Slovenija

Nova komisija v primeru mlečne afere

Ljubljana, 18. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kmetijskem ministrstvu so zaradi mlečne afere ustanovili novo komisijo, ki bo poskušala ugotoviti, kako je kloramfenikol prišel v mleko. Po mnenju Kmetijsko – gospodarske zbornice naj bi onesnaženje mleka zakrivila uporaba dermospreja.

V prihodnjih dneh bodo začeli testirati vse mleko, ki bo v cisternah vstopalo v slovenske mlekarne
V prihodnjih dneh bodo začeli testirati vse mleko, ki bo v cisternah vstopalo v slovenske mlekarne FOTO: POP TV

Kmetijsko – gospodarska zbornica je obiskala več kot 120 kmetij. Gre za vse tiste proizvajalce mleka, pri katerih so sprva sumili na kloramfenikol, in tiste, ki so dokazano krivi. Kmete so spraševali o krmi, vitaminskih dodatkih, razkužilih in zdravljenju bolne živine.

V laboratoriju na veterinarski fakulteti so dejali, da so že določili testno govedo, pri katerih so rane razpršili z omenjenim sprejem. Sedaj preverjajo, ali je možno, da bi kloramfenikol prišel v kri in se tako izločil v mleku.

Sicer so v novi posebni komisiji, ki so jo na kmetijskem ministrstvu imenovali včeraj in bo raziskovala vzrok za pojav antibiotika, poleg uslužbencev kmetijskega ministrstva še predstavnik tožilcev, kriminalistov, veterinarske uprave, sindikata kmetov in Kmetijsko - gozdarske zbornice.

Je dermosprej kriv za onesnaževanje mleka
Je dermosprej kriv za onesnaževanje mleka FOTO: POP TV

Kmetijsko ministrstvo bo v prihodnjih dneh začelo testirati vse mleko, ki bo v cisternah vstopalo v slovenske mlekarne. Če bodo našli kloramfenikol, bodo vse mleko zlili stran in poiskali krivca. Ta pa bo plačal vso škodo za uničeno mleko.

Ta scenarij ministrstva pa ima eno pomanjkljivost: ali bodo kmetje škodo plačali tudi, če bodo nedolžni. Na primer da bi hitra analiza pokazala na sumljiv vzorec, dodatni testi pa bodo sum ovrgli. Na ministrstvu so po mnenju kmetijske zbornice in sindikata na to možnost preprosto pozabili.

Na ministrstvo za kmetijstvo pa do nadaljnjega ne dajejo nobenih izjav.

SORODNI ČLANKI

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni