Slovenija

Pregon groženj gre pred poslance, odbor podprl globo za vpitje v javnosti

Ljubljana, 09. 09. 2021 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila predlog novele kazenskega zakonika in ga poslala v obravnavo DZ po rednem postopku. Iz gradiva, pripravljenega za sejo, je razvidno, da predlog predvideva, da se bodo osumljenci kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti in ne več na predlog. Parlamentarni odbor pa je podprl predlog, da bi z globo do 1000 evrov kaznovali tistega, ki se v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine.

Grožnja.
Grožnja. FOTO: Dreamstime

Na pravosodnem ministrstvu so po sledi februarske seje dveh parlamentarnih odborov na temo stopnjevanja sovražnosti v družbi v predlogu novele kazenskega zakonika posegli v člen, ki opredeljuje kaznivo dejanje grožnje. Predlagajo, da se osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganja po uradni dolžnosti in ne več na predlog. Takšno spremembo sta na februarski seji ministrstvu naložila odbora DZ za pravosodje in za notranje zadeve.

Ministrstvo za pravosodje v gradivu za obravnavo predloga novele na vladi izpostavlja "javno znane grožnje politikom v zadnjem času". V gradivu je še navedeno, da je na napotilo obeh odborov opozorilo ministrstvo za notranje zadeve.

Zelena luč odbora kazni za vpitje ali nedostojno vedenje v javnosti

Ravno danes pa je parlamentarni odbor za pravosodje glasoval o predlogu novele zakona o javnem redu in miru, s katero so želeli v vladi uvesti globe za žaljenje in nedostojno vedenje do uradne osebe, in sicer da bi se ga sankcioniralo ne več na predlog oškodovanca, temveč bi ga morali uradni organi preganjati po uradni dolžnosti. Po velikem nasprotovanju v javnosti in napovedim, da bo v primeru potrditve take rešitve sledil referendum, so v parlamentarni koaliciji rešitev dopolnili tako, da so globe za žaljenje in nedostojno vedenje razširili na vse.

Odbor DZ za notranje zadeve je z 10 glasovi za zakon in 8 proti predlog podprl. Po predlogu, ki so ga dopolnili v torek, bi z globo od 500 do 1000 evrov kaznovali tistega, ki se v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine.

Seja se je danes nadaljevala, potem ko jo je predsednik odbora Branko Grims v torek brez pojasnil prekinil pred začetkom glasovanja o omenjenem predlogu novele. "Kot veste, lahko predsedujoči sejo kadar koli prekine," je danes svojo odločitev pojasnil Grims in dodal, da je potreboval posvet s strokovnimi službami.

Sukičeva: Sankcioniranje državljanov, ki si bodo drznili povzdigniti glas nad politiki, ne pa obratno

Tina Heferle (LMŠ) je pred glasovanjem napovedala, da bo glasovala proti predlogu. Po njeni oceni gre pri predlagani spremembi za predrugačeno verzijo prvega zakona, s katero so predlagatelji "želeli doseči zastraševalni učinek pri tistih ljudeh, ki bi si drznili in upali spregovoriti in na glas kritizirati vladno politiko ali predsednika vlade". Dodala je, da veljavni zakon kaznovanje dejanj, ki ga predvidevajo spremembe, že omogoča.

Kot je dejal Zmago Jelinčič (SNS), so verbalni in fizični napadi na poslance vse pogostejši in vse hujši. Poudaril je, da se v SNS-u sprva niso strinjali, da bi bile kazni višje za vse verbalne napade, a da se s predlogom po vloženih dopolnilih strinjajo. Napovedal je, da bodo predlog zakona podprli.

Heferletovo je z vložitvijo postopkovnega predloga zanimalo, ali je Jelinčič govoril v imenu celotne poslanske skupine ali zgolj sebe. Na torkovi seji odbora je namreč poslanec SNS-a Dušan Šiško napovedal, da bo poslanska skupina proti predlogu. "Ker ste pravnica, veste, da pri dveh enakovrednih zadevah kasnejša razveljavi prejšnjo," je poslanki odgovoril Grims.

Nataša Sukič (Levica) je pojasnila, da bo oddala glas proti, ker gre po njenih besedah pri predlogu novele za ponovno uvedbo verbalnega delikta. Gre za določbo, ki bo sankcionirala državljane, ki si bodo drznili povzdigniti glas nad politiki, ne pa obratno, je ocenila.

Podporo zakonu pa je napovedala Anja Bah Žibert (SDS), ki je izrazila upanje, da se bo zakon izvajal, če bo sprejet. "Gre za to, kar se dogaja v družbi, in temu je treba reči stop," je povedala. Po njenih besedah verbalno in fizično obračunavanje s poslanci na ulici ni demokracija. "Če kdo misli, da je, potem ne ve, kaj je to demokracija," je Bah Žibertova povedala v svoji obrazložitvi glasu.

Kaj bi kaznovali?

V torek je sicer večina članov odbora podprla dopolnila, ki jih je vložila koalicija, tudi predlog glede globe za žaljenje in nedostojno vedenje, ki ga je razširila na vse.

Z omenjeno globo bi tako po novem dopolnilu kaznovali tistega, ki se "v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, ki se nahaja na teritoriju Republike Slovenije, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve".

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Opazujemvas
19. 11. 2021 09.08
Mimogrede tudi ta predlog novele zakona je grožnja.
Opazujemvas
19. 11. 2021 09.05
To je le predlog, ki gre v državni zbor, vprašanje je ali bo dobil zadostno podporo, drugo pa je kar bo reklo US.
Delboy Trotter
14. 09. 2021 20.41
Vpišite na YT "Janša gre nazaj sedet", pa da skupaj zapojemo za našega Janeza.
StarWars
11. 09. 2021 18.06
+1
A Urška doma preveč kriči?
Opazujemvas
19. 11. 2021 09.06
Samo takrat, ko Janez renovira kuhinjo, no tako se reče ko se Urška in Janez prepirata.
brinjevka
10. 09. 2021 18.16
+2
V bistvu gre za ozmerjanje (oz. vpitje, kot so to potencirali mediji) naših kljukcev v vladi, kar absolutno podpiram. Vlada pač kroji zakone oz. globe glede ne vem kaj - večinoma imam v mislih lahko zaslužen denar. Še bolj bi jih moraliozmerjati, morda celo res vpiti na njih, saj nam otežujejo življenje, ga dražijo, omejujejo, celo terorizirajo... Smo postali diktatorska država? Obnašajo se že tako. Žal sem pa že pred leti ugotovila, da znamo vpiti, nismo pa enotni, povezani, pozabili smo na Gubca. Res pomembnih demonstracij, ki bi lahko kaj prinesle, če bi bila udeležba "ta prava", se kljub odobravanju na koncu udeleži PREMALO državljanov. Tisti, ki pridemo in izrazimo naše nesteinjanje, izpademo kot izgredniki, katere lahko preženeš s solzilcem in je stvar zaključena. Ali res stojite za svojim nestrinjanjem ali samo nakladate? Ker moje izkušnje so ugolj nakladanje in nato NEudeležba na demonstracijah. Če vam je kaj mar, kako naša država ravna z nami, delavci, ki pravzaprav prehranjujemo upravo, katera nam v zahvalo onemogoča dostojno življenje, nehajte samo vpiti, preidite v dejanja, postanite aktivisti, na kakršen koli DOSTOJEN način povejte svoje mnenje. Ne se skrivat, pojditena ulico, povejte na hlas, dajte predlog za izvboljšanje vladi, predlagajte referendum, pojdite na demonstracije. Še en pregovor vam polagam na dušo: Če želiš priti hitro, pojdi sam. Če želiš priti daleč, pojdi v skupini. Gremo?
zlati70
10. 09. 2021 17.31
+2
Prelesnikovi izkazali nezaupnico: “Če ji DZ RS ne zaupa, je odstop njena edina higienična izbira” Na četrtkovem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, katerega predsednik je poslanec SDS Branko Grims, so obravnavali predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki predvideva, da se z globo od 500 do 1000 evrov kaznuje tistega, ki se v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine. Če je bil predlog na podlagi 10 glasov za zakon sprejet, pa je bila povsem drugačna zgodba, ko je šlo za poročilo Informacijskega pooblaščenca za leto 2020. Letno poročilo o delovanju informacijske pooblaščenke namreč ni bil sprejet, kar po besedah poslanke in članice pristojnega odbora Anje Bah Žibert predstavlja nezaupnico njenemu delu. V zvezi s tem se je oglasil tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, ki je izpostavil, da če Državni zbor RS Mojci Prelesnik ne zaupa, je po njegovo njen odstop edina higienična izbira.Omenjena poteza glede Prelesnikove pa niti ne preseneča toliko glede na njeno ravnanje v času epidemije, ko se je obregnila ob vsesplošno merjenje temperature v delovnih organizacijah, delovanje aplikacije Ostani zdrav in posredovanje podatkov o tistih, ki so sami povsem prostovoljno izrazili interes za cepljenje. Temu pa je nato sledilo še obreganje ob delovanje aplikacije za preverjanje covidnih potrdil in nedavno celo ob predlog sprememb zakona o nalogah in pooblastilih policije. Smo unikum glede ravnanja informacijske pooblaščenke “Mislim, da smo unikum v tem, da imamo informacijsko pooblaščenko, ki pomaga virus širiti, ne pa omejevati. Ne fizično, ampak z odločitvami, ki jih sprejema. Njeno vodilo bi moralo biti, da se soočamo ne samo z zdravstveno krizo, temveč tudi z družbeno,” je med drugim na odboru kritično izpostavila poslanka Bah Žibertova.Še danes ne vemo, kaj se je dogajalo z nadzorom nad osebnimi podatki poslancev, je kritično spomnila poslanka iz vrst SDS. “Imamo vašo odločbo, nimamo pa nobenih pojasnil. Marsikaj je še, na kar je potrebno odgovoriti. Do tega, da bi se lahko o tem pogovarjali, ni prišlo. Še več, seja je bil sklicana s strani opozicije in ne koalicije. Naenkrat pa seveda nikomur ni v interesu, da se zadeva razreši in pride zadevi do konca.” Po njenih besedah se več kot očitno vidi, kako informacijska pooblaščenka dela razlike, nekje je viden njen angažma, drugje pa se ji ne zdi potrebno priti niti v Državni zbor RS. “Preveč je ljudi, ki so se soočili s covidom, preveč je ljudi, ki so izgubili svoje najbližje, da bi se lahko na teh področjih hecali in igrali,” je kritično zatrdila glede ravnanja pooblaščenke in dodala, da je potrebno včasih glede določenih odločitev bolj premisliti, ne pa samo gledati na to v smislu, da ti nekdo ne ustreza, kot je ta koalicija. “Kritična sem do informacijske pooblaščenke,” je dejala in dodala, da si želi, da bi ta s svojimi ravnanji pomagala tako vladi kot državi, da se sprejemajo ukrepi, ki morajo biti v skladu z zakoni in Ustavo. “Njen angažma bi moral biti povsem drugačen. Vedno je tako pri osebnih podatkih, kozarec je lahko pol poln ali pol prazen, tako da se da marsikaj tolmačiti po svoje. Skratka želela bi si več odgovornosti,” je pojasnila. S kritiko med drugim ni skoparil niti Zmago Jelinčič Plemeniti iz SNS, ki je izrazil prepričanje, da Prelesnikova deluje v smislu politične provinience. “Je politična ekspozitura leve politične provinience in to kaže na vsakem koraku. Zato smo v naši stranki celo predlagali njen odpoklic.” Zagovarja prepričanje, da bi morala biti pooblaščenka nevtralna oseba. “Za določena vprašanja enostavno ni dosegljiva,” je bil kritičen.Rušenje marsikaterih ukrepov v času epidemije očitno predstavlja razlog, da poročilo Informacijskega pooblaščenca za leto 2020 ni bilo sprejeto. Bo mar to predstavljalo povod, da vendarle pride do premisleka in se zmeraj ne ruši tistega, kar je nujno za obvladovanje aktualne situacije.
Dbist
10. 09. 2021 16.29
+2
A poje se še lahko na glas? Bo treba zapeti tisto Le vkup uboga gmajna. Najbolj mi je všeč tisti del, ko nekaj gori in nekdo beži. Asociacije?
Aleš Hartner
10. 09. 2021 16.15
+4
No, pa smo spet tam, kjer smo bili - da bomo morali protestirati proti verbalnemu deliktu kot v času SFRJ. Spomnim se, da sem v osemdesetih nosil protestni bedž s prečrtano številko 133, ker je člen 133 določal verbalni delikt.
Dbist
10. 09. 2021 16.07
+3
Bo po novem treba šepetati o vladnih "Bedakih in konjih" Ja, 120 Db šepetanja!
kamu
10. 09. 2021 12.51
+5
Vlada katere ministrski predsednik novinarke žali in enači s cenenimi prostitutkami, ljudi pošilja v psihiatrične ustanove, vlada katere minister protestnike označuje za svinje, policaje pa označuje z lenuhi, misli sprejeti zakon o verbalnem deliktu z drastičnimi kaznimi za nasprotnike te bande. Dno dna. Hvala desus in smc za vašo kolaboracijo z janšizmom. Ne bo ostalo pozabljeno.
provni
10. 09. 2021 12.34
+7
Čim prej zamenjati Vlado tem bolje. Ta Vlada razmišlja samo še o kaznih za neposlušno ljudstvo.
Dbist
10. 09. 2021 16.22
+3
Ja Slovenci smo popolnoma brez posluha. Pa nam Državni zbor, vsaj vladni del, prepeva tako lepo opereto!
Kostorog
10. 09. 2021 11.58
+3
Ha, ha, velja na teritoriju slo, mater komaj čakam da jih srečam v hrčkolandiji, da sprostim vse frustracije ki se že predolgo kopičijo.
zlati70
10. 09. 2021 09.58
-6
Težava je tudi v tem, koliko medijskega prostora se namenja določenim osebam in dogodkom. Marko Potrč je bil v Sloveniji s svojim početjem deležen precejšnje pozornosti, tudi nekaterih večinskih medijev, Toni Cetinski pa je s podobnim obnašanjem na Hrvaškem popolnoma izginil iz medijev. “Ko se daje medijski prostor takim, se spodbuja še več tega, spodbuja se tiste ki hočejo nastopati in rabijo pozornost,” je pojasnil Čirič. Podobno se je zgodilo tudi v primeru Tee Jarc, ki je na Kredarici verbalno napadla premierja Janeza Janšo. Dobila je pozornost, dobila je dodatno spodbudo. Šarčeve izjave dajejo videz nekega obupanca V oddaji so se pogovarjali tudi o predsedniku stranke LMŠ Marjanu Šarcu, ki je v zadnjem času zaostril svojo retoriko in tudi povedal, da s stranko SDS in njej sorodnimi strankami nikakor ne misli sodelovati. Vnaprej govoriti, da ne boš sodeloval s približno polovico volilnega telesa, po mnenju Požarja daje videz nekega obupanca. Za razliko od njega, je Zoran Janković recimo povedal, da je treba delovati v dobro ljudstva – četudi to pomeni sodelovanje s stranko, ki je sicer nimaš najraje. Voditelja je še zanimalo kakšne so razmere znotraj KUL-a, med Šarcem, Tanjo Fajon, Luko Mesecem in Alenko Bratušek. “Napete,” je kratko in jedrnato odgovoril Požar, ki je prepričan, da bi njihova koalicija traja še manj časa kot je trajala vlada Marjana Šarca. Opazil je namreč, da še en tvit povzroči 14-dnevni razkol v KUL-u. Glede vloge medijev v tej volilni kampanji, je Čirič povedal, da mediji v Sloveniji še nikoli niso bili nepristranski in tudi tokrat ne bodo. Pri tem je še opozoril na pomen interneta, ki je odprl neko drugo polje. Po njegovem mnenju imajo sporočila na družabnih omrežjih lahko veliko večji doseg. Vojna med politiko in mediji se bo še nadaljevala, ustvarjena bo še marsikatera medijska afera – kot je bil zadnji primer ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, ki ga tožilstvo menda že štiri leta preganja, zadeva pa je prišla v medije ravno tisti dan, ko so proti njemu vložili interpelacijo. Jasno je, da gre za koordinirane poteze.
Cervantes Saavedra
10. 09. 2021 10.39
+4
Za zlati: Medijsko podprt dogodek na Kredarici je dal dodatno spodbudo vladi, ne Tei Jarc. Vlada je zavohala idealno priložnost za nov zakon proti vpitju. - Desnica nikakor ni polovica volilnega telesa, kvečjemu dobra tretjina, kar kaže njena lastna raziskava v juniju 2021 (agencija Parsifal). Vnaprejšnje brezpogojno sodelovanje s SDS ni potrdil niti Tonin. Ki čuti, da nasproti JJ nima napetih odnosov, ampak hlapčevske. - Vojna med politiko in mediji je tipična za Slovenijo in podobne višegrajske države z ex-komunisti na oblasti, ki so zadržali stare avtokratske manire. - A ti meniš, da bi problem Dikaučiča moral priti v medije že zdavnaj prej, ne zdaj?
kamu
10. 09. 2021 12.58
+3
Ti si esej napisal na podlagi tega kar sta rekla indijanec in Požar pri najbolj pluralnem. Vsi trije skupaj niso vredni pol kozarca hladne vode. Čirić je mimogrede lagal o smrti najstnika, s čimer je anticepilcem dal le še dodaten veter v jadra. Dikaučič je utajevalec davkov in pravosodni minister. Kaj smo mi? Sicilija?
Dbist
10. 09. 2021 16.16
+1
Hoteli smo postari Švica, postali smo Afganistan. ivan, še na mnoga leta! (Po možnosti na Dobu)
zlati70
10. 09. 2021 09.57
-4
Analitika o skrajnih protestnikih: “Če tega ne bomo pričeli zaustavljati in takšne stvari kaznovati, bo prišlo do resnega fizičnega nasilja” “Zdi se mi, da sploh ni več racionalnih predstav, v slovenskem novinarstvu vlada neka psihoza, da vse, kar ni izrazito levo, je pač nek fašizem. In da je levo tisto, kar je normalno, če je leva uredniška politika, je to normalna uredniška politika, vse drugo pa je poskus neke uzurpacije desnice,” je v oddaji Odkrito na RTVS med drugim dejal novinar Bojan Požar in pojasnil, da imamo situacijo, v kateri 20 ali pa 30 ljudi obvladuje dva največja državna medija – STA in državno televizijo, ki jo vsi plačujemo, ter da je temu primerna tudi uredniška politika. Minuli petek so kolesarji mrzlično iskali fašizem in nacizem, je spomnil voditelj oddaje Igor Pirkovič, ki ga je zanimalo, če so omenjene -izme tudi našli. Novinar Bojan Požar je podal svoje mnenje, da je to del politike, ki se vse bolj radikalizira. O tem, da bi našli fašiste, je podvomil, razen če je vsak fašist, ki reče nekaj čez levico. Določeni ljudje so namreč za fašista razglasili tudi dr. Alojza Ihana, zato ker je pač podprl nekaj protikoronskih ukrepov aktualne vlade. Če kogarkoli označiš za fašista, ga seveda lahko tudi najdeš. Je pa Požar mnenja, da v Sloveniji nimamo nekega problema s potencialnim fašizmom, v nekaterih drugih državah je tega precej več. Tudi Miloš Čirič se je strinjal s Požarjem in dodal, da imamo v naši državi definitivno več ljudi, ki verjamejo v komunizem oziroma v kakšno drugo utopično zadevo, neke resne sile, kar se tega tiče, pa pri nas niti ni. Požar je v nadaljevanju opozoril, da ima radikalna levica parlament, ima vpliv na vsebino določenih večinskih medijev, skrajna desnica pa tega nima – ni je v parlamentu, ni je v medijih, ni je nikjer. Problem vidi tudi v tem, da so petkovi kolesarji privilegirani, ker so pač sinovi in hčerke nekdanje tranzicijske elite. Tako imajo podporo v medijih, imajo finančno podporo, konec koncev tudi v pravosodju. “Preprosto so nedotakljivi,” je izpostavil Požar. Če se ne bo kaznovalo drobnih provokacij, bo prišlo do resnega fizičnega nasilja Dotaknili so se tudi nedavnega incidenta, ko so proticepilski aktivisti vdrli v prostore RTVS, posledično pa so jim prepovedali še nadalje protestirati pred nacionalno televizijo. Čeprav so protestniki na kolesih naredili tudi marsikaj spornega, do prepovedi ni prišlo nikoli, neprijavljenih protestov je bilo že čez 70. Čirič je spomnil na pojav, ki je dobro znan na področju psihologije množic. Ko enkrat začneš dovoljevati drobne stvari – kot je na primer škropljenje policistov z vodno pištolico, se stopi v cono, kjer nekatere osebe izbruhnejo, za seboj potegnejo pa tudi ostale. “Če tega ne bomo pričeli zaustavljati in takšne stvari kaznovati, bo prišlo do resnega fizičnega nasilja,” je opozoril. Požar je opomnil, da je do tega pravzaprav že prišlo pozimi na nasilnih protestih, ko jih je resno skupilo tudi nekaj novinarjev. Kljub temu je večina odnesla brez kazni.Seveda je vdor v prostore RTV vreden vsake obsodbe, vendar pa se obenem tudi poraja vprašanje, če bi tak dogodek enako obsodili v primeru, če bi Jaša Jenull vdrl v prostore NSi. Ob tem so še spomnili, kako je Franc Trček, ki je sedaj celo poslanec Levice, z nekaj ljudmi vdrl v mestni svet v Mariboru. Pa kako je Miha Kordiš vdrl na filozofsko fakulteto. Tako Trček kot tudi Kordiš sta dobila medijsko podporo, na nek način pohvale, in oba sta bila izvoljena v državni zbor. Troha v državni zbor seveda ne bo izvoljen. Različno se ukrepa oziroma ne ukrepa tudi v drugih primerih – Požar je izpostavil, da se mu zdi nepredstavljivo, kako organi pregona ne ukrepajo pri vandalizmu, ki se dogaja na ministrstvu za kulturo. Vdor Trohe so torej obsodili vsi, risanje kljukastih križev po ministrstvu pa ne. Težava je tudi v tem, koliko medijskega prostora se namenja določenim osebam in dogodkom. Marko Potrč je bil v Sloveniji s svojim početjem deležen precejšnje pozornosti, tudi nekaterih v
Cervantes Saavedra
10. 09. 2021 11.20
+2
Za zlati: Slovenska desnica ima psihozo, da vse, kar ni izrazito desno, je pač nek komunizem. In da je desno tisto, kar je normalno. Naša desnica noče videti, da velika večina levosredincev pri nas in po svetu ne mara nobenega avtoritativnega sistema (ne levega in ne desnega) in si želi normalne demokracije, s svobodo govora, tiska, mišljenja. Desnica načeloma nima nobenega programa in zato težko najde kaj, da se prepira med seboj. - Pozabil si našteti vdor Šiškovih črnosrajčnikov v prostore policije, pa so se tam prisotni policisti pogajali z njimi, ne reagirali kot jim sicer svetuje Hojs. Ki ima policiste za lenuhe, običajne ljudi za svinje. - A rumene jopiče nimaš za nasilne? Ki imajo kljukaste križe za tetovažo. Hitler pa je junak. - Kljukaste križe ne rišejo samo na ministrstvu za kulturo, ampak tudi že dolgo po partizanskih spomenikih. Kdo in kako je to obsodil?
StarWars
10. 09. 2021 09.09
+6
Namesto, da bi se ukvarjali s pomembnimi zadevami, ki jih ne manjka, naša vlada zapravlja ure davkoplačevalskega denarja za sprejemanje neumnih zakonov, ker je bil najvišji vodja užaljen. Butale smo, da jih ni večjih. Krepko že smrdi po zatohlosti.
Enadvatristiripet
10. 09. 2021 09.09
+4
Sicer pa ce so ze pri tem, bi lahko dodali v zakon, da je dovoljeno nasega vele voditelja in jegove prikoritnike samo hvaliti, kot v Severni Koreji. Mogoce malo prehitevam, pocakajmo se par let pa bo tudi to.
Walter Pravicek
10. 09. 2021 09.04
+4
KO SE GRE ZA POSLANSKE GLAVE,REBRA ALI RIT NI ZA POMISLITI,DA BI GLASOVALI PROTI"VELEUMOM"HOJSA.TO JIH TEORETIČNO BO ŠČITILO,A LJUDJE BODO POSTALI TIHI,ZAKRKNJENI,TER LE UDARJALI.NI VEČJEGA PREZIRA DO ČLOVEKA,KI BI NEKAJ IZPOVEDAL,PA GA LE GLEDAŠ V OČI,MIRNO,TER ŠELE ŠČASOMA UGOTOVI,DA GOVORI ALI ZIDU ALI MUTASTEMU ČLOVEKU.POTEM MU"KAPNE"KOLIKO GA PREZIRAŠ!,RES NI HUJŠEGA PREZIRA KO NEKDO NOČE S TEBOJ GOVORITI,TER TI TIHO POKAŽE KAKO SI NEZANIMIV!DENIMO V GOSTILNI,ČE ŠE KATERI SPLOH UPA MED LJUDI V DOMAČEM KRAJU,GOVORI,TROSI PUHLICE,SE BAHA,OSTALI PIVCI OB ŠANKU SO TIHO.POTEM PA LOP PA BETICI.TIHO,NIČ ZMERLJIVK,NIČ KAZNI ZA TO.OSTALO?JE POVEŠ POLICAJU,DA JE TAKO PIJAN, DA JE DOL PADU!IMAŠ PRIČE!POSEBEJ TO VELJA ZA POSLANCE SMC,DESUS,SDS,NOVE SLOVENIJE,NACIONALISTOV JELINČIČA.SMO IN BOMO HODILI PO CESTAH,ULICAH Z DVIGNJENO GLAVO,VI POSLANCI STE SEDAJ"EVRSKI BOGOVI"A BO TEGA EN DAN KONEC.A SE BOSTE ŠE UPALI MED LJUDMI BAHATI KAJ JE NAREDIL DOBREGA JANŠA,HOJS,POČIVALŠEK,TONIN,TER STRANKE IZ KATERIH SO TI TOVARIŠI PARDON SEDAJ GOSPODJE?
Kostorog
10. 09. 2021 12.01
+1
Pošteno povedano Walter, bravo, tako bo treba, se strinjam.
Enadvatristiripet
10. 09. 2021 09.03
+3
A je kaksen strokovnjak preverjal ce je prepoved povzdigovanja glasu krsitev clovekovih pravic? Ne govorim o zaljenju in sovraznem govoru, ampak povzdignjenem glasu?
enalipa
10. 09. 2021 08.50
+7
REFERENDUM!!!!
Enadvatristiripet
10. 09. 2021 08.46
+9
Zdrava pamet, jasno je znano da so rumeni jopici neonacisti, to je dejstvo podprtvo z stevilnimi dokazi. Prav tako je jasno, da jih sedajsna vlada imenuje biseri ostale pa svinje. Torej ce bi resnicno uporabljal zdravo pamet bi ti se bilo kaj razumljivo. Kdo pa pravi da janez ne more bit nacionalsocialist ne samo nacionalist, ki napihuje sovraztvo proti drugacnim in zenskam?