Slovenija

Nov stanovanjski zakon: rok za pripombe se izteče danes

Ljubljana, 28. 11. 2019 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Osnutek novega stanovanjskega zakona predvideva številne spremembe, ki pa so, vsaj nekatere, po mnenju zainteresirane javnosti preslabo zasnovane. Rok za pripombe se sicer izteče danes, že na podlagi nekaterih dosedanjih izjav pa je pričakovati, da bo teh veliko.

Danes se izteče 45-dnevna javna obravnava za osnutek novega stanovanjskega zakona, ki bo po navedbah ministrstva za okolje in prostor prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike, predvsem pri mladih in bolj ranljivih skupinah. 

Novi stanovanjski zakon naj bi med drugim omogočil več javnih najemnih stanovanj, nakup stanovanja tudi prekarcem in učinkovitejše upravljanje večstanovanjskih stavb.

Cene nepremičnin v nebo
Cene nepremičnin v nebo FOTO: POP TV

Osnutek predvideva zamenjavo sedanje neprofitne najemnine s stroškovno, s čimer naj bi republiški stanovanjski sklad in občinski skladi dobili več denarja, ki ga bodo lahko namenili za vzdrževanje in gradnjo novih stanovanj.

Predvideno je tudi, da bo Stanovanjski sklad RS ustanovil javno najemniško službo, ki bo najemala stanovanja na trgu in jih oddajala kot javna, zakon pa prinaša tudi možnost državnega jamstva za posojila za mlade in mlade družine, ki zdaj ne morejo priti do posojila za nakup stanovanja. To je postalo še bolj aktualno po nedavni zaostritvi kreditnih standardov.

Predviden je dvig omejitve za zadolževanje občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj, in sicer s sedanjih 10 na 50 odstotkov kapitala sklada. Zakon bi po predlogih opredelil tudi pogoje za stanovanjske zadruge.

Novosti so predvidene tudi glede perečega vprašanja upravljanja večstanovanjskih stavb. Med drugim bi bil mandat upravnika omejen na pet let (sedanje pogodbe za nedoločen čas bi bile z zakonom avtomatično spremenjene v pogodbe za pet let), lastniki pa bi se glede upravnika odločali s 50-odstotno večino. Spremembe so npr. predvidene tudi glede soglasij in delitve stroškov v večstanovanjskih stavbah.

Ljubljana
Ljubljana FOTO: Dreamstime

Koalicija se je sicer zavezala, da bo sredstva za stanovanjsko področje do konca mandata zvišala na 0,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar bi pomenilo okoli 200 milijonov evrov letno ali pet- do desetkrat več kot zdaj. Ni pa predviden sistemski vir za to področje in za ambiciozne cilje iz osnutka zakona, ampak naj bi se sredstva opredeljevalo z vsakokratnim proračunom.

To je bila ena od do zdaj izraženih kritik zainteresirane javnosti. Slišati je bilo npr. tudi, da nekatere rešitve v stanovanjski zakon ne sodijo in bi morale biti urejene v drugih zakonih, da so določene rešitve preslabo zasnovane, da določeni vidiki niso pokriti in da je zakon zastavljen preveč široko ter ga bo težko pripeljati do sprejema.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ariazus .
22. 07. 2020 15.45
šE VEDNO DOBIJO VSI, KI SO LASTNIKI-STANODAJALCI DALEČ VEČ KORISTI KOT NAJEMNIKI. Z VSEH STRANI ŽE VPIJEJO MLADE DRUŽINE IN TUDI STAREJŠI,KI NIMAJO SREDSTEV ZA SVOJE STANOVANJE,KDAJ BO MOŽNO CIVILIZIRANO DOBITI STANOVANJE PO CENI NA TVOJE DOHODKE,SAJ JE TO USTAVNA PRAVICA. pRI NAS JE VSE VEČ BREZDOMSTVA,KI JE SKRITO ZA "VRATI LASTNIH STARŠEV,SORODNIKOV,KI NAS SPREJMEJO(TRŽNI NAJEM JE PREDRAG,CVETI PA TUDI "PROSTITUCIJA IZ OBUPA", KO SE MATI , VDOVA,REVNA SAMSKA ŽENSKA PRESELI K MOŠKEMU,"KI NAJ BI JO FINANČNO REŠIL TER NJENE OTROKE"-TAKRAT PA ŠELE NASTANE PEKEL. pRED LETI SE JE TUDI GOVORILO O PODKUPOVANJU, "O KUVERTAH NA sTANOVANJSKEM SKLADU",KAR JE BILO TUDI NA TV IN ČASOPISIH. POLITIKA MORA TAKOJ! IZVRŠEVATI ENO IZMED USTAVNIH ZAKONOV,TO,DA IMA VSAK!ČLOVEK PRAVICO DO DOSTOJNEGA ŽIVLJENJA(DOMA), SAJ SMO DAVKOPLAČEVALCI SKOZI DESETLETJA VLOŽILI IN ŠE VLAGAMO, V TE SOCIALNE PROBLEMATIKE IN REALNE PROBLEME LJUDI-VELIKE MILJARDE! KJE SO??! KJE SO STANOVANJA??! KJE SO DOBIČKI NAJEMNIN, STROŠKOV,KDO SPLOH RES NADZORUJE STANOVANJSKO POLITIKO,POSTOPKE??! IN ZAKAJ NEKDO,KI ŽIVI ŽE VEČ LET NIMA PRAVICE ODKUPA NAJETEGA NEPROFITNEGA STANOVANJA,ČEPRAV VLAGA V NAJEMNINO, PLAČA 10 PROCENTNI POLOG VREDNOSTI STANOVANJA,PLAČUJE NE-POCENI ZEMLJIŠČE,STANOVANJSKE STROŠKE,POPRAVILA,ELEKTROMATERIAL,ITAK VZDRŽUJE NOTRANJOST STANOVANJA...)-TAKO KOT V AVSTRIJI IN ŠE KJE?! ŠE BOM SPRAŠEVALA,ŠE BOM JAVNOSTI POJASNJEVALA,KAKO JE ŽIVETI V NEPROFITNEM STANOVANJU,(SPLOH V VELIKEM MESTU)KAJ VSE TE LAHKO DOLETI...VSE OB SVOJEM ČASU...
Patoo
29. 11. 2019 08.39
+1
Bo temu res tako kot pravijo navedbah ministrstva za okolje in prostor prinesel ukrepe za reševanje stanovanjske problematike, predvsem pri mladih in bolj ranljivih skupinah. ker do zdaj ni bilo tako če ne bi mi bili na listi a in bi zdaj že tako rekoč po tej listi a že bili useljeni v stanovanje glede na listo pa se ne more reč tako že ki nas niso niti toliko konsiderirali da res to doživimo glede na to da spadamo v ranljivo skupino a na listi nismo prišli na tako mesto da bi dobili stanovanje kako lahko potem verjamemo besedam če so dejanja obrnjena proti tem besedam????????????????????????????? lahko res zaupamo da bomo tokrat prišli na tej listi da se nas bo sploh upoštevalo kot se nas do zdaj ni???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Patoo
29. 11. 2019 09.52
+1
KATERA SKUPINA ljudi je za vas bolj ogrožena od te kjer je minimalna plača in denarna socialna pomoč ker se ne more preživet samo dokler se plača najemnina kje so še drugi stroški pa hrana in obleka kar je človeška osnova kje potem ni videt da smo mi ki mamo minimalne plače nismo RANLJIVA SKUPINA???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
emilzapata
28. 11. 2019 11.11
+4
slovenska družba se amerikanizira, vse na račun najšibkejših v družbi, npr. kmečki upokojenec ob" pokojnini" 209 evrov plača 36 evrov dodatnega zavarovanja, enako kot tisti s 5000 evrov dohodka, ki v večini primerov ni tržen, temveč ukraden siromaku, enako je tudi s stroškovno najemnino, kjer bodo zopet najbolj nastradali tisti, ki si ni mogel ničesar ustvariti v življenju, res sramota za to državo, tudi tale lonec bo nekoč počil, kar je zgodovina že velikokrat potrdila.
Razmisljajoc
28. 11. 2019 09.48
+6
Joj , joj,joj za ne verjamet ...
vinogradnik33
28. 11. 2019 09.32
+3
SDS je dala "kolosalen " predlog za rešitev stanovanjske sheme : Kredit za stanovanje naj bi z lahkoto najeli , zanj naj jamči država in če ne boš mogel odplačevati kredita , ga bo pa država !!! Država bo pa vzela stanovanje ! S takimi populističnimi predlogi v SDS LOVIJO VOLILNE GLASOVE in ko predlog ni sprejet , s prstom kažejo na koalicijo in vlado češ mi damo predlog oni pa ga zavrnejo - hvala za take predloge . Take predloge ima tudi Levica , neuporabne namreč !
korintos23
28. 11. 2019 09.43
-2
Sem zadnjič poslušal, da pokneš od smeha.
Transformerji
28. 11. 2019 12.37
+2
Na dolg zaradi stanovanjskega kredita pade pod tisti zakon, ki je Jankoviću omogočil odpis 29 MILIJONOV!