Slovenija

Nov primer Janševega 'soliranja'? Koalicijske partnerice začudene nad odločitvijo o STA

Ljubljana, 01. 12. 2020 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Danijela Levpušček, Urša Vrečar
Komentarji
2168

V Sloveniji odmeva odločitev vlade, da ustavi financiranje Slovenske tiskovne agencije. Medtem ko opozicija, pričakovano, opozarja na orbanizacijo države ter stranki SMC in DeSUS sprašuje, koliko časa bosta to še omogočali, pa je zanimiv odziv koalicijskih partneric. Sklep, ki so ga sprejeli na seji vlade in bi ga torej morali poznati, jih je očitno presenetil. Njihovi odzivi pa: nesprejemljivo, nedopustno ... Še najmanj ostri so bili v NSi, kjer bodo zgolj zahtevali pojasnila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Maksuti in Balažic o Zlatku Ćordiću in ukinitvi financiranja STA
    13:09
    Iz 24UR ZVEČER: Maksuti in Balažic o Zlatku Ćordiću in ukinitvi financiranja STA
  • Iz 24UR: Ustavitev financiranja
    02:57
    Iz 24UR: Ustavitev financiranja
  • Iz SVETA: Blokada financiranja STA
    05:16
    Iz SVETA: Blokada financiranja STA
  • Iz SVETA: Odzivi koalicijskih strank
    01:37
    Iz SVETA: Odzivi koalicijskih strank

Odločitev vlade Janeza Janše, da Slovenski tiskovni agenciji (STA) ukine financiranje, je naletela na začudenje in odpor ne le v slovenski medijski krajini in opoziciji, kar je bilo pričakovati, ampak tudi med koalicijskimi partnericami SDS. Pa čeprav so jo sprejemali na dopisni seji in bi torej morale biti z njeno vsebino seznanjene. 

Vlada, v njenem imenu pa Urad za komuniciranje (Ukom), STA očita, da ni posredovala dokumentov, iz katerih bi bilo razvidno njeno poslovanje, in da zato ne morejo nadaljevati z izplačili na podlagi obstoječe pogodbe o opravljanju javne službe, prav tako pa da ne morejo skleniti pogodbe za naslednje leto.  Med drugim so zahtevali seznam vseh prihodkov, kopije vseh pogodb iz naslova tržne dejavnosti, seznam pogodbe in plače zaposlenih in sodelavcev, celo podatke o učinkih točno določenega oglasa ... Podvomili so tudi v uredniške odločitve.

Nov primer Janševega "soliranja"? Koalicijske partnerice začudene nad odločitvijo

Odločitev, ki ogroža obstoj Slovenske tiskovne agencije, je bila, kot kaže, sprejeta brez usklajevanja. Drugače si ne znamo razlagati odzivov koalicijskih partneric, ki po vrsti izražajo podporo STA in začudenje nad včerajšnjim sklepom vlade. V DeSUS so sklep označili za "v celoti nesprejemljiv".  "V stranki DeSUS zato zahtevamo takojšen umik sklepa, s katerim brez predhodne in argumentirane razprave Vlada močno posega v slovenski medijski prostor," so poudarili. Vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša je še napovedal, da bodo zahtevali sestanek štirih predsednikov in vodij poslanskih skupin. 

"Kot nedopustno ocenjujemo prekinitev financiranja medija, ki opravlja javno službo in ocenjujemo, da za to ni ustrezne pravne podlage. Pozivamo, da se včeraj sprejeti sklep vlade nemudoma umakne. STA mora čim prej nemoteno nadaljevati z opravljanjem javne službe," so se odzvali v SMC. 

Podobno, čeprav manj kritično, tudi v NSi: "Poslanci NSi bodo od Ukoma zahtevali dodatna pojasnila glede ustavitve financiranja STA. Financiranje naj bi se sicer obnovilo takoj, ko bo STA lastniku posredoval želene podatke," so odgovorili na naša vprašanja.

 Odziv SDS še čakamo.  

Janševi poskusi podreditve ali utišanja kritičnih medijev so se začeli že kmalu po njegovem prevzemu vlade in se v naslednjih mesecih še stopnjevali.
Janševi poskusi podreditve ali utišanja kritičnih medijev so se začeli že kmalu po njegovem prevzemu vlade in se v naslednjih mesecih še stopnjevali. FOTO: Miro Majcen

Opozicija opozarja na orbanizacijo države

Vre tudi v opoziciji, ki opozarja na nov korak v orbanizaciji države. "V skladu z veljavnim zakonom je vlada v imenu ustanoviteljice, to je Republike Slovenije,  preprosto dolžna zagotoviti primerno financiranje Slovenske tiskovne agencije oziroma javne službe, ki jo ta opravlja. Ustavitev financiranja lahko razumemo izključno kot še enega v nizu sistematičnih napadov na neodvisne medije, podobnega, le z drugačnimi sredstvi, vlada vrši tudi na RTV Slovenija. Cilj Janše in njegovih podpornikov je očitno en sam: prikrojiti medijske vsebine in njihovo interpretacijo ter obračunati z vsemi – posamezniki in hišami –, ki jim pri ustvarjanju enoumja in orbanizacije stojijo na poti. Obračunati kadrovsko in finančno ter s tem doseči vsebino, ukrojeno po meri vlade," so bili ostri v LMŠ.

"Kdor obvladuje informacije, obvladuje svet. Zato potrebujemo neodvisno, strokovno in verodostojno novinarstvo. Da informacije ne bodo v službi posamičnih interesov, ampak javnosti in resnice. Vsakršen poseg v neodvisnost medijev je zato nesprejemljiv poseg v demokracijo. To še posebej velja za javni servis, kot je Slovenska tiskovna agencija (STA). Prekinitev javnega financiranja STA je nov korak Janševe vlade v totalitarno družbo," na kleščenje demokratičnih standardov opozarjajo tudi v SD. 

Podobno v SAB: "V stranki SAB smo šokirani nad novico, da je vlada ukinila financiranje Slovenske tiskovne agencije. Gre za znan scenarij, na katerega smo v SAB večkrat javno opozorili: po madžarskem modelu je treba najprej ošibiti in diskreditirati medije, ki delujejo v javnem interesu, sočasno pa krepiti medije, ki zagovarjajo parcialne politične interese. Rezultat je sistem, v katerem je družba vedno bolj razdeljena, ljudje pa ne vedo več, kaj je res in kaj ne.

Levica je odločitev opisala kot še enega iz serije napadov na demokracijo. "Vlada se je odločila uničiti medijski prostor na čelu z osrednjo medijsko agencijo. Janša je s tem pokazal, kako daleč je pripravljen iti. Več mesecev si je poskušal podrediti STA, a neuspešno, zdaj se je preprosto odločil, da česar si ne more podrediti, bo enostavno uničil oziroma izstradal," je dejal koordinator stranke Luka Mesec. Žogico je poslal koalicijskima partnerjema SMC in DeSUS, ki se bosta po njegovih besedah morala odločiti, koliko časa bosta še podpirala nedemokratične odločitve vlade. 

V stranki SAB smo šokirani nad novico, da je vlada ukinila financiranje Slovenske tiskovne agencije. Gre za znan scenarij, na katerega smo v SAB večkrat javno opozorili: po madžarskem modelu je treba najprej ošibiti in diskreditirati medije, ki delujejo v javnem interesu, sočasno pa krepiti medije, ki zagovarjajo parcialne politične interese. Rezultat je sistem, v katerem je družba vedno bolj razdeljena, ljudje pa ne vedo več, kaj je res in kaj ne. 

Protest proti medijskemu zakonu.
Protest proti medijskemu zakonu. FOTO: Damjan Žibert

Brglez: Aktualna vlada pohod na medije razume kot eno njenih prioritet

V pismu predsedniku vlade in njegovim ministrom se je na sporno odločitev odzval tudi evropski poslanec iz vrst S&D/SD Milan Brglez. Vlada s to potezo ponovno pritrjuje očitkom o nezaslišanem pritisku na neodvisnost in avtonomnost medijev ter poskusu podjarmljenja javnih medijev, ki se ne udinjajo željam in pričakovanjem vladajočih, je zapisal in dodal, da mora vlada s svojim odnosom postavljati najvišje standarde zaščite medijev. "Naloga in pristojnost vlade Republike Slovenije ni, da se opredeljuje do poročanja posameznih medijev, ampak da skrbi za to, da so izpolnjeni pogoji, da lahko mediji kakovostno opravljajo svoje poslanstvo, tj. skrb za objektivno poročanje in skrb za uveljavljanje demokratičnih vrednot. Da aktualna vlada pohod na medije razume kot eno njenih prioritet (a ima ob tem vsaj simbolično slabo vest), potrjuje tudi to, da je vlada novico o zadevni odločitvi poskušala »skriti« ter s tem poteptala načelo pravne varnosti, ki je bistven del pravne države, kot jo določa 2. člen Ustave Republike Slovenije." 

Premierja in ministre je v pismu opozoril, da pri svojem delu nosijo odgovornost za legalnost in legitimnost vseh vladnih odločitev, ter da morajo njihova dejanja "odsevati najvišjo demokratično kulturo ter največjo občutljivost pri reševanju vprašanj, ki imajo vpliv na državo in družbo kot celoto." Pozval je, naj naredijo vse za to, da se zagotovijo pogoji za nemoteno delovanje STA, s poravnavo zapadlih obveznosti in s sklenitvijo pogodbe o sofinanciranju za leto 2021. 

"Ne pričakujem, da boste priznali svojo zmoto. Pričakujem pa, da jo boste v najkrajšem možnem času popravili." 

Na družbenem omrežju Twitter se je odzvala tudi njegovo poslanska kolegica Irena Joveva, ki je svojo novinarsko pot začela prav pri Slovenski tiskovni agenciji. Zapisala je, da "v SSKJ sploh ni (več) besede, ki bi lahko opisala to njihovo početje. Sramotno, nizkotno, podlo, nedopustno, noro... Vse to je premilo. Posebna "pohvala" gre tudi - ali pa predvsem - koalicijskim partnerjem. Čudovit "branik demokracije" ste." 

Evropska poslanka Ljudmila Novak pa je zapisala: "Slovenija je parlamentarna demokratična republika, kjer je svoboda izražanja misli, govora, tiska in drugih oblik javnega obveščanja zapisana v ustavi. Vlogi RTV Slovenija in Slovenske tiskovne agencije (STA) sta vitalnega pomena za slovensko demokracijo." 

Glede na to, da plačilo javne službe za STA ni bilo nikoli do zdaj problem, se sprašujemo, kaj se je torej spremenilo v zadnjem mesecu. Je STA spremenila način dela? Je delala manj? Seveda ne. Se je pa postavila po robu premierju Janezu Janši, ki jih je okarakteriziral za nacionalno sramoto. Društvo novinarjev Slovenije

Društvo novinarjev Slovenije (DNS): Vladna ustavitev financiranja STA je napad na novinarstvo 

V krovni novinarski organizaciji so odločitev sprejeli z ogorčenjem. "Vsi, ki delamo v medijih, smo tako rekoč dnevno seznanjeni z delom nacionalne tiskovne agencije, ki nudi nujni servis slovenski medijski krajini. Letos se je s servisom STA lahko seznanilo tudi širše občinstvo, saj so veliko vsebin odprli in namenili splošni javnosti, predvsem ko gre za vsebine, povezane z ohranjanjem zdravja v povezavi z aktualno epidemiološko situacijo," so naši osrednji tiskovni agenciji v bran stopili v upravnem odboru DNS. "Dodatno je STA s svojimi tekstovnimi novicami, videoprenosi novinarskih konferenc in izjav ter radijskim servisom novinarjem v letošnjem letu izdatno olajšala dostop do informacij, ko so morali ti zaradi različnih omejevalnih ukrepov delati na daljavo. Tako je očitno, da STA izpolnjuje zakonska določila o opravljanju javne službe," so dodali. 

Zato jih čudi, da je Ukom zavrnil plačila. Kot poudarjajo, je ustanovitelj (Republika Slovenija) s pogodbo in zakonom dolžan financirati STA, sloh ker je STA svoje pogodbene obveznosti izpolnila. "Izplačilo mesečnega zahtevka oziroma računa nikakor ne more biti odvisno od vsebine poročanja STA, še najmanj poročanja o ustanovitelju, torej državi, ki jo zastopa vlada," opozarjajo. Ukom pa pozivajo, naj spoštuje uredniško neodvisnost tiskovne agencije. 

"Jasno je, da je to še en poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije, ki je eden od stebrov kakovostnega in nepristranskega poročanja, kar smo že videli v sosednji Madžarski. Ustavitev financiranja STA s strani vlade razumemo kot neposredni napad na STA in na kakovostno novinarstvo v Sloveniji. S tem so ogrožene plače in preživetje okoli 100 zaposlenih, od tega nekaj več kot 80 novinarjev in fotoreporterjev. To je še posebej nerazumno v času, ko grozi gospodarska kriza in države pomagajo podjetjem ohranjati delovna mesta, ne pa prispevajo k njihovemu ukinjanju. Vlado pozivamo, da nemudoma zagotovi financiranje STA. Novinarje in medije pozivamo, da izkažejo solidarnost z novinarji in drugimi sodelavci STA, katerih plače ogroža pravno nedopustno ravnanje Ukoma in vlade. Koalicijske partnerice pa še enkrat pozivamo, naj premislijo, ali želijo sodelovati pri rušenju demokratičnih temeljev države," so zaključili. 

Odzvali so se tudi pri Sindikatu novinarjev Slovenije in obsodili "enostransko in zakonsko sporno odločitev vlade", ki so jo označili za brutalni poseg v uzakonjeno institucionalno, uredniško in finančno avtonomijo javnega informacijskega servisa. "Pomeni napad trenutno vladajoče koalicije na javni medij, ker spoštuje osnovni postulat informiranja javnosti in državljanov, da pod nobenim pogojem ne sme upoštevati vplivov in pogledov, ki bi lahko vplivali na verodostojnost njegovega poročanja ali postal odvisen od katerekoli ideološke, politične ali ekonomske skupine." 

Ustavitev financiranja Slovenske tiskovne agencije predstavlja veliko grožnjo medijskemu pluralizmu in medijski svobodi v Sloveniji, je opozorila direktorica Evropske zveze novinarjev (EFJ) Renate Schroeder. Generalni sekretar Evropskega združenja tiskovnih agencij (EANA) pa je o potezi slovenske vlade obvestil evropske tiskovne agencije in opozoril na težke razmere, v katerih se je zaradi ustavitve financiranja znašla STA.

Shod za medije in novinarstvo

Milosavljević: To ni enkratni eksces, ampak način delovanja

Medijski strokovnjak Marko Milosavljević poudarja, da tokratne odločitve vlade ne smemo razumeti kot enkratnega ekscesa, ampak kot nadaljevanje večmesečnega pritiska na medije. "Včerajšnji sklep vlade je samo nadaljevanje vladne negativne politike do medijev; ustrahovanja in poskusov utišanja, finančnega oškodovanja ali celo uničenja vseh medijev, ki niso na vladni liniji," je dejal. Spomnil je, da so se pritiski začeli že spomladi, ko je ministrstvo za kulturo arbitrarno preprečilo izplačevaje sredstev iz medijskega sklada, nadaljevalo se je prek poskusov discipliniranja javne RTV in STA, tudi prek tvitov, s katerimi jih je predsednik vlade označeval za tovarne laži, in potem s predlogi medijskih zakonov. "Skupna točka vsem tem štirim zakonom je poskus onemogočenja, omejevanja, oškodovanja ali celo uničenja mnogih slovenskih medijev, ki niso bili na liniji z vlado in njeno glavno stranko," poudarja sogovornik. 

"Odvzem sredstev RTV, prevzem nadzora nad STA, odsotnost kakršne koli državne pomoči tiskanim in digitalnim medijem," našteva "ukrepe" vlade in dodaja: "To je linija, ki se nadaljuje in eskalira do stopnje, ko stvari postajajo ne samo nedemokratične, ampak tudi nezakonite. Sklep vlade je namreč v smislu svoje argumentacije pravno zelo dvomljiv, obrazložitev pa kaže na politično in osebno noto in arbitrarnost." Ob tem Milosavljević še dodaja, da očitno poskušajo oškodovati medije, ki niso čisto v liniji z vlado oziroma njeno glavno stranko. 

V času epidemije, ko je dostop do hitrih, točnih in ažurnih informacij še toliko večjega pomena, je odločitev, da se ustavi financiranje osrednji tiskovni agenciji, še toliko bolj škodljiva, poudarja. Škodljiva ne le za STA in slovensko novinarstvo, ampak za celotno slovensko javnost. Ljudje namreč prek medijev izvedo, kakšno so novi ukrepi, ki se jih moramo držati, kaj se bo zgodilo, na primer, s šolami, vrtci, gostilnami, trgovinami, kakšna pomoč je na voljo ... "Sredi take krize zapreti takšno inštitucijo pomeni, da ste javnosti onemogočili ali otežili dostop do informacij," je dejal Milosavljević. V medijskem smislu je povsem na mestu primerjava STA z drugimi inštitucijami, tudi z UKC Ljubljana, za katere si preprosto ne moremo predstavljati, da bi jih kar zaprli, je dodal. 

Če je karkoli narobe, naj se stvari razčistijo, odgovorni v primeru krivde razrešijo, ne moreš pa uničiti celotne inštitucije, je prepričan Milosavljević, ki ga je v vse zgodbi zmotila "nevednost" koalicijskih partneric, ki so na dopisni seji potrjevale sklepe, ki jih očitno niso poznale. "Ali materiala ne berejo ali ga ne razumejo, v vsakem smislu je to razlog za preplah, da naše demokratične inštitucije ne funkcionirajo in da lahko pride do nedemokratičnih sklepov."  

Dan, ko se je vse začelo ... Iz časovnice ter vsebine vprašanj in zahtev, naslovljenih na STA, je jasno,  kaj je bil povod za pogrom. Dejstvo, da je bil intervju z Zlatkom daljši od članka o začetku gradnje plinovoda. Ob robu sta se takrat Janša in Orban tudi srečala. Slovenski premier je zaradi dolžine člankov tudi javno napadel STA.
Dan, ko se je vse začelo ... Iz časovnice ter vsebine vprašanj in zahtev, naslovljenih na STA, je jasno, kaj je bil povod za pogrom. Dejstvo, da je bil intervju z Zlatkom daljši od članka o začetku gradnje plinovoda. Ob robu sta se takrat Janša in Orban tudi srečala. Slovenski premier je zaradi dolžine člankov tudi javno napadel STA. FOTO: Miro Majcen

Zahteve po informacijah, ki so jih pošiljali z Urada vlade za komuniciranje (Ukom) - ob tem se moramo zavedati, da je to vladna služba za odnose z javnostmi, ki bi kot taka za informacije lahko zaprosila, ne more pa se postaviti v vlogo družbenika in jih zahtevati - so po njegovih ocenah milo rečeno arbitrarne, iz časovnice, pa tudi iz vprašanj pa je jasno, kaj je sprožilo gonjo proti STA. To je bil intervju z reperjem Zlatkom, ki je konec oktobra Janeza Janšo tako zelo zmotil, da je tiskovno agencijo označil za "nacionalno sramoto" in "eklatantno zlorabo imena, ki ga nosi". Janša je namreč ugotovil, da so Zlatku namenili več besed kot njegovemu srečanju z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom ob odprtju daljnovoda Cirkovce-Pince. 

Mirovni inštitut: Vlada dela proti demokraciji, obveščenosti in varnosti prebivalstva 

Z onemogočanjem Slovenske tiskovne agencije vlada dela proti demokraciji, proti obveščenosti in varnosti prebivalstva, so se na ukinitev financiranja odzvali pri Mirovnem inštitutu. "STA deluje profesionalno, poroča o vseh pomembnih dogodkih v državi in mnoge informacije in dogodki sploh ne bi prispeli v javnost brez njihovega novinarskega dela. Agencija ima ugled v domači in mednarodni skupnosti. Tisti, ki se spravlja onemogočati neodvisno in stabilno delovanje nacionalne tiskovne agencije, deluje proti demokraciji, proti obveščenosti in varnosti prebivalk in prebivalcev Slovenije," so še zapisali. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
06. 12. 2020 12.58
Če se dotakneš medijev še posebno javnih si končal kariero v politiki, gospodarstvu in še kje. Celo nedolžnega lahko zaprejo, ko je to potrebno. Tistega reperja bi pa morali zapreti, zaradi nadlegovanja vladnega uslužbenca in mu odvzeti vsako državno pomoč v kolturi, ker trenutno nima drugega dela kot to da se norčuje iz ljudi, ki delajo noč in dan v tej krizi, da nas zaščitijo in to plačamo mi državljani.
pravi?nik2
06. 12. 2020 12.47
Kadar lastnik česar koli želi v svojem podjetju narediti red in preglednost poslovanja (denar) je to njegova legitimna pravica in do dolžnost. V gospodarstvu kjer denar iz svojega žepa daje lastnik je to normalno in edino pravilno v nasprotnem bi podjetje propadlo. V javnem podjetju kjer denar dajemo davkoplačevalci iz svojega žepa RTV naročnina pa taka zahteva lastnika (država) ni mogoča, ker so oni neodvisni medij. Oni so neodvisni samo pri uredniški politiki in delovanju, pri porabi javnega denarja je pa odgovorna vlada(lastnik).V javnih zavodih Je potrebno vse plače in pravilnike o plačah potegnit na plano in slabo vam bo ko boste ugotovili kam gre 22,10 davka, ki nam ga trgajo od bruto plače vsak mesec in še prispevki delodajalca cca 400€ vsak mesec.
Koronaskeptik
05. 12. 2020 15.22
+1
V slovarju niti črkarji ne najdejo več izraza za tako podlost. Ej ćelavi.....
štrekeljc
02. 12. 2020 11.53
+5
A česa ne vem? Mar nista SMC in DeSUS člana vladne koalicije? Sta te dve stranki mar že izstopili iz nje? In če nista, zakaj nista? In ker menda na žalost nista, kako to, da ne vesta, kaj vlada dela? Ker nista člana vladne koalicije? Popolnoma sem zmeden!
štrekeljc
02. 12. 2020 12.16
+5
Po svoje pa Janšo razumem in mu dam prav, da ti dve stranki pri svojem odločanju ignorira. Kdo pa mara izdajalce?
tovarišinajuriš
02. 12. 2020 12.22
+3
...tega niti ameriški scenaristi znanstvene fantastike ne bi pogruntali - še minister,ki je nepreklicno odstopil se je kloniral in je njegov klon nepreklicno neodstopljen,v koalicijskih strankah je članstvo proti ropanju in manipulacijam,njihovo vodstvo pa žakelj držij Nj. Vel. Manipulativnemu I. Spreobrnjencu...pa razumi kdor more...in pravijo,da smo se rešili Balkana ...
Luna Mesec 1
02. 12. 2020 11.53
+2
Beden razlog za ukinitev financiranja STA, le zakaj ne ukinejo financiranja ˝socialcev˝z Romi na čelu, le kdaj od njih zahtevajo kam gre denar, ki ga dobijo????
štrekeljc
03. 12. 2020 10.06
+1
Zakon o romski skupnosti v Republiki Sloveniji (ZRomS-1) je bil sprejet 30. marca 2007. Kdo je bil takrat na oblasti? V info, podpisal ga je predsednik Državnega zbora Republike Slovenije France Cukjati, dr. med.
ZivljenjeJeResLepo
02. 12. 2020 11.51
+1
Ukiniti vse agencije, ki jih financiramo davkoplačevalci!
riss
02. 12. 2020 11.49
+0
Po komentarjih sodeč NAM NI POMOČI in NAJ LEVI PLENILCI KRADEJO NAPREJ. Torej javne službe, leva politika, vse veje oblasti, delajte tako kot do sedaj in ne boste naredile nič.
Stane Adami?
02. 12. 2020 11.43
+5
Torej vlada, da denar NJIM, šef si da izplačat cca 8500 evrov plače??? Včlada zateva finačno poročilo kako se porabi državni denar??? In nato pa vsi levi skočijo v zrak, pa kaj ste neumni, pa kaj VI boste kontrolirali kako MI porabimo denar???? Moderator a boš spet brisal?
SVETTEL5
02. 12. 2020 11.42
+1
LE KDO ŠE VERJAME VERNIKOM PRINCA TEME? Po moje moje mi je uspela najkrajša definicija za JJ Princa Teme od vseh mojih objavljenih i tisočerimi drugimi kratkimi ter knjigami o njegovi krivdi izdaji itd! ... ja ja JJ je mati in oče Slovenskega korupcijskega sistema in na njegovi grbi je 90% vsega ukradenega v Sloveniji ampak, ker je soustvaril ta sistem ga tudi ta sistem ščiti...sem spada policija, tožilci, sodniki ,zakoni in ,ko vse odpove ga zaščiti Ustavno Sodišče!! P,S. Zakaj je v Avstriji korupcija kraja ,ki nikoli ne zastara v Sloveniji pa ne...ja ja vprašajte JJ Princa Teme!👿👹!!!!!
saturnsky23 saturnsky23
02. 12. 2020 11.37
+0
Kako so lepi naši rdeči
riss
02. 12. 2020 11.37
-1
Zanimivo bi bilo videti kaj je vse počel Veselinović do sedaj. Spomnim se ga kot novinarja na radiu. Veste, ko si ti novinar v enoumju in govoriš iz dneva v dan kako je komunizem in socializem uspešen in human, potem pa bi moral prešaltati v gnili kapitalizem. Hallo, ne gre! Prej ni bilo pomembno kdo je koliko denarja trošil, saj je tiskarna na Topčiderju v BG delala 3 smene. Sedaj pa lastnik te iste ljudi, ne bi smel vprašati kam je šel denar, ker so bili tako navajeni do sedaj, pod večinoma levimi vladami, ki jim niso nič hotele, ker je bila STA itak v službi te politične opcije. Kako si pa danes sploh nekdo upa vprašati, kako so porabljali denar. SKREGANO Z VSO ZDRAVO SLOVENSKO PAMETJO. Mar res, dragi sodržavljani, saj vas vsaj polovica zagovarja, da ni potrebna transparentnost. Bomo pač več plačevali, če si bodo talali visoke plače in oglaševali državno STA pri svojih levih drugih medijih in si verjetno delili provizije iz našega denarja. Resnica ni enoznačna. Nekateri točno vemo kako se stvarem streže, upam, da pride kakšna nova stranka, močna, pogoj, da ne bo prokomunistična in očisti ta naš "zagiftan" prostor. ANTIPROPAGANDA PA JE NA VIŠKU, SEM POSLUŠAL ZJUTRAJ OB 7 URI POROČILA in KOMENTAR, NEVERJETNO. Ampak to so vsi enaki STA, RTV SLO, ker jih plačujemo mi. JAZ BI IZSTOPIL IZ TEGA NEPROSTOVOLJENGA PLAČEVANJA, KER NE PODPIRAM, DA SO JAVNI MEDIJI V SLUŽBI LEVE POLITIČNE OPCIJE. Samo neodvisnost pričakujemo!
Bofur
02. 12. 2020 11.44
+4
Torej mediji ne smejo biti niti v službi DESNE POLITIČNE OPCIJE !!!!! Kar pomeni, da gospoda Urbanija nima kaj početi na položaju direktorja Ukoma ... Pa tudi medija, kot sta Planet TV in Nora24TV ne bi smela obratovati, če bi upoštevali tvoja merila.
Andrej 1
02. 12. 2020 12.19
Ti pa res nič ne razumeš. Malo razmišljaj ko bereš, če si zmožen misliti z levo hemisfero. Ta je namenjena samo poslušanju, kimanju in sledenju.
Bofur
02. 12. 2020 11.36
-1
Zlatko Čordić repa o Ivanu Cankarju samo za direktorja Ukoma in predsednika vlade
saturnsky23 saturnsky23
02. 12. 2020 11.36
-2
Janša ma vas rad levnuhi
štrekeljc
02. 12. 2020 12.13
+1
saturnsky23 saturnsky23
02. 12. 2020 11.34
-3
Janša ma vas rad tujci
?ebula
02. 12. 2020 11.28
+2
Şo koalicijski partnerji še zmeraj samo začudeni ali so že kaj ukrenili?
kaktusar1
02. 12. 2020 11.28
+2
tovarišinajuriš
02. 12. 2020 11.33
+1
...so se jim riti povečale,pa ne morejo iz foteljev...še sreča,da jim nova tehnologija omogoča video konference...
Kam Rineš
02. 12. 2020 11.27
+2
V Desus in SMC so presenečeni, da so v koaliciji.
konan65
02. 12. 2020 11.26
+2
Ta človek je potreben ZDRAVLJENJA,kar mu toplo priporočam!!!Kaj več si ne upam napisati,ker so mi komentiranje prepovedali za sedem dni,čeprav nisem napisal nobenih neresnic,ampak samo tisto kar mu pritiče.Če on lahko mene zmerja s kaviar socialistom,novinarke s odsluženimi kurbami potem sem mislil,da tudi jaz lahko napišem kar mu pritiče!!!!!!!!!!!
deratizacija
02. 12. 2020 11.25
+4
Na smetišče slovenske zgodovine z vladnimi strankami in njihovimi politiki!
Rudar
02. 12. 2020 11.24
+3
"One man show" gre naprej. Upam, da evro ne bomo zamenjali za forinte.
saturnsky23 saturnsky23
02. 12. 2020 11.22
-1
Razni kaktusarji se ne morejo sprijaznit, da tukaj ni več Jugoslavija, temveč Slovenija. Domovina, ki smo jo tako želeli. Napadajo najzaslužnejše, da jo imamo, prav tisti ki so odločno nasprotovali in jih je sedaj sram. Nismo zgrešeno uvozili samo kaktuse, uvozili smo še Ćorbiće, Analise Veselinovićće, Razne Vuk Ćosiće, ki nas razjedajo od znotraj. Janša je na pravi poti, samo vztrajat.
kaktusar1
02. 12. 2020 11.29
+2
v čem pa misliš, da je twitko zaslužen..za 14 dnevno skrivanje v bunkerju v cankarjevem domu....sicer pa od ene ovce tud ne moreš pričakovat kak pameten komentar..