Slovenija

Nova 'afera z ruskim vohunom', ki to ni

Cerklje ob Krki, 29. 06. 2023 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mirko Vorkapić, M.P.
Komentarji
0

Slovenski mediji so v preteklih dneh senzacionalistično poročali o potencialni novi vohunski aferi pri nas. Ruski državljan, ki sicer biva v Sloveniji, je na nepooblaščenem mestu fotografiral vojaška letala v hangarju letališča Cerklje ob Krki. Moškega je pridržala vojaška policija in ga zaslišala. Po naših neuradnih informacijah pristojne varnostne službe, čeprav preiskava še ni končana, niso ugotovile, da je bil obisk dogodka s strani ruskega državljana povezan z delovanjem ruskih tajnih služb.

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je 4. junija – v času mednarodne vojaške vaje Jadranski udar 2023 – potekal dan odprtih vrat, kjer so med drugim prikazali statične predstavitve letal in helikopterjev, ter tudi dinamično predstavitev letalstva SV. 

Dan odprtih vrat v vojašnici v Cerkljah ob Krki
Dan odprtih vrat v vojašnici v Cerkljah ob Krki FOTO: Luka Kotnik

Med obiskovalci dogodka je bil po poročanju medijev tudi ruski državljan, sicer študent v Sloveniji, ki se je v nekem trenutku nahajal v enem od hangarjev in fotografiral letala. Ta del ni bil namenjen ogledu javnosti, zato ga je zaradi fotografiranja na nepooblaščenem mestu pridržala vojaška policija, ga zaslišala, obvestila inšpektorat za obrambo in ga nato tudi izpustila, je poročal nacionalni portal MMC. "Na dnevu odprtih vrat na letališču v Cerkljah ob Krki je bila pri enem od obiskovalcev opažena neobičajna aktivnost, ki so jo pristojni ustrezno preverili," so za 24UR potrdili na Mors in dodali, da se je za njih s tem zadeva zaključila. Kot smo izvedeli, se je moški nahajal v skupini, ki so jo v hangar poslali zaradi dežja. 

Po naših informacijah Obveščevalno varnostna služba (OVS) ni ugotovila povezav mlajšega moškega z delovanjem ruskih tajnih služb. Kot smo še uspeli izvedeti, proti moškemu ne bo podana nobena kazenska ovadba. Na Policiji so naknadno potrdili, da so o primeru seznanjeni na podlagi zaprosila pristojnih služb Mors in da trenutno ne vodijo postopka v povezavi z omenjenim primerom.

Obrambni minister Marjan Šarec je kasneje še enkrat potrdil, da se je dogodek pripetil na dnevu odprtih vrat. "Ko so pristojni organi ugotovili povečano aktivnost ruskega državljana, so ukrepali, kot se temu pritiče in kot se od njih pričakuje," je dejal in zagotovil, da so bili opravljeni vsi potrebni postopki ter da so organi delovali ustrezno.

"Dneve odprtih vrat bomo imeli tudi v prihodnje. Z njimi bomo prebivalstvo še naprej seznanjali z dogajanjem pri nas, ob tem pa bodo pristojni organi tudi poskrbeli, da bo zaščita in varnost temu primerna," je dodal.

V začetku leta je odmevala zgodba o aretaciji dveh tujih državljanov Marie Mayer in Ludwiga Gischa, ki sta vohunila za rusko zunanjo obveščevalno službo SVR in v Sloveniji živela pod lažno identiteto. Delovala sta v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom, kjer sta se izdajala za trgovca z umetninami. Obtožena sta dveh kaznivih dejanj, in sicer kaznivega dejanja vohunjenja ter kaznivega dejanja overovitve lažne vsebine. Konec marca je obtožnica proti njima postala pravnomočna, pripor pa je bil podaljšan. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja