Slovenija

Novela Zakona o kazenskem postopku v ospredje postavlja pravice žrtev

Ljubljana, 31. 01. 2019 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
31

Vlada je na seji sprejela besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku in ga poslala v sprejem DZ. Z njo v ospredje kazenskega postopka stopa skrb za dobrobit in procesne pravice žrtev, pravi ministrica Katičeva. "Med drugim uvajamo sistem pomoči oškodovancu, rešujemo hrambo gradiv in omejujemo zdravniška opravičila," pravi ministrica.

Predlog je usklajen s policijo, državnim tožilstvom, sodstvom in tudi odvetniki. Po besedah ministrice za pravosodje Andreje Katič predvsem povzema evropsko direktivo o pravicah žrtev, ki jo mora Slovenija implementirati do aprila letos. Slovenija sicer zamuja že od leta 2015. Prvi rok je bil postavljen za 16. november 2015, zadnje podaljšanje pa se izteče 9. aprila 2019.

'Žrtve ne bodo več kolateralna škoda'

Novela po besedah ministrice Katičeve celovito ureja položaj žrtev kaznivih dejanj, s poudarkom na njihovi dobrobiti in procesnih pravicah. Ureja tudi hrambo gradiv iz prikritih preiskovalnih ukrepov, da ne bi prihajajo do prehitrega uničenja.

Na tem področju po besedah ministrice novela spreminja način obravnavanja žrtev kaznivih dejanj, ki ne bodo več zgolj nekakšna postranska škoda kaznivega dejanja, s katero se bolj ali manj posredno ukvarjajo različni organi v kazenskem postopku, ampak se v ospredje postavlja skrb za njihovo dobrobit in procesne pravice.

Slovenska pravna ureditev je že doslej vsebovala večje število rešitev, ki so po svoji vsebini že pomenile implentacijo direktive, je na novinarski konferenci pojasnila Katičeva.

Novela poleg prenosa evropske direktive vsebuje tudi pomembne rešitve, povezane z odločbami Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice. Novela ureja položaj žrtev na sistemski ravni, zlasti tudi ranljivih skupin, še posebej mladoletnikov. "Žrtve ne bodo več kolateralna škoda, s katero smo se doslej ukvarjali posredno," pravi Katičeva.

Vlada je na seji sprejela besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku in ga pošilja v sprejem DZ.
Vlada je na seji sprejela besedilo predloga novele zakona o kazenskem postopku in ga pošilja v sprejem DZ. FOTO: Damjan Žibert
Med najpomembnejše novosti za žrtve kaznivih dejanj spadajo predvsem zagotavljanje informacij žrtvam o njihovih pravicah že ob prvem stiku, individuavalna ocena žrtve, pravica do obveščenosti o stanju postopka, možnost zaupnika v vseh fazah postopka in minimaliziranje stikov žrtve z osumljencev.

Med drugim novela določa obveznost zagotavljanja informacij žrtvam o njihovih pravicah že ob prvem stiku, obveznost izdelave ocene individualne ogroženosti žrtve in potrebe po njeni zaščiti, obveznost zagotavljanja informacij o postopku in zasledovanje minimaliziranja stikov žrtev s storilcem. Novela vzpostavlja tudi sistem pomoči za žrtve, s tem pa tudi temelj za tako imneovano hišo za otroke. Omogočeno bo tudi snemanje otrok kot prič, da jim v nadaljnjem postopku ne bo treba ponavljati pričanj.

"Nevladne organizacije, ki imajo veliko vlogo že sedaj, opozarjajo, da oškodovanci ne prijavljajo kaznivih dejanj tudi zaradi njihove neustrezne obravnave," je opozorila Katičeva.

Uvaja se tudi sistem pomoči za oškodovanca, ki jo glede na kaznivo dejanje potrebuje – bodisi zdravniško, psihološko ali kakšno drugo.

"V zvezi z mladoletnimi oškodovanci s procesnega vidika uvajajo temelj za hišo za otroke, ki je medresorski projekt. V hiši bi potekala tudi vsa zaslišanja in drugi postopki," pravi Katičeva.

"S snemanjem otroka kot priče, želimo preprečiti sekundarno viktimizacijo," pojasnjuje Katičeva in dodaja, da bo odslej možno posneto zaslišanje mladoletnika v poznejših fazah zgolj predvajati in ne bo potrebno ponovno zaslišanje.

'Rešujemo hrambo dokaznih gradiv, ki je bila sporna v nekaterih odmevnih primerih'

Novela tako ureja problematiko hrambe gradiv iz uporabe prikritih preiskovalnih ukrepov, da ne bi prihajalo do njihovega uničenja po preteku dveletnega roka od izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov, do česar je na primer prišlo v primeru ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi Farmacevtka.

"Rešuje se tudi hramba gradiv. V nekaterih medijsko odmevnih primerih je prišlo do uničenja po dveletnem roku. /.../ Z novelo se nedvoumno določa, da pa ta dvoletni rok pretrga katero koli dejanje državnega tožilca, usmerjeno v pregon, torej ne samo vložitev obtožnice, ampak tudi na primer podaja predloga za hišno preiskavo, razpis tiralice in podobno," je ministrica povedala na novinarski konferenci po seji vlade. Katičeva še trdi, da namen zakonodajalca ni uničenje materiala.

Pravosodna ministrica Andreja Katič
Pravosodna ministrica Andreja Katič FOTO: POP TV

Sistematično novela ureja tudi zaseg predmetov, spisov in elektronskih naprav odvetnikov in drugih oseb, če gre za njihovo gradivo, ki vsebuje privilegirano komunikacijo, ter omejuje nepotrebno, dolgotrajno in dolgovezno branje dokaznega gradiva na glavnih obravnavah. "Sodišču ni treba znova brati dokaznega gradiva, ki je strankam znano, ampak se lahko osredotoči le na gradivo, ki je pomembno za odločitev," je povedala Katičeva in dodala: "Torej nič več bralnih vaj na sodiščih." Temu se sodišče zdaj tako lahko izogne in s tem prispeva k skrajšanju postopkov.

Ureja varovanje novinarjevega vira, omejujejo se tudi zdravniška opravičila

"Uvedeni so natančnejši pogoji in možnost preverjanja upravičenosti zdravniškega opravičila," pojasnjuje Katičeva.

Novela po besedah ministrice ureja tudi varovanje novinarjevega vira. 

Vlada je z novelo posegla tudi v zlorabe opravičil za udeležbo na sodiščih, in sicer na način, da novela natančneje določa pogoje upravičene odsotnosti na sodnih narokih, "v primeru odsotnosti iz zdravstvenih razlogov pa ureja tudi možnost preverjanja utemeljenosti zdravniških opravičil".

"Z novelo pospešujemo tudi izdajo potrdil o nekaznovanosti. Zdaj jih je možno pridobiti tudi po pošti in za njih zaprositi po pošti ali po elektronski poti," pojasnjuje Katičeva.

Za olajšanje pregona bančnega kriminala pa novela predvideva oziroma prinaša določbo, ki bančnim usubjektov (torej pravnim osebam javnega in zasebnega prava, tudi bankam in hranilnicam) omogoča, da lahko v primerih, ko se odločijo naznaniti kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, skupaj z naznanilom posredujejo tudi zaupne podatke, kot je na primer kreditna ocena.

Novela se dotika tudi boja proti kibernetskemu kriminalu, kadrovske racionalizacije dela sodišče in pospešitve postopkov. Za pospešitev postopkov so v predlogu novele določbe, da lahko sodnik odloča o nekaterih zadevah, o katerih je zdaj odločal zunajobravnavni senat (preklic pogojne obsodbe, sprememba varnostnih ukrepov in podobno), in določbe, da lahko tožilec vloži več predlogov za posamezna preiskovalna dejanja pred uvedbo sodne preiskave. Novela tudi poenostavlja možnost pridobitev potrdila, da posameznik ni v kazenskem postopku, za katerega bo mogoče zaprositi tudi po pošti.

V novelo vključeni so tudi kontroverzni IMSI lovilci

Delo po besedah ministrice še ni zaključeno, saj so morali hiteti zaradi roka implementacije evropske direktive.

"Umaknili smo predvsem tista določila, ki so zbujala pripombe v strokovni javnosti," pravi Katičeva.

Po besedah Katičeve so skušali z novelo reševati le tista najbolj kritična področja in kjer so določbe uspeli uskladiti z vsemi zainteresiranimi, izognili pa so se rešitvam, za katera še ni soglasja, kot je na primer sprememba načina zaslišanj v predkazenskem postopku. To in druga še odprta vprašanja naj bi skušali urejati s še eno novelo. "Morali smo umakniti določene rešitve, ki v stroki niso bile dovolj usklajene in smo določeno tematiko pustili za novelo 'O', ki jo bomo pripravili v luči novih direktiv."

Je pa v predlogu novele, ki bo zdaj romala v DZ, ostala določba o možnosti uporabe tako imenovanih IMSI lovilcev. "Tak lovilec simulira funkcijo bazne postaje in opravi določena prikrita preiskovalna dejanja na mobilnih telefonih," razlaga Katičeva in dodaja, da so bile pobude s strani policije širše: "Policija opozarja, da jim ne omogočamo dovolj sredstev za učinkovit pregon." Po besedah Katičeve so šli pri tem tako nasproti policiji, ki opozarja, da v primerjavi z nekaterimi drugimi državami nima dovolj orodij za učinkovit pregon.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
01. 02. 2019 07.05
+2
to je oseba na minisreskem položaju , ki je vse zakone za lastno dobrobit izkoristila na robu vprašljivosti , kakor tudi vključno izobrazba ,, tako , da je veliko vprašljivih elementov
gekados
31. 01. 2019 18.23
+2
Se praai, da so zdaj bile pravice na strani kriminalcev......hahahaha
puspan
31. 01. 2019 16.11
+4
Mene pa zanima, kakšno strokovno izobrazbo ima pravosodna ministrica Andreja Katič? Kolikor podatki kažejo, ima poklic administratorke.
wolfterier
31. 01. 2019 16.49
+2
V ospredje pravice žrtev. A dejte no,kaj pa pravice zločincev,te so v ospredju !!!
brabusednet
31. 01. 2019 14.54
+3
Leve lopove ščitijo tudi,ko ustavno sodišče pove svojo odločitev v breme njih.
marmilan
31. 01. 2019 14.59
-1
Zbujen
31. 01. 2019 14.31
+21
Kdaj bomo lahko vlomilca-na-delu nabutali? To bi bilo normalno - v normalni državi, kjer je lastnina ustavno nedotakljiva. Ne pa, da mora lastnik(!) paziti, če si vlomilec ob tem kaj popraska, če ga štrik ožuli ali se bohnedaj spotakne in prileti na nos.
wolfterier
31. 01. 2019 16.50
+0
V Banjaluki so ga,pa je bila skoraj revolucija.
supergigi
31. 01. 2019 14.21
+18
Bere se dobro, vendar glede na to, da je to predlagala Katičeva dvomim v dobre namene.
kure bedne
31. 01. 2019 14.17
+16
A je že dala svoj urin na preiskavo, kot so ga morali vsi v mors-u, ko je bila TUDI tam ministrica? Ta ženska nima pojma o pojmu. Lutka Šaleška.
Mirjiam90
31. 01. 2019 13.51
+13
Samo zato na pravosodju vedri, da Velenjski in Židanovi Komunisti za blok 6 krivi ne bi bili, da se vsak dokaz izgubi.
marmilan
31. 01. 2019 14.58
-4
Največ je k temu prispevala tvoja sekta sđs s tvojim gospodarskim ministrom na čelu.
marmilan
31. 01. 2019 13.46
+6
Edini pravilni pristop k preganjanju kriminala. Če bo spremenjen ZKP, Zakon o kazenskem postopku, potem se bo lahko lopove polovilo in zaprlo.
marmilan
31. 01. 2019 13.47
+6
tu pa sedaj nastane drugi problem, ker zakon ne bo dobil zadostne podpore v parlamentu, ker potem tudi marsikaterega poslanca ne bi bilo v parlamentu, ampak v arestu.
Transformerji
31. 01. 2019 13.22
+21
To torej pomeni, da se lahko državljani , kot žrtve, organiziramo in tožimo tiste, ki so pokradli državo?? Pa tudi tiste, ki so kradli in še bodo kradli pri investicijah??
JApajaDAja
31. 01. 2019 13.33
+11
to lahko prijaviš že danes,če imaš indice ali celo dokaz!
wolfterier
31. 01. 2019 16.52
+3
Pol pa svizec zavije čokolado,a ne.S prijavo si pa nekdo nekaj obriše !!!
ArkaMast
31. 01. 2019 13.14
+5
Darko32
31. 01. 2019 13.00
+15
Tukaj je glavni problem, ker se še vedno prikriva kriminalno delovanje javne uprave zaposlenih v sodstvu in Policiji. Namreč če gledamo oslarijo vidimo, da recimo sodnik, uradnik ali nekdo v javni upravi skriva dokaze recimo 3 leta in stranka vlaga odredbe za vzpostavitev zakonitega stanja jih vsi našteti enostavno preslišijo. Potem pa ko se recimo pride do zastaralnih rokov pa na veliko se delajo Be***e, in ti kot norčevanje ponujajo sodno varstvo. Zato menim, da bi se moralo poglavje kriminala v sodstvu, Policiji in v javni upravi rešiti tako, da zastaralnih rokov v primeru skrivanja dokazov uradnikov ne sme biti. Če je storil to namerno po naročilu vodstva ali drugega mora odgovarjati. Takšne osebe je potrebno nagnati iz SODSTVA, POLICIJE in JAVNE UPRAVE. Smešno je to, da se gremo pravno državo i nsočasno se skrivajo dokazi na tisoč in en način. POtem pa se še delamo norca iz ljudi in jih pošiljamo na varstvo zakonitosti. MAr ni to sprevrženo dejanje in KRIMINAL najhujše vrste. Sočasno pa na tej točki niso zaščitene žrtve. Zato bi bilo dobro slišati kdo so pisci teh predlogov in jih javno objaviti.
JApajaDAja
31. 01. 2019 13.16
+17
zame, kot laika, je dokaz-dokaz...ne glede ali je pridobljen legalno, "ilegalno", z ali brez dovoljenja.....le tisti pod grožnjo, prisilo...so za zavreč! vse ostalo je licemerje in sprenevedanje!
Darko32
31. 01. 2019 13.36
+6
JApajaDAja en drug problem sem izpostavil ,katerega se vidi na vsakem koraku. Nekoga se obtoži na podlagi domneve in ta, katerega se obtoži ali se mu prikrajša za kakšno pravico se mu dokaze skriva in potem ko ta oseba vztraja in dokaze pridobi in celo dobi osebe, katere so skrivale dokaze se ne preganja teh oseb zaradi kršenja pravic prizadete osebe ampak se uradnika in zaposlene v javni upravi pusti še naprej na takšnih delovnih mestih. Zato je pokvarjeno in izprijeno sedaj govoriti, da se zavzemajo za pravice žrtev kaznivih dejanj. Mar ni izraba položaja tudi kaznivo dejanje. Zato je prav, da se to področje bolj regulira in predvsem področje dela teh oseb. Namreč prav zaradi tega Slvoenija je največja kršiteljica človekovih pravic na tem področju in sodstvo razglašeno kot najbolj koruptivno. Nekdo kateri z dokazi dokaže vsoj prav se mu dokazi skrijejo in potem se sodi na podlagi domneve in potem dobimo sliko, katero vidimo na vsakem koraku, da je vse skorumpirano do konca.
JApajaDAja
31. 01. 2019 13.43
+6
raje ne bi o tem našem razsutem pravosodju...ni dovolj prostora,časa in tudi znanja za takšne teme!
wolfterier
31. 01. 2019 16.53
+2
Ja,tako je.Dokaza ni mogoče izbrisat.Na žalost ga pa navadno ignorirajo,delajo se,kot da ga ni.
DirtySanchez
31. 01. 2019 12.59
+18
Čisto prav je da se da več pravic žrtvam kaznivih dejanj, edino ker bi morali storiti je ta da bi pa storilcem kaznivih dejanj pravice čisto zmanjšali ali celo odvzeli.
Darko32
31. 01. 2019 13.09
+8
Na tem področju je žalostno to, da se žrtve nič ne vpraša in POLICAJEM je vseeno kaj naredijo. Potem pa dobimo, to, kar smo zadnjič brali glede nekega posilstva. Zato bi morala na tem področju biti pravica žrtev res večja in če žrtev da kazensko ovadbo bi morala imeti pravico, da sodeluje pri zbiranju dokazov skupaj z POLICIJO in ne tako, da POLICAJI prej zamočijo in potem pa je omogočeno oziroma če je sploh omogočeno pregon tako, da žrtev nastopi kot tožilec ampak samo na papirju.
Razumnež
31. 01. 2019 12.54
-6
Pa da se razume.... Žrtve so kriminalci, katere je policija pač ulovila.
santamaura
31. 01. 2019 12.35
+6
Drugače povedano - Pisci zakonov , predvsem odvetniki bodo še bolj mastno služili na račun žrtev kaznivih dejanj , ker so jim v noveli zakona dali celo neke pravice
Apostol1
31. 01. 2019 12.22
+18
Kaj pa pravica posameznika ,ki posname tatu na kamero , potem pa sodišče tak dokaz izloči in te po potrebi še kaznuje zaradi nedovoljenega snemanja. Potem ali lahko storilca javno objaviš , po moje bi ga smel seveda z vednostjo policije , ne z dovoljenjem ampak samo z vednostjo , da se razumemo , to so stvari ,ki se pogosto dogajajo v praksi in če so v tem zakonu šli mimo tega ,potem je to zelo malo napredka , žal za nas rajo bi morala tudi biti pravica in ne samo za gospode z debelimi denarnicami in marsikatera teh denarnic se je še kako sumljivo odebelila.
Darko32
31. 01. 2019 13.04
+4
Delno imaš prav. Vendar je potrebno paziti, da so sledi dokazov zavarovani in da niso prirejeni. Žal pa vidimo kaj se dogaja, da celo dokaze prirejajo in tukaj je nevarno tudi za varnost žrtev.
Apostol1
31. 01. 2019 13.18
-1
darko32 ...... Dodal sem v vednost policije in njena naloga je ,da ugotavlja kaj je prirejeno in kaj ne , drugače pa hvala za odgovor.➕➕➕➕👍
JApajaDAja
31. 01. 2019 12.20
+19
kdaj bo sprejet zakon o dokazilu (ali ne?) izvora premoženja?!