Slovenija

Oni odhajajo v vlado, na njihove poslanske stolčke pa prihajajo drugi

Ljubljana, 02. 06. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
4

Nova vlada prinaša tudi nekaj novih poslancev. Na mesta poslancev, ki kot ministri ali sekretarji odhajajo v vlado, v državni zbor prihaja pet nadomestnih poslancev. Med njimi izkušen politik, TV-novinar, pa tudi estradnik, Jonas Žnidaršič. Poslanski stolček se obeta še Tomažu Lahu, kandidatu, ki se je moral od poslanskega stolčka posloviti ob ponovnem izračunu rezultatov Državne volilne komisije (DVK).

Prvi je v poslanske klopi, namesto mandatarja Roberta Goloba, že sedel poslanec Bojan Čebela, dozdajšnji župan Borovnice.  

V Gibanju Sovboda se mu bo pridružil nekdanji novinar Aleksander Prosen Kralj. V parlamentu bo zamenjal Mateja Arčona, ki bi ga moral zamenjati Danjel Bešič Loredan, a tudi ta postaja minister. Prosen se je na televiziji vrtel predvsem okrog estrade. Bele superge, kratke hlače in udobno srajco pa bo moral torej kmalu zamenjati za formalnejša oblačila. 

Poln presenečenj je tudi estradni multipraktik Jonas Žnidaršič. Videz sproščenega druženja s kužki na vrtu vara. Pred zamenjavo Tanje Fajon se počuti na trnih: "Vse skupaj čutim kot hudo napetost pred bojem. Ko se bitka začne, potem je v redu, ko poka. Ampak tisto, ko čakaš, čakaš, čakaš ..., " priznava.

Poslanski stolček pa bo vendarle dočakal Tomaž Lah. V parlament so ga že uvrstili neuradni izidi DVK-ja, a je mandat izgubil ob ugotovljenih napačnih izračunih komisije. Zamenjal bo novo generalno sekretarko vlade Barbaro Kolenko Helbl.  

Luko Mesca bo v državnem zboru zamenjal šele četrti kandidat v vrsti – Milan Jakopovič. V vlado namreč kot ministrica in sekretar odhajata tudi Asta Vrečko in Dan Juvan.

Matjaž Han in Tanja Fajon (oba na sliki desno) sta dobila zamenjavi na poslanskem stolčku.
Matjaž Han in Tanja Fajon (oba na sliki desno) sta dobila zamenjavi na poslanskem stolčku. FOTO: Bobo

Namesto Matjaža Hana se v hram demokracije vrača poslanec Soniboj Knežak. A vrnimo se k novincem.  

"V bistvu se veselim bremena, ki ga bom moral opravljati, ker nenazadnje se od nas poslancev ne pričakuje neke pasivne vloge, tudi volivci so to pokazali," zatrjuje Prosen Kralj.

In v kakšni vlogi bo pričakovanja volivcev upravičeval Jonas Žnidaršič? "Vsekakor bom izkoristil svoje prednosti, ki se jih na srečo zavedam. Seveda pa ne pričakujte od mene kakšnega stand upa ali zbijanja šal v državnem zboru," opozarja.  

Bo pa humor lahko orodje, pravi Jonas, s katerim bo poizkušal volivcem približati kompleksnejše teme.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dilajla
02. 06. 2022 19.09
-1
Mineštra. Uboga Slovenija.
Ugovor vesti 133.člen
02. 06. 2022 14.56
-3
Volitve so res farsa (včasih nisem razumel zakaj), kar se je potrdilo. Izgubila je Slovenija, demokracija, napredek, razvoj, upanje,... SDS in NSi sta edini dobili več glasov od prejšnih volitev, torej nista izgubili, kot se prikazuje, žal pa druge sredinske stranke (eno od teh sem volil tudi sam) niso dobile pričakovanih ca 10 mandatov, kar bi popolnoma spremenilo novo levo "svobodo", ki samo to ne bo. Voditelja propadlih levih strank sta, oziroma bosta postala ministra. Vsi ostali "pomembneži" izpadlih strank, so angažirani pri koritu (glej spisek, kdo in kam je bil imenovan na prvi seji nove vlade). Za ponosnega/ponosne naslednike, so se našle odlične službe. To so nagrade za edini program, ki ga vsi levičarji (nobena nima niti S od sredine) obvladajo, samo, da ni JJ, tudi, če bo za vse bistveno slabše. Rekel bom, medijem je uspelo, nateg je popoln, logična posledica pa, da nova stranka niti nima svojih kadrov, saj zato so angažirani KULci. Torej, Golob je bil angažiran samo za to, da bo pomagal KULcem, ker brez njega bi bili prekratki. Poslanstvo je s tem opravljeno. Na naslednjih volitvah bo zelo malo kandidatov sedanjih poslancev od Gibanja Svoboda. Mimogrede, res so nekateri njihovi dobesedno "zašli" v parlament. Ampak bodo na listah GS (tudi zato se združujejo) prejšnji in izpadli poslanci (KULci), ki so sedaj skoraj vsi dobili vloge zaradi Svobode, ki nima svojih ljudi. Ne vem zakaj bi nekdo prevaral volilce (GS) in ustoličil tiste (KUL), ki jih je sam premagal. A se ti "svobodni" volilci verjetno ne počutijo prevarane, ker itak ne volijo racionalno, ampak ideološko, ko sploh ne vzdrži nobena logika več. A svoboda, mar res, resnično pa niti S od te neprimerne besede za ta čas, ima v parlamentu npr. zmerno stranko NSi (za razliko od skrajne Levice), s katero pa se ne pogovarja. A volilci so tudi njim zaupali in je tretja najmočnejša stranka, ne pa SAB-u in LMŠ-ju. Popolno razdvajanje Slovenskega naroda iz hrama (ne)demokracije. Kdo je dejansko izgubil na teh volitvah pa boste kmalu spoznali in spoznavali. Upam, da le ne bo trajalo predolgo in če je to povezano z rednimi volitvami, naj nam nekdo "zgoraj" pomaga, ker bo nazadovanje popolno. Namig pa imate v drugem stavku. Volitve so pa res farsa, zadnje pa največji dokaz. Vsaj pri nas so farsa in jaz sem z njimi do nadaljnjega zaključil. Bi tudi izstopil, se odselil, če bi bil mlajši, tako pa raje ignoriram, ker v nasprotnem lahko najmanj zboliš. A, če bo treba in bo samo še to preostalo, bom zraven, kot sem bil na vseh protestih za samostojno Slovenijo. Nismo se za to borili. To ni parlamentarna demokracija, ko deležniki ne razumejo kaj je to, sploh pa ne volilcev. Ko je ne NE in da DA! HARAŠO, TAVARAŠIJA???
Dilajla
02. 06. 2022 19.17
-2
Riss, BRAVO! Še je nekaj pametnih in realno mislečih ljudi med nami. To me pomirja. Vendar kako to vtepsti v trdobučne zmanipulirane betice zmanipuliranih tovarišev in tovarišic? Bog nam pomagaj, res si ne zaslužimo demokracije, ki je v Sloveniji pojmovana po sistemu: levaki lahko vse, desni ničesar.
Mateo Charles von Pavlovi?
02. 06. 2022 10.54
+1
Levi in desni kriminalci se samo menjujejo. Nič od tega, da bi se jih reslo že enkrat.