Slovenija

Nova afera na obrambnem ministrstvu

Ljubljana, 14. 06. 2000 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.N.S./M.E.
Komentarji
0

Dopoldne so kriminalisti preiskali prostore ljubljanskega dopisništva časopisa Večer in pri njihovem novinarju Blažu Zgagi opravili hišno preiskavo. Novinarja sumijo kaznivega dejanja razkrivanja vojaške skrivnosti, saj naj bi v sobotni izdaji časopisa Večer objavil zaupni dokument Ministrstva za obrambo o sodelovanju ameriških in slovenskih vojaških obveščevalcev.

Na zahtevo obveščevalno varnostne službe je preiskovalna sodnica Marjana Tupy v prostore Večerovega dopisništva okoli 9. ure dopoldne poslala kriminaliste, ki so pisarno novinarja Zgage zapečatili ter ga presenetili na njegovem domu. Kljub vztrajanju kriminalisti vrat na Metelkovi 13 niso odprli vse do prihoda Večerovega urednika, ter novinarjevega odvetnika. Iz novinarjevega stanovanja se je slišalo le pridušeno govorjenje in neprestano zvonjenje telefona. Po nekaj urah so kriminalisti preiskavo zaključili, saj jim je Zgaga iskane dokumente samoiniciativno predal.

O tem ali je možno na osnovi dokumentov odkriti novinarjev vir na ministrstvu za obrambo, Zgaga ni želel komentirati, prepričan pa je, da je bil v petek izvršen tajni vstop v njegovo stanovanje. O tem je tudi podal prijavo na kriminalistično službo.

Najbolj presenetljivo je, pravijo na dopisništvu, da se je odredba za preiskavo nanašala na celotne prostore dopisništva. S tem so si kriminalisti zagotovili vpogled v celotno novinarsko dokumentacijo, tudi tisto ki se nanaša na kakšne druge, za državo neprijetne skrivnosti.

Blaž Zgaga je v Večeru pisal o tajni operaciji Sava, v kateri naj bi ameriška vojaška obveščevalna služba DIA brez mednarodnega sporazuma vodila in financirala operativce slovenske OVS v tretjih državah. OVS naj bi ameriškim vohunom predvsem pomagal pri zbiranju podatkov o razmerah v Jugoslaviji, a jim obenem razkril tudi mrežo svojih agentov. Ni pa jasno, ali so v OVS-u delali po navodilu nadrejenih ali brez njihove vednosti.

Po pisanju Blaža Zgage direktor OVS-a Bojan Vavtar operacije Sava lani ni hotel odobriti, pa vendar je stekla, kot kaže, mimo njegove vednosti. Čeprav se pristojni bolj ukvarjajo z vprašanjem, kako so podatki sploh pricurljali v javnost, manj pa jih zanima, kaj zakulisne igre pomenijo za nacionalno varnost, je zadeva, ob bok Zavrču, še ena slovenska sramota, ki seveda utegne zavreti slovensko približevanje NATU. Nova oblast se utegne znajti pod plazom obtožb, da preganja novinarje, Janez Janša pa, da spletkari na obrambnem ministrstvu. A treba je vedeti, da sta bila Bajukova vlada in Janez Janša izvoljena šele pred tednom - Janša po zagotovilih obrambnega ministrstva o odredbi hišne preiskave pri Zgagi sploh ni bil obveščen - vohunska afera pa se je skuhala že veliko prej, pod drugo oblastjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni