Slovenija

Nova civilna iniciativa za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi

Ljubljana, 19. 02. 2019 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
73

Oblikovala se je civilna iniciativa za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je, ki žrtvam nudi celostno strokovno podporo, tako psihosocialno kot pravno pomoč v kazenskih in cerkvenih postopkih. V iniciativi se zavzemajo za popolno zaščito žrtev spolnih zlorab in od Cerkve zahtevajo ničelno toleranco do teh dejanj.

Od Slovenske škofovske konference (SŠK), škofov in redovnih predstojnikov med drugim zahtevajo ničelno toleranco do spolnih zlorab, pričakujejo, da bodo resno vzeli vsak naznanjen primer suma spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca.
Od Slovenske škofovske konference (SŠK), škofov in redovnih predstojnikov med drugim zahtevajo ničelno toleranco do spolnih zlorab, pričakujejo, da bodo resno vzeli vsak naznanjen primer suma spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca. FOTO: Dreamstime

Civilna iniciativa povezuje dejavne katoličane različnih strokovnih profilov, ki so se bodisi neposredno bodisi posredno srečali s spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član iniciative Igor Vovk, sicer član Zavoda Iskreni, je civilna iniciativa nastala, ker so prepričani, da Katoliška cerkev na Slovenskem naredi premalo, da bi zaščitila žrtve spolnih zlorab, ter da proti storilcem ne ukrepa konkretneje, hitreje in odločneje.

S člani iniciative in številnimi strokovnjaki z različnih področij je od danes naprej mogoče stopiti v stik prek spletne strani dovolj.je, ki je po Vovkovih besedah varen prostor za izpovedi žrtev spolnih zlorab in za prijave spolnih zlorab s strani cerkvenih predstavnikov.

"Zelo težko je poslušati izpovedi žrtev spolnih zlorab, še težje pa je poslušati, da jih odgovorni niso vzeli resno. Mnogim storilcem se nič ni zgodilo, ukrepanje, če je bilo, pa je bilo preblago. Tega v prihodnje ne bomo več tolerirali, ne glede na to, kako visok cerkveni dostojanstvenik je bil v dejanja vključen," je poudaril Vovk.

Zahtevajo ničelno toleranco do spolnih zlorab

S člani iniciative in številnimi strokovnjaki z različnih področij je od danes naprej mogoče stopiti v stik prek spletne strani dovolj.je, ki je po Vovkovih besedah varen prostor za izpovedi žrtev spolnih zlorab in za prijave spolnih zlorab s strani cerkvenih predstavnikov.

Član iniciative in pravni zastopnik nekaterih žrtev v cerkvenih postopkih Tomaž Pisk je dejal, da se smernice za ravnanje v primeru zlorab, ki so jih slovenski škofje v novi različici sprejeli leta 2014, ne izvajajo v celoti.
Član iniciative in pravni zastopnik nekaterih žrtev v cerkvenih postopkih Tomaž Pisk je dejal, da se smernice za ravnanje v primeru zlorab, ki so jih slovenski škofje v novi različici sprejeli leta 2014, ne izvajajo v celoti. FOTO: Thinkstock

Od Slovenske škofovske konference (SŠK), škofov in redovnih predstojnikov med drugim zahtevajo ničelno toleranco do spolnih zlorab, pričakujejo, da bodo resno vzeli vsak naznanjen primer suma spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca ter da bodo ob vsakem sumu na spolno zlorabo domnevnega storilca nemudoma odstranili z vseh položajev, na katerih bi lahko prišlo do nadaljnjih spolnih zlorab.

Član iniciative in pravni zastopnik nekaterih žrtev v cerkvenih postopkih Tomaž Pisk je dejal, da se smernice za ravnanje v primeru zlorab, ki so jih slovenski škofje v novi različici sprejeli leta 2014, ne izvajajo v celoti. Poudaril je tudi, da k prijavi zlorab s strani klerikov na spletni strani dovolj.je spodbujajo vse, tudi če je od zlorabe preteklo že nekaj let in če je storilec že preminil.

Z iniciativo so njeni člani pretekli teden seznanili ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika SŠK Stanislava Zoreta. Nastala pa je dva dni pred srečanjem predsednikov vseh škofovskih konferenc v Vatikanu na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Posvet, ki bo od četrtka do nedelje, se bo osredotočil na odgovornost in transparentnost dela škofov, ki so v preteklosti prikrivali spolne zlorabe, in na to, kako ta dejanja v prihodnje preprečiti.

Cerkev zagotovila, da ima ničelno stopnjo tolerance do vsakega primera

Ravno danes je SŠK, ki predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške cerkve v Sloveniji, v sporočilu za javnost zagotovila, da v Katoliški cerkvi velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja ter da je Katoliška cerkev svetovna verska skupnost, ki je na področju zaščite otrok v globalnem in lokalnem vidiku storila največ.

Ob tem so pri SŠK nanizali nekaj ukrepov na tem področju, med katerimi je tudi leta 2009 ustanovljena ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab. Kot je razvidno iz statističnih podatkov, je leta 2017 skupina obravnavala dve prijavi spolnega nasilja. Ob tem je SŠK navedla tudi število sodelavcev v Cerkvi, in sicer je 1018 duhovnikov, 649 je katehetov in katehetinj, 482 je redovnic, 30 je diakonov in 14 škofov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

serumresnice
08. 12. 2019 17.24
Tonin pa z figo v žepu,da bo všečen volilcem!!
el capitano
08. 12. 2019 15.14
Desnuharji pa brez besed..
CIGU MIGU
28. 03. 2019 08.58
+2
a je dottore rode obveščen o teh nečednostih v njegovi velespoštovani ustanovi
anakondabox
28. 03. 2019 07.46
+4
Spolne zlorabe v cerkvah so nekaj najbolj sprevrženega, saj imajo žrtve travmo do konca življenja, mnogi naredijo tudi samomor. To je pa etika in morala cerkve, ki jo pomete pod preprogo in moli dalje. Komu, čemu, zakaj? Pri nas je cerkev prijavila samo 5 zlorab od 16-tih. In koliko je bilo še zlorab, ki radi sramu, krivde niso bile prijavljene? Bog ve. #dekalog
flamengo
20. 02. 2019 16.26
+2
Naštel sem več primerov obsodb med učitelji, z dokazi. Med duhovniki sta samo 2. Pogojno, brez stvarnih dokazov. Ne zganjaje medijskega linča, prvo pometite pred s svojim pragom,
ArkaMast
20. 02. 2019 14.17
+3
Takim profilom ne dovolimo delovati v SOLSTVU. ... Kateri stars bi zaupal otroka cloveku, ki si "nikdar" ne potesi spolnega sla. Normalen clovek ima normalen spolni odnos z odraslo osebo, ... ne pa da se mu jajca vnamejo od celibata, in da po tem pobezla in poseksa vse kar vidi. ... Razen ce duhovnike ki poucujejo mladino kastrirajo. Drugace pa v izolacijo, zal. Red in varnost sta na prvem mestu. Ce jim ze morale ne mores zaupati.
flamengo
20. 02. 2019 16.05
-1
Ko pa se bere njegovo knjigo kot obvezno branje v osnovni šoli.
flamengo
20. 02. 2019 16.07
+0
Naštel sem več primerov obsodb med učitelji. med duhovniki sta samo 2. Pogojno, brez stvarnih dokazov. Ne zganjaje medijskega linča, prvo pometite pred svojim pragom,
flamengo
20. 02. 2019 13.54
+5
"Ko pa ima tako rad otroke ..." Pred dnevi so zaradi spolnega napada na otroka aretirali 32-letnega moškega, doma iz Murske Sobote, za katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor. Omenjeni je pred petimi leti že bil na sodišču zaradi svojih pedofilskih nagnjenj, ki so ga spravila ob službo na soboški osnovni šoli. Vmes se je znova potegoval za učiteljsko službo - in jo dobil, čeprav strokovnjaki in tudi vsi dobronamerni učitelji trdijo, da v šoli tak človek nima kaj iskati. Če ni učiteljskega kodeksa in licenc in če pri zaposlovanju učitelja ne vprašajo po moralnih vrednotah, utegnejo biti otroci prav tam, kamor smo jih poslali na varno, da se bodo učili za življenje, izpostavljeni najbolj sprevrženim oblikam človeškega uma.
flamengo
20. 02. 2019 13.53
+2
Pedofilski učitelj dobil nižjo kazen Objavljeno 25. januar 2012 08.23 | Posodobljeno 25. januar 2012 08.23 | Piše: O. B. Ključne besede:  učitelj  pedofilija  Jože Šmidhofer  Jarenina  Maribor Nekdanji šolnik iz Jarenine Jože Šmidhofer že tretjič obsojen.
flamengo
20. 02. 2019 12.44
+0
Knjige, intervjuji in zapisi o pisanju »v dvoje« Vitana Mala »Počakaj na fotografa! Slikal bo naše ritke za neko revijo. Če bomo pridni, bomo za nagrado dobili rakete. Zdaj se pa igrajva! Ubogaj me in lepo ti bo! ... Zdaj pa sleci hlače! ... Nič drugega ti ni treba početi kot se s prstom drezati po tvojem malem kraljestvu.« Moj mali ubogi deček ali pravljica o seksu, 1970 »Zadnjica ga je skelela, zato je po njej povlekel s prsti. Začutil je mokroto. Ustrašil se je, da mu teče kri, a se je izkazalo, da je šlo zgolj za Aleševo slino.« Žigana, 2003 »Začutil je bradačevo dlan, kako je zašla med lase. Božala ga je in ni se ji izmikal. Čemu bi se branil nežnosti? In ni se ji niti umaknil niti takrat, ko je zdrsnila na zatilje in od tam na še skoraj dekliško nežno roko. V višini komolca je našla pot pod odejo do njegovega gibkega telesa.« Baronov mlajši brat, 1985 »S svojim Ganimedom sem želel razveseliti pedofile, pa tudi vse tiste, ki so pripravljeni priznati, kako se v nas samih skriva poleg dobrote tudi zlo. Glavni junak povesti si ves čas dopoveduje, da goji do dečkov platonsko ljubezen; ko pa se mu ponudi priložnost, da sanje spremeni v realnost in z lastno roko odtrga še nezrel sadež, začuti njegov kisel okus...« Sodobnost, 1994 »V večjih evropskih mestih (Italija, Nemčija idr.) ni nič nenavadnega, če zavije šolarček po pouku z moškim in pristane na določen odnos ter za to dobi plačilo. Tudi v Ljubljani je nekaj takšnih punktov; mulčkov, ki se gredo s stričkom igrat za sladoled ali tortico pravzaprav ne manjka nikjer. Bolj kot 'igrice' je za otroka škodljivo spoznanje, na kakšen način z malo truda pride do denarja. Morda je to začetek stranpoti, ki s spolnostjo nimajo več povezave.« Revolver, 1990 »Prej bi rad omenil še enega dečka, to je Denisa, živečega v okolici Tržiča. Našel sem ga v enem od vzgojnih domov, kamor je prišel z dvanajstimi leti. /.../ Nanj me je opozorila kolegica s televizije, saj je bil njen sogovornik v eni problemskih TV-oddaj. /.../ Odprl se je pred menoj kot knjiga. Poslušal sem ga z odprtimi usti in ušesi. Podkupil sem ga z nekaj tolarji za cigarete, čeprav sem ga zaman prepričeval, naj si za ta denar raje kupi sadje. /.../« »Nejc je na vprašanje, kako je sprejel moje povabilo k sodelovanju pri pisanju knjige, odgovoril, da je bil zelo vesel. /.../ In zdaj sem Nejcu ponudil priložnost, da pove še, kar doživlja na tekaškem igrišču. /.../ Niti malo ga ni motilo brskanje po tako imenovani intimnosti, saj se mu je zdelo, da mora biti do mene odkrit in je to nekakšen pogoj za dobro sodelovanje.« Pisanje v dvoje, Primorska srečanja, 1999
flamengo
20. 02. 2019 12.44
+3
flamengo
20. 02. 2019 12.46
+3
Za nagrado je še med obveznimi šolskimi knjigami
HorstWiesel
20. 02. 2019 13.29
+3
Se strinjam, da je tale Vitan perverezen do amena in da bi morala slediti kak sankcija ampak to še vedno ne opravičuje cerkvene seksualne zlorabe otork.
flamengo
20. 02. 2019 13.37
+2
in nič se ne govori o tem. kar kaže na hinavščino. Pri tem našli stvarne dokaze. Lej, pedofil vitan je obsojen na sodišču. Pri nas mislim, da je bil samo en duhovnik obsojen, drugi umrl med procesom. Vsi ostali primeri niso dokazani na sodišču. Je samo medijski linč. Pri nobenem od slovenskih duhovnikov ni stvarnih dokazov in procesa na sodišču. Torej, na kakšni osnovi lahko to trdite,da je v Cerkvi na slovenskem to pogost pojav.
HorstWiesel
20. 02. 2019 13.46
+2
Ogromno žrtev je, ki jih je sram in jim je neugodno se izpostavljat, sploh v kakih klerikalnih in farških krogih, kjer po pravilu vsi vzamejo fajmoštra v bran in tolčejo po žrtvi.
flamengo
20. 02. 2019 13.48
+0
v partijskih ateističnih kogih po šolah jih je neprimerno več samo se o tem ne govori. Medijski linč ni dokaz krivde.
flamengo
20. 02. 2019 13.52
+1
žblj: veš kaj o temu. delo pisalo Pedofilski učitelj 12 let za zapahi Prekmurski pedofil, učitelj Goran Šubinski, bo za zapahi 12 let. Sodišče je pritrdilo obtožnici, ki je 33–letnemu profesorju razrednega pouka iz Murske Sobote očitalo kaznivi dejanji spolne zlorabe dečkov.
HorstWiesel
20. 02. 2019 14.26
+1
Seveda da vem. Ostale pedofile se brez težav razkriva, le pri cerkvenih so zadržki. Sej s eve zakaj.
flamengo
20. 02. 2019 12.04
-3
Če bi res prišlo do spolnih napadov, bi žrtev TAKOJ prijavila policiji. Pri nas in po svetu. Vsako kriminalno dejanje se prijavi policiji in se ne gre k papežu ali škofu, ker nimata teh pristojnosti. Ampak potem ne bi bila to več priljubljena tema ateistov.
HorstWiesel
20. 02. 2019 12.10
+5
Seveda, majhni otroci gredo na policijo in prijavijo pedofilskega fajmoštra.
METKA102
20. 02. 2019 12.33
+3
Flamengo, očitno imaš ti problem, da na vsak način hočeš zanikati dejstva.
flamengo
20. 02. 2019 12.34
-1
pa povejo doma. kaj misliš, da sem neumen. Samo, ker se to skoraj nikdar ne zgodi, ker tega ni. So samo kriva pričanja po 10 letih, ko ne moreš več zbrati stvarnih dokazov.
flamengo
20. 02. 2019 12.37
-1
nimam. obsodbe vredno, samo zadeva frišno prek sodišča ne po 10 letih.
flamengo
20. 02. 2019 12.38
+0
tebe pa nič ne skrbi, ker ti otroci berejo čtivo od vitana mala. En roman je celo pedofilski.
flamengo
20. 02. 2019 12.42
+1
METKA102
20. 02. 2019 12.43
HorstWiesel
20. 02. 2019 13.04
+3
Praviš da otroci potem povejo doma? Misliš da jim stare konzervativne klerikalne mamce verjamejo? V večini primero od starih ljudi slišiš; " naš duhovni pa že ni takšen", "tiho bodo kaj bodo sosedi rekl", "ne govori grdo čez božjega človeka",.... in podobne neumnosti.
vsevid
20. 02. 2019 16.58
+1
flamengo po tvojem pisanjo je očitno ,da si ti že tudi sodeloval pri takšnih svinjarijah !!
flamengo
20. 02. 2019 12.02
-2
Vse je prenapihnjeno. Boljše kot pri levičarjih, ki so "dela" dokazanega pedofilskega pisatelja vitana mala uvrstili med obvezna osnovnošolska čtiva.
vsevid
20. 02. 2019 09.19
+5
Kakšna civilna in-- Kaznovat bi trebalo PREDVSEM STARŠE kateri nosijo največji del krivde !! Saj to je enako kot bi poslali 10 letno deklico v PUF ?? Saj ti starši so še vrč Krivi kot povzročitelji !!
lvclvc
20. 02. 2019 09.16
-2
Ste opazili da bo na teden 5 clankov o RKCju, o drugih verah nic 🤔
SDS_je_poden
20. 02. 2019 09.56
+4
lvclvc: Si ti opazil, da je krščanstvo prevladujoča vera pri nas? O čem naj se piše? Mormonih? Hare krišni?
flamengo
20. 02. 2019 11.58
+1
Pri nas je prevladujoča vera ateizem. na žalost. kuri 90% nacionalnih virov.
HorstWiesel
20. 02. 2019 12.08
+2
Ateizem ni vera, kar ti že termin pove. Je odsotnost vere.
Hasan
20. 02. 2019 08.54
+11
Obstoj RKC je dokaz,da boga ni.Bog tega nebi dopustil.
flamengo
20. 02. 2019 12.00
-4
Itak je to prenapihnjeno. Mogoče sta pri nas 2 primera. Pa če sta sploh. Ponavadi se žrtve spomnijo tožit duhovnika po 10 letih, ko ni več možno bilo kaj dokazat. Je samo beseda domnevne žrtve proti duhovniku.
ivanzDoba
20. 02. 2019 08.27
+11
Končno so tudi nekateri verniki spregledali.
flamengo
20. 02. 2019 07.59
-12
Priljubljena levičarska tema, oblast kakih uspehov nima, razen brezobzirnega zadolževanja. Glede na to, da ni kakih dokazov proti duhovnikom ampak samo beseda tožnika proti duhovniku praviloma več let po domnevnem kaznivem dejanju. Če bi šlo za spolne zlorabe, bi morebitne žrtve dejanje takoj prijavile policiji. Tako je to neusahljiv vir ateističnih manipulacij.
ArkaMast
20. 02. 2019 08.05
+8
Priznanja izhajajo iz njihovih krogov. Sami se javijo, ko tako daleč zabredejo. ... 1% je prijav od žrtev, .. vse ostalo prijavijo sami. Problem je hud. Spodaj jih peče in ne zdržijo. Rabijo pomoč. Ali psihologa ali nuno, .... samo otroke je treba pa zaščititi.
ivanzDoba
20. 02. 2019 08.29
+8
@flam, Čudno, da Vatikan priznava nečednosti duhovnikov, če je to levičarska tema?!
METKA102
20. 02. 2019 08.31
+7
Članek je na portalu že več kot 13 ur, a le 24 komentarjev, kar dokazuje, da ni priljubljena tema ne enih ne drugih. Če pa ne bi bilo v tem nič resnice, verjetno ne bi v Vatikanu razpravljali o tem problemu.
flamengo
20. 02. 2019 09.28
-4
Lej, niste kredibilni. pisatelj vitan mal je dokazano pedofil, samo ker je v pravi politični opciji, ni bil nikoli obsojen. Za nameček je njegov pedofilski roman kot del obveznega čtiva v osnovni šoli.
flamengo
20. 02. 2019 09.32
-6
sem prepričan, da je večina obtožb na osnovi lažnih pričevanj. Ko je storjeno neko kaznivo dejanje, človek nad katerim je bilo to dejanje storjeno ne gre k duhovniku, škofu ali papežu, ampak na policijo. Teh prijav pa ni. To je samo ateistična medijska gonja proti Cerkvi.
METKA102
20. 02. 2019 09.48
+5
flamengo, oglej si oddajo Odmevi, sinoči ob 22. uri.
resslovenka
20. 02. 2019 10.52
+0
Bolana razlaga. Kakšno svetohlinstvo 😮 Zrcalce, zrcalce na steni povej, kdo se spreneveda v deželici tej? 🤗
HorstWiesel
20. 02. 2019 12.00
+3
flamengo, ti si usekan. Da greš takole branit pedofile...
ArkaMast
20. 02. 2019 07.58
+10
Veliko težkih grehov imajo, pa se vendar vtikajo v druge. V vse se vtikajo. Celo v družine in šolstvo. ... DAVKOPLAČEVALCI tega ne bomo podpirali in financirali.
Petur
19. 02. 2019 21.39
+7
Kar naprej posiljat otroke tja,pa mlade zene naj hodijo cistiti cerkve
User1538643
19. 02. 2019 21.03
-6
Žrtve zlorab in zločinov ne morejo biti dobri preiskovalci le teh, ker so, kot žrtve, prizadeti in potrebni zadoščenja, maščevanja in, zaradi tega, neobjektivni. To hitro, posebej v vnemi, pripelje do novih krivic ali do česa še hujšega. Njihova izjava na TV, da bodo preganjali zlorabe tudi že pokojnih domnevnih počiniteljev, kar je že samo po sebi presedan v preiskovalstvu, je že potrditev te vneme.
JApajaDAja
19. 02. 2019 19.09
+20
dokler jim sodi cerkveno in ne civilno sodišče je vse blablabla...pa tudi sicer bodo zaščiteni,ker kdo še pa kaj da na naše pravosodje?!
Otancici
19. 02. 2019 19.35
+17
Točno tako JapajaDAja, drugače pa raje vpišite otroke v kašno gasilsko društvo , bodo imeli več od tega pa še bolj varni bodo. S temi zvermi pa ničelna toleranca, saj hujšega in bolj gnusnega dejanja kot to, da se spraviš na otroka ni.
flojdi
19. 02. 2019 19.58
-2
.res je. ampak potem pa raziščite še malo med starimi dedki, strici, družinskimi prijatelji, ipd. in prisluhnite malim otročkom, ki še ne znajo lagat. in ki povedo.. reče se jim pa : tiho bodi, o tem se ne govori
JApajaDAja
19. 02. 2019 20.17
+3
naj takšna zla samo molijo boga, da ni boga !
mackintosh
19. 02. 2019 21.17
+6
flojdi ampak organizirano to delajo in pometajo pod preprogo le v rkc