Slovenija

Nov razpis za nakup letala?

Ljubljana, 28. 01. 2008 19.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Jure Brankovič/M.K.
Komentarji
10

Po nesreči poljskega letala CASA, ki so ga želeli tudi v Slovenski vojski, minister Erjavec razmišlja o odpovedi nakupa.

Zaradi nesreče letala na Poljskem naj bi na slovenskem obrambnem ministrstvu premišljevali o odpovedi nakupa letala.
Zaradi nesreče letala na Poljskem naj bi na slovenskem obrambnem ministrstvu premišljevali o odpovedi nakupa letala. FOTO: Reuters

Po še nepojasnjenem strmoglavljenju vojaškega letala CASA C-295 na Poljskem, v katerem je umrlo vseh 20 potnikov in članov posadke, naj bi slovenski obrambni minister Karl Erjavec premišljeval o ustavitvi nakupa 30 milijonov evrov vrednega letala.

Ministrstvo za obrambo se sicer še vedno pogaja s španskim dobaviteljem Eads Casa za nakup taktičnega transportnega letala, že jutri pa naj bi ministrstvo izdalo uradno odločitev, ali bodo razpis ponovili ali pa bodo izbrali konkurenčno letalo italijanske izdelave C 27J Spartan.

Na ministrstvu so se prvotno za nakup letala španskega podjetja odločili, saj je posredovalo ugodnejšo ponudbo. Na javni razpis za oddajo naročila zaupne narave za nakup taktičnega transportnega letala sta prispeli dve ponudbi, in sicer podjetij Eads Casa in Alenie Aeronavtica.

Dan po nesreči na Poljskem so z obrambnega ministrstva sporočili, da bodo nadaljevali s proceduro nakupa taktičnega transportnega letala v skladu z načrti. "Hkrati bomo pozorno spremljali uradne ugotovitve strokovne komisije za preiskavo te letalske nesreče. Glede na izkušnje je realno pričakovati, da bo preiskava temeljita in s tem tudi dolga," je takrat MORS zapisal v izjavi za javnost. A zdaj naj bi si po informacijah ekipe 24UR obrambni minister premislil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miskozna
29. 01. 2008 09.58
Definitivno odpovedat letalo, ker Karl ga ne zna vozit, vsevedi Gutman pa gre v penzijo. Piloti pa so jima zbežali v Adrio Airways, Linx-Air, King-Air, Auroro Airlines, ADAC, OAMTC, Wizzair, European Sky, Penzion..itd, itd. Tako pač je, ko se "norčujeta" z njih z 1000 eur plače. HITRO STA UGOTOVILA, DA GA NIMA KDO ZA PILOTIRAT VEČ! BOLJŠE DA GA ODPOVESTA.
tomazbodner
29. 01. 2008 05.47
Josko: razlogi so lahko tehnicne narave, napaka je bila lahko v designu letala samega, ali v materialih - to bi bil razlog za odpoved. Ampak lahko je bil razlog tudi v vzdrzevanju, vremenskih razmerah, kontaminiranem gorivu, napaki pilota ali kontrolorja poletov, itd. ki pa ne morejo biti razlog za odpoved nakupa. Ce bi ti sel z avtom na konferenco o varnosti v cestnem prometu, potem pa imel na poti nazaj karambol, bi si morali res vsi, ki so imeli namen enak avto kupiti, kot ga imas ti, premisliti?
Joško82
29. 01. 2008 00.47
halooooo... letalo je strmoglavilo ko je odhajalo s konference o varnosti poletov... mislim... če to ni razlog za odpoved, pol pa ne vem .....
bumbar.thegreat@gmail.com
29. 01. 2008 00.34
Letalo vsekakor potrebujemo! Bolj kot katerekoli oklepnike in sploh tanke...prodajmo jih, pa če koj za staro železo. Že Hitler je vedel, da je bistvo dobre vojske v njeni hitrosti in gibljivosti, zato je transportno letalo bistven del hitre in gibljive vojske!!! Res pa je, da naj rajši malo počakajo, kot pa kupijo neko slabo letalo. Ni potrebno kupit tudi najcenejšega letala, ampak neko kakovostno letalo, ki ne bo vedno na remontu....kot se npr. zgodilo z policijskem čolnu in še katero stvarjo.
goso
28. 01. 2008 23.50
Ni kaj razmišljat. Odpoved. Sicer pa ne potrebujemo teh letal za , ajde, 300 km Slovenije. Nehajte blefirat s temi letali in oklopniki. To je sabotaža naše obrambne sposobnosti. Namesto cele palete raket, nabavljamo oslarije za tuje vojne. Kužki.
Unit@mailinator.com
28. 01. 2008 23.12
Predlagam Antonov An-72, ali pa An-30.
YAMPOI
28. 01. 2008 22.32
Kje ste zdej levaki, ki bi se raje z rusi lizal ko pa amerikanci. Bomo pa ko v Moskvi žvel v blokih brez ogrevanja, mel pa letal pa letalonosilk pa vojske.....
Nenad Koji? 1
28. 01. 2008 22.13
boljše da je mal dražje, pa boljše, kot pa da kupujemo kakšen šrot...
stanyo1
28. 01. 2008 21.21
To bomo spet drago plačali!
Kevdr
28. 01. 2008 20.36
Če je že ostalo orožje zasral( predvsem avtomatske belgijske puške ), upam da vsaj tega ne bo.