Slovenija

Novega ministra za digitalno preobrazbo bomo predvidoma dobili v petek

Ljubljana, 13. 07. 2021 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

DZ bo Marka Borisa Andrijaniča predvidoma v petek imenoval za ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo. Kot je dejal, digitalizacija za Slovenijo predstavlja izjemno priložnost. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec medtem pričakuje zadostno število glasov že iz vrst koalicije. "Tudi v opoziciji, bi rekel, se strinjajo, da je digitalna preobrazba nujno potrebna za našo državo," je dejal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Minister za digitalno preobrazbo
    03:05
    Iz 24UR: Minister za digitalno preobrazbo
  • Iz SVETA: Minister za digitalno preobrazbo
    02:47
    Iz SVETA: Minister za digitalno preobrazbo
Mark Boris Andrijanič
Mark Boris Andrijanič FOTO: 24ur.com

Predsednik vlade Janez Janša je predlog, da Mark Boris Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, v DZ poslal v ponedeljek. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo, so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot ocenjuje Andrijanič, Slovenija na področju digitalizacije žal zaostaja za večino evropskih držav. Napovedal je, da se bo osredotočil na uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pred kratkim pripravil strateški svet za digitalizacijo, v katerem so zbrani vodilni slovenski strokovnjaki z različnih področij. "Verjamem, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje, da mora digitalizacija postati naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo," je še navedel Andrijanič. 

Po oceni Krivca Andrijanič primeren in sposoben kandidat 

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca gre v primeru imenovanja novega ministra za smiselno nadaljevanje dosedanjih aktivnosti. "Digitalna preobrazba je praktično na prvem mestu, kar se tiče prihodnjih strategij, in s tega naslova je tudi razumljivo, da je treba znotraj inštitucij na ravni vlade postaviti neko koordinacijo," je dejal. Imenovanje ministra, ki bo usmerjal digitalni prehod znotraj posameznih resorjev, se mu zdi korak v pravo smer.

"Računam, da bo to minister, ki bo imel pooblastila, da bo lahko koordiniral posamezna ministrstva na področju prehoda v digitalno družbo," je bil jasen Krivec. Andrijanič je po njegovem prepričanju primeren in sposoben kandidat.

Zaslišanje pred pristojnim odborom DZ naj bi bilo v petek dopoldne, popoldne pa že pričakuje, da bo mogoče sklicati izredno sejo DZ, na kateri bi kandidata potrdili. Morebitna podpora iz vrst opozicije bi Krivca sicer pozitivno presenetila, a pričakuje, da bo Andrijanič dobil zadosti glasov že iz vrst koalicije. "Podpora iz opozicije pa bo seveda nekakšen pozitiven signal," je še dejal Krivec, ki sicer opaža, da se tudi v opoziciji zavedajo pomena digitalne preobrazbe.

Novi minister bo prihajal iz kvote NSi, kar so na Twitterju že potrdili tudi v stranki. Kot je dejal Krivec, se bo s tem na nek način tudi malo uravnotežilo neravnovesje na ravni vlade, kar se tiče kvot.

Krivec pričakuje, da bodo na dnevni red petkove izredne seje DZ, katere sklic bodo predlagali v četrtek na kolegiju predsednika DZ, uvrstili tudi tretje branje predlogov zakona o orožju in zakona o pravilih cestnega prometa. "Mi bi radi, da se te zadeve do počitnic počistijo in iz tega naslova bi v petek to lahko uredili," je dejal.

Horvat: Z Andrijaničem delimo skupne vrednote

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je povedal, da z Andrijaničem delijo skupne vrednote. Horvat verjame, da bo svojo nalogo v vladni ekipi zelo dobro opravil. Če ga je premier predlagal za ministra, pa je po Horvatovih besedah tudi normalno, da so se v DZ glede podpore za imenovanje "prešteli". Ob tem verjame, da v DZ ne bi smelo biti nikogar, ki bi nasprotoval digitalni preobrazbi Slovenije.

Horvat je spomnil, da je NSi že kot opozicijska stranka nekaj let opozarjala, da se na področju digitalne agende, ki jo je Evropska komisija sprejela že pred časom, ni nič spremenilo. NSi je leta 2019 po njegovih besedah pripravila programsko konferenco z naslovom Pametna Slovenija, na njihovo idejo pa je vlada pred dobrimi tremi meseci ustanovila strateški svet za digitalizacijo, ki ga vodi Andrijanič.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je pojasnil, da je predlog predsednika vlade, da Andrijanič postane minister brez resorja, koalicijsko usklajen in ga v SMC podpirajo. Tudi po njihovem mnenju digitalizacija potrebuje posebno pozornost in medresorsko usklajevanje.

"Imenovanje ministra bo omogočilo še dodaten pospešek in napredek na tem področju. Obenem si obetamo, da bo novi minister dobro sodeloval tudi z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom. Konec koncev je prav digitalizacija ena od prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU," je še navedel Perič.

Andrijanič lahko računa tudi na podporo treh poslancev SNS. "Če želimo, da država deluje, je treba pri tem pomagati, ne pa rušiti. Rušenja v DZ imajo ljudje čez glavo," je danes menil prvak SNS Zmago Jelinčič. Kot je dejal, nimajo do Andrijaniča nobenih zamer in ga lahko podprejo. V DeSUS bodo počakali na predstavitev kandidata pred pristojnim odborom in se odločili o podpori, so pojasnili. 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
13. 07. 2021 20.39
To je brez veze. Imamo ministrstvo za izobraževanje, na mladih programerjih je potrebno delat. Ministrstvo za pitje kave in uporabo proračuna.
Gorje
13. 07. 2021 16.44
+3
Sinhron, prav imaš. V tujini so naši rač. strokovnjaki zelo cenjeni, za doma pa niso dobei. Pa ta je bil lobist za Uber, zdaj pa minister? Se ve, kam bo šel denar.
Amasakul
13. 07. 2021 15.11
haha, kakšen vic. Dober vic.
sinhron
13. 07. 2021 14.54
+2
Upajmo , da da ta ne bo potrjen za ministra za digitalno preobrazbo ! Na univerzah in inštitutih imamo velike mojstre za računalništvo in tehnologije , ki poznajo materijo takim je treba dati možnost in ne šarlatanom !
MihaGliha
13. 07. 2021 14.08
+3
mi kot da živimo v pravljici pa to ne moreš vrjet kako se črpa državni denar
Diabloss
13. 07. 2021 13.56
+2
a to potem pisma pošiljajo v digitalnih kuvertah po pošti ?
Periot222
13. 07. 2021 13.45
+4
Se malo pa bo vec ministrov kot prebivalcev!
son?ek11
13. 07. 2021 13.34
+4
Pa koliko ministrov imamo že???. Sama navlaka, ki jo drago plačujemo!!!! Švica ima 8 milijonov ljudi; pa 7 ministrov. In za vsako stvar imajo referendun
son?ek11
13. 07. 2021 13.36
+1