Slovenija

Nove študije kažejo, da se lahko virus v zaprtih prostorih prenaša tudi prek aerosola

Ljubljana, 20. 10. 2020 19.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
3

Potrjenih okužb je kar dvakrat več kot pred enim tednom. Pri 4326 testih so potrdili 794 novih okužb, delež pozitivnih pa je 18,4-odstoten. V bolnišnicah se zdravi že 313 okuženih, 56 jih je na intenzivni negi, še dva bolnika sta umrla. Nove študije, med katerimi je ena tudi slovenska, pa kažejo, da se v zaprtih prostorih virus lahko prenaša tudi prek aerosola.

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi je pred nekaj dnevi objavil študijo o izbruhu covida-19 med rekreativno hokejsko tekmo. Prvi bolnik je dan po večerni tekmi začutil prve simptome, čez tri dni so potrdili bolezen. V vmesnem času je pozitiven test dobilo še osem od desetih preostalih igralcev njegove ekipe in pet izmed enajstih igralcev druge ekipe ter član vzdrževalne službe. Pri vseh so se simptomi covida pojavili od dva do pet dni po tekmi. "Gre za precej bližnji stiki in tudi zadetki se proslavljajo z objemanjem, kar potem omogoča širjenje samega virusa," o tem pravi infektologinja na Infekcijski kliniki Mateja Logar.

V reviji Journal ugledne univerze v Cambridgu pa je bila objavljena slovenska študija o posredni okužbi z novim koronavirusom v dvorani za skvoš. Prvi bolnik je med igro začutil, da je utrujen, bilo mu je slabo, po eni uri igre je s soigralcem zapustil dvorano. Kasneje se je izkazalo, da je pozitiven in da je okužil tudi soigralca. A kar je najbolj zanimivo, zbolela sta tudi dva para igralcev, ki se z njima nista srečala, sta pa igrala v istem prostoru 45 oziroma 90 minut za njima.

Bojana Beović opozarja, da je teža bremena novih bolnikov za bolnišnice velika.
Bojana Beović opozarja, da je teža bremena novih bolnikov za bolnišnice velika. FOTO: POP TV

"Najverjetneje je šlo predvsem za to, da gre tu za prostor, kjer je bil problem prezračevanje in je virus v zraku ostal v obliki aerosloa in je tako preko tega prišlo potem do prenosa okužbe," domneva Logarjeva. Druga možnost pa je, da se je virus razširil prek kontamniranih objektov v slačilnici ali dvorani. "Če ni mogoče zagotavljati varne razdalje, če ni dobro poskrbljeno za prezračevanje, potem je tveganje, da pride do prenosa, seveda bistveno večje," pravi infektologinja.

Teža bremena novih bolnikov za bolnišnice pa je velika, opozarja vodja strokovne skupine za covid-19 Bojna Beović. "V drugem tednu novembra lahko pričakujemo nekje med 480 in 680 bolnikov v bolnišnicah. Od tega bo med 80 in 190 takih, ki bodo potrebovali intenzivno zdravljenje," napoveduje Beovićeva. Tako pa bo le v primeru, da bodo novi ukrepi učinkoviti in nam bo uspelo obrniti krivuljo, še opozarja. V nasprotnem primeru bodo namreč številke še bistveno višje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cmrlek
21. 10. 2020 10.48
+0
Ja kako, če pa so tuji strokovnjaki že zdavnaj objavili, da to z aerosolom ne drži? Pa ko nekdo okužen prime kljuko, bi jo dejansko moral nekdo za njim takoj prijet in roke v usta al pa direkt, ker virus ne prezivi dlje časa.🤔 Jao jao
nnnnnnnnnnn
21. 10. 2020 10.04
+0
Aerosol je manjši od luknjic na maski.
Blokiran Drugi Človek
21. 10. 2020 12.07
-3
Kar ne pomeni da je obstaja pametni aerosol da bo levo desno letel čez luknjice ven, ampak da z boljšo kvaliteto maske lahko to preprečimo