Slovenija

Nekdanji minister Poklukar o pomoči tujih policistov: To je nož v srce slovenski policiji

Novo mesto / Ljubljana / Zagreb, 10. 05. 2021 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Kaya Kamenarič, Ti.Š.
Komentarji
972

Slovenskim policistom se je na meji s Hrvaško pridružilo 21 kolegov iz Estonije, Litve in Poljske, ki bodo pomagali pri izvajanju ukrepov za obvladovanje nezakonitih migracij. Pozdravila sta jih notranji minister Hojs in generalni direktor Policije Olaj, ter napovedala, da jim bodo kmalu sledili še drugi. Pomoč peščice tujih policistov pri varovanju državne meje pomeni izgubo državne suverenosti in nož v srce slovenski policiji," ob tem izpostavlja nekdanji minister za notranje zadeve Poklukar. Naši južni sosedje pa o mednarodni krepitvi slovenske policije ob meji medtem ne vedo prav veliko.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 21 tujih policistov na južni meji
    02:30
    Iz 24UR: 21 tujih policistov na južni meji
  • Iz SVETA: Nadzor mešanih patrulj
    03:14
    Iz SVETA: Nadzor mešanih patrulj

 

Slovenskim policistom in policistkam se je na državni meji s Hrvaško pridružio 21 tujih policistov. V prostorih Policijske uprave (PU) Novo mesto so se tako seznanili z delom, pozdravila pa sta jih tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor Policije Anton Olaj. Napovedala sta, da jim bodo kmalu sledili še policisti iz drugih držav.

Kot je ob sprejemu povedal notranji minister, je odločitev, da Slovenija na pomoč pri varovanju meje povabi policiste drugih evropskih držav, zorela kar nekaj časa, veliko vlogo pri končni odločitvi pa je imelo dejstvo, da DZ ni podprl aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojakom dal dodatna pooblastila pri varovanju meje.

Slovenskim policistom se je pridružilo 21 tujih, prihaja jih še več.
Slovenskim policistom se je pridružilo 21 tujih, prihaja jih še več. FOTO: Aljoša Kravanja

"Trenutno se morda zdi, da je v času, ko je val nezakonitih migracij manjši, pomoč tujih policistov nepotrebna, a kdo lahko zagotovi, da se jutri ne bo zgodilo nekaj podobnega, kot se je zgodilo leta 2015," je opozoril Hojs. Zato je po njegovih besedah prav, "da smo na takšne ekstremne primere vnaprej dobro pripravljeni".

Olaj je pomoč tujih policistov označil kot dobrodošlo, saj nezakoniti prehodi meje za slovensko Policijo predstavljajo veliko obremenitev. "Zato je vaš prihod za nas zelo pomemben in dobrodošel. Upamo, da se boste hitro privadili novim razmeram in učinkovito opravili svoje delo, hkrati pa spletli nova poznanstva in si nabrali novih izkušenj," je dejal tujim policistom.

Od 21 tujih policistov jih 10 prihaja iz Poljske, šest iz Litve in pet iz Estonije. Po besedah generalnega direktorja Policije se bodo pridružili slovenskim policistom v Beli krajini, kjer jim bodo v pomoč pri nadzoru meje in postopkih s prebežniki. Njihovo delo bo ves čas potekalo ob navzočnosti in nadzorom slovenskih policistov, zanj pa bodo imeli tudi določen nabor pooblastil. Pri nas bodo vsaj en mesec in največ pol leta.

"Danes je ponižujoč dan za Slovenijo in slovensko policijo. Pomoč peščice tujih policistov pri varovanju državne meje pomeni izgubo državne suverenosti in nož v srce slovenski policiji," pa se je medtem na družbenem omrežju Facebook na prihod 21 tujih policistov ostro odzval nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar. "Zaman so bile vse žrtve miličnikov, teritorialcev in civilistov v vojni za Slovenijo," je dodal.

Po besedah Hojsa pogovori o pomoči tujih policistov potekajo tudi z nekaterimi drugimi državami. Že v naslednjem mesecu tako k nam prihajajo policisti iz Madžarske, Romunije (iz slednje vsaj 25) in "verjamem še nekaterih drugih držav". Med drugim se o tem intenzivno pogovarjajo tudi z Dansko, Avstrijo in Nemčijo.

Se pa po besedah ministra niso odločili, da k sodelovanju povabijo hrvaške policiste, saj ocenjujejo, da imajo ti dovolj dela z varovanjem lastne meje.

Število nezakonitih prehodov južne meje je manjše kot v enakem obdobju lani

Število nezakonitih prehodov južne meje je sicer trenutno manjše kot v enakem obdobju lani, a se z izboljševanjem vremenskih pogojev povečuje. Po besedah Hojsa bi trenutno potrebovali okoli 150 tujih policistov, a to zahteva tudi kar nekaj finančnih sredstev. "Okvirno nas taka tri- ali štiritedenska misija 21 tujih policistov stane od 40.000 do 50.000 evrov," je ponazoril.

Na Policiji in notranjem ministrstvu si želijo tudi obnoviti skupne mešane slovensko-italijanske patrulje na zahodni meji. O tem bo Hojs govoril z italijansko ministrico, ki naj bi v Slovenijo prišla konec tega ali v začetku prihodnjega meseca, je dejal.

Slovenska policija je sicer po oceni Hojsa v preteklih letih pri varovanju meje naredila izjemno delo. Samo lani je prijela skoraj 14.000 nezakonitih migrantov, kar predstavlja skoraj 14 odstotkov vseh, ki so lani ilegalno vstopili v EU, je dejal.

Ob tem pa ga skrbijo "nekateri zapisi upokojenih visokih policijskih častnikov in univerzitetnih profesorjev", da gre pri pomoči tujih policistov zgolj za predstavo za javnost ter da je pomoč Frontexa nepotrebna. "Pričakoval bi, da poznajo evropsko zakonodajo vsaj toliko, da vedo, da Frontexa na slovensko-hrvaški meji skladno z evropskimi direktivami ni mogoče imeti," je dejal.

Pooblastila lahko izvajajo le pod vodstvom uradnikov države gostiteljice

Vsaka država lahko kot država gostiteljica v skladu z nacionalno zakonodajo in s soglasjem države pošiljateljice podeli izvršilna pooblastila uradnikom drugih držav, ki sodelujejo pri skupnem ukrepanju, ali – če je to po pravu države gostiteljice dopustno – uradnikom drugih držav dovoli izvajanje njihovih izvršilnih pooblastil v skladu z zakonodajo države pošiljateljice.

Izvršilna pooblastila lahko izvajajo le pod vodstvom in praviloma ob prisotnosti uradnikov države gostiteljice. Uradnike drugih držav pri tem namreč zavezuje zakonodaja države gostiteljice. Država gostiteljica tudi prevzame odgovornost za njihovo delovanje. Za uradnike drugih držav članic, ki sodelujejo pri skupnem ukrepanju, veljajo navodila pristojne službe države gostiteljice, so še pojasnili na notranjem ministrstvu.

Na Hrvaškem niso seznanjeni s podrobnostmi mednarodne krepitve slovenske policije ob meji

Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve ni želelo komentirati današnje pridružitve policistov iz Estonije, Litve in Poljske slovenskim kolegom pri varovanju meje s Hrvaško. Kot so pojasnili, niso seznanjeni z vsemi podrobnostmi namena Slovenije, da v varovanje meje vključi policiste iz drugih držav.

Prihod tujih policistov za pomoč na meji.
Prihod tujih policistov za pomoč na meji. FOTO: Aljoša Kravanja

Neuradno pa v Zagrebu ugotavljajo, da Slovenija krepi nadzor na meji s Hrvaško, čeprav je bilo v prvih treh mesecih letos zabeleženih za 30 odstotkov manj ilegalnih prehodov meje kot v enakem obdobju lani.

Kot rečeno, je slovenski notranji minister danes ob predstavitvi 21 tujih policistov, dejal, da kljub nekoliko manjšemu valu nezakonitih migracij ni zagotovil, da se ne bo ponovilo leto 2015, ko je bila Evropa soočena z migrantsko krizo zaradi prihoda tisočev beguncev in prebežnikov.

Ob navedbah slovenskega notranjega ministrstva, da je slovenska policija trenutno predvsem zaradi nezakonitih prehodov meje in epidemije covida-19 zelo obremenjena, pa je neimenovani hrvaški vir za STA ocenil, da bi bilo treba v Bruslju čim prej sprejeti politično odločitev o premestitvi schengenske meje z južne madžarske in slovenske meje na vzhodno hrvaško mejo.

Pojasnil je, da je Evropska komisija marca letos dokončno potrdila, da je postopek evalvacije Hrvaške za schengen uradno končan ter da je država tehnično popolnoma pripravljena na članstvo. Kdaj bi se to lahko zgodilo, pa še ni jasno.

Kot je dodal omenjeni vir, Hrvaška ni zahtevala pomoči drugih policij na svoji zunanji meji, saj ima dovolj policistov in tehnične opreme, kar je potrdil tudi Bruselj. Hrvaška ima na svoji vzhodni meji približno 6000 policistov, za katere so tudi z evropskimi sredstvi nabavili veliko opreme.

Simbolična pomoč slovenskim policistom iz Estonije, Litve in Poljske je verjetno tudi odgovor na to, da slovenska vojska ni dobila dodatnih pooblastil, da bi pomagala policistom pri nadzoru slovenske meje, je menil neimenovani vir, ki je opozoril še na to, da je slovenska poteza sledila uradni potrditvi Evropske komisije, da je Hrvaška pripravljena na vstop v območje schengna brez dodatnih pogojev.

Omenjeni vir je sicer izrazil pričakovanje, da se bo po koncu pandemije obnovilo delo mešanih slovensko-hrvaških patrulj, ki so delovale od leta 2004. Zaradi pandemije so namreč lani sodelovanje začasno prekinili.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (972)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmwgs
14. 05. 2021 18.55
Levaki niste pustili ,da bi naša vojska izvajala patrole ,sedaj pa to delajo tuji policisti.
tatar1968
12. 05. 2021 20.00
+1
Niti tako majhno mejo ne moremo več sami obvarovati, nam mora tujina priskočiti na pomoč to je znak , da nam EU ne zaupa več in kaže na nesposobnost notranjega ministra, ki ne loči več kaj je dobro za SLO in kaj ne..saj ne more,preprosto je en klovn z lepo plača na račun nas davkoplačevalcev in vsi ostali podrepniki al so desni al pa levi v dobrobit naroda ne delajo ne eni in ne drugi le za svoje žepe in žlahto . In verjemite mi dokler se ne bo zgodila ulica in vrgla to elito iz hrama demokracije in v imenu ljudstva ustoličila demokracijo in vlado ne bo nikoli boljše.. Dlje kot bomo čakali slabše bo...
Dark Knight
11. 05. 2021 16.45
+2
Koga levaki zahebavate?? Leta 2019 je sam Poklukar predlagal mešane patrole! Norci dvolični nesposobni!
Razumnež
11. 05. 2021 10.16
-3
Če bi bila na oblasti leva vlada bi lahko brali o odličnem sodelovanju policije na evropski ravni, ter o izobraževanju tujih policistov s strani naše policije... Ker pa smo se na demokratičnih in svobodnih volitvah odločili drugače neodvisni in politično nevtralni mediji raje poiščejo nekoga, ki v tem vidi neko sramoto itd... Videno, prežvečeno, izbljuvano.
štrekeljc
11. 05. 2021 10.47
+2
Ne spomnim se, da bi bile lani pomladi kakršne koli volitve.
hotchilipoper
11. 05. 2021 09.36
-1
In še naprej se otroci igrajo državo
DEEP
11. 05. 2021 16.28
+3
Tribun
11. 05. 2021 08.54
+9
Tole policistko z očali kar k meni pošljite. Sem bil poreden in potrebujem kazen!
MUNGATUMBA
11. 05. 2021 11.23
+5
Če te dobi v roke, te bode našeškala.. in to brez rokavičke..
AlexReal
11. 05. 2021 08.12
-5
Toliko o tem, kako visoko kotira Slovenija v sami Evropi v času Janševe vladavine !
GOTOVI STE
11. 05. 2021 10.00
+6
Saj res prej smo bili pa v samem vrhu , a ne 🤭
MiskoPol
10. 05. 2021 21.54
+4
21 policistov niti ni tako veliko. Po naših kriterijih bi lahko nadzorovali 3,5 družinice z rogljički. Po njihovih standardih jih je namreč potrebno 6 za eno družinico.
Strunjan
10. 05. 2021 21.54
+1
sramota, kaksni karakterji so dobili moc, kaksno nagajanje lastnemu narodu!
Jaka Jack
10. 05. 2021 21.51
+3
Levičarji se sramujejo slo vojske, ukinili bi ji denar, sramotijo jo na proslavah, ne zaupajo ji, da zna braniti slo mejo.... poveličujejo pa rdečo zvezdo in pogrešajo svoje matične republike yu. Žalostno, vesel sem pa vsaj za naše športnike da vedo katera zastava je prava, simboli in slo himna. Nekateri se ne bodo nikoli sprijaznili, da smo se večina hoteli odcepiti iz te yu bede. Veliko novinarjev je iz ex yu, ki pa nabijajo svojo pravljico. Očitno se ne zavedajo, da nimajo verige in kugle na nogi in da jim je pot v njihovo rodno in uspešno vas odprta na stežaj.
AlexReal
11. 05. 2021 08.13
+0
Tipično sprenevedanje, mešanje megle in zavajanje. Zgrešil si bistvo članka!
Dusan Njih Lister
10. 05. 2021 21.51
+2
...policisti....zakaj ne oblečete črnih uniform....črni panter je premajhen simbol fašizma...
Dusan Njih Lister
10. 05. 2021 21.49
+3
...v srcu Slovenije pet policistov in več na eno nebogljeno osebo,,,,na mejo pa tuje policiste...mi gre na bruhanje...Hojs za vse se odgovarja kazensko....
elsh
10. 05. 2021 21.47
+5
Kakšna greznica je postala Slovenija pod polpismenimi kolaboranti.
totinori
10. 05. 2021 21.46
+7
Vojska bi s pooblastili, ki jih ima že sedaj, zagotovo bolje in uspešneje pomagala obmejni policiji kot katerikoli uvoženi policaji, ki bodo ital samo statirali, da ne govorimo o jezikovnih barierah, stošku te izvedbe in še čem ! P.S.: Kot kaže so estonski policisti že opremljeni z znakom črnega panterja, ki ga nekateri tako forsirajo !
lakala28
10. 05. 2021 21.45
+4
Imamo domobransko vlado in domobranske prijeme. Naši policisti preštevajo demonstrante v Ljubljani in Mariboru, odrasle in otroke, na južni meji imamo pa tujce. Banda nesposobna in lažniva. V času vlade gospoda Marjana Šarca in tudi nekaj let prej, smo to mejo nadzirali z lahkoto. Odkar je kradovlada na oblasti, ne nadziramo niti samega sebe. In zato je kradovlada pobila vse primerne v DSO-jih in na drugi strani uničila vse, kar je bilo možno v gospodarstvu. Ob tem pa nas zapufala do obisti v imenu sebe in svojih podrepnikov do pamtiveka. Ofce pa temu še ploskajo?
murin
10. 05. 2021 21.43
+8
HOJS: "Okvirno nas taka tri- ali štiritedenska misija 21 tujih policistov stane od 40.000 do 50.000 evrov," Slovensko gospodarstvo drvi v recesijo, brezposelnost, vojaki na minmalcu, on pa uvaža policijo. Pa je to normalno??
MiskoPol
10. 05. 2021 21.50
+6
Za vlado, ki je v enem letu 10 mrd € za hec zmetala v zrak (in v prave žepe), je 50.000 € drobiž.
Jožajoža
10. 05. 2021 21.32
+6
Enaindvajset policistov iz Poljske, Litve in Estonije je v ponedeljek začelo delati v mešanih patruljah na naši južni meji. Notranji minister je ob tem napovedal prihod novih kontingentov iz Romunije, Madžarske in Estonije. Slovenija torej krepi prisotnost policije na južni meji, hkrati pa podatki kažejo, da število ilegalnih prebežnikov pada.
?ebula
10. 05. 2021 21.30
+9
Zdaj pa vidimo, da se je tej vladi in hojseku totalka utrgalo.
štrekeljc
10. 05. 2021 21.30
+11
Za janšistične nevedneže citiram zloglasni člen: "(1) Če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz četrtega odstavka prejšnjega člena , izvajajo tudi naslednja pooblastila: 1. opozarjajo; 2. napotujejo; 3. začasno omejujejo gibanje oseb; 4. sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. (2) pooblastila iz prejšnjega odstavka izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste. (3) O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena nemudoma obvestijo policijo. (4) Državni zbor v aktu iz prvega odstavka tega člena določi rok, v katerem lahko pripadniki Slovenske vojske izvajajo pooblastila iz prvega odstavka tega člena , in ki sme trajati le nujno potreben čas za izvedbo, vendar ne več kot tri mesece. Obdobje iz prejšnjega stavka se lahko pod istimi pogoji ponovno podaljša." Zdaj pa mi, brihte janšistične, povejte, kaj je to "širše varovanje državne meje". Kje se ta "širina" neha? Pred parlamentom? In kaj razumejo pod "sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic." Piše kje, da so te množice ilegalni prestopniki meje ali so to množice pred parlamentom? Če bi ta Ablast resno mislila vojsko uporabiti samo za zaščito meje, zakaj se ni strinjala, da bi ta pooblastila veljala le v območju 2 km od meje? Ker ga ni hotela aktivirati zaradi migrantov, ampak zaradi množic!
štrekeljc
11. 05. 2021 15.18
+3
Janševiki, pa ste res nesposobni. Le palček dol znate pritisniti, odgovoriti na dve enostavni vprašanji pa že ne več!
štrekeljc
11. 05. 2021 17.27
+3
Še en nesposobnež se je pofočkal! Se bo še kdo?
štrekeljc
11. 05. 2021 18.35
Saj sem vedel, da se bo našel še kak runkelj!
Sputnik8
10. 05. 2021 21.29
-8
Avtor STA. Kaj bi pričakovali drugega. Velikokrat se sprašujem kako lahko vsi ti črnogledi ljudje, ki jih vsako delo moti sploh živijo.