Slovenija

Nova koča na Okrešlju bo sodobna, kdaj bo zgrajena, odvisno od financ

Okrešelj, 04. 07. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
12

Če bo vse po sreči, bodo Frischaufov dom na Okrešlju, ki je lani zgorel zaradi napake na električni napeljavi, začeli graditi julija. Trenutno delavci rušijo ostanke starega objekta, v zasilni koči pa planinci lahko dobijo čaj ali kavo. Kdaj bo koča pod streho in kdaj bo zaživela v polni meri, je odvisno predvsem od financ.

Delavci na Okrešlju trenutno pripravljajo teren – rušijo ostanke pogorele koče – da bodo čim prej lahko začeli graditi novo. To bo takoj, ko Planinsko društvo Celje Matica (PD Celje), ki je lastnik koče, dobi gradbeno dovoljenjene. Predsednik društva Brane Povše upa, da bo to še julija letos. "Do zdaj smo uredili gradbišče in postavili začasno kočo, ki bo namenjena delavcem in zasilni oskrbi planincev. Dobiti je možno kavo in čaj," je pojasnil in dodal, da so si pospešeno prizadevali izdelati projektno dokumentacijo, ki jo je pripravila projektna hiša Kultivator iz Celja. 

Na Okrešlju rušijo ostanke pogorele koče.
Na Okrešlju rušijo ostanke pogorele koče. FOTO: Brane Povše

Ob tem so uredili klopi in mize iz porabljenih starih palet na travniku pod kočo, kjer si obiskovalci lahko odpočijejo.

Nova koča bo zgrajena po sodobnih kriterijih

Nova koča bo stala na istem mestu, kot je stara, in bo približno enako velika. Od stare bo ostala le klet. "Ležišč bo imela nekaj manj, bo pa grajena po sodobnih kriterijih, torej bo bolj udobna. Kuhinja bo moderna, povečali bomo tudi pomožne prostore," je razložil Povše, ki računa, da bo koča letos pod streho, če bo šlo vse po načrtih. "Nadaljevanje pa je seveda odvisno predvsem od financ," je dodal.

Izvajalca del trenutno še nimajo. So pa prostovoljci že do zdaj veliko pomagali, jih je pohvalil Povše in še povedal, da so pomoč ponudili tudi pri gradnji, in sicer pri transportu ter prenosu gradbenega materiala. 

Zasilna, začasna koča na Okrešlju, kjer se planinci lahko okrepčajo s čajem ali kavo.
Zasilna, začasna koča na Okrešlju, kjer se planinci lahko okrepčajo s čajem ali kavo. FOTO: Brane Povše

Nekaj denarja za gradnjo so dobili od zavarovalnine, del sredstev obljubila država 

Ob tem PD Celje intenzivno išče donatorje in sponzorje. "Zbrano imamo slabo polovico denarja," je zatrdil predsednik društva. Po njegovih besedah jim je del sredstev obljubila tudi država. "Če bo ta denar prišel do nas, potem smo tako rekoč že na konju," si obeta.

Koča na Korošici, ki jo je ogenj uničil oktobra 2017 in prav tako sodi pod okrilje PD Celje, pa bo morala počakati. "Gradnja dveh koč bi bila v visokogoru ne samo finančno, ampak tudi logistično prehud zalogaj za naše društvo," je strnil Povše.

Požar je dom na Okrešlju uničil v celoti.
Požar je dom na Okrešlju uničil v celoti. FOTO: Planinska zveza Slovenije, Rock Ošep

Spomnimo

Frischaufov dom na Okrešlju je zaradi napake na električni napeljavi zgorel novembra lani. Vsi osrednji objekti koče so pogoreli in ostali brez ostrešja. Stavbno pohištvo in notranjost so bili popolnoma uničeni. Nekaj pomožnih objektov v okolici koče je ostalo nedotaknjenih, med drugim zimska soba. "Z dvema besedama … katastrofalno in žalostno. Praktično ni ostalo nič drugega kot nekaj zidov, ki še stojijo pokonci. Vse je v celoti uničeno," je takrat povedal Brane Povše. "V zadnjih treh letih smo v dom vložili 100.000 evrov. Sedaj smo izgubili vse, od strehe navzdol, vse sobe in sanitarije. Uničena je tudi učna soba, ki bi morala služiti za predavanja," je opisal škodo, ki je nastala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Merlie
27. 08. 2020 11.09
+0
Sodobna KOČA na Okrešelj ne sodi mora biti v planinskem stilu, po izgledu lohka kar kopirajo..? Komunističnega betona brez estetike po partizansko (( Sam beton brez kulture ? ne potrebujemo v naših gorah.
BeGood
04. 07. 2020 11.35
+8
Te sodobne koče se ne vklapljajo v okolje, ni tiste pristne domačnosti, delujejo hladno, ampak očitno mislijo, da je tudi v hribih treba iti v korak s časom. Še dobro, da narava ostaja enaka.
Moncsa
04. 07. 2020 20.22
-2
Sodobna ne nujno pomeni, da je modernega videza (vsaj upam). Marsikje menjajo čistilno napravo na ultra-okolju prijaznega, boljša izolacija itn. Edino kar se mi ne zdi OK, da bo manj sob. Že tako slovenci ne dobimo prenočišč v kočah zaradi navala tujcev, in zdej čejo še manjšat število postelj??
EntityOne Gala
04. 07. 2020 10.59
+9
Upam samo, da bodo te koče varovane od vseh strani s kamerami (ki se tudi medsebojno pokrivajo) in šprinklerji. Aja, pa poljakinjam ne prodajat petroleja.
oježeš
03. 07. 2021 19.06
Predvsem podučiti o razliki med vodo in petrolejem. Potem bo že šlo.
111111112
04. 07. 2020 10.25
-4
Ves denar, ki se je že zbiral za ta dom je društvo preusmeril v Okrešelj.. Zato so lahko slednjega tako uredili, se spolnite govora.. Novi sanitarje in učna soba vredna uh denarja.. a zdj jim je pa še on zgorela.. Zdj pa spet se joče po denarju? Društvo pohodništvo Celje ima masla ☠️ nekdo, ki pa rad pije pije na gnezdu pa vse to pove na glas.. Srečno
MojsterSplinter
04. 07. 2020 10.20
-4
"Koča bo sodobna, kdaj to bo, je pa odvisno od financ."
maneno48
04. 07. 2020 08.37
-8
mene pa zanima, kako je koča zgledala pred požarom
detect
04. 07. 2020 08.53
+8
oježeš
03. 07. 2021 19.09
Si zamudil, bi šel lahko kdaj v naravo in do koče. Pot ni težka, malček hoje pa še nikomur ni škodovalo. Če pa znaš uporabljati internet, pa tudi ni problema, le vsak detajl v koči ne boš mogel videti.
Mato Mati?
04. 07. 2020 08.19
-9
vse placa zavarovalnica!!
hotchilipoper
04. 07. 2020 08.13
-9