Slovenija

Nova epidemija med mladostniki in otroci: Kratkovidnost

Ljubljana, 26. 05. 2023 18.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
10

Kratkovidnost se v otroštvu pojavlja v vedno zgodnejših letih in napreduje hitreje kot pred desetletji, opozarjajo strokovnjaki. Danes ima namreč že skoraj vsak drugi mladostnik očala. Velika težava so predvsem zasloni, ki so jim otroci prekomerno izpostavljeni. Tudi po več ur dnevno že v predšolskem obdobju.

"Nedolgo nazaj je bil na pregledu štiri in pol leta star fantek, ki pred zasloni vsak dan preživlja kar pet ur," se spominja pediater Denis Baš. "To so podatki, ki te šokirajo," dodaja.

Ker okoljski dejavniki pomembno vplivajo na kratkovidnost, ne preseneča, da je ta med mladimi, ki rastejo pred zasloni, ves čas v porastu.

"Kratkovidnost ni samo povečana potreba po očalih. Kratkovidnost v enem vrhu piramide pomeni tudi, da bomo imeli več ljudi z okvaro zadnjega dela očesa," opozarja oftalmologinja Manca Tekavčič Pompe.

Za preprečevanje kratkovidnosti pri otrocih strokovnjaki svetujejo, da se upošteva pravilo 20-20-2 in omejitev bližinskega dela.

"To pomeni vsakih 20 minut se za 20 sekund zazrem v daljavo. Dve pa pomeni, da dve uri na dan otroku zagotovimo naravno dnevno svetlobo," razlaga Nevena Kaše z očesne klinike UKC Ljubljana.

Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana, pojasnjuje: "Preko igre se otroci učijo. In to ne igre, ko so pasivni opazovalci na ekranu nečesa, kar se dogaja, ampak kadar so otroci aktivni udeleženci v sami igri. Takrat je najbolj aktivno učenje."

Najbolje v naravi, kjer otrok lahko aktivira vse čute. Starši in učitelji bi se morali bolj zavedati pomembnosti gibanja za telesno in duševno zdravje otrok, menijo strokovnjaki.

"Primer ene šole, kjer so vzeli 50 najmanj gibalno učinkovitih otrok in 50 najbolj učinkovitih. Pogledali so, kakšne so njihove povprečne ocene pri matematiki in splošno. Vidimo, da je več kot za eno oceno razlike med tistimi, ki so v formi in tistimi, ki niso," pravi Gregor Starc s Fakultete za šport v Ljubljani. 

Pri otrocih, ki ure preživljajo pred zasloni, pa poleg kratkovidnosti pride tudi do drugih težav.

"Ena je ta motnja pozornosti in aktivnosti, ADHD. Na čustvenem področju, sploh pri mladostnikih, je večji delež depresivnosti, težav z razpoloženjem, tudi anksioznosti," dodaja Hudoklinova.

Skupina oftalmologov, pediatrov, psihologov, športnih pedagogov in strokovnjakov za javno zdravje zato poziva starše, učitelje in odločevalce, da vsak na svojem področju ukrepa, da te težave omejimo ali še bolje preprečimo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bazilika555
28. 05. 2023 12.54
A je čudno???
mmickica
27. 05. 2023 17.07
+2
1sonce
27. 05. 2023 08.25
+0
Mislim, da bi morali kazensko ovaditi starše, ki z malomarnost jo povzročajo škodo zdravju svojih otrok. Tako kot fizično nasilje je tudi to neke vrste pasivno nasilje.
ZIPPO
26. 05. 2023 21.56
+2
Predlagam "pametnim" staršem, da že svojemu dojenčku kupijo pametni telefon, zakaj bi čakali do 5.leta starosti 😂😂
Nežna dušca
26. 05. 2023 20.28
+3
Bedast članek. Nedolgo nazaj pa ste otroke silili , da so bili primorani cele dneve presedeti pred računalniki. Sedaj pa imate izkupiček vsega tega.
nekaj brezveze
26. 05. 2023 20.42
+3
vvvilice
26. 05. 2023 20.24
+2
Japonci jih imajo že desetletja, očala. Megane po japonsko.
sh4dyl4dy
26. 05. 2023 20.22
+13
Tega se ne da ustaviti. Kmalu bo prva beseda otroka telefon in ne mami/oči. Mamice več gledajo v telefon kot otroka.