Slovenija

Nove ovadbe na Obali

Izola, 08. 11. 2006 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Civilna iniciativa Gibanje za Izolo je predstavila novi kazenski ovadbi zoper izolsko in piransko županjo.

Piranska županja Vojka Štular
Piranska županja Vojka Štular FOTO: Dare Čekeliš

Izolski županji Bredi Pečan med drugim očitajo zlorabo položaja pri prodaji zemljišč na območju Kreda, ovadba zoper piransko županjo Vojko Štular pa je vezana na nezakonito načrtovanje golf igrišč v Sečovljah.

Izolski županji med Bredi Pečan med drugim očitajo zlorabo položaja pri prodaji zemljišč na območju Kreda . Zlorabo položaja pa očitajo tudi vodji urada za nepremičnine izolske občine Ani Jamnik, druga ovadba zoper izolsko županjo pa je po besedah predstavnika iniciative Jožefa Horvata vezana na zlorabo položaja za koristi tretjih oseb pri načrtovanju golf igrišč na Baredih.


Igrišča in luksuzna stanovanja

Breda Pečan, izolska županja
Breda Pečan, izolska županja FOTO: POP TV


Poleg gradnje golf igrišč so po Horvatovih besedah načrtovalci nameravali v neposredni bližini športnih površin zgraditi tudi več sto luksuznih stanovanj. Tako naj bi na območju Baredov, kjer naj bi si občina želela zgraditi golf igrišča, zgradili 300 luksuznih apartmajev, ki bi jih investitor nato prodal na tržišču, in sicer za vsaj 36 milijard tolarjev, pravi Horvat. Na območju Sečovelj pa naj bi načrt predvideval izgradnjo 106 stanovanj s površino 120 kvadratnih metrov, s čimer naj bi zaslužili vsaj 12 milijard tolarjev.

Poleg tega naj bi občina Izola po Horvatovih besedah za načrtovanje igrišč porabila šest milijonov državnih in osem milijonov tolarjev občinskih sredstev. Prav toliko naj bi za načrtovanje golf igrišč porabila tudi piranska občina. Horvat poudarja, da mu je informacijo o tem posredoval nadzorni odbor občine Piran, ki pa po njegovih besedah ni ukrepal zoper županjo. Na vprašanje, za koristi katere tretje osebe naj bi šlo v ovadbi zoper izolsko županjo, Horvat odgovarja, da gre za podjetje Golf Istra.

Iz pisarne izolske županje so se odzvali na obtožbe. Zatrjujejo, da ovadbe Horvata in civilne iniciative nimajo »absolutno nobene osnove«. Glede oktobrske izredne seje občinskega sveta iz pisarne Brede Pečan opozarjajo, da je bila oktobrska seja »sklicana zaradi volitev elektorjev za volitve nadomestnega državnega svetnika. Prvotno je bilo predvideno tudi sklepanje o prodaji zemljišča za gradnjo obalne hitre ceste,« pojasnjujejo v dopisu in dodajajo, da je županja prav zaradi volitev in možne zlorabe te teme za predvolilno kampanjo, torej vprašanje prodaje zemljišč, umaknila z dnevnega reda.


Ovadba, vezana na prodajo zemljišč na območju Kreda, izolsko županjo bremeni, da je kljub odločbi države, da se razveljavi prvotni zazidalni načrt, 19. oktobra sklicala izredno sejo občinskega sveta, na kateri so odločali o prodaji 2,7 hektarja zemljišč v vrednosti 673 milijonov tolarjev individualnim kupcem za gradnjo 50 hiš. Horvat vztraja, da mora občina zemljo, ki je državna in ne občinska, vrniti Skladu kmetijskih zemljišč.

Horvat opozarja tožilstvo


Horvat še napoveduje, da bodo v primeru, da tožilstvo v treh mesecih ne vloži obtožnice zoper ovadene ali pa prijavo zavrže kot neutemeljeno, sprožili postopek zoper vodjo državnega tožilstva v Kopru Slavka Ožbolta. Napovedal je še, da "naj bi se zaradi neukrepanja tožilstva pritožili na državno komisijo za spremljanje dela tožilstva", iniciativa je namreč po Horvatovih zagotovilih prvo ovadbo v zvezi z golf igrišči vložila maja 2004, in sicer zoper piransko in izolsko županjo, takratnega kmetijskega in okoljskega ministra Buta in Kopača, takratnega generalnega sekretarja vlade Mirka Bandlja, ustanovitelja Golf Istre Igorja Bavčarja in direktorja Golf Istre Milana Vergana. Ovadbo v zvezi s piranskimi golf igrišči so vložili tudi jeseni 2005, ko so k ovadenim dodali še direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Marjo Majer Cuk.

Poleg neodziva tožilstva je Horvat danes izrazil začudenje nad delom policije. Poudarja, da so gradnjo golf igrišč v dveh obalnih občinah zaustavili že ustavno in računsko sodišče ter revizijska komisija ministrstva za okolje in prostor. Kljub temu policija po Horvatovih zagotovilih ni sprožila kazenskih postopkov zoper pobudnike izgradnje. Horvat zato sumi, da gre za korupcijo in "familiarnost" v vrstah policije in tožilstva.


Horvat je danes komentiral tudi tožbo, ki jo je izolska županja Breda Pečan vložila proti njemu. Dejal je, da je tožba zgrešena in nedopustna, ker je podlaga za tožbo domnevna žaljiva obdolžitev zoper uradno osebo, v tem primeru pa kazenski zakonik dopušča zgolj pregon na predlog tožilstva in ne zasebno tožbe, poudarja Horvat.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.