Slovenija

Afera Patria: Krkovič se je branil z molkom

Ljubljana, 04. 11. 2009 16.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalistična preiskava zadeve Patria se nadaljuje. Zaslišali so brigadirja Antona Krkoviča, ki se je – ker mu niso podali dovolj dobre utemeljitve, zakaj je osumljenec –, branil z molkom.

V Slovenijo je prišel del finskih preiskovalcev, a tokrat brez glavnega preiskovalca Kaja Erika Björkqvista. V prostorih, kjer so doslej potekali pogovori z osumljenimi, so zaslišali brigadirja Antona Krkoviča.

Brigadir Tone Krkovič se je branil z molkom.
Brigadir Tone Krkovič se je branil z molkom. FOTO: POP TV

Ta je informacijo za 24ur.com potrdil. “Povabljen sem bil na zaslišanje na kriminalistično službo, kjer so bili prisotni uslužbenci te službe  – tako Slovenci kot Finci – pod statusom osumljenca za nekatere stvari, ki jih niti slučajno nisem naredil. Odzval sem se njihovemu povabilu in v prvem delu razgovora želel utemeljitev, zakaj so mi ta status dodelili," je povedal.

Ob tem je Krkovič pojasnil, da je bil pred kakšnim mesecem in pol že povabljen na razgovor s strani naše službe in se je na povabilo normalno odzval, ampak je imel status osebe, ki bi lahko razpolagala s kakšnimi zanimivimi podatki za postopek. "Glede na to, da sem res bil naključni udeleženec nekega sestanka, sem se čutil dolžnega, da grem in pojasnim, za kaj je šlo. No, in zdaj so mi ta status spremenili v status osumljenca, da sem zase in za druge terjal nagrado, da bi izkoristil svoj položaj in vpliv ter posredoval, da se opravi kakšno uradno dejanje s tem, da sem se večkrat  – s tem tudi konkretno 1. septembra – sestal s predstavniki Patrie /.../ Skratka, to so oni sedaj napletli, a nič od tega ni res. Tista nesrečna jutranja kava 1. septembra je bila čisto neformalne narave, z njimi se nisem nikoli več sestal."

Ker je Krkovič zahteval pojasnilo spremembe statusa, so mu preiskovalci predstavili neke papirje. "Povem vam primer: Predstavniki Fincev so se sestali z visokim generalom Slovenske vojske H. In jaz sem debelo gledal, kaj to pomeni in sem vprašal: H naj bi bil jaz? Oni pa: Ja po njihovih trditvah naj bi bil!" Jaz pa :"Na kakšni osnovi pa?" in oni: "Ja, tako se sklepa!" 

Ker to zanj ni bila dovolj dobra utemeljitev, se je poslužil pravne možnosti, da se brani z molkom. "Pričakujem neko nadaljevanje postopka bodisi na ravni tožilstva bodisi na ravni preiskovalnega sodišča, kar koli že bo,"  je še povedal in dodal, da je preiskovalce zanimala tudi njegova povezava s Cekuto in Lebanom. "Jaz Lebana in Cekute v svojem življenju nisem videl, razen v medijih," je zaključil Krkovič.

Nekateri mediji poročajo, da so preiskovalci danes zaslišali tudi Bojana Potočnika, a ta je novinarju 24UR Juretu Brankoviču zatrdil, da je že cel dan na Dolenjskem in da nikjer ni niti sledu o kakšnih preiskovalcih. Potočnik, ki je bil sicer vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije, je v oddaji Resnica o Patrii finskega novinarja Magnusa Berglunda izrazil prepričanje, da je v afero vpletenih "preveč pomembnih ljudi" in da obstaja verjetnost, da je bila politična odločitev policijo utišati. Janez Janša je zoper Potočnika zaradi njegovih izjav predlagal kazenski pregon.

Spomnimo ...

Preiskovalci so se sicer na zaslišanjih v Sloveniji mudili že sredi oktobra, ko so med drugim zaslišali nekdanjega premierja in predsednika SDS Janeza Janšo, poslovneža Rudolfa Lebana, slikarja Jureta Cekuto in Jožeta Zagožna, ki je bil v prejšnjem mandatu direktor Holdinga Slovenskih elektrarn in predsednik nadzornega sveta Gorenja.

Patria
Patria FOTO: Jani Dolinšek
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
31. 05. 2010 12.25
BOLJE DA JE TIHO,kok je TUMMLAST BI LAKHO IZDAL ŠEFA IZ GROSUPLJA...aja ni več iz Grosuplja,tam so ga najurili.
beri66
31. 05. 2010 12.19
Krko branil Slovenijo???????? Ta je pa huda!!!!!!!! Pejte na Kočevsko pa vam bodo vedeli povedati marsikaj za vaša ušesa novega....brez Beznika iz Specialne milice bi bil gol in bos, paradiral je v Beogradu Titu, bil član ZK in šef TO, ustanovil državo v državi(Kočevska Reka), z ploščicami z Škrilja(kjer se je gradilo za vojsko) opremil svojo gostilno iz katere so zdaj vsi zbežali,prva pa lušna žena. In to ti je junak,šleva...navadna. Bil zraven pri prodaji orožja,Patriah....-.kje ni bil revček.
beri66
31. 05. 2010 12.12
8JASMIN-kako lepo slovensko ime???????? da nisi bil Morisovc? Tam so bili vsi južnjaki, pogoj je bil da so bili malo omejeni in podložni velikemu vezirju.
beri66
31. 05. 2010 12.10
kaj bi pa lahko povedal kot LAŽI!!!!!!! Ve se kdo se brani z molkom...tudi Karadžič se. Zdej naj bo retorik, ne pa na kvazi proslavah svojega čaščenja države v državi(glej čase Morisa).Itak je zbluzo, pa tak general ki mu zbeza lušna žena in zapre gostilno ker noben noče več delati zanj. Palica ima dva konca,to bi Krko moral vedeti. Uspel je le njegov brat kot klovn na talenu.
8JASMIN
05. 11. 2009 12.20
Zopet gre pri teh zasliševanjih, kot pri Jugi-udbi, še bolj primitivno in nesramno negre več v tej Sloveniji. So pač usrana posla te vladne koalicije, ki je to afero skuhala. Bravo TONI ne se dat tem KGBjevcem, saj druga neznajo kot obtoževat brez dokazov, so pa oni sami to pokasiral in sedaj bi radi dali krivdo nekomu drugemu, ker ta vladna umazana koalicija z Kosom, na čelu in muergelskim palčkom so vsega sposobni!
laufer
05. 11. 2009 10.51
Našli so ključnega sokrivca. V zapor z njim!
Kaja Kova? 1
05. 11. 2009 08.33
Ja nabolje zmolkom, da se ne bo še bolj lagal, kotse je doslej.
scipio
05. 11. 2009 07.15
"ne priznajem ovaj sud"... je rekel nekoč JBT, tudi ta ni bil nikoli nič kriv
Nort
05. 11. 2009 06.42
njemu že na čelu piše da je kriv. na našo žalost jih je na morsu še kar nekaj takih... @strojnik90 ni glih on neki junak...o tem bi se dalo razpravlat
strojnik90
05. 11. 2009 00.02
trakulja ko je on branil domovino si ti v peskovnik srov lepo je blatiti junaka ter heroja zakaj se pa tovariši ne spravte na tovariša stanovnika ter ribičiča ki sta po vojni pobijala civile revčki ste v glavo
trakulja
04. 11. 2009 23.32
z molkom se brani tisti ki je kriv
123_Zoke_vec_ni
04. 11. 2009 23.25
"visokim generalom Slovenske vojske H" Krkovič je brigadir. Je TK in ne H. V čem je potem fora???? Ker je Pavček - tisti, ki delavcem vrsto let ni plačeval za penzije - tako rekel?????
alter2
04. 11. 2009 23.13
Sklepajoč po komentarjih, je Janša ena največjih barab v Sloveniji. To pa pomeni, da so v levih strankah totalni nesposobneži. Na oblasti so bili večino časa po osamosvojitvi (na 50 let podlage) in so še sedaj, pa niso sposobni spraviti skupaj niti enega samega dokaza proti njemu.
BILI_PITON
04. 11. 2009 23.12
Anton,Joze,Janez,Jure,Rudolf........to so macki.....ce bi bil kak bosanc oz.juznak vmes bi ga ze zdavnaj zaprli
Stanislav Žerjav
04. 11. 2009 22.35
Bravo Tone!!! Dobro stališče!! Upam, da ne miruješ v smislu leta 1989.Trenutno so razmere dokaj podobne,če ne še slabše.
WikiX
04. 11. 2009 21.45
Janez Janša je bil prvi Minister za obrambo RS in lahko mirno zapišem, da si je prav on zmislil ta sistem. Okoli sebe je zbral številne strokovnjake in sodelavce, ki so prišli skozi filter njegove tajne službe, saj so bili v starem vojaškem kadru pretežno Jugoslovani. Strategija JNA v Sloveniji je bila, da deluje kot prva črrta obrambe, iz pričakovane smeri napada zahoda, zato so na naših tleh ostale številne infrastrukture, dragocena tehnika, objekti in stanovanja ter obsežno zemljišče. Vso to bistveno predimenzionirano infastrukturo je nasledil Janša, kar je prevzel s podpisom na list nekaj stranskega, povsem nejasnega dokumenta. Nad tem premoženjem skoraj ni bilo javne kontrole, zato se do danes s tem okoriščajo. Nazadnje je bil za te zaklade zadolžen Erjavec, upravljal ga je njihov Sekretariat za nepremičnine in logistiko, danes pa ne vem natančno, saj sta vlada in MORS povzročila pravi kaos in proti njim tečejo številni pravni postopki, predvsem s strani družin, ki jim tako že 18 let odrekajo zakonske pravice. Iz njihovega kapitala je nastala afera Patria in številne druge, ki bodo sledile, saj gre za tisoče potencialnih primerov kršitev zakona, okoriščanja, zlorab položaja, diskriminacije,...
Marko Varga
04. 11. 2009 21.11
pa je imel Finski novinar le prav..
cyco99
04. 11. 2009 20.19
He, he, vrli vojak bi rad bil državljan in izkoriščal pravico do molka. Podpisal pa je nek hecen papir, ki se mu reče Vojaški etični kodeks, ali ne? Ploščice pa so dostavili v njegovo oštarijo, ne pa nek anus.
OrodniK
04. 11. 2009 20.07
Afera Patrija- najhvaležnejša tema, ko gre za preusmerjanje pozornosti od neumnosti ki jih počne Borat- odstopanje Slovenske zemlje in morja. Raje počakajmo še par let, da se bo z zadevo Patrija ukvarjala Hrvaška.... LOL
kocevar2008
04. 11. 2009 19.40
odbogaposlan........lahko ti jaz povem o ploščicah.....vzameš ploščico in si jo nekam zatakneš...če imaš veliko odprtino pa si lahko tudi vse.....ti pa ko si od boga poslan bi pa to moral vedeti ;)))