Slovenija

'Generalni direktorji policije pod to vlado zgolj poslušni izvrševalci vladajoče politike'

Ljubljana, 13. 12. 2021 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š, STA, M.P.
Komentarji
313

Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov, so zaslišali še nekdanjega vodjo sektorja uniformirane policije na ljubljanski policijski upravi Dejana Čulka in nekdanjega vodjo službe generalnega direktorja policije Roberta Ferenca. Predsednik komisije Rudi Medved je po koncu ocenil, da dosedanja pričanja potrjujejo sume komisije ter dejal, da so generalni direktorji slovenske policije pod to vlado zgolj "poslušni izvrševalci vladajoče politike". Kot je še poudaril, pričanja dokazujejo tudi, da predstavniki stroke v policiji nimajo nobene besede.

"Direktorji Policije pod to vlado, so izvrševalci aktualne politike," je ocenil predsednik komisije Rudi Medved, ki meni, da se to dogaja tudi na ceno strokovnosti. Na to kažejo dosedanji izsledki komisije, pravi. "Direktorji so v ključnih trenutkih potegnili s politiko, na račun stroke." Kadrovanje pa je označil za "brutalno". 

Po njegovih besedah so Anton Travner, Andrej Jurič in Anton Olaj kot generalni direktorji policije "v ključnih trenutkih potegnili s politiko, vselej na račun stroke". "Zato v slovenski policiji nemoteno deluje dobesedno brutalno kadrovanje, prestavljanje ljudi z enega konca na drugega, kot figure po šahovnici," je prepričan Medved.

Še varnostna preverjanja se ne izvajajo, meni. "Pričevanja kažejo, da gre za ustaljen vzorec," je dejal. "Takoj po nastopu te vlade je prišla zahteva, da se zaposli kriminalista, ki je pred izgubil delo zaradi neprimernega vedenja na delovnem mestu," trdi Medved. Zaposlitvi omenjenega kriminalista naj bi nasprotovala "veriga ljudi", tako služba generalnega direktorja policije kot tudi sektor za notranjo varnost in integriteto. Takratni v. d. generalnega direktorja Jurič pa je po Medvedovih besedah soglašal s stroko, a ga je nato nasledil nov generalni direktor policije.

Takšnih, ki so vsemu skupaj nasprotovali, je bilo še več. "Ampak na koncu je Olaj klecnil pod pritiski in so poteptali vsa merila, ki veljajo za zaposlovanje v slovenski policiji. Kdo lahko direktorja v to prisili? Politika! In teh primerov je veliko." Zaradi omenjenega primera pa naj bi z delovnega mesta odšel tudi takratni vodja sektorja za notranjo varnost in integriteto.

Policija
Policija FOTO: Luka Kotnik

"Stroka nima nobene besede več," je prepričan Medved. Kot je še opozoril, mnenja stroke vlada ni upoštevala tudi pri pripravi novele zakona o organiziranosti in delu v policiji. "Stroka je bila proti, notranji minister Aleš Hojs pa je vztrajal." Medved meni, da bi moral to ustaviti direktor Policije – pa tega ni storil. "Vse skupaj gre na škodo okoli 8000 zaposlenih v policiji, ki jih stanje skrbi in ki nočejo pečata, da je slovenska policija policija stranke SDS," meni Medved. 

Do zdaj opravljena zaslišanja prič pa po njegovem mnenju dokazujejo, da tudi "na nižjih ravneh v policiji ljudje nimajo svojega mnenja, pač pa ga previdno prikrojijo tistemu, kar jim reče vladajoča politika". To potrjuje tudi zaslišanje vodje operativnega štaba, ki je vodil posredovanje policije na demonstracijah 5. oktobra, je poudaril. Ta namreč po eni strani priteguje politiki, ki je bila nad "prekomerno uporabo prisilnih sredstev navdušena", po drugi strani pa je na izrecno vprašanje o izsledkih notranjega nadzora izrazil dvom, ali je bilo res storjeno vse v skladu s policijsko stroko, je poudaril Medved.

"V tovrstnih pričevanjih je čutiti nekaj samoizpraševanja, po drugi strani pa je občutek, da so ljudje prestrašeni in si seveda ne upajo povedati svojega mnenja," ocenjuje Medved. Kot je še prepričan, se posamezniki, zaposleni v samem sistemu, bojijo za svoja delovna mesta in zato krivdo prevalijo na nekoga drugega, ali pa se izgovarjajo, da je treba počakati na dodatne izsledke notranje preiskave. Sam sicer ocenjuje, da je bila komisija, ki jo je ustanovila policija sama, jasna, ko je ugotovila, da je na protestih 5. oktobra "šlo za neobičajno nenavadno prekomerno uporabo prisilnih sredstev".

Kot je napovedal Medved, bodo tako v vmesno poročilo, ki ga pripravlja preiskovalna komisija, zapisali ugotovitve zaslišanj, ki nakazujejo, da so se potrdile domneve o političnih pritiskih, političnem kadrovanju in poseganju v kriminalistične preiskave, kot so jih tudi zapisali v akte o ustanoviti parlamentarne komisije. Bo pa komisija eno od prič denarno kaznovala, saj ni želela odgovarjati. "Naj bo to poduk vsem, ki prihajajo na zaslišanja na parlamentarne komisije."

Rudi Medved
Rudi Medved FOTO: 24ur.com

Prejšnji teden je Medved po zaslišanju šefa policije Antona Olaja in nekdanje direktorice Tatjane Bobnar ocenil, da zaslišanja prič potrjujejo, da za kadrovanjem v Policiji stoji politika. Vpliv na delovanje in razmišljanje vodstva Policije bi po njegovi oceni težko bil bolj evidenten.

Po Medvedovih besedah so takrat zaslišanja prič pred preiskovalno komisijo jasno pokazala, da "vodstvo slovenske policije poskuša na vsak način ustvariti vtis, kako so razmere znotraj celotnega sistema policije domala idealne". Olaj se je ob tem na zaslišanju skliceval na rezultate notranjega merjenja klime v slovenski policiji, je v izjavi za medije po seji parlamentarne komisije pojasnil Medved.

A kot je poudaril, sta predstavnika obeh policijskih sindikatov, ki skupaj združujeta skoraj 8000 zaposlenih v slovenski policiji, podala drugačno mnenje. Ko pa sta povedala, da je stanje v policiji apatično, da so razmere v sistemu najslabše od osamosvojitve Slovenije, pa jima je po Medvedovih besedah generalni direktor policije izrekel opomin oziroma opozorilo pred prekinitvijo delovnega razmerja.

Olaj je pred komisijo sicer zatrdil, da v času svojega mandata ni nikogar v policiji razrešil s položaja, kar po Medvedovi oceni drži zgolj zato, ker ljudje prostovoljno odhajajo sami. Prepričan je, da to potrjujeta tudi odhoda nekdanjega generalnega direktorja Policijske uprave Ljubljana Boštjana Glaviča in nekdanjega vodje operativnega štaba Nermina Isića.

Zaslišanje je po njegovih besedah pokazalo tudi, da Olaj ne ve, kaj trenutno v policiji počnejo nekdanji šefi posameznih enot, "ki jih je politika strpala v famozni delovni skupini za migracije in za zaostanke". Generalni direktor policije je članom komisije namreč dejal, da so omenjeni posamezniki navdušeni, ker v teh delovnih mestih vidijo nove izzive, nove možnosti za karierno rast in priložnost, da vzgajajo mlade policijske kadre. Resnica je, kot je pojasnil Medved, drugačna, kar je na današnjem zaslišanju potrdila tudi Bobnarjeva. Nihče, razen deloma nekdanjega šefa Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča namreč ne predava na policijski akademiji. "So pa v Tacnu, kjer so te posebne sobe za razmislek tistih bivših šefov policije, ki niso povšeči vladajoči politiki," ugotavlja Medved.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravičnež
14. 12. 2021 10.36
+0
Medved pojdi v svoj brlog in tam ostani do svečnice.
puspan
14. 12. 2021 14.26
-1
Za take Medvede, kot je ta, imam jaz doma resastega jazbečarja kot preventivo. V najslabšem primeru mu lahko jezik odgrizne, če bo še tako jezikav, kot je.
RedCell
13. 12. 2021 21.28
+3
Berem knjigo Razkol od Mozine.. vedno sem mislil, da je SD naslednik Pattije, zdaj pa vidim, da je pravzaprav SDS. In to tiste, podivjane povojne bagre najhujsega lumpenproletariata..
puspan
14. 12. 2021 08.24
+0
Red Cell, jaz sem pa prepričan, da je nisi niti v rokah imel, kajti ugotovitev, ki si jo napisal, z vsebino knjige nima niti najmanjše povezave med enim in drugim.
Stauffenberg
13. 12. 2021 21.18
+5
Ta, ki je sedaj generalni, ta pa je model, še Gorenak mu ne seže do kolen, oba pa sta konvertita za učbenik.
ho?emVšolo
13. 12. 2021 21.16
+5
seveda. Vsi se bojijo. Tudi na cesti niso sigurni, ko te ustavijo med nadziranjem prometa.
Antoniozmaj
13. 12. 2021 20.59
+9
to je janšizem in če bi slučajno kakšen podpornik in volivec pacienta in sekte sds imel vsaj kanček mozga, bi spredvidel, da janšizem pelje v uničenje države in družbe. Seveda je to nemogoče, da bi janšisti premogli ta kanček mozga, ampak upanje umre zadnje. To uničenje Slovenije in družbe so omogočili, nekateri še vedno omogočajo, izdajalci naroda ter države, zato si jih zapomnimo za vse večne čase in jih primerno kaznujmo!!! To so vsi člani strank, ki so vstopili v to kriminalno združbo, od prvega do zadnjega, tudi tisti, ki so kasneje izstopili. Oni so to uničenje omogočili IN PREJELI PODKUPNINO!!! Tudi predsednik države pahor je ta izdajalec, ki ni vreden niti črke "p" od predsednika! Tukaj so še razni zorčič, sluga..., da sluzasta manjšinca niti ne omenjam! Skratka vsi, ki so omogočili nastop te bande pokvarjene!!!
MarKav
13. 12. 2021 20.51
+1
Prav je, da se piše o teh stvareh, povrešam pa še kakšen članek o "naših" sodnikih in vseh izpuščenih in neobsonenih kriminalcev. Z obeh strani.
fofnudl
13. 12. 2021 20.46
+3
Vsi trije so kimavčki v fotelju. Kar se pa hvali minister in Kangla o dvigu plač policistom je pa nič vredno, ker dobi policist 140 brutto, kar je 92€ netto, vzmejo mu pa šengenski dodatek (133brutto in 83 netto) torej dobi le 9 eurov in nič več. Tako da ao tudi sindikati dosegli sizifovo zmago.
jezenslovenec
13. 12. 2021 20.32
+6
vse tri direktorje takoj zapret v temnico
Spužva
13. 12. 2021 19.51
-14
Zakaj ta portal v naslovu vedno vstavi mnenje levih strank? Celo tako, kot da je naslov edina resnica... Ali ni naloga novinarjev raziskati, dokazati, dvomiti? Aja, propaganda.... 😁
JOCR1255
13. 12. 2021 20.13
+15
Aha kot nova24 si mislila, kajne. Ves spuzva zacelo se je pri novi24 saj noben posten novinar ni hotel tja. In tako so pobrali odpadek.. Nekje pac moraš začeti.
Maxx365
13. 12. 2021 20.17
+13
Na NoiTv ni samo naslov odraz desnomisleče sekte, temveč vsa vsebina, do zadnje pike.
Maxx365
13. 12. 2021 20.17
+11
FAUSTOS1
13. 12. 2021 19.47
+15
Policija je kot poligon za igranje političnih iger sds janšističnih profašistov,ki se z pomočjo lutk olaja in ostalih ovac uničujejo neodvisnost policije.
JOCR1255
13. 12. 2021 19.38
+14
Pred mesecem bi potrebovali pomoč v KC pa je nismo vzeli. Raje smo imeli več mrtvih po zadlugi vlade. Pripeljali pa vojsko iz Italije na izlet.
Dr. Dy
13. 12. 2021 19.36
+14
Se policijo bi Twittler rad spremenil v svoj gestapo... do volitev je se velik casa da naredijo se vec skode. Sramota za Slovenijo
JOCR1255
13. 12. 2021 19.34
+6
sl55 kakšen domoljub neki. Podpiras tiste ki so preganjali slovenski jezik iz šol in lapas o domoljubju. Verjetno ti cepivo škoduje.
sl55
13. 12. 2021 19.15
-12
Živel JANŠA živela SDS in vsi slovenski DOMOLJUBI v nove zmage.
Dr. Dy
13. 12. 2021 19.42
+14
Zakaj je Jansa v istem stavku kot domoljub? Kriminalec ki ga financira Orban zato da deluje proti lastnemu ljudstvu. Kako je to domoljub? Tito je imel raje Slovenijo kot Jansa
Kr-edn
13. 12. 2021 19.54
+12
Domoljubi??? 😂🤣😂 Zadnje tri generacije izdajalcev Slovenskega naroda se danes kličejo domoljubi.
dron
13. 12. 2021 20.29
+11
sl55, res si siromak, še to si prepisal iz plonkiča po nalogu puklastega.
biggbrader
13. 12. 2021 19.12
-13
Medvedek, si že slišal za "Balkanskega bojevnika" in za Brankota Maslešo ?!
nalijmo si čistega vina
13. 12. 2021 19.17
+16
BIGBRADER : TO VSE ZADEVA SOJENJE JANŠE GLEDE TRENTA . Zavlaćevanje , izločitve senata , nedvigovanje sodne pošte , izločitev vrhovnega sodnika Florjančiča . Ostaneta Masleša in Narbara Zobec ljubiteljica BALKANSKIH BOJEVNIKOV . Janši se nikakor ne gre v aarest . Zid objokovanja te čaka na Dobu . Srečno objokovanje
Dante69
13. 12. 2021 19.10
+12
Tega domobranca in njegovo sekto je potrebno odstraniti. Hvala bogu, da so kmalu volitve. Tudi ti tonin takrat prideš na vrsto.
nalijmo si čistega vina
13. 12. 2021 19.08
+13
Jaka Brezigar , evropski tožilec napoveduje : Preiskave v Sloveniji bodo že v nekaj tednih . SDS božičnica
biggbrader
13. 12. 2021 19.15
-5
Evo Lewakci. Naš Jaka Vam je moral povedati resnico.
srebrnibreg
13. 12. 2021 18.58
+11
Po 24. aprilu hunske janšiste ne rešijo madžarski policaji in italijanski vojaki skupaj kateri v času janšizma lazijo po naši Sloveniji.
nalijmo si čistega vina
13. 12. 2021 19.03
+9
Italijanski vojaki gredo domov. BIZARNO zaradi nesposobne administracije te vlade . Plačnik Slo narod
srebrnibreg
13. 12. 2021 19.05
+9
Sploh niso rabili priti. Nekaj drugega je v ozadju ne pomoč covid bolnikom.
zajebant2
13. 12. 2021 18.57
-15
prej pa pod levimi vladami in kaj zdaj razjočite se levi fašisti
srebrnibreg
13. 12. 2021 19.10
+9
Levi fašisti obstajajo samo v hunskih janšističnih butarah in nikjer drugje na svetu.
Kr-edn
13. 12. 2021 19.34
+6
Največji lopovi s prstom kažejo naokrog in obsojajo druge, da kradejo. Levi nikdar niso bili niti fašisti in niti nacisti. Pa tudi vaši dedki ne. Ti so bili samo njihovi hlapci. Po vojni so se preoblekli v rdeče in delali sramoto tudi tam. Po osamosvojitvi Slovenije pa so se takoj spet oblekli v črno in rjavo. To pa, da so sramota, se pa nikdar ni spremenilo. Zgodovine ne morete spremeniti kajti ta govori o vas.
JOCR1255
13. 12. 2021 19.40
+10
Fašist je samo desničar. To bi že lahko vedel kam spadaš.
nalijmo si čistega vina
13. 12. 2021 18.56
+9
Upam , da gre v koalicijo levica . Kordiša za notranjega ministra . Glasen je , spomin odličen , torej ni dementen kot Hojs . Teo za pravosodno ministrico , da razseka to sektaško mafijsko vlado
nalijmo si čistega vina
13. 12. 2021 18.57
+10
Pa še lovke ukradene stranke Pučniku -SDS
JOCR1255
13. 12. 2021 19.42
+5
Povpraševanje po kovčkih je menda veliko. A že pakirajo?