organi😀😀
sinhron
08. 06. 2021 08.07
+8
No Grims in Horvat , kje je tu ustavnost in zakonitost , ki jo tako zlahka uporabljata ( zlorabljata ) ? Vaš lider Janša vsakodnevno krši zakone in ustavo , pa mu vsi pritrjujete , ker ste brez njega izgubljeni in nebogljeni , pod njegovim pokroviteljstvom pa se počutite močne in nedotakljive , zato ste tudi tako arogantni in zavezani laži , potvarjanju in diskvalifikacijam vam nenaklonjenih ljudi ! Janša bi moral prenehati z izkoriščanjem položaja v maščevalne namene iz osebnih traum , ker si je vtepel v glavo , da so za vse krivi drugi , ker ga preganjajo , ker so ga zalotili pri korupciji , pranju denarja , prodaji orožja . Zaradi te osebne obsesije Janša ne dovoli tožilcema , ki sta ga že preiskovala , čeprav sta bila izbrana zakonito v skupino delegiranih tožilcev EU .Raje krši zakone in ustavo , kot da bi deloval zakonito in nehal z osebnimi zamerami ! Nehal naj bi tudi s sramotenjem države in državljanov Slovenije po svetu !