Slovenija

Nov zakon: inšpektor lahko odredi delodajalcu, da mora delavcu v roku treh dni ponuditi pogodbo

Ljubljana, 08. 06. 2017 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predlog novele zakona o inšpekciji dela po besedah ministrice Anje Kopač Mrak rešuje predvsem dva pomembna problema, in sicer vprašanje prekarnosti in pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač.

Vlada je potrdila predloge sprememb zakonov o urejanju trga dela in o inšpekciji dela, o kateri so se dogovorili socialni partnerji. Ministrica Anja Kopač Mrak je prepričana, da bodo našli tudi skupen jezik glede zakona o delovnih razmerjih, kjer je pereče vprašanje sporazumna prekinitev delovnega razmerja z nadomestilom.

Novi zakon po besedah Kopač mrakove rešuje predvsem problema prekarnosti in neizplačila plač.
Novi zakon po besedah Kopač mrakove rešuje predvsem problema prekarnosti in neizplačila plač. FOTO: 24ur.com

Predlog novele zakona o inšpekciji dela po besedah Kopač Mrakove rešuje predvsem dva pomembna problema, in sicer vprašanje prekarnosti in pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač.

Prekarnost je vse bolj razširjena ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, je dejala ministrica in spomnila, da imamo v zakonodaji jasno zapisano, da mora biti sklenjena pogodba o zaposlitvi, v kolikor obstajajo elementi delovnega razmerja. Ker se to velikokrat ne zgodi, je zdaj v zakonu jasno opredeljeno, da lahko inšpektor odredi delodajalcu, da mora delavcu v roku treh dneh glede na ugotovljeno stanje ponuditi pogodbo. "Predvidene so tudi sankcije, če tega ne stori," je dodala.

S tem ukrepom na ministrstvu zasledujejo preprečevanje nelegalne uporabe atipičnih oblik dela. Delavec ima pravno varstvo v primeru ne-izročitve predloga pogodbe o zaposlitvi ali v primeru izročitve neustreznega predloga pogodbe o zaposlitvi.

Druga pomembna določba se nanaša na pristojnost inšpekcije v primeru neizplačila plač. To je ena izmed kršitev, ki je od leta 2009 najpogostejša, je izpostavila Kopač Mrakova in dodala, da namen zakona ni, da takšna podjetja zaprejo, pač pa želijo preprečiti ponavljajočo se prakso pri nekaterih delodajalcih.

Možnost inšpektorja, da lahko z odločbo prepove opravljanje dela do odprave nepravilnosti, če dvakrat v obdobju enega leta pravnomočno ugotovi, da delodajalec ni izplačal plače v skladu z določbami o plačilnem dnevu. Pri tem novem ukrepu inšpektorja gre za prepoved opravljanja dela, kjer so te nepravilnosti ugotovljene in ne pri celotnem poslovnem subjektu. S tem ukrepom na ministrstvu zaostrujejo nadzor nad kršitvami povezanimi s plačilom za delo.

Soočamo se s pomanjkanjem delovne sile

Vlada je potrdila tudi predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki je po besedah ministrice glede na razmere na trgu dela morda še pomembnejši. Kot je pojasnila, se namreč soočamo s pomanjkanjem delovne sile, zato je ključno vprašanje, kako aktivirati brezposelne osebe.

Dva pomembna elementa sta v zakonu, je dejala in pojasnila, da se prvi nanaša na čim prejšnjo aktiviranje ljudi. Že v odpovednem roku je zdaj dolžnost, da se delavec prijavi na zavod za zaposlovanje in se takoj začnejo aktivnosti za iskanje nove zaposlitve, je pojasnila.

Obveznost prijave delavca v evidenco iskalcev zaposlitve najkasneje v roku treh delovnih dni po vročitvi odpovedi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti so na ministrstvu predlagali zato, ker je verjetnost nove zaposlitve najvišja v prvih mesecih po izgubi dela. Na podlagi trenutno veljavnega zakona ima delavec v odpovednem roku zgolj možnost takšne prijave.

Hkrati se zaostruje sankcija za nespoštovanje te obveznosti prijave v evidenco iskalcev zaposlitve - namesto sedaj veljavnega skrajšanja pravice do denarnega nadomestila se za prve tri mesece upravičenosti predlaga znižanje odmernega odstotka iz 80 na 60 odstotkov od osnove, kar pomeni nižje denarno nadomestilo.

Drug zelo pomemben element pa je, da bodo imele tiste osebe z nizko stopnjo izobrazbe, tudi tisti s srednješolsko izobrazbo, a ne iz deficiratrnih poklicev, možnost, da maksimalno 12 mesecev v primeru zaposlitve prejemajo še 20 odstotkov denarnega nadomestila. "S tem spodbujamo ljudi, da se zaposlijo in naslavljamo vprašanje minimalne plače," je pojasnila.

S spodbudo za zaposlovanje nižje in srednje izobraženih prejemnikov denarnega nadomestila želijo na ministrstvu doseči čim prejšnjo aktivacijo nižje in srednje izobraženih upravičencev do denarnega nadomestila, ki sicer možnosti za zaposlitev imajo, vendar se zanjo zaradi upravičenosti do denarnega nadomestila ne odločajo.

Novela prinaša tudi postopno sankcioniranje kršitev obveznosti iz naslova aktivnega iskanja zaposlitve. Trenutno se brezposelno osebo namreč preneha voditi v evidenci brezposelnih oseb že ob prvi kršitvi obveznosti iz naslova aktivnega iskanja zaposlitve. V primeru prejemanja denarnega nadomestila pa hkrati s prenehanjem vodenja v navedeni evidenci izgubi tudi pravico do tega.

Predlog določa tudi, da bi se takšna oseba prenehala voditi v evidenci iskalcev zaposlitve ob drugi kršitvi obveznosti iz naslova aktivnega iskanja zaposlitve, denarno nadomestilo pa bi se posamezniku namesto takojšnjega prenehanja pravice ob prvi kršitvi znižalo za 30 odstotkov, a ne pod minimum (350 evrov bruto), prenehalo pa prav tako šele ob drugi kršitvi.

Kopač Mrakova je še pojasnila, da je zdaj pomembno, da socialni partnerji najdejo še skupno rešitev v dialogu glede sporazumne prekinitve delovnega razmerja z nadomestilom. Prepričana je, da bodo pri zakonu o delovnih razmerjih našli rešitev, ki bo dobra tako za delodajalce kot delojemalce.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
09. 06. 2017 21.54
ne delat,delo je sramota,kopačeva, prekliči zakon, s katerim si omogočila prejemnikom socialne pomoči in varstvenega dodatka , da ju ni treba vračat. to naredi, pa boš videla,kako bodo socialrji in delomrzneži začeli delat. pa rtv,stanarine,vrtce,,telefone,javne prevoze .......naj začno plačevat.......in obiske zdravnika jim omejit na vsake 2 leti, vse ostalo pa morajo plačat.
Jožajoža
09. 06. 2017 21.45
pomanjkanje delavne sile pomeni , da imamo nesposobne ljudi za delo.
mackon08
09. 06. 2017 13.54
+1
Pomanjkanje delovne sile, pa kaj še, lenuhom naj ukinejo podporo pa bo. Lenuhi in Romi se nam smejijo ko vsak mesec dobijo podporo. Ponudit delo, če ga ne sprejme se ukine podpora za vedno. Tako bi moralo biti.
ochi
09. 06. 2017 14.56
+1
no, no. en bogi delavec, ki ga je prejšnji delodajalec izčrpal do zadnjega živca v hrbtenici pač ne more sprejeti vsakega dela. glede na to, da slovenija praktično ne pozna poklicne bolezni, jim ni lahko.
Karantanija
09. 06. 2017 09.57
+1
Kaj ni že do sedaj to veljalo?
Nekdo tam
08. 06. 2017 20.34
+3
Inšpektorju vstaviš kuvertico z denarjem v žepka na srajčki in bo tiho odšel,kot da nič ni videl oz. slišal. Tako bo to pri nas še naprej....
boy123
08. 06. 2017 19.48
+6
Naj prej naj najdejo tistim službo,ki je še sploh nimajo,potem pa tistim z odpovedjo delavnega razmerja...Ta zavod je tud za metanje denarja čez okn in,da nekateri služijo za prazen nič....Raje ti da zavod predavanje angleščine,kod da ti poišče ustrezno delavno mesto....sramota...
Nekdo tam
08. 06. 2017 20.30
+8
Ali pa hodiš na neke kurč... predavanja,pa tam rišeš,vice pokaš kot da bi bil v vrtcu...to je nasploh metanje denarja za totalen nič.
boy123
08. 06. 2017 19.45
+0
He he he......dvakrat boš lahko upozorjen in če si še dober z inšpektorjem,je vse ok...To se da podkupit ni blema...delalo se bo naprej,kod do zdej...
TistoPravo
08. 06. 2017 18.54
+0
Jutri so dovoljene sanje. Ampk šele jutri
helter skelter
08. 06. 2017 18.53
-2
Še Miha Šalehar je zadnjič v intervjuju povedal, da noče biti redno zaposlen na RTV, da je 100x raje prekarc in ima svobodo .... Ubogi revež, zdaj pa to, redna zaposlitev, v bistvu prislilno delo.... Kako je že Dolfa rekel - delo osvobaja ...
Karantanija
09. 06. 2017 09.58
+1
Kaj bo pa pri šestdesetih, ko bo treba v pokoj?
NašDONALDO
08. 06. 2017 18.27
-3
hej, kaj če bi še nadaljevali po tem vzorcu.... npr. kdor posili žensko, se mora potem z njo poročit. a ni dobra ideja? .... ali pa, kdor ukrade denar, ta mora potem ustanovit banko. :D
toxicox
08. 06. 2017 18.27
+5
ko že nič nimaš ti še več vzamejo
NiVzdevka76
08. 06. 2017 18.36
+1
toxicox
08. 06. 2017 18.21
+6
ku... minimalno plačo naj dvigne in bodo rešeni vsi problemi seveda da je pomanjakanje delovne si če je tako majhna plača za garanje naj se prisili delodajalce pa bodo dvignili plačo ne pa da raje uvažate delovno silo
butalistan
08. 06. 2017 18.18
-3
Kdor se dela je bedak.
butalistan
08. 06. 2017 18.19
+1
helter skelter
08. 06. 2017 18.13
+3
Saj ne moreš verjet, vse življenje na državnem sesku, zdaj pa odloča o pogojih zaposlitve v privatnem sektorju. Poznam vsaj10 ljudi, ki pa nočejo redne zaposlitve in raje delajo preko s.p.-ja. Večja svoboda, sam odločaš kdaj boš delal, koliko boš delal, lahko delaš za več podjetij, sam odločaš kdaj na dopust .... A zdaj bodo morali ob 6-tih v službo za 8 ur?
CyberWorm90
08. 06. 2017 18.18
+2
isto k janšot : ))) celo žiwljenje na držawnem sesku : ))) pol je pa delawce poslau w kante za smeti po kruh k so hotli met wišje plače : )))
helter skelter
08. 06. 2017 18.36
+0
... tebe mora Janša še ponoči strašit ... revež....
Brakedirt
08. 06. 2017 18.38
-3
seveda sveckar ne komentira,ampak takoj o nekem strahu,nesposobnez.
xyxyxyxyxyxyxy
08. 06. 2017 18.56
+5
dbitls, nihče nikogar ne sili, da se redno zaposli če se noče in hoče delati kot sp. Ostali pa si želijo redne zaposlitve, ne pa od danes do jutri in še to je lahko vesel če je sploh plačan. Takemu, ki ne izplačuje plač naj se firma zapre,ker ni sposoben voditi podjetja.
boy123
08. 06. 2017 19.52
-1
So tko naredil,da bodo spet okoli prenašali ljudi...Spet neki zakoni,ki imajo podzakone...Tako je zapret in nikoli več ne more,odpret podjetja,ter odgovarjat z svojim premoženjem..
Uporabnik113089
08. 06. 2017 18.05
+5
Lahko napišem le: Hahaha!
TistoPravo
08. 06. 2017 18.12
+1
sinhron
08. 06. 2017 17.51
+7
Delodajalci pa v jok !
TistoPravo
08. 06. 2017 18.12
+1
xyxyxyxyxyxyxy
08. 06. 2017 18.58
+5
plače so za nekatere delodajalce čisto nepotreben strošek, kako pa bo vzdrževal vikend ali jahto?
Arabo Hest
08. 06. 2017 17.49
-9
Iz prve roke povem, da so delavci tisti, ki po navadi nočejo pogodbe o zaposlitvi, ker prejemajo kako državno oziroma javno podporo. Zakon pa naj bi ščitil zaposlene, s tem, da naj morajo imeti pogodbo o zaposlitvi. Dejstvo je, da s tem zakonom želijo spet samo polniti proračun oziroma znižati socialne transferje, ne pa reševati težav zaposlenih in zaposlovalcev. Banda lažnjiva! Spet nas zavajajo, nesposobneži. Sprašujem pa se, kako bodo uredili izplačila za tiste "koritnike", ki delajo po več kot 24 ur dnevno (razni predavatelji, nadzorniki, direktorji javnih ustanov,...)? Naj ti plačujejo od zasluženega prispevke.
Patiana
08. 06. 2017 18.15
+5
Najprej napišeš kako delavci delajo na črno in še vlečejo podpiro, potem pa vlado zmerjaš z lažnivci in nesposobneži. Ejejej...
xyxyxyxyxyxyxy
08. 06. 2017 19.00
+1
ima Janšev stil, kritizira in svetuje svoje ideje
NašDONALDO
08. 06. 2017 17.30
+11
mislim že sama ideja, da bo nekdo nekoga zaposlil pod prisilo je kako naj to razložim brez grdih besed, no Orwel bi najbrž rekel neumno ++.
glava2
08. 06. 2017 17.35
+3
TistoPravo
08. 06. 2017 17.59
-1
xyxyxyxyxyxyxy
08. 06. 2017 19.04
+5
zgleda da se nekateri strinjajo, da delavci delajo brez pogodb, brez plačila, brez socialnega varstva, brez zdravstvenega varstva, brez prispevka za pokojnino, pa kje ste ljudje, želite suženjstvo, da bodo nekateri še bolj bogateli?
dr.dare
08. 06. 2017 17.30
+5
a potem vsi na pot tv/24 ur jutri dobijo pogodbe?
TistoPravo
08. 06. 2017 17.59
-1
NašDONALDO
08. 06. 2017 17.28
+2
ohoho, zdaj bo delavec preden bo sploh začel s kakršnim koli plačanim prekarnim delom najprej podpisal bianco zavrnitev ponujenega dela, za dobro mero pa še bianco odpoved.