Gospodarstvo

Novi vozni red vlakov, napoved novih povezav znotraj in zunaj Slovenije

Ljubljana, 28. 11. 2023 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

10. decembra začne veljati nov vozni red v notranjem in mednarodnem prometu, ki prinaša nekaj sprememb, vezanih na investicijska in vzdrževalna dela na javni železniški infrastrukturi, so sporočili iz Slovenskih železnic. Med drugim napovedujejo nove direktne povezave z Avstrijo in Hrvaško, nove povezave na slovenskem železniškem omrežju in nove možnosti za razvoj.

Z novim voznim redom v decembru bodo do Beljaka in obratno na voljo dodatne povezave. Med Jesenicami in Beljakom bo tako vozilo šest dodatnih direktnih vlakov. S pridobljenim dovoljenjem za vožnjo novih garnitur Stadler na avstrijskem omrežju pa bo na voljo možnost, da ti vlaki vozijo v sestavi novih vlakov Stadler Slovenskih železnic. "S tem bomo dobili dodatne direktne povezave iz Ljubljane," pravijo na SŽ.

Zagotavljajo, da bodo od 29. marca 2024 na voljo še boljše vlakovne povezave do Gradca in nazaj. Vpeljali bodo namreč dodatne vlake, ki bodo vozili v sestavi novih garnitur Stadler. Poleg trenutnih obstoječih 26 povezav med Mariborom in Gradcem, od katerih je šest direktnih, bo tako od 31. marca prihodnje leto na voljo še dodatnih šest direktnih povezav.

S tem pa bo potniku, kot navajajo, skupaj na voljo 32 povezav z vlaki, od tega 12 direktnih. "Več povezav do Gradca pomeni tudi več povezav z drugimi mesti v Avstriji," dodajajo.

Železniška postaja v Ljubljani
Železniška postaja v Ljubljani FOTO:

Napovedujejo tudi, da bo v poletni sezoni naslednje leto (od konca aprila do začetka septembra) vzpostavljen tudi čezmejno-regijski direktni vlak na relaciji Opčine–Divača–Pivka–Reka in v obratni smeri, ki se pripravlja v okviru evropskega projekta Sustance interreg srednja Evropa, v katerem SŽ Potniški promet sodeluje skupaj s potniškim prometom hrvaških železnic (HŽPP). Vsak dan bosta tako med Opčinami in Reko vozila dva direktna vlaka, "ki bosta zanimiva tudi za kolesarje".

Nove povezave tudi znotraj Slovenije

"Dodana bo popoldanska povezava vlaka iz Ljubljane do Maribora, imeli bomo dodaten jutranji vlak z Jesenic do postaje Ljubljana. Novi bo tudi popoldanski vlak iz Maribora do Ruš. Izboljšali bomo poletno ponudbo med Ljubljano in Bohinjsko Bistrico z dodatnimi vlaki med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico ter s spremembo koledarjev voženj med Ljubljano in Jesenicami," napovedujejo v Slovenskih železnicah.

Dodatna bo tudi popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem s povezavo za Ljubljano in Maribor. Iz Ljubljane za Ilirsko Bistrico pa bo dodana nova prestopna povezava.

Ob sobotah bodo medtem uvedli še dodatni vlak iz Metlike za Ljubljano ter ob vikendih med Novim mestom in Metliko.

Dnevno več kot 580 vlakov

"V potniškem prometu Slovenskih železnic si tako v notranjem kot tudi v mednarodnem železniškem potniškem prometu prizadevamo oblikovati ponudbo vlakovnih povezav in tržno-komercialnih ponudb, ki bodo v čim večji meri upoštevale javni pomen železniškega potniškega prometa v Sloveniji in povpraševanje na trgu. Z vidika obstoječega stanja na infrastrukturi in obsežnih del je vozni red optimalen, so pa potrebe potnikov in potenciali, ki jih vidimo, seveda večji," so sporočili.

Javni promet v Sloveniji sicer izvajajo z več kot 580 vlaki dnevno, sporočajo. Kot pravijo, so na račun že dobavljenih 52 novih garnitur uspeli ponudbo delno že razširiti, z dodatnimi vlaki pa da bo za to še več možnosti. "Dodatnih 20 novih garnitur (prve dodatne nove garniture bodo dobavljene v letu 2025) bo pomembno izboljšalo kakovost prevozov na neelektrificiranih progah," dodajajo.

V novem, četrtem investicijskem ciklusu imajo sicer predvideno tudi nabavo 20 novih sodobnih klimatiziranih potniških vagonov in štiri večsistemske lokomotive, "s katerimi se bo SŽ-Potniški promet lahko še aktivneje vključil v mednarodno ponudbo vlakovnih povezav tako z dnevnimi kot z nočnimi vlaki". Dobavo lokomotiv in potniških vagonov pa pričakujejo za leto 2026.

"V sodelovanju s tujimi železniškimi upravami so prizadevanja in dolgoročni cilji usmerjeni na zagotavljanje ustrezne povezanosti Slovenije z vsemi bližnjimi in daljnimi železniškimi upravami ne le z ohranitvijo sedanjih vlakovnih povezav, ampak tudi s prizadevanji za razširitev oziroma vpeljavo novih," še pravijo.

Ob tem pa dodajajo, da so njihovim potnikom danes že na voljo direktne vlakovne povezave do vseh sosednjih železniških uprav; na Hrvaškem do Zagreba, Opatije, Reke in Pulja, na Madžarskem do Budimpešte, v Avstriji do Dunaja, Gradca, Beljaka, Innsbrucka, Salzburga itn., v Italiji do Trsta. Vsak dan so na voljo tudi vlakovne povezave v Nemčijo (München, Stuttgart) ter v Švico (Zürich) itn.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

traparija
08. 12. 2023 16.39
+1
no za dnevne migrante je na moji relaciji precej slabše kot je bilo po prejšnjem voznem redu. vlaki praktično samo v konicah, kjer se šolarji in narod nabutajo da se vse polno in nagužvano. nobenih smiselnih kapacitet kompozicij, udobja ali smiselnih voznih redov. postaja obnovljena a veliko premajhna. parkirišče pred postajo na pol obnovljeno a veliko veliko premajhno, stalno polno zasedeno da nimaš kam parkirat. pa itak bo sedaj eno leto vse po polžje zaradi polžje dodelave nadvoza na dunajski, ki bo v 10 letih zopet zastarel in premajhen. del proge tudi obnovljen, vožnja po polžje in zelo ruka v telih štadlerjih. ne vem kao+j so imeli točno v mislih s to obnovo saj so potovalni časi po vsakih delih in obnovah daljši. obljube bratuške glede povezav in hitrosti so na nivoju obljub o 30 dneh do specialista in tista šala o 20k stanovanjih. naredili so samo to da te res mine tudi pomislit na javni prevoz.
traparija
08. 12. 2023 16.43
+1
kitajci bi v realno 3 mesecih naredili kar bodo teli sedaj mečkali 2 leti za pol cene. propadla država pač ne zna drugače, vse druge okoliške države se bahajo z presežki, hrvati so zgled infrastrukture, a naši butalski strokovnjaki z največjimi napori komaj komaj komaj vzdežujejo kar je nastalo v času avstro ogrske.
Darko32
28. 11. 2023 21.59
Kaj ti pomaga vlak, če pa z njim ne prideš nikamor. Še z mopedom prej prideš.
periot22
28. 11. 2023 21.10
+2
Za naš vlak rabiš dopust ne hvala ,naj se kar poslanci vozijo z njim!
bronco60
28. 11. 2023 19.49
Pa to je normalno, da se bomo vozili po Avstriji, saj doma se ne bomo mogli, bodo vse podrli in razkopali.
123soba
28. 11. 2023 19.02
+2
Eden zjutraj in eden popoldan. To je to. Enako kot 1923.
Filip Iskra
01. 12. 2023 21.51
Jejzus
28. 11. 2023 18.55
+2
Zanimivo je to, da pridem prej iz Maribora do obale s Tomosom kot z vlakom. In vi o novih povezavah in oh in sploh. Burleska.
traparija
08. 12. 2023 16.48
to sta unedva tumpleka razvajena na ytubu dejansko potrdila, hehehe, sej je zanimivo pogledat filmček. Žalost sramota beda in kratek domet milanovega rdečega režima, pač volja ljudstva.
sseebbaa
28. 11. 2023 18.49
+2
SŽ beseda...opravičujemo se in prosimo za razumevanje
Sixten Malmerfelt
28. 11. 2023 18.22
+6
srbi kupujejo vlake, ki gredo 250 km/h na uro, mi gremo pa počasneje kot v času Marije Terezije, hvala Mes, prokurator SCT!
Sixten Malmerfelt
28. 11. 2023 18.21
+3
Še večje zamude...
bandit1
28. 11. 2023 17.56
+4
To končno ga boste popravili. LJ - KP 6 ur, LJ - MB 7 ur in pol. Vmes prestopanje in panoramske vožnje z avtobusom, nato spet razgibavanje na vlak in spet razgibavanje avtobus......
traparija
08. 12. 2023 16.46