Slovenija
Oglas

Novi HPE MicroServer v kombinaciji s HPE Aruba mrežnimi rešitvami je odlična izbira za manjša podjetja in delo z oddaljenih lokacij

Ljubljana, 23. 03. 2020 00.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tudi manjša podjetja, ki si ne morejo privoščiti investicij v drago IT opremo, potrebujejo sodobne rešitve za varno in nemoteno poslovanje. Njihov uspeh je v veliki meri odvisen od stopnje podprtosti njihovih procesov z IT tehnologijami in kakovosti podatkov, na podlagi katerih sprejemajo ustrezne odločitve za doseganje svojih ciljev. Kupci iz tega segmenta že leta posegajo po majhnih, prilagodljivih strežniških rešitvah, kot je HPE MicroServer, ki kljub ugodni ceni in manjši velikosti omogočajo napredne funkcionalnosti ter visoko mero varnosti. V kombinaciji z zanesljivimi Aruba mrežnimi rešitvami imajo kupci na voljo vse, kar potrebujejo.

HPE ProLiant MicroServer Gen10 Plus je torej varna, kompaktna in denarnici prijazna mikrostrežniška rešitev, ki je primerna za različna okolja, denimo kot edini strežnik v manjšem podjetju, kot strežnik v oddaljeni podružnici podjetja, v kombinaciji z oblakom kot hibridna strežniška rešitev ali pa samostoječi strežnik za druga, namenska orodja in aplikacije. Dosedanji predstavniki te uspešne družine so bili zelo priljubljeni tudi pri domačih uporabnikih s kompleksnejšim IT okoljem in pri ljubiteljskih navdušencih nad IT strojno opremo.

HPE MicroServer Gen10 Plus
HPE MicroServer Gen10 Plus FOTO: PR/Arhiv ponudnika

Popolnoma na novo zasnovani mikrostrežnik generacije Gen10 Plus je v primerjavi s predhodnikom za približno polovico manjši, čeprav z novimi Intel procesorji tudi bistveno zmogljivejši. Na voljo je z Intel Pentium G5420 procesorjem s frekvenco 3.8 GHz, dvema jedroma in 4 MB L3 predpomnilnika (podpora 2400 MT/s RAM modulom), zmogljivejšo izbiro pa predstavlja Xeon E-2224 s frekvenco 3.4 GHz, štirimi jedri in 8 MB L3 predpomnilnika (podpora 2666 MT/s RAM modulom). Prostora je za največ dva DDR UDIMM modula, največja količina vgrajenega RAM-a je 32 GB. V najzmogljivejši različici naj bi novinec po trditvah proizvajalca ponujal kar stoodstotno povečanje zmogljivosti v primerjavi s predhodnikom, čeprav je velik le toliko kot debelejša knjiga s trdnimi platnicami. To so inženirji dosegli z zasnovo ohišja z zunanjim 180 W napajalnikom, zaradi česar je lahko v manjšem ohišju ostal samo en ventilator, tako je strežik tudi precej tišji od predhodnika. Prav možnost, da ga v horizontalnem ali vertikalnem položaju namestimo še na tako majhno polico kar v pisarni, ob tem pa nam ni treba sklepati kompromisov v smislu zmogljivosti, bo zagotovo eden ključnih razlogov za nakup.

HPE iLO 5 management orodje so doslej kupci najbolj pogrešali

MicroServer Gen10 Plus se za razliko od predhodnika ponaša tudi z vgrajenim HPE iLO 5 management orodjem, čeprav je to v osnovi precej okrnjeno, saj ne omogoča oddaljenega upravljanja. Za slednje je treba strežnik nadgraditi z razširitveno kartico z namenskim iLO konektorjem (»iLO enablement kit«) in vključeno iLO Essentials licenco, možna pa je tudi licenčna nadgradnja z iLO Advanced licenco, s čimer pridobimo pravico do vseh funkcionalnosti, vključno z možnostjo uporabe HPE InfoSight orodja za spremljanje iz oblaka in proaktivno upravljanje strežnika na podlagi analitike delovanja. Na ta način lahko centralno upravljamo z neomejenim številom mikrostrežnikov na geografsko razpršenih lokacijah. S pomočjo čarovnika HPE Rapid Setup pa ga lahko tudi hitro in enostavno namestimo in pričnemo z njegovo uporabo.

HDD ali SSD-ji s programsko ali strojno RAID podporo

V drobovju novinca je prostor za štiri LFF (3.5 palcev) SATA diske ali štiri SFF SATA (2.5 palcev) SSD-je, alternativa z možnostjo vgradnje večjega števila manjših, 2.5 palčnih običajnih diskov žal ni mogoča. Omogočen je programski RAID (HPE Smart Array S100i SR Gen10), na voljo pa je tudi nadgradnja s HPE Smart Array E208i-p SR Gen10 krmilnikom in strojno RAID podporo. V tem primeru zasedemo edino PCIe3x16 razširitveno režo v strežniku. Če smo zadovoljni s programskim RAID-om, lahko v omenjeno režo namestimo 10 GbE mrežno kartico, kar nam koristi predvsem v primeru, ko namesto klasičnih diskov vgradimo hitre SSD pogone.

Uradno so podprti sledeči operacijski sistemi: Microsoft Windows Server 2016 in 2019, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 7.6, 7.7, 8.0, 8.1 in ClearOS ter VMware ESXi 6.5 U3 in 6.7 U3 hipervizorja, vendar je pogoj Xeon E procesor. HPE MicroServer Gen10 Plus je po novem opremljen z varnostnimi tehnologijami na fizičnem čipu (»Silicon Root Of Trust«), kar je bilo doslej značilno predvsem za večje in dražje ProLiant strežnike. Brez dvoma lahko zatrdimo, da gre za najvarnejši mikrostrežnik na trgu ta hip!

HPE MicroServer Gen10 Plus
HPE MicroServer Gen10 Plus FOTO: PR/Arhiv ponudnika

HPE Aruba rešitve za oddaljene lokacije in delo na domu

V primeru, da bomo mikrostrežnik samostojno uporabljali v manjšem podjetju ali v geografsko oddaljeni podružnici večjega podjetja, so pri HPE-ju pripravili celovite rešitve, ki jih sestavljajo HPE MicroServer Gen10 Plus strežnik ter Aruba žična in brezžična omrežja. Tako imajo zaposleni in njihove stranke za svoje delo na voljo vse, kar potrebujejo. V precejšnjem porastu je namreč tudi trend oddaljenega dela oziroma dela od doma, kar se je kazalo že pred izbruhom pandemije koronavirusa, ki je marsikomu postavil življenje povsem na glavo. Poleg pozitivnih učinkov, takšno delo prinaša tudi številne dileme, saj je IT oprema, kot so na primer brezžične dostopne točke (AP), redko dovolj zanesljiva, še manj pa varna. Trditev lahko seveda posplošimo tudi za manjše podružnice podjetij, ki so ponavadi tehnološko podhranjene, saj se večina investicij ponavadi steka v glavne obrate oziroma sedeže družb. Zato je treba zagotoviti, da imajo zaposleni hiter in nemoten dostop do podatkov in aplikacij na enak način kot takrat, ko so fizično prisotni za pisalno mizo v svojem podjetju. Pri tem so v veliko pomoč Aruba Remote Access Points (RAP) dostopne točke, ki omogočajo t. i. »Zero-Touch provisioning«, kar pomeni, da se te po priključitvi na omrežje preko varne IPSec povezave povežejo na centralni krmilnik in se samodejno skonfigurirajo skladno z vnaprejšnjimi nastavitvami sistemskega skrbnika v podjetju. Ustrezna enkripcija podatkovnega prometa in avtentikacija uporabnikov skupaj z razširjenim požarnim zidom prispevajo k ustrezni stopnji varnosti in zaščite pred morebitnimi sovražnimi napadi. Oteženo upravljanje z geografsko razpršenimi dostopnimi točkami v primeru večjega števila oddaljenih oddaljenih lokacij močno poenostavljajo centralizirana upravljavska orodja, s katerimi lahko analiziramo posamezne naprave in uporabnike. Aruba RAP-i pa ne zagotavljajo le vrhunske brezžične rešitve, nanje lahko preko fizične LAN povezave priključimo tudi druge naprave, kot so na primer tiskalniki.

Dejstvo je, da lahko s HPE Aruba rešitvami na enostaven, varen in cenovno ugoden način razširimo korporativno omrežje na oddaljene lokacije in celo na domove zaposlenih, ki delajo od doma. Pri tem ohranimo vse funkcionalnosti, ki jih imajo zaposleni v pisarnah na sedežu podjetja.  Za to potrebujemo le internetno povezavo in Aruba RAP, za kompleksnejše postavitve pa še dediciran mikrostrežnik, kot je novi HPE MicroServer Gen10 Plus.

O podjetju ATR.SIS d.o.o.

V podjetju ATR.SIS vam nudimo celovit nabor storitev vzpostavitve in vzdrževanja IT infrastrukture, ne glede na velikost vašega podjetja. Za več informacij ali za ponudbo nas obiščite na www.atr.si.

Mitja Koželj
ATR.SIS

 

Naročnik oglasa je ATR.SIS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3