Slovenija

Nova anonimka na kmetijskem ministrstvu

Ljubljana, 04. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Erika Žnidaršič
Komentarji
0

Protikorupcijski urad je prejel nepodpisano pismo, ki obtožuje nekdanjega kmetijskega ministra, državno sekretarko in začasno direktorico Veterinarske uprave. Neznanec trdi, da so nezakonito porabili milijardo proračunskih tolarjev.

Avtorica: Erika Žnidaršič

Anonimnež očita Franciju Butu, Vidi Čadonič Špelič in Simoni Salamon predvsem to, da država po njihovi krivdi rejcem neupravičeno plačuje za preiskave nalezljivih bolezni pri živalih. Državno blagajno naj bi trojica po besedah pisca stanjšala že za polno milijardo tolarjev.

Nekdanji kmetijski minister Franci But v svoji pisarni na sedežu SLS (Foto: POPTV)
Nekdanji kmetijski minister Franci But v svoji pisarni na sedežu SLS (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

"Anonimke so zadeva, ki jih je škoda komentirati in zanje izgubljati besede. Očitno nekdo, ki nima kaj boljšega početi ali pa iz nevoščljivosti ali zlobnih razlogov, hoče nekoga diskreditirati. To, kar je tam zapisanega, je seveda čista neumnost," je za 24ur povedal nekdanji kmetijski minister But, ki naj bi v svojem mandatu prejel celo 200 do 300 različnim anonimnih pisanj.

But je potrdil, da morajo kmetje v resnici od letos dalje polovico preiskav plačati sami. Na primer: preiskava za tuberkulozo za eno žival stane 1400 tolarjev, medtem ko je pretekla leta država plačala vse. Urad za preprečevanje korupcije je anonimko v vednost poslal premierju Ropu, kmetijskemu ministrstvu pa naložil, naj obtožbe preveri.

Novi kmetijski minister Milan Pogačnik ni želel pred kamero, prav tako ne Čadoničeva niti Salamonova. Poslali pa so le pisno sporočilo, katerem ministrstvo za kmetijstvo zanika nepravilnosti, češ da so sredstva porabljena v skladu s predpisi. Uradu za preprečevanje korupcije bo še v tem tednu poslan izčrpen odgovor na vloženo prijavo, so še zapisali.

Anonimka o domnevno spornem početju na kmetijskem ministrstvu in veterinarski upravi pa ni nobeno presenečenje. Samo lani smo poročali o kar nekaj podobnih pisanjih, ko so neznani pisci pljuvali po Butu, Čadoničevi, Salamonovi ter drugih uslužbencih kmetijskega ministrstva. Kot pravijo naši viri, naj bi pisma nastajala pod peresom nekega užaljenega veterinarja.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA