Slovenija

Drava prestopila bregove, z avstrijske strani se pričakuje večji val vode

Ljubljana, 16. 11. 2019 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Rok Nosan/ U.Z./ STA
Komentarji
61

Po podatkih oddelka za hidrološke napovedi Agencije za okolje Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na njeno gladino bo vplivalo tudi ravnanje na avstrijski strani, saj so napovedali, da bodo zaradi napovedanega obilnega deževja znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. V Dravogradu so postavili protipoplavne bariere ter aktivirali gasilce in civilno zaščito.

Za zahodni in osrednji del države je razglašeno oranžno opozorilo.
Za zahodni in osrednji del države je razglašeno oranžno opozorilo. FOTO: Arso

Nad južnim Sredozemljem se je danes poglobil nov ciklon, ki se bo ponoči prek Italije pomikal proti severu in dosegel tudi naše kraje. S približevanjem ciklona se bo vzdolž Jadrana spet krepil jugo, ki bo poskrbel za novo povišano plimovanje morja. Najmočnejši sunki juga bodo v nedeljo zjutraj na odprtem morju presegali hitrost sto kilometrov na uro, kar pomeni, da bo morje močneje vzvalovano, tudi razburkano. Medtem se bo veter v višinah iz prevladujoče jugozahodne obračal na jugovzhodno smer, zato se bo fronta, ki nas je v pretekli noči prešla in se je danes nahajala nad Hrvaško, v prihajajoči noči vrnila in nam skupaj z novonastalim ciklonom prinesla nov val močnejših padavin.

V bližini naših krajev bo vse do nedelje zvečer valovila vremenska fronta, ki bo skupaj z novonastalim ciklonom poskrbela za novo izdatnejšo pošiljko padavin.
V bližini naših krajev bo vse do nedelje zvečer valovila vremenska fronta, ki bo skupaj z novonastalim ciklonom poskrbela za novo izdatnejšo pošiljko padavin. FOTO: Arso

Vodotoki bodo naraščali in poplavljali, spet bo povišano plimovanje morja

Arso svari pred hitrim naraščanjem rek, ki se lahko tudi zaradi že zdaj visokega vodostaja razlijejo v širšem obsegu. Reka Drava že poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka, Ljubljanica pa se na Ljubljanskem barju razliva na območjih vsakoletnih poplav. Drugod so pretoki rek veliki, v Pomurju pa srednji. Večina rek trenutno prehodno upada. Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovec pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo.

Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka. Na meji z Avstrijo ima ustaljen pretok okoli 1150 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo. V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo dotok Drave iz Avstrije še ustaljen, v noči na ponedeljek pa se lahko poveča na 1400 kubičnih metrov na sekundo. V tem času bodo prav tako narasli pritoki Drave v Sloveniji. Arso

V noči na nedeljo bodo pretoki rek ponovno začeli naraščati. Jutri se bo naraščanje rek še nadaljevalo in predvidoma popoldne okrepilo. Močneje lahko narastejo reke in hudourniški vodotoki v zahodni, osrednji in severni Sloveniji, kjer obstaja velika verjetnost razlivanj. Pojav bo najbolj verjeten v noči na ponedeljek. V ponedeljek bodo manjše reke že upadale, večje reke pa bodo še naraščale. Poplavljene površine ob Dravi in Ljubljanici se bodo povečale, razlivala se bo tudi reka Sava.

Zaradi močnih padavin na avstrijskem Koroškem in v Karnijskih Alpah bo Drava poplavila v večjem obsegu. V kraju Labot so napovedali, da bodo znižali gladino akumulacijskega jezera pri Velikovcu. Podžupan Občine Dravograd Anton Preksavec je za STA potrdil, da so v stikih z avstrijskimi oblastmi. Kot je dejal, so postavili protipoplavne bariere ter aktivirali gasilce in civilno zaščito, vendar za zdaj ni nobenih težav. Večji val vode z avstrijske strani pričakujejo v nedeljo.

Uprava za zaščito in reševanje sicer že poroča, da je nekaj po 19. uri reka Dravinja poplavila cesto Lešje - Koritno v občini Majšperk. Vzdrževalec javne infrastrukture je postavil ustrezno prometno signalizacijo.

Narasla Drava v Dravogradu.
Narasla Drava v Dravogradu. FOTO: 24ur.com

V nedeljo dopoldan in sredi dneva, med 9. in 13. uro, bo gladina morja ponovno izrazito povišana. Morje lahko poplavi v višini okoli 40 centimetrov, kar je vseeno precej manj kot v torek zvečer, ko je morje prestopilo obalno črto za 70 centimetrov.

Hidrološko opozorilo
Hidrološko opozorilo FOTO: Arso
V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Na vzhodu Slovenije bo količina padavin občutno manjša.

Vzpostavljali se bodo ozki pasovi močnejšega dežja

Prvi del noči bo povsod oblačen s padavinami, v alpskih dolinah bo snežilo. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodnik. V drugem delu noči se bo veter obračal na jugovzhodno smer in se krepil. Padavine na vzhodu bodo slabele in večinoma ponehale, okrepile pa se bodo na zahodu, še zlasti ob meji z Italijo, kjer bodo zjutraj nastajali krajevni nalivi. Ker bo k nam dotekal toplejši zrak, bo sneg tudi v alpskih dolinah prešel v dež. Zjutraj bo meja sneženja visoko, na okoli 2100 metrov nadmorske višine.

Ob morju, kjer bo v drugem delu noči zapihal močan jugo s sunki okoli 80 kilometrov na uro, bo nedeljsko jutro za november zelo toplo. Pričakujemo kar 18 stopinj Celzija. Zelo toplo bo tudi na Goriškem, 15 stopinj Celzija, precej hladneje pa bo v alpskih dolinah, kjer bosta dve stopinji nad ničlo. V preostalem delu države bomo namerili od 7 do 11 stopinj Celzija.

Nedeljsko dopoldne bo na vzhodu večinoma suho in deloma sončno, na zahodu pa bo že od jutra deževalo. Jugo ob morju se bo dopoldne prehodno polegel in se spet okrepil sredi dneva in popoldne, vetrovno bo tudi v višjih legah in po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije, kjer bo pihal jugovzhodni veter.

Ker bo zračna masa, ki bo k nam dotekala iznad Sredozemlja, nestabilna, se bodo spet vzpostavljali ozki pasovi intenzivnega dežja, ki se bodo zaradi močnega južnega vetra na določenih območjih lahko zadrževali dalj časa. Vmes bodo tudi posamezne nevihte, bolj verjetne na Primorskem in Notranjskem. S pomikom fronte prek Slovenije se bodo popoldne padavine širile proti vzhodu in do sredine noči na ponedeljek prešle vso državo. Ob morju, kjer bo do večera še pihal jugo, bo temperatura vztrajala pri 18 stopinjah Celzija, drugod bomo namerili od 13 do 17 stopinj Celzija. Izjema so alpske doline, kjer se bo še zadrževal hladen zrak. Tam bo okoli 6 stopinj Celzija.

Predvidena vsota padavin do vključno nedelje. Padavinski maksimum se bo najverjetneje nahajal v hribovitem svetu severovzhodne Italije. Veliko dežja bo padlo tudi ponekod ob Jadranu in nad Apenini.
Predvidena vsota padavin do vključno nedelje. Padavinski maksimum se bo najverjetneje nahajal v hribovitem svetu severovzhodne Italije. Veliko dežja bo padlo tudi ponekod ob Jadranu in nad Apenini. FOTO: Arso

V visokogorju obilica novega snega in velika nevarnost proženja snežnih plazov

Na Kredarici so danes ob sedmi uri zjutraj izmerili 270, na Kaninu pa 248 centimetrov snega. Zaradi nekoliko hladnejše zračne mase in ponovne krepitve padavin bo v prvem delu noči na nedeljo snežilo do višjeležečih alpskih dolin, kjer bo lahko zapadlo od 5 do 10 centimetrov snega, nato se bo meja sneženja ponovno precej dvignila in bo jutri večji del dneva na nadmorski višini okoli 2300 metrov, ob prehodu hladne fronte v večernem času pa se bo spet spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, a bodo takrat padavine že slabele.

Zimsko jutro na Kredarici
Zimsko jutro na Kredarici FOTO: Arso

Po podatkih Arsa bo do ponedeljka zjutraj v Julijcih nad okoli 1700 m zapadlo od 50 pa tudi do več kot 100 centimetrov snega, drugod od 20 do okoli 50 centimetrov, morda v osrednjih Karavankah in v zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp tudi več.

Zaradi obilice novega snega se bo povečala nevarnost proženja snežnih plazov, ki bo v nedeljo v visokogorju zahodnih Julijcev lahko tudi velika, četrte stopnje na petstopenjski lestvici. Z dovolj strmih pobočij se bodo prožili številni majhni in tudi srednje veliki plazovi nesprijetega snega, možni bodo tudi posamezni veliki plazovi. Veliko bo novih zametov, saj bo veter v gorah močan.

Opozorilo pred snežnimi plazovi
Opozorilo pred snežnimi plazovi FOTO: Arso

V sredogorju bo nekaj snega skopnelo. Obisk visokogorja zlasti v Julijskih Alpah do nadaljnjega še vedno odsvetujemo, razmere bodo nevarne, pa tudi gibanje bo zelo oteženo, so še zapisali pri Arsu.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnjem tednu?

Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale, ponekod se bo tudi delno zjasnilo. A od zahoda se nam bo že bližala nova fronta, zato bo izboljšanje zgolj kratkotrajno. Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo v ponedeljek popoldne spet deževalo.

Torek bo oblačen s padavinami, povsem brez dežja pa zelo verjetno ne bo šlo niti v nadaljevanju tedna. Vseeno kaže, da bo količina padavin v prihodnjem tednu majhna.

Kaj je vzrok za tako siv in moker november?

Zahodna Evropa je že od začetka novembra v višinah preplavljena s hladno zračno maso, ki sega tudi nad zahodno Sredozemlje. Ker so naši kraji na vzhodnem robu omenjene višinske doline s hladnim zrakom, nad nami pihajo južni vetrovi, ki nam iznad Sredozemlja prinašajo vlažen in predvsem v višjih plasteh ozračja tudi precej topel zrak. Deležni smo tako imenovane blokade, saj taka postavitev vremenskih sistemov nad Evropo vztraja že dalj časa. Dotok vlage nad naše kraje se še okrepi, ko se nam približa vremenska fronta. Če nad severnim Sredozemljem ali severno Italijo ob tem nastane nov ciklon, so padavine lahko še posebej obilne. Podoben vremenski vzorec s pogostimi prehodi ciklonov in front se bo nadaljeval tudi v prihodnjih dneh.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RUGIEVIT
17. 11. 2019 11.44
+4
Bo vsaj Drava popucala zalego okoli sebe!
mallonge
17. 11. 2019 10.54
+0
Janković in njegova kamarila je oblhjubila zaščititi zahodni del Ljubljane proti poplavami, pa jim je uspelo le tretjič zamenjati tlak okoli magistrata!
Alojz69
17. 11. 2019 09.41
+4
Avstrici in njihovi zeleni so fenomen govorijo da imajo sam okolju prijazno energijo posegajo v okolje in pritem pozabijo na druge drzave in jih umetno poplavjajo imajo na tisoce veternic kjer pridejo do spoznanja da je ena veternica 70 ton posebnih odpatkov na hisah na 1000 m2 metrov fotovoltajike za kero nevejo kako jo bojo razgradil tako kot E-avte ne v zwetendorfu pa spomenik atomske centrale ki nikoli ni bil v obratovanju. Brihtni ni kaj.
maxspeed
17. 11. 2019 13.12
+1
slovenceljni si naj uredijo, da jim ne bo poplavljalo. Ne bodo zaj avstrijci še na to pazili😳
el capitano
17. 11. 2019 09.36
+11
Torej...ko so vodostaji visoki ,se Avstrijci ustrašijo in začno spuscavat vodo iz akumulacijski jezer in potem imamo v Sloveniji poplave..Vsekakor bi morala slovenska vlada te zadeve preprečit..
korintos23
17. 11. 2019 09.50
+4
Kako naj to preprečimo? Še sedaj traja tožba za odškodnino za tisto kar so nam storili pred leti.
el capitano
17. 11. 2019 12.16
+3
korintos23
17. 11. 2019 09.31
+14
Zakaj toti jodlarji že prej počasi ne praznijo te vode v njihovih jezerih, ne pa čakajo do kritične točke potem pa fužgi ga blaž.
helter skelter
17. 11. 2019 09.15
+10
avstrijci nam spuščajo vodo s planin, hrvati in italijani so morje ravno toliko dvignili, da je steklo v Piran in ga poplavilo... benti, vsi so proti nam...
helter skelter
17. 11. 2019 09.17
+4
kaj pa, če mi z malo bolj močnimi pumpami tok drave obrnemo nazaj proti avstriji...
korintos23
17. 11. 2019 09.29
+5
Kak kaže boš res rabil eno dobro pumpo za glavo. Hahaha
holcar.
17. 11. 2019 08.25
+14
Smesno kako so vsi nastrojeni. Nekatere moti ze "avstrijski" mulj, ki ga k nam spuscajo in pristane v Ptujskem jezeru. A vi veste da bi ta mulj vseeno dobili, ker je cist navadno za vsako akomulacijsko jezero. Kar se pa poplav tice so pa krivi nasi pristojni, ker ne komunicirajo dobro z Avstrijci in v primeru poplav zaradi njih tega ne znajo dokazat.
RUGIEVIT
17. 11. 2019 10.14
-3
Res holcar??? Drugo je ko ti ga nekdo namerno spušca po toku navzdol!!!! Samo enim ni jasno in nikoli ne bo!!
TolstojV
17. 11. 2019 08.21
+22
Največji krivec so ljudje ki so hiše gradili v poplavnem območju reke Drave. Danes pa ti ljudje pluvajo po Avstrijcih pa državi ki kao nič ne naredi proti poplavam. Včasih si je potrebno nastviti ogledalo kar pred sebe.
dontshutureyes
16. 11. 2019 21.41
+35
Vsi tukaj ki pljuvati po Avstriji. Ko bo pri nas minimalc 1200 ter 13 in 14 plača, vas bom mogoče začel razumevati
proofreader
17. 11. 2019 07.02
+8
Janša je naš
17. 11. 2019 07.33
+6
Pri nas je že to problem, ker zakonsko ne moreš tako malo plačati delavca, kako malo lahko on naredi
ivan res grozni
17. 11. 2019 07.43
+16
Za to pri nas niso krivi politiki ampak butast folk. Dokler bomo proti HE, termoelektrarnam, nuklearkam, vetrnim in sončnim elektrarnam, Magni, proti 2. tiru, ..., proti vsemu, se ne bomo mogli primerjati z Avstrijci.
Rade 74
17. 11. 2019 08.09
-14
upornik30
17. 11. 2019 08.32
-11
ZAKAJ NE ŽIVIŠ V AVSTRI AJA KER SO DRAGE NAJEMNINE TAM 600 EUR NA MESEC PRI NAS 300 EUR
Malo_sutra
16. 11. 2019 21.35
-43
Akumulacijsko jezero?! Folku dougcas pa si zmisljujejo izraze. Jezero je jezero.
Rade 74
16. 11. 2019 21.10
-7
Pa desno usmerjeni še lezite jodlarjem v rit. Bili in vedno bodo pokvarjeni. Zgodovina nas nič naučila.
Kollerik
16. 11. 2019 20.51
+21
Nekaj podobnega se dogaja prebivalcem Neretvanske doline, ko začnejo bosanci višje "štelati" vodostaj na svojih hiroelektarni....
upornik30
16. 11. 2019 20.35
-13
jst bom mirno spal celo noč
RUGIEVIT
16. 11. 2019 19.44
+33
Raje pokažite koliko mulja vsako leto spustijo avstrijci po Dravi ki posede v Ptujskem jezeru!!!
majmun11223344
16. 11. 2019 20.02
+24
Vzami lopato pa emper in Idi čisti za gospodarji! Hrustljav kruhek in mleko kupuješ v njihovih diskontih.
keved
16. 11. 2019 20.27
+12
ivan res grozni
17. 11. 2019 07.45
-4
Volga Malek
17. 11. 2019 09.04
+2
@ivan ajmer, emper je nemska popacenka za vedro. 😂
flojdi
17. 11. 2019 14.51
modelx
16. 11. 2019 19.39
+36
en vorenk zid in zapornico bi morali narediti ob meji, da bi hozentregarje malo poplavilo, ko takole spustijo vodo.
ivan res grozni
17. 11. 2019 07.45
-5
CenzuriraniPolde
17. 11. 2019 09.05
+7
Vorenk je Ljubljana v primerjavi z Mariborom!
flojdi
17. 11. 2019 14.51
-1
flojdi
17. 11. 2019 14.52
-1
mojito88521
16. 11. 2019 18.55
+65
Zanimivo bi bilo primerjati poročanje pred 50 leti in danes. Včasih je bilo vse bolj informativno, napisano v dobrem duhu in mogoče z malo humorja (seveda odvisno od tematike), danes pa je vse tako trdo in strogo, da se sredi članka včasih vprašaš, kdo bo moral na sodišče. Trend je obrnjen v slabo smer. Nasmeh za lepši dan.
Samo gasssss...
16. 11. 2019 21.02
+6
setisfekšn
17. 11. 2019 08.55
-1
SkokecPokec
16. 11. 2019 18.39
+27
Vso srečo s pravimi odločitvami. Prizadetim pa čim manj škode.
hondica
16. 11. 2019 18.31
+0
V mraku sam tavam po cesti in iščem spomin poletnih dni. Tvoj nasmeh le spominja na morje. Tvoj nežni vzdih me vrne nazaj. Poletja ne bo, poletja ne bo, izginilo bo. Ostal bo spomin na iskanja, bilo je lepo.
Komendator
16. 11. 2019 18.36
+9
Nisem mogel prebrati do konca, ker so mi solze zalile oči...
Rožle2X
16. 11. 2019 18.58
+19
He he .. samo Mz Hektor SAZAS je baraba ...
majmun11223344
16. 11. 2019 20.06
-8
Hitro letov svabski diskont po robčke, pa se kak papir vzami, ker ti bojo gospodarji iz severa kmalu veš drek po rekah v Slovenijo spustili, boš lahko na kolenih brisal. Smrt fašizmu, svoboda narodu!
Tadi 1973
16. 11. 2019 18.27
+72
Samo ena informacija za 24.urne nevedneže. Velikovec oz.Volkermarkt z akumulacijskim jezerom je približno 3o.km.oddaljen od Labota oz.Lawamunda.V Labotu so pa na visoko Dravo pripravljeni z velikim protipoplavnim betonskim zidom, katerega so zgradili tekom letošnjega leta, kakršnega pa pri nas seveda nimamo, ker baje za Dravograd ni potreben in je predrag. "Nasrkali" pa bodo zopet kot vedno ubogi prebivalci ob bližini Drave na naši strani. Upajmo, da ne bo prehudo in mirno noč vam želim.
Rožle2X
16. 11. 2019 18.24
+16
Velik dan za slovensko čisto okolje ********** Dr. Logar postaja nočna mora za Jankovića: Odbor DZ brez glasu proti sprejel priporočila SDS za zaustavitev gradnje C0 kanala
proofreader
16. 11. 2019 19.47
+9
Kam bo šel potem drek iz Medvod? Direkt v Savo?