Slovenija

Nova protikadilska pravila pred vrati, na obzorju pa že nova

Ljubljana, 23. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
245

Odstotek kadilcev med odraslimi se v Sloveniji znižuje, prav tako se zmanjšuje tudi razširjenost kajenja med mladostniki. Toda odstotek uporabnikov novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, med katere se uvrščajo elektronske cigarete, ogrevani tobačni izdelki in nikotinske vrečke, narašča. Po njih posegajo predvsem mladi in država vztraja pri spremembah zakonodaje, ki naj bi te izdelke naredile manj privlačne. Pravijo, da so njihovi predlogi prejeli široko podporo.

Ministrstvo za zdravje je skupaj s številnimi strokovnimi predstavniki predstavnikom sedme sile predstavilo ključne spremembe v predlagani noveli Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Te bi prinesle uskladitev nacionalne zakonodaje s pravnim redom Evropske Unije, poleg tega pa v slovenski pravni red prenašajo tudi najnovejšo – in to strožjo – evropsko direktivo glede ogrevanih tobačnih izdelkov.

Po novem tako tudi ogrevani tobačni izdelki ne bodo smeli imeti značilne arome (npr. aroma mentola, sadja, vanilije, začimb, zelišč), kot to že zdaj velja za običajne cigarete in tobak za zvijanje. "Arome v tobačnih in povezanih izdelkih povečajo njihovo privlačnost. Zmanjšujejo zaznavanje škodljivosti in povečujejo pripravljenost poskusiti izdelek, naredijo ga prijetnejšega za uporabo, kar olajša začetek in nadaljevanje uporabe. Zaradi privlačnih arom so elektronske cigarete lahko napačno zaznane kot manj škodljive od klasičnih cigaret ali celo kot neškodljive," opozarjajo na ministrstvu za zdravje.

Elektronska cigareta
Elektronska cigareta FOTO: Bobo

V Sloveniji se odstotek kadilcev med odraslimi in mladostniki znižuje, kar je odraz uvajanja učinkovitih ukrepov nadzora nad tobakom in izvajanja preventivnih programov, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Odstotki uporabnikov novih tobačnih in nikotinskih izdelkov, med katere uvrščamo elektronske cigarete, ogrevane tobačne izdelke in nikotinske vrečke, pa naraščajo, po njih posegajo v višjem odstotku mladostniki kot odrasli. V letu 2021 beležimo med odraslimi približno en odstotek uporabnikov elektronskih cigaret, med dijaki drugih letnikov srednjih šol pa kar 11 odstotkov," navajajo. 

Kajenje
Kajenje FOTO: Bobo

'Pomembno sporočilo javnosti'

"Imamo dve vrsti staršev. Eni so izrazito na strani zdravja in podpirajo vsako aktivnost, ki onemogoča predvsem dostopnost mladim, da bi prišli do cigaret in tovrstnih izdelkov. Določen odstotek staršev pa zmanjšuje vrednost tega in se jim to ne zdi nič takega, v resnici pa je to nek obrambni mehanizem," je ravnatelj ljubljanske OŠ Prežihov Voranc prepričan, da bi morali starši slišati vse te podatke, na katere opozarjajo strokovnjaki, da koliko škodljivih učinkov je lahko tudi v nenikotinski elektronski cigareti. "Če navajamo otroke k hedonizmom, jim zmanjšujemo možnosti, da bi se usmerjali k ustvarjalnosti," meni Marjan Gorup.

Ogrevan tobačni izdelek
Ogrevan tobačni izdelek FOTO: Shutterstock

Prepričan je, da je država ključen regulator: "Če obstaja zakonodaja, ki omejuje, tudi če se je ljudje v celoti ne držijo, to predstavlja pomembno sporočilo javnosti, da je to nekaj takega, kar ni zaželjeno, da se v javnosti dogaja. Menim, da je treba nekoristne pojave v družbi nekako spraviti ob rob. Ne morem reči, da se spravimo invazivno s prepovedmi na omejevanje kajenja, saj ne bomo dosegli nič drugega kot to, da gre v ilegalo, ampak da se to vsaj ne dogaja v ključnih središčih javnega življenja. Če bomo to dosegli, bo že kar veliko," je po omenjenem srečanju dejal za 24ur.com.

 Okolja brez tobaka si želijo razširiti tudi na (pol)odprte prostore.
Okolja brez tobaka si želijo razširiti tudi na (pol)odprte prostore. FOTO: Bobo

'Danes je kadilnica lokal v lokalu'

Vesna Marinko z direktorata za javno zdravje na zdravstvenem ministrstvu nam je dejala, da so podporo predlaganim spremembam, ki bodo v javni razpravi še do 31. marca, že dobili od NIJZ, številnih strokovnih inštitucij, nevladnih organizacij, Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ministrstva za izobraževanje, Olimpijskega komiteja Slovenije. Med nasprotniki pa se je jim oglasilo največ kadilcev, uporabnikov tobačnih in povezanih izdelkov ter prodajalcev. Do začetka tega tedna so dobili 70 odzivov,  od tega jih je bilo 52 pozitivnih.

Postopoma nameravajo uvesti tudi prepoved kadilnic. V Sloveniji jih imamo 120. "Največ kršitev zdravstvenega inšpektorata na področju tobačne zakonodaje je ugotovljenih prav pri kadilnicah, skoraj polovica. Danes je kadilnica lokal v lokalu. Nosi se hrana, nosi se pijača. Tudi tisti, ki ne kadijo, so dejansko potem izpostavljeni temu tobačnemu dimu, pasivno kajenje pa vpliva na različne bolezni pri ljudeh. Nobena ventilacijska naprava ali prezračevanje ne more zaščititi ne nekadilcev, ki so izpostavljeni dimu, ne samega osebja, ki čisti te kadilnice. S tem predlogom želimo zaščititi zaposlene, ki delajo v teh obratih, ki imajo kadilnice," je Marinkova dejala v pogovoru za našo spletno stran. 

Škodljivo je tudi pasivno kajenje.
Škodljivo je tudi pasivno kajenje. FOTO: Bobo

"Irska je kadilnice popolnoma prepovedala, oni nimajo kadilnic, nimajo ničesar. V roku šestih mesecev je 7000 kadilcev prenehalo s kajenjem. Tudi Italija je napovedala ukinitev kadilnic. Če lahko druge države temu primerno ravnajo, verjamem, da lahko tudi pri nas," je prepričana.

Spomnila je, da je Slovenija pogodbenica okvirne konvencije Svetovne zdravstvne organizacije (WHO) za nadzor nad tobakom: "Že večkrat so nas mednarodne strokovne inštitucije izpostavile kot državo, ki ne zaščiti svojih prebivalcev v popolnosti pred izpostavljenostjo tobačnemu dimu, kar nam dejansko tudi slabša našo politiko nadzora nad tobakom," je dejala.

Dim želijo umakniti tudi od vhodov

Na embalaži ogrevanih tobačnih izdelkov bodo po predlogu novele zakona natisnjena zdravstvena opozorila s fotografijami (enako kot na cigaretnih škatlicah) in s številko za opuščanje kajenja 080 2777.

Opozorila na embalaži ogrevanih tobačnih izdelkov
Opozorila na embalaži ogrevanih tobačnih izdelkov FOTO: Ministrstvo za zdravje

Tudi če bo omenjena novela zakona sprejeta, se njeni podporniki ne nameravajo ustaviti in bodo prizadevanja nadaljevali. Okolja brez tobaka si želijo razširiti tudi na polodprte in odprte prostore. "Vhodi pred različnimi javnimi ustanovami oziroma javno dostopnimi stavbami. Denimo najmanj šest metrov okoli teh vhodov, kot nekatere države že imajo uvedene. Tak primer so tudi terase na gostinskih lokalih, saj če sedimo v bližini kadilca, smo prav tako izpostavljeni. Pa odprti prostori, kjer je predvsem večina otrok, igrišča, kopališča," je Helena Koprivnikar z NIJZ-ja nanizala njihova prizadevanja za v prihodnje.

"Vedno več podatkov namreč kaže, da je tudi izpostavljenost dimu v (pol)odprtih prostorih v bližini kadilcev lahko znatna," je pojasnila, da so to ukrepi, ki so navedeni v strategiji na tem področju do leta 2030. Njen ključni cilj je, da Slovenija desetletje pozneje postane družba brez tobaka.

Kajenje
Kajenje FOTO: Bobo

Posebej je izpostavila tudi število prodajnih mest: "To zelo vpliva na to, da so tobačni in drugi izdelki res močno dostopni. Teh mest je pri nas 6000, kar je ogromno. Če imamo na približno 300 prebivalcev, starih 15 let in več, eno prodajno mesto teh izdelkov, mislim, da so bolj dostopni kot običajni izdelki, kot sta recimo kruh in mleko. Tobačni izdelki so dovoljeni za prodajo na vseh vrstah prodajnih mest in mislim, da bo to eden ključnih ukrepov, ki se ga bomo morali lotiti," je zatrdila, da so nekatere države na tem področju že ukrepale.

"Podatki kažejo, da smo med evropskimi državami dejansko na repu pri cenah, tudi če primerjave naredimo na osnovi kupne moč prebivalcev. Ravno visoke cene, ki jih reguliramo skozi zviševanje trošarin, so ključni dejavnik oziroma ukrep, ki zmanjšuje uporabo tako tobačnih kot povezanih izdelkov. Zato je zaskbljujoče, da pravzaprav že vsa ta leta, ko opozarjamo na to, da je treba cene spremeniti, ni odziva. Kljub temu, da hkrati opozarjamo, da bo taka sprememba povečala prilive v državno blagajno," je izpostavila.  

'Črni trg ne more biti razlog za neuvedbo ukrepov'

Eden izmed očitkov nasprotnikov ukrepov omejevanja tobačnih in povezanih izdelkov pa je, da se bo v tem primeru (še bolj) razmahnil črni trg.

Predlog razširjenih sankcij za posameznike:

- 125 evrov, če kadi tam, kjer je prepovedano,

- 125 evrov, če uvaža tobačne in povezane izdelke iz tretjih držav,

- 3.000–5.000 evrov, če oglašuje ali promovira izdelke, vključno z brezplačnim ponujanjem izdelkov,

- 3.000–5.000 evrov, če prodaja ali daje na trg tobak, tobačne in povezane izdelke,

- poleg globe možnost odvzema izdelkov, ki so predmet prekrška.

"Črni trg je pravzaprav neka dolgotrajna stalnica. Kadar koli se sprejemajo kakšni novi ukrepi, je vedno protiargument, da se bo razmahnil črni trg. Črni trg ne more biti razlog, da se ukrepov ne uvaja, treba ga je pač nadzorovati z ustreznim nadzorom, ne pa s tem, da ne sprejmemo ukrepov," je jasna Koprivnikarjeva. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (245)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krizar666
04. 05. 2023 08.35
To kar te bolane zenske hocejo narediti je cisti fasizem!!! Neumnost da je ni vecje je ta z nalepkami na e-tekocinah. Vsakomur je jasno da skoduje in ubija katran v cigaretah in zraven se 60 rakotvornih snovi ki jih najdejo v cigaretnem dimu medtem ko nikotin ki je v cisti obliki v Ecigareti ni skodljiv saj imamo navsezadnje tudi zdravila za bolezni ki vsebujejo nikotin. Jasno je da je skodljiv ce ga bomo oili cistega ampak toliko kot bi popili steklenico varikine ali kateregakoli cistila. Koliko raziskav pa je naredila ta Koprivnikarjeva? Niti ene ker ce bo imela malo soli v tej svoji glavi bi lahko vedela da do sedaj od normalne uporabe EC ni se nihce umrl (pustimo te v ZDA ki so se zadevali s thc ) medtem ko je zaradi bele moke, sladkorja, soli, zaradi umazanega zraka zaradi industrije in prometa ne pa pare iz EC na drugi svet slo ze ogromno ljudi!
LeeMalone
23. 03. 2023 16.52
+2
S tem ne posegajo v trg cigaret, ampak samo v trg in dostopnost manj škodljivih alternativ. Dobesedno imajo tisoče in tisoče življenj na vesti. Namesto, da bi promovirali bolj varne oblike uživanja nikotina, ki so številnim kadilcem pomagale ori opuščanju topaka in marsikomu rešile življenje. Zanima me tudi, ali bodo prepovedali arome tudi v nikotinskih žvečilnih. Ali pa tam to ne vpliva na "privlačnost"?
Ivar The Boneless
23. 03. 2023 17.25
+9
A med covid ukrepi nisi dojel, da nimajo pojma o ničemer?
Kumul
23. 03. 2023 16.51
+6
Niti besede o tem koliko denarja se z davki steče od tobaka v državno blagajno?
Rommy Cerar
23. 03. 2023 16.50
+15
najbolje da vsi kadilci nehamo kadit in začnemo piti...alkoholikov nobeden ne preganja...potem se bomo lahko mirno vozili mimo otroških igrišč, šol, po avtocestah...vsake toliko bomo koga sterali u tri krasne, pa kako klofuto prisolili mulcem in ženi doma...pa še opravičilo bomo imeli da smo bili zmanjšano prištevni
disorderliness
23. 03. 2023 16.31
-2
Tobak bi moral biti zastonj in na recept.
disorderliness
23. 03. 2023 16.33
+2
NOVI VAL
23. 03. 2023 16.05
+12
Gospe iz NIJZ pa dejansko pretiravate, namreč leta nazaj je država dovolila reklamo za cigarete in veliko ljudi je to navado in odvisnost od nikotina sprejelo, sedaj pa bi čez noč vse prepovedali?? Ali boste plačali zdrvaljenje odvisnosti tem ljudem? Kajenje sigurno ni zdravo, vendar je nešteto drugih stvari ( PPm delci, kemikalije, sladkor, dodatki v hrani..), ki ubijejo veliko več ljudi in očitno enkrat tolčete po enem, drugič po drugem ( torej kdor več lobira) . Po drugi strani Slovenija je turistična država in veliko turistov se na dopustu sprosti, pa tudi kadi. Sedaj pa jim vse prepovejte in bodo lepo potegnili še par km, kjer teh drakonskih omejitev ne bo, aja saj vi imate lepo plačo in briga vas za delavce v proizvodnjah. Morda si privoščite kakšno dražjo razvado ?
Ivar The Boneless
23. 03. 2023 17.26
+6
Ženska ne stoji na realnih tleh. Enako kot tista Logarčina s kostanjem. Mora nekako opravičiti plačo. No takega zakona kot ga nameravajo v prihodnosti sprejeti ne bomo dovolili.
Ramzess
23. 03. 2023 15.42
+5
Najbolj logično bi se bilo lotiti proizvajalcev in prepovedi proizvodnje, ampak ker njihov lobi dela svoje, pač ne.
Apostol1
23. 03. 2023 15.28
+2
Skrbite za svoje telo, saj je to edini prostor, kjer morate živeti.
periot22
23. 03. 2023 15.24
+12
Vau NJZ kako vam je mar za naše zdravje v treh letih vam ni bilo nič mar važno da ste ljudi silili v škodljivo cepljenje ne glede na vse stranske učinke ki ste jih vedeli pa vam ni bilo mar važno da ste se filali covid dodatki dajte spelte se na Dob!
nikhrast
23. 03. 2023 16.19
-17
Precej bolnih, ne cepijo se, ne hodijo k zdravniku, potem pa še ne spoznajo da so mentalno bolni.
Ivar The Boneless
23. 03. 2023 17.26
+7
CestniKolesar370Wattov
23. 03. 2023 21.18
+6
zvoneti
23. 03. 2023 15.05
+12
Onesnaženja zraka skrajša človeška življenja v povprečju za skoraj tri leta in povzroči 8,8 milijona predčasnih smrti letno, je pokazala študija nemških raziskovalcev (članek na STA). V drugi raziskavi 70% bolnikov z pljučnim rakom ni nikoli kadilo. Tete na NIJZ svetujem vam, da se z temi bogimi preganjanimi kadilci nehate norca delat in nas poneumljat kot, da smo otroci v vrtcu. Prosim PV, da jim vendar že najdete neko koristno-pravo delo, ker tole prepisovanje butastih direktiv in navodil zna delati vsaka administratorka, pa še ta nebi uspela proizvesti toliko neumnosti. Aja pa sežigalnico v neprevetreni LJ. prepovejte, če vas vsaj malce skrbi kaj ljudje vdihavajo. Eeejeeej bog nam pomagaj, kakšni bivoli imajo moč odločanja.
METKA102
23. 03. 2023 14.56
+18
Vsi vemo, da tobak škoduje na mnogo načinov. Ni pa edina škodljiva stvar. Verjetno so še bolj škodljivi avtomobilski izpuhi, predvsem iz starih krip na nafto, škodljiv je hrup, ki ga morajo ljudje, ki živijo ob cestah prenašati, škodljiv je dim iz dimnikov, saj iz nekaterih tako smrdi, kot da bi kurili kadavre, škodljiva so predvsem poročila na rtv in to zvečer, da ljudje gredo znervirani v posteljo in ne morejo zaspati, ker novinarji vse novice povedo kot grozljivke. Včasih so se ljudje bali pekla, zdaj se pa že naslednjega dne, ker, če ne bo lakota, bo bolezen, če ne pa morda vojna ali pa hud potres, itd. itd. Pa vse se bo podražilo, pa zeblo nas bo, pa ..... Dajte nam že enkrat mir.
Ivar The Boneless
23. 03. 2023 17.27
+4
Bodo ko ga bomo zahtevali. Drugače kar pozabi.
son?ek11
23. 03. 2023 14.55
+12
Kaj pa alkohol, ki uničuje cele družine??? Pa ga nihče ne preganja!! Pri nas je folklora,da se vsaka stvar zapije!! Še spodbujajo eden drugega!° če pa nekoga preveč zanese in postane odvisen, se pa norčujejo iz njega in ga ponižujejo! In bog ne daj,da bi se človek v bolnišnici zdravil od odvisnosti!! Takrat šele mu pa nabijejo etiketo.
Rob123
23. 03. 2023 14.32
+4
Najbolj smešno je primerjava tele dežele z Irsko milijon let odaljena.
pepikrlinca
23. 03. 2023 14.17
+0
Pa dajmo enkrat bit načelni. Prepovedati je treba vse kar škodi zdravju!
Rob123
23. 03. 2023 14.31
+17
trapo
23. 03. 2023 14.33
+11
Uporabnik1884443
23. 03. 2023 14.09
+4
Sproti si zmišljujejo in hočejo biti podjetni. Naj skrbijo za svoje zdravje. Pri tej vladi pa nekateri res odpravljajo svoje frustracije.
nikhrast
23. 03. 2023 13.32
-6
Se kdaj družite s kom ki kadi, takoj boste spoznali kako njegova oblačila smrdijo, to je prvi problem tega človeka da ne omenim zdravje.
Ivar The Boneless
23. 03. 2023 13.43
+12
Važno da ti dišiš. Ti prijatelje nevemče imaš.
GAYPROPAGANDA
23. 03. 2023 13.51
+18
Potem se druži z nekadilci! Tudi ljudje ki se ne umivajo ali menjajo redno oblačil smrdijo!
nikhrast
23. 03. 2023 14.53
-5
Phily, mi zavidaš, res pa nimam sorodnikov in prijateljev ki kadijo. Kadilci se pa skrivajo, samo vemo kdo so, na sestankih takoj spoznamo da jim oblačila smrdijo.
sandi101
23. 03. 2023 13.28
+13
Prvo ti znižajo plačo, pol ti pa še kadilnice ukinejo, da ne morš enga v miru pržgat. Res človeška vlada 🤣🤣🤣
mmickica
23. 03. 2023 15.05
-2
gr?arica
23. 03. 2023 13.28
+11
Zato pa pizimi grem cez mejo na kavo. Ce pa bo kajenje se na terasah ptepovedano potem me itak noben lokal pri nas vec ne vidi. Enako je z dopustom. Ce ne morem spiti kave in seveda si ob tem prizgati cigareta nekje ob morju, potem me tam ne vidijo.
GAYPROPAGANDA
23. 03. 2023 13.26
+18
Kot nekadilcu se mi zdi da gredo predaleč! Glede na število debelih ljudi, ki imajo na voljo ogromno nezdrave hrane se mi zdi da bi morali narediti tudi kaj v to smer! Nikjer na prehrambenih izdelkih ali menijih ni nobenega opozorila o škodljivosti teh izdelkov!
mmickica
23. 03. 2023 15.07
+5
Res je. Vsaj podobno bi morali ukrepat pri sladkarijah, predvsem bombonih, ki zraven sladkorja in sladil vsebujejo se milijon Ejev. Da se o gaziranih sladkih pijacah sploh ne pogovarjamo.
PegySue
23. 03. 2023 13.25
+8
Kadilci,dajte kontra ministrom za zdravje,ki pišejo nove zakone in vsi prenehajte kaditi! Že po mesecu dni,bi se pojavile reklame s tobačnimi izdelki,cene bi se znižale,še prosili bi,da začnete kaditi. Menim,da se okoli tobačnih izdelkov obrne toliko denarja,da je vladi in posameznikom na ministrstvu za zdravje,prav zdravje na zadnjem mestu,kar se tiče na novo spisanim zakonom.Pomembno jim je samo to,da se na računu obrne še več denarja. Če bi bilo komu zares do zdravja kadilcev,bi izdelke preprosto prepovedali.