Slovenija

Novi delovni skupini: za vključevanje tujcev in za obravnavo primerov vseh vrst nasilja

Ljubljana, 04. 05. 2023 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je ustanovila dve novi delovni skupini, ki imata nalogo pripraviti strategijo za vključevanje tujcev oz. preučiti stanje učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Spremenila je tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije na področju migracij, so sporočili iz notranjega ministrstva.

Naloga skupine je, da do 27. oktobra pripravi strategijo za vključevanje tujcev, ki niso državljani EU, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje.
Naloga skupine je, da do 27. oktobra pripravi strategijo za vključevanje tujcev, ki niso državljani EU, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje. FOTO: Shutterstock

Vlada je ustanovila delovno skupino za pripravo strategije za vključevanje tujcev, katere naloga je do 27. oktobra pripraviti strategijo za vključevanje tujcev, ki niso državljani EU, v kulturno, gospodarsko in družbeno življenje, so zapisali.

Vodila jo bo državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle, za njeno namestnico pa so imenovali direktorico Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarino Štrukelj. Naloga delovna skupine je koordinativna in posvetovalna, člani iz različnih resorjev pa morajo vsak na svojem področju ali v medsebojnem sodelovanju pripraviti cilje, usmeritve in predloge ukrepov, potrebnih za zagotovitev ustreznega zakonodajnega okvirja ter programov vključevanja, so pojasnili v sporočilu.

Vlada je spremenila tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za pripravo strategije na področju migracij, saj so bile od njene ustanovitve izvedene številne organizacijske in kadrovske spremembe, so pojasnili na ministrstvu. Vlada je določila tudi nov rok za pripravo strategije, in sicer do 1. julija.

Za novo vodjo delovne skupine je vlada imenovala Heferletovo, ki je na tem položaju nasledila nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja. Za namestnika Heferletove je vlada imenovala v. d. generalnega direktorja Direktorata za migracije Mateja Torkarja.

Ustanovljena delovna skupina za obravnavo primerov vseh vrst nasilja

Vlada je sprejela tudi sklep o ustanovitvi delovne skupine za preučitev stanja učinkovitosti obravnave primerov vseh vrst nasilja. Med njimi so nasilje v družini, femicid, spolne zlorabe žensk in otrok ter medvrstniško nasilje, so našteli v sporočilu za javnost.

Cilj te delovne skupine bo preučitev učinkovitosti obravnave nasilja v Sloveniji ter na podlagi ugotovljenega stanja pripraviti priporočila oz. predloge ukrepov za izboljšanje učinkovitosti obravnave tovrstnih zadev v okviru izvajanja nalog Policije ter ustrezno ukrepanje zoper storilce in učinkovito zaščito žrtev, so v sporočilu za javnost napisali na ministrstvu za notranje zadeve.

Njene naloge bodo med drugim identifikacija ukrepov za zagotovitev učinkovitega in usklajenega delovanja Policije in drugih pristojnih institucij pri obravnavi konkretnih primerov nasilja, priprava izhodišč za dopolnitve zakonodaje, krepitev zaupanja v državne institucije in spodbujanje k prijavi nasilja ter priprava izhodišč za posodobitev izobraževanj in usposabljanj policistov in drugih deležnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WD40
05. 05. 2023 15.17
+1
Zdaj bomo imeli samo se delavne skupine,vlada pa itak ne dela nic,razen da hocem v ZN,drugo ni pomembno
Macola.
05. 05. 2023 15.11
-5
Samo nežno in strpno.
Darko32
05. 05. 2023 13.08
-1
Kako lahko takšne pajace se daje v neke tako občutljive komisije. Tukaj bi morali vzeti širši družbeni konsenz in v komisije dati iz vseh sver družbe. Ne pad apropadli profesorji, akteri so sokrivi za takšno stanje in uradniki sedaj fantazirajo in vzganjajo halucinacije kako bodo delali red. Sočasno pa nimajo stika z realnostjo vsi.