Slovenija

Vegrad: Kako so bogateli

Ljubljana, 29. 10. 2010 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Katja Šeruga/Eva Kobe/D.L.
Komentarji
222

Ne le Tovšakova, zase so znali poskrbeti tudi drugi Vegradovi direktorji. Ivan Kroflič je od Vegrada kupil stanovanja v samskih domovih in jih za visoko ceno oddajal delavcem. Matej Košič pa si je ob plači 2500 evrov neto privoščil 225.000 evrov vredno jahto.

Jahta Mateja Košiča, drugega človeka v Vegradu, je parkirana v Šimunih na Pagu. Torej točno tam, kjer ima Košič tudi mobilno počitniško hišico. In taka naj bi bila njegova.

Mobilna počitniška hišica v kampu Šimuni na Pagu, podobno naj bi imel Košič. Kot nas je opozoril gledalec, je Košičeva hiša dve parceli naprej, v prvi vrsti ob morju, in večja od hišice na sliki.
Mobilna počitniška hišica v kampu Šimuni na Pagu, podobno naj bi imel Košič. Kot nas je opozoril gledalec, je Košičeva hiša dve parceli naprej, v prvi vrsti ob morju, in večja od hišice na sliki. FOTO: POP TV
Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je priznala, da so Vegradovi delavci obnavljali hišo Simone Dimic.

Na fotografiji je mogoče prepoznati rumeno-siv logotip proizvajalca: črnomeljski Sun Roller. Natanko tisto podjetje, pri katerem je pred štirimi leti za 41 tisoč evrov plus slabih 10 tisočakov za carinjenje zagrebški Vegrad, kjer je bil Košič odgovorna oseba, kupil prvo mobilno počitniško hišico. In jo, kot so v oddaji 24UR že razkrili, dal odpeljati ravno v Šimune na Pagu, ne pa v Savudrijo, kjer je Vegrad takrat gradil luksuzni hotel in apartmaje.

225.000 evrov vredna jahta Mateja Košiča.
225.000 evrov vredna jahta Mateja Košiča. FOTO: POP TV

Košič si je jahto za 225 tisoč evrov na lizing privoščil kljub temu, da trdi, da je v Vegradu prejemal 2500 evrov neto mesečne plače. Jahta je torej 90 njegovih plač. A dokumenti, ki jih imajo kolegi iz 24UR, dokazujejo, da je Košič iz Vegrada dobil denar tudi drugače.

Košič&Šorn je projektivno podjetje iz Velenja, njegovi lastniki pa: Matej Košič, njegova mati in njegova sestra.

Kroflič je svoje imetje katastru prijavil šele tik pred stečajem Vegrada.
Kroflič je svoje imetje katastru prijavil šele tik pred stečajem Vegrada. FOTO: POP TV

In to je račun, ki ga je Vegrad na podlagi letne pogodbe vsak mesec plačal podjetju Košič&Šorn – 4.860 evrov ali dobrih 58 tisočakov na leto.

V zadnjih desetih letih je Košič&Šorn za Vegrad opravljal tudi svetovanje na področju gradenj za trg, direktor gradenj za trg v Vegradu pa je bil v tem času prav Matej Košič. Ali drugače: za delo, za katerega je bil Košič v Vegradu v službi, je za dvakratnik svoje neto mesečne plače najemal tudi svoje podjetje. In še: Z Vegradom je sodeloval tudi Molet, še eno Košičevo podjetje, neuradno prav tako za okoli 60.000 evrov letno.

Odiral delavce v samskem domu

Kolegi iz oddaje 24UR pa so objavili tudi dokaze o tem, kako je služil še en Vegradov direktor, Ivan Kroflič. In to neposredno na račun delavcev. Vegrad mu je poceni prodal stanovanja v dveh samskih domovih, Kroflič pa jih je nato za visoko najemnino oddajal Vegradovim delavcem. Nekaterim jih oddaja še vedno.

Račun, ki ga je Košič izstavljal Vegradu
Račun, ki ga je Košič izstavljal Vegradu FOTO: POP TV
Na eni strani blišč, na drugi beda. Preberite, kaj se danes dogaja z Vegradovimi delavci, pa tudi, kako jim lahko pomagate.

V štirinadstropnem samskem domu na ulici Vide Pregarčeve v ljubljanskih Mostah še vedno živi 20 Vegradovih delavcev. V prvem in drugem nadstropju v stanovanjih v lasti propadlega Vegrada, d. d., ki jim je zanje do zdaj od plače trgal po 50 evrov na osebo. "Tudi zdaj moramo plačevati. Od kod naj vzamemo, če niti jesti nimamo kaj? In smo delavci vprašali, komu naj zdaj plačujemo, in so nam rekli, Vegradu, d. d. Ampak če Vegrad, d. d., ne obstaja več, komu torej?“ se sprašuje eden od stanovalcev.

V najvišjem nadstropju ni Vegradovih delavcev. Stanovanja so v lasti že dolgo upokojenega vodje projektov v Vegradu, Jožeta Kovača, kar je razvidno tudi iz zemljiške knjige, kot tudi, da jih je od Vegrada kupil marca 1998.

Vegrad je samski dom namreč po izjemno nizki ceni odkupil iz stečajne mase propadlega Pionirja in ga razparceliral na kar 106 enot. In namesto, da bi vanje brezplačno naselil svoje lastne delavce, je prodal tudi tista stanovanja v 3. nadstropju, in sicer Orionu, podjetju direktorja inženiringa Ivana Krofliča, ki jih je nato za znatno najemnino oddajal Vegradovim delavcem.

Prodaja se je zgodila skrivaj, brez overitve kupoprodajne pogodbe in vpisa v zemljiško knjigo. Vse do letošnjega avgusta, ko je Kroflič tik pred stečajem Vegrada pohitel in svoje imetje nenadoma prijavil katastru. Takrat so morali delavci njegova stanovanja zapustiti, ker jih niso več zmogli plačevati. Eden od njih, ki je kljub vsemu ostal, pove, koliko za sobo, ki si jo deli še z dvema, plačuje Krofliču: "140 evrov plačujemo.“ Na vprašanje, ali toliko plačuje vsak od njih, odgovori pritrdilno. In še: denar mu dajejo na roko, brez računa.

Samski dom na ulici Vide Pregarčeve
Samski dom na ulici Vide Pregarčeve FOTO: POP TV

Kroflič ima, kot je po telefonu povedal sam, še šest stanovanj v propadajočem samskem domu v Vižmarjih, kjer živi še 11 nekdanjih delavcev Vegrada. Povedali so, da jim je podjetje za najemnino trgalo 125 evrov na mesec in da so plačevali Krofliču.

In računica? V samskem domu Vide Pregarčeve ima Kroflič 14 stanovanj, od tega sedem na lizing. V vsakem so tri osebe, ki na mesec plačajo po 140 evrov, kar pomeni 5880 evrov mesečnega dobička za Krofliča. V Vižmarjih, kjer sta v sobah po dva, pa za šest stanovanj po 125 evrov na osebo 1500 evrov, skupno torej 7380 evrov zaslužka za Krofliča. Tistih evrov, ki bi jih Vegradovi delavci lahko prihranili, če Vegrad svojih lastnih domov ne bi prodal, ampak bi jih obdržal za njihovo brezplačno bivanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanford457
02. 11. 2010 07.56
Tako lahko vsak vsaj priporoči svojemu malodušnemu prijatelju ustrezno zdravilo za njegovo slabost, pa četudi sam ni povprašal po nobenem zdravilu SI POZABIL DODATI YOHN
Tonček Balonček
31. 10. 2010 06.48
Za alsa prejšnje vlade so Vegradovi direktorji počitnikovali še v prikolicah (po zgledu Boška Šrota) in se po morju vozili s pedolini!
Tonček Balonček
31. 10. 2010 06.46
Nisem vedel, da je tudi Vegrad leglo Foruma21 in rdečih direktorjev.
rikose
31. 10. 2010 06.12
+1
kaj bi Janša dejal na take obtožbe? " To so vaše domneve..."
JanezNovakJohn
31. 10. 2010 04.52
-1
Politična in gospodarska elita je v veliki meri koruptivna, ker jim nihče nič ne more. V ČASU VLADANJA JJ JE BIL IZDELAN IN SPREJET KAZENSKI ZAKONIK, KI ZARADI FAVORIZIRANJA POSTOPKA IN NE ZLOČINA, ONEMOGOČA zaradi svoje zapletenosti, KAZENSKI PREGON KORUPCIJE. Tak zakonik je bil sprejet NAMERNO. Zapirajo samo tiste, ki so ukradli sendvič ker so lačni in nimajo denarja za Senico in Čeferina da najde napako v postopku. Ljudi ki naredijo napako v postopku je potrebno postaviti pred disciplinsko komisijo, popraviti napako, če je možno in ne spustiti EVIDENTNEGA KRIVCA ter nadaljevati postopek ne pa ga vrniti na začetek TER izločiti dokaze ALI KRIVCA oprostiti,..... Direktorji Vegrada so lahko popolnoma mirni. Rešitev za državo je le, če najame v pomoč državnemu tožilcu Čeferina ali senico. V tem primeru se bi zgodil Butalski narod in vlada bi padla. ni nam rešitve. Turbo kapitalizem zmaguje.
bnam 2707
30. 10. 2010 23.00
Lepa barčica......z velikim garanjem in odrekanjem "zaslužena"
siula
30. 10. 2010 21.52
Slovenci smo butale bile in bomo ostali. Kar naj nam kradejo in nas ropajo saj bodo naši potomci lažje potem živeli. Le kaj pa naj naredi ubogi človek,ki se komaj preživlja?Nič, popolnoma nič. Nekateri še svojega stanovanja nimajo,ker jim ta preljuba SLO ni dala možnosti odkupa po nekoč zelo znanem J.zakonu kaj šele,da bi imeli primerno zaposlitev .Drugi pa imajo več stanovanj,jih oddajajo in mogoče tudi od tega preživijo,da negovorim o ostalih poštenih lopovih. Razmislite dragi Slovencelni v kakšni državi živimo? Ali ste si tako predstavljali kakršno so vam na prvih volitvah obljubljali?
Dragan Cvijic
30. 10. 2010 21.48
A se gospoda res nič ne boji da jim bo narod sode? Pa kje so mel oni predavanja iz morale in etike??? Morde na wc-ju??? Pa to ni res kaj se tuki dogaja , na eni strqani pravljica na drugi pekel. Vsi v tej državi k dobr služjo so povezani med seboj in ožemajo malega pridnega človeka k na konc dobi 500eur plače , pa pd tega pol še sindikat plačuje da se kao bori da dvignejo minimalno plačo za par evrov. Pa dejmo enkrat temu že konc naredit in se uprt oderuhom , k je že skrajni čas za revolucijo.
Javoje
30. 10. 2010 21.23
unikin: tako je - odpor proti uvedbi obrnjenega dokaznega bremena je v direktnem soglasju z interesi organiziranega kriminala. Postavlja s elahko vprašanje, ali so pri odporu proti temu res prisotni samo "strokovni" razlogi! Sicer pa - ni se dobro godilo dobronamernemu nemškemu sodniku, ki je svetoval, kako bi lahko izboljšali učinkovitost pravosodja. Pri nas se NE SME uvesti nič, kar v Nemčijo odlično deluje! Ste opazili, da slovenske "stroke" (pravosodna, zdravstvena, prometna ...) načrtno nima nobenih stikov ali prenosa znanja ali organizacije iz Nemčije v Slovenijo? Ste opazili, da ministri slovesnkih vlad ne hodijo na obiske k svojim ministrskim kolegom v Nemčijo in obratno? Ste opazili, da v Sloveniji ni nemških investitorjev? In seveda, gospdarske krize v Nemčiji je dejansko že konec. Mi pa načrtno in zavestno skrbimo za to, da se od Nemcev ne naučimo nič in da z njimi čim manj sodelujemo.
esmi
30. 10. 2010 20.18
Pahor slovenci čakamo kaj na vse to ti porečeš. Upam, da nimaš prstov vmes.
opore?nik
30. 10. 2010 19.48
KROFLIČ ZASLUŽI 7-8 TISOČ MESEČNO Z ODDAJO PROSTOROV, KOLIKO ŽE PLAČAMO ZA PROSTORE SLOVENSKEGA FBI-JA? ODDAJALEC PROSTOROV PA NE MORE IZPLAČATI DELAVCEV V SVOJEM PODJETJU- KDAJ JE PA MAČEK ČUVAL KLOBASO
Niko_K
30. 10. 2010 19.44
Se že ve, kdaj se bo vrnila Simona Dimic??
titovka
30. 10. 2010 18.23
tako, da so kradli do onemoglosti!!!
SLOVENIASTAN
30. 10. 2010 18.03
Narod v Sloveniji postaja vse bolj podoben Pigmejcem iz Kalaharija ki so dokaj šibko in miroljubno pleme in jim druga plemena kradejo hrano ,zivali ter zenske izpred nosa medtem ko sami le nemo to opazujejo. Meni je zelo hudoob vsem tem ker sem ob tej lopovscini nemocen in drugac nism anarhist sam si res zelim nekega taksnega scenarija kot je bil v Grciji , sam da bi Slo mogla se kaka glava zravn past
MOSSAD001
30. 10. 2010 17.57
Tale košič,nima okusa ena premična baraka,pa en socijalni čamac!! Tip k je ene nalepke tisku ima grad na morju, pa jahto na dva štuka!!
SLOVENIASTAN
30. 10. 2010 17.41
mac4_m 30.10.2010, 17:33 Ne postavitev take osebe na tak polozaj ni bila nakljucna imas zelo prav vse je del velikega nacrta kako pokrast nekdaj dokaj bogato drzavo ter napolnit kovcke denarja par sto ljudem pripadnikom t.i. đetset ter po moznosti se se preselit v kaksno banana republiko kakrsna danes postaja Slovenija .
.357
30. 10. 2010 17.37
Zakaj pa ne bi kradli, ce jim je dovoljeno ?? Vse pred zid !
mac4_m
30. 10. 2010 17.33
vukanovic82 30.10.2010, 17:09 0 Ni opravicila za Pahorja kar se tice tega popuscanja tajkunom od Bavcarja pa do Kodreza pa do Tovsakove pa tist Srot je tud pokvarjen sam on ma sreco da mu pivovarna laufa ter ostalim. Pahor ce bi bil za kaj bi obdrzal notranje ministrstvo pod svojim okriljem ter z taksnim direktorji ter tajkuni strogo obracunal tudi krsenja clovekovih pravic mu noben ne bi ocital vsaj jaz ne . Ne pa da je predal tako pomembno ministrstvo tisti hostesi ki je komaj parlamentarni prag prestopila seveda, če notranje ministrstvo vodi nekdo, ki se vozi s ferarijem, nosi torbico za 8.000 eur, nakupuje letalsko v milanu in so stranke njegovega partnerja mnogi vidni kriminalci potem drugega tudi ni bilo pričakovati. In gotovo postavitev take osebe na tak položaj prav tako ni bila naključna....
mac4_m
30. 10. 2010 17.31
človek se sprašuje kakšne kriminaliste, policijo, tožilce in sodnike imamo v tej državi. Zbrati zadostne dokaze in priče so sposobni edinole novinarji in to učiinkovito le v kake dveh tednih in to brez dostopa do večjega dela dokumentacije. In čeprav so novinarji zgoraj omenjenim nesposobnežem že zbrali zadostne dokaze ( v vsaki normalni državi bi bili zadostni) v primerih: orion, elan, tam, zbiljski gaj, vegrad, prevent.... niso vsi skupaj: policija, tožilstvo in sodstvo bili sposobni opraviti dela niti v teh primerih, ko so vse delo opravili novinarji. Nihče. Prav nihče ne more biti tako zelo nesposoben. Več kot očitno je, da v vseh treh inštitucijah obstajajo ljudje, ki s svojim (ne) delovanjem ščitijo kriminalce in skrbijo zato, da le ti nikdar ne odgovarjajo za svoja nizkotna kriminalna dejanja. Izgovarjanje na nezadostno zakonodajo je že prav smešno. Vse kar počno ti ljudje je kraja, goljufija, zloraba položaja, kar vse je kaznivo tudi po našem kazenskem zakoniku.. Žal je edini logični sklep, da našo policijo, tožilstvo in sodstvo obvladuje organiziran kriminal...
butci
30. 10. 2010 17.23
UBOGI PAHOR, NOBENEMU NE VERJAME, VSI SO POŠTENI TAJKUNI. ODSTOPI