Slovenija

Nov predlog: 15 pokrajin, poseben status za Ljubljano

Ljubljana, 06. 07. 2022 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po tem, ko se je strokovna javnost poenotila v pobudi za ustanovitev desetih pokrajin z Ljubljano in Mariborom, ki bi imele poseben status, sedaj državni svet predlaga ustanovitev 15 pokrajin, poseben status pa bi imela samo Ljubljana. Državni svet bo paket treh zakonov za ustanovitev pokrajin vložil v parlamentarno proceduro. Zakonodajno iniciativo je podprlo 28 svetnikov, nihče ni bil proti. Gre za zgodovinski trenutek, je ocenil predsednik republike Borut Pahor, ki se je kot častni gost udeležil seje. Z odločitvijo državni svet zaključuje proces, začet leta 2019, ko je v vnovičnem poskusu ustanovitve pokrajin prevzel vlogo koordinatorja.

Predlog 15 pokrajin in Ljubljane s posebnim statusom
Predlog 15 pokrajin in Ljubljane s posebnim statusom FOTO: Državni svet

Po besedah predsednika DS Alojza Kovšce je želja za ustanovitev pokrajin tokrat prišla iz lokalnih skupnosti, v procesu oblikovanja zakonodajnih predlogov pa politične stranke na noben način niso bile vključene. Ustanovili so strokovno skupino DS za pripravo pokrajinske zakonodaje pod vodstvom Boštjana Brezovnika.

V širši skupini je sodelovalo 62 slovenskih strokovnjakov in akademikov, ki so se v preteklih treh desetletjih ukvarjali z vprašanji regionalizacije, regionalnega razvoja, lokalne samouprave. Pridružilo pa se jim je tudi 30 strokovnjakov in akademikov iz držav članic EU, je danes pojasnil Brezovnik.

Kot je dejal Kovšca, je strokovna skupina pripravila predlog na podlagi strokovnih meril, obstoječega stanja, razvojnih možnosti in pozitivne prakse v evropskih državah. S predstavniki strokovne skupine so se nato udeležili 136 sej občinskih svetov, kjer so prisluhnili željam in zahtevam lokalnih skupnosti, zbrali vse pripombe, nato pa je nastal končni predlog.

Stroka se je sprva poenotila na predlogu desetih pokrajin z Ljubljano in Mariborom s posebnim statusom. Končni predlog po razpravi na občinskih svetih pa predvideva ustanovitev 15 pokrajin in poseben status Mestne občine Ljubljana.

DOLENJSKO-BELOKRANJSKA POKRAJINA
Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Novo mesto, Semič, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk
Sedež pokrajine: Novo mesto

 

GORENJSKA POKRAJINA
Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas - Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Sedež pokrajine: Kranj

 

GORIŠKA POKRAJINA
Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal, Kobarid, Miren - Kostanjevica, Nova Gorica, Renče - Vogrsko, Šempeter - Vrtojba, Tolmin, Vipava
Sedež pokrajine: Nova Gorica

 

KOROŠKA POKRAJINA
Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec in Vuzenica
Sedež pokrajine: Slovenj Gradec

 

ZGORNJE SAVINJSKO-ŠALEŠKA POKRAJINA
Gornji Grad, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Rečica ob Savinji, Solčava, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje
Sedež pokrajine: Velenje

 

SEVERNA OSREDNJESLOVENSKA POKRAJINA
Borovnica, Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Horjul, Kamnik, Komenda, Log-Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Trzin, Vodice, Vrhnika
Sedež pokrajine: Domžale

 

JUŽNA OSREDNJESLOVENSKA POKRAJINA
Dobrepolje, Grosuplje, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Kostel, Loška dolina, Loški Potok, Osilnica, Ribnica, Sodražica, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Velike Lašče
Sedež pokrajine: Grosuplje

 

CELJSKA POKRAJINA
Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Kozje, Laško, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Štore, Tabor, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec
Sedež pokrajine: Celje

 

ŠTAJERSKA POKRAJINA
Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Hoče - Slivnica, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Makole, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Pesnica, Poljčane, Rače - Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Šentilj
Sedež pokrajine: Maribor

 

SPODNJEPODRAVSKA POKRAJINA
Cirkulane, Destrnik, Dornava, Gorišnica, Hajdina, Juršinci, Kidričevo, Majšperk, Markovci, Ormož, Podlehnik, Ptuj, Središče ob Dravi, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Trnovska vas, Videm, Zavrč Žetale
Sedež pokrajine: Ptuj

 

POMURSKA POKRAJINA
Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik-Dobronak, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš - Hodos, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava - Lendva, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Razkrižje, Radenci, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej
Sedež pokrajine: Murska Sobota

 

POKRAJINA ISTRA - PROVINCIA ISTRIA
Ankaran - Ancarano, Izola - Isola, Koper - Capodistria in Piran - Pirano
Sedež pokrajine: Koper - Capodistria

 

PRIMORSKO-NOTRANJSKA POKRAJINA
Bloke, Cerknica, Divača, Ilirska Bistrica, Hrpelje-Kozina, Komen, Loška dolina, Pivka, Postojna, Sežana
Sedež pokrajine: Postojna

 

POSAVSKA POKRAJINA
Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica
Sedež pokrajine: Krško

 

ZASAVSKA POKRAJINA
Hrastnik, Litija, Trbovlje, Zagorje ob Savi
Sedež pokrajine: Trbovlje

 

LJUBLJANA ima poseben status mestne občine in samostojno po svojih organih izvršuje pristojnosti in naloge pokrajine.

Kovšca je poudaril, da se zavedajo, da je končni predlog drugačen od tistega, ki temelji zgolj na stroki. "Zavedamo pa se tudi, da je politična realnost takšna, da se mimo volje ljudi na terenu ne da. In če v Sloveniji želimo imeti pokrajine, jih je potrebno oblikovati na podlagi kompromisa, dogovora in sodelovanja tistih deležnikov, ki te pokrajine pravzaprav najbolj potrebujejo," je ocenil.

Brezovnik je pojasnil, da so prejeli pripombe več kot 90 občin; predlagale so predvsem razdelitev Koroške in Šaleške, Zasavja in Posavja, podan je bil predlog delitve osrednjeslovenske pokrajine na severni in južni del, pa tudi ustanovitev pokrajine Istra.

Po njegovem mnenju so s tovrstnimi členitvami prišli do optimalnega modela, ker bi lahko na vse te pokrajine postopno prenesli čisto vse naloge, ki jih je kot take opredelila strokovna skupina. Ta je namreč pripravila pregled vseh pristojnosti in nalog, ki se lahko prenesejo na pokrajine in jih bodo bodoče pokrajine tudi zmožne izvrševati.

Sveženj pokrajinske zakonodaje pa ob predlogu zakona o ustanovitvi pokrajin sestavljata še predlog zakona o pokrajinah in predlog zakona o financiranju pokrajin.

Ob sprejetju zakonodajnega svežnja za ustanovitev in delovanje pokrajin je svetnikom danes čestital tudi predsednik republike Borut Pahor in se jim zahvalil za opravljeno delo. Poudaril je, da gre za zgodovinski trenutek. "Vsi vemo, da s tem ni konec, je pa zelo, zelo pomemben začetek," je dejal. Po njegovem mnenju gre za dovolj domišljen predlog, da ga ne more nihče "z levo roko zavreči", češ da je premalo za razpravo v DZ.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Končna odločitev je namreč na državnem zboru. "Verjamem, da bo izjemno težko zagotoviti dvotretjinsko večino, verjamem pa, da tudi pritisk javnosti, predvsem pa lokalne samouprave, lahko pripelje do tega, da bo ustava končno spoštovana in da zakonodajalec opravi tisto, k čemur ga ustava zavezuje - ustanovi pokrajine," je dejal predsednik DS.

Končna odločitev je na državnem zboru. "Verjamem, da bo izjemno težko zagotoviti dvotretjinsko večino, verjamem pa, da tudi pritisk javnosti, predvsem pa lokalne samouprave, lahko pripelje do tega, da bo ustava končno spoštovana in da zakonodajalec opravi tisto, k čemur ga ustava zavezuje - ustanovi pokrajine," je dejal predsednik DS.

Nekaj pomislekov je bilo sicer slišati tudi na današnji seji. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je tako poudarila, da morajo področja raziskovalne dejavnosti, visokega šolstva, kulture, športa, socialnega in invalidskega varstva ter zdravstva zaradi pomembnosti zagotavljanja enake dostopnosti do kakovostnih in varnih storitev ostati centralno vodena.

Ob tem je Brezovnik pojasnil, da je predviden postopen prenos pristojnosti na pokrajine, vsak prenos pristojnosti pa bo terjal spremembo krovnega predpisa. Hkrati s tem bo treba odgovoriti tudi na vprašanji o virih financiranja in kadrih. Prenos pristojnosti je po navedbah Kovšce predviden v obdobju sedmih let. Predlagane spremembe pa bi vplivale na kar 20 državnih podsistemov.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (503)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DAEMONIUM
07. 07. 2022 15.55
-2
Pa to je cisto bolana norost, delajo s pokrajinami kot so poceli z obcinami vse na mikro!! Avstrija z 10 mil prebivalcev ima 9 pokrajin mi pri dveh pa 15??? Potem pa se cudimo zakaj je prag revscine v Avstriji 1371 eur neto ki ga ne doseze 80% zaposlenih v sloveniji? Pa saj Slovenija komaj vse te komunalne organe prezivlja in ni cudno da za zdravstvo, socialo ni denarja zato bomo za vedno zaostajali za razvitimi drzavami!
porota
07. 07. 2022 15.31
+1
Jaz bi dal pokrajine po škofijah, S tem da bi Ljubljansko in novomeško škofijo združil in jo razdelil na tri dele, ljubljana mestna občina, severno od ljubljane Gorenjska, južno od Ljubljane dolenjska.
Deseti_brat
07. 07. 2022 15.24
Regija Ljubljana izgleda nekam nesorazmerno velika na tem zemljevidu - dalec preko obvoznice.
matija888
07. 07. 2022 15.12
+1
Glede na to, da je kakšno občino možno najti v dveh regijah, lahko rečem da je vse skupaj zelo površno narejeno in nevredno zaupanja.
Firnk
07. 07. 2022 15.07
+1
lokalni liderji bodo še bolj brezbrižni do naroda samo kapital jim šteje. a ne župančki.
MojsterSplinter
07. 07. 2022 15.05
"V širši skupini je sodelovalo 62 slovenskih strokovnjakov in akademikov, ki so se v preteklih treh desetletjih ukvarjali z vprašanji regionalizacije, regionalnega razvoja, lokalne samouprave. Pridružilo pa se jim je tudi 30 strokovnjakov in akademikov iz držav članic EU."
Robert1111
07. 07. 2022 14.37
+2
Pa ljudje božji Nemčija ima 16 upravnih enot Mi pa 220 občin. Pa kako je mogoče vse te javne uslužbence preživeti?
matija888
07. 07. 2022 15.14
+1
MojsterSplinter
07. 07. 2022 15.15
+1
Nemčija ima 13.000+ občin (Gemeinde), 401 okrožje (Landkreis), mesta, ki niso del tega (kreisfreie Stadt) in 16 zveznih držav.
Marcus Aureliuss
07. 07. 2022 14.31
+6
Če se s pokrajinami ukinejo občine sem za. Če je pa to širjenje javne uprave, sem pa kategorično proti.
Traverza
07. 07. 2022 14.24
+2
S to predlagano razdelitvijo se dosegajo samo novi stolčki, ne pa decentralizirani razvoj, ker so pokrajine premajhne. Za uravnoteženi razvoj Slovenije je potrebnih 7 pokrajin oz. 6 +1.
janez Kovač 1
07. 07. 2022 14.12
+2
Zatoi naj Janez razpiše referendum,to pa mu ne diši,ker bi tudi on stolčke!!
olafur
07. 07. 2022 14.11
+0
Na zemljevidu Krško ni označeno kot mestna občina pa je.
bysaRD
07. 07. 2022 14.02
+8
15 ali 10? Ja, to je 5 taemov več in ogromno več birokracije. Ni važno ali si levi ali desni, to je vse skupaj ena greznica od države
Krneki 00
07. 07. 2022 13.57
+1
nič druga kot širjenje javne uprave...ja točno to rabimo ..bravo ...ta vlada nas vsak dan v smeh.... vrtec
bysaRD
07. 07. 2022 14.03
+1
Tudi prejšnja in predprejšnja in predpredpredprejšnja.... (nadaljuj v tem stilu)
el capitano
07. 07. 2022 13.54
+5
Zahodno,Osredno ,in Vzhodno pokrajino rabimo in popolnoma nič drugega..Obcine pa dat v okvire, ki so bile v stari državi..
za resnico
07. 07. 2022 13.51
+6
samo se vec brezveznih nastavljenih strankarskih birokratov ne rabimo tega se obcine bi bilo treba ukinit saj so same sebi in serifom od zupanov namen
tomahawk
07. 07. 2022 13.50
-1
Dejmo jih 40. To je zdej naš največji problem v državi. Pustmo ostalo da komi gre čez mesec.
Banion
07. 07. 2022 13.49
+1
a komaj 15, a bo dovolj prostora za vse birokrate in strankarske podrepnike ki že sedaj računajo a dobre službice. a bo potem kaj bolje, bomo prišli hitreje do raznih dovoljenj ali bo še vedno trajalo in trajalo. ta birokracija se je v korona času dokončno polenila in spridila in sedaj bomo dobili še novo. Zakaj ne bi pokrajine ustanovili v skladu z mejami škofij, a ja ne bo dovolj za vse prikoritnike.
hipertrop
07. 07. 2022 13.39
+6
Skladen razvoj my ass če ima nekdo poseben status, ... a primorci nismo posebni? prestavite še Luko Koper v Ljubljano
bysaRD
07. 07. 2022 14.04
Koper je mesto prihodnosti, medtem, ko Ljubljana stagnira.
hipertrop
07. 07. 2022 13.38
+5
Obljubljajo nam policentričen razvoj, regionalizacijo pa izvedejo centralistično. Isto bo kot sedaj, vse v Ljubljani, zakaj mora met nekdo poseben status, ostale pa razdrobit na 14 pokrajin? Prestavite vse Ljubljano kar direkt, brez nekih 20 letnih študij.
sverc-komerc
07. 07. 2022 13.36
+1
kaj ima od tega navaden državljan slovenije?
za resnico
07. 07. 2022 13.52
+5
visje stroske za placevanje nastavljenih birokratov in nic drugega
bysaRD
07. 07. 2022 14.04
več birokracije ampak ne pozabimo.... baje smo se poenotili glede tega?