Slovenija

Potrjene okužbe s koronavirusom še ni, ob morebitnih znakih pokličite osebnega zdravnika

Ljubljana, 28. 02. 2020 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
U.Z. / STA / Ti.Š.
Komentarji
194

V Sloveniji še vedno nimamo potrjenega primera okužbe s koronavirusom, so sporočili predstavniki ministrstva za zdravje. Pojasnili so, da bodo po državi sprva vzpostavili 16 ključnih vstopnih točk oziroma ambulant za obravnavo teh primerov. Še vedno pa velja: če pri sebi opazite znake morebitne okužbe, je prvi korak klic osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poenotena navodila
    03:06
    Iz 24UR: Poenotena navodila
  • Iz SVETA: Strah in panika odveč
    04:10
    Iz SVETA: Strah in panika odveč
  • Iz SVETA: Testiranje na koronavirus
    02:29
    Iz SVETA: Testiranje na koronavirus
  • Iz SVETA: Franc Strle o protokolu ob morebitnem izbruhu koronavirusa
    02:24
    Iz SVETA: Franc Strle o protokolu ob morebitnem izbruhu koronavirusa
  • Iz SVETA: Franc Strle o samoizolaciji
    05:39
    Iz SVETA: Franc Strle o samoizolaciji
Družinski zdravniki so zadovoljni, saj so dobili poenotena navodila, kako postopati.
Družinski zdravniki so zadovoljni, saj so dobili poenotena navodila, kako postopati. FOTO: Shutterstock

Predstavniki Ministrstva za zdravje RS (MZ) so po srečanju z družinskimi zdravniki in župani podali izjavo o aktualnih informacijah glede koronavirusa. Po njihovih zagotovilih so opravili 142 testiranj in danes do 18. ure v Sloveniji še nimamo potrjenega primera okužbe.

Po državi iz racionalnih razlogov vzpostavili 16 vstopnih točk

Ministrstvo za zdravje in zdravstveni domovi so uskladili sistem za obvladovanje razmer na primarnem nivoju glede novega koronavirusa. Vse, ki sumijo, da imajo okužbo s koronavirusom, pozivajo, naj pred obiskom zdravnika pokličejo v ambulanto, kjer bodo dobili ustrezne napotke. Do zdaj opravljenih 142 testov je bilo negativnih.

Kot so pojasnili, so na današnjem srečanju s predstavniki zdravstvenih domov, ki imajo organizirano 24-urno medicinsko pomoč, tudi zaradi racionalizacije kadra in opreme določili 16 ključnih vstopnih točk oziroma ambulant. Tam bodo stvari skoncentrirane - zdravniki bodo tja usmerili bolnike in tam nato jemali brise za testiranje. Kje so te točke, bodo sporočili v ponedeljek.

Za morebitno obravnavo bolnikov je sicer še vedno pripravljenih 55 vstopnih točk v državi, je pojasnil Darko Čander z ministrstva za zdravje.

Dorekli so tudi, kakšen je enoten postopek na primarni ravni. "Pot potencialno okuženega bolnika je sledeča: najprej naj pokliče po telefonu svojega osebnega zdravnika, ta mu bo svetoval, ali je sum upravičen, pri tem se bo posvetoval z lokalnim epidemiologom, šele nato bodo bolnika napotili na odvzem brisa v eno od omenjenih 16 točk."

Družinski zdravniki so povedali, da so zadovoljni, saj so dobili poenotena navodila, kako ravnati.
Družinski zdravniki so povedali, da so zadovoljni, saj so dobili poenotena navodila, kako ravnati. FOTO: Dreamstime
Do zdaj so v Sloveniji opravili 142 testiranj za okužbo z novim koronavirusom, vsi so bili negativni. Veliko ljudi si po besedah Repar Bornškove sicer zelo želi, da bi bili testirani, tudi če se niso zadrževali na območjih s koronavirusom in ne kažejo znakov respiratorne okužbe.

Bo pa ena od 16 točk tudi postojnski zdravstveni dom. Njegova direktorica Irena Vatovec je pozdravila današnji sestanek in ob tem med glavnimi skrbmi primarnih izvajalcev izpostavila vprašanja o pravih mestih za odvzem brisa, o postopkih v primeru večjega števila obolelih in glede dopolnjevanja zaščitne opreme. Današnjega sestanka je bila vesela, saj so uspeli dogovoriti, da bodo na "prvi bojni liniji" poenotili navodila po državi.

Tako so sklenili, da je smiselno, da bris vzame zdravnik, ki bo nato bolnika tudi pregledal, saj se tako v zaščitno opremo ni treba oblačiti še medicinski sestri. Trenutno tudi ne predvidevajo, da bi patronažne sestre brise odvzemale na domu, saj nepokretni bolnik na domu ne more dobiti virusa, če mu ga ni prinesel nekdo, ki lahko hodi. Najprej mora biti ugotovljen primer pri pokretni osebi, je poudarila državna sekretarka.

Zmanjšanje števila vstopnih mest za bolnike s sumom okužbe so v minulih dneh predlagali v Zdravniški zbornici Slovenije, danes pa so tak predlog izpostavili tudi v zdravniškem sindikatu Fides. V sporočilu za javnost so še opozorili, da so družinski zdravniki preobremenjeni že brez prepoznavanja okužb z novim koronavirusom in da bo marsikje prišlo do logističnih težav v primeru večjega števila okuženih.

Današnje srečanje je pozdravil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič. Župani so po njegovih besedah med prvimi kontakti z ljudmi na terenu, dobivajo veliko vprašanj. Po sestanku bodo po njegovi oceni lažje pomirili ljudi, saj so dorekli, kako poenotiti komunikacijo.

NIJZ: Zaradi koronavirusa trenutno ni omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in na delovnem mestu

Trenutna epidemiološka situacija zaradi novega koronavirusa ne narekuje izrednih ukrepov, zato ni posebnih omejitev pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti in v delovnem okolju, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Osebe, ki prihajajo z ogroženih območij in so zdrave, so lahko normalno vključene v delovni kolektiv in ne potrebujejo domače samoizolacije.

"Razumljivo je, da pojav nove bolezni v javnosti povzroča zmedo, strah, negotovost in občutek nemoči. Kljub temu je pomembno, da pojav novega koronavirusa ne ohromi našega vsakdanjega življenja," so zapisali na NIJZ.

Radio Slovenija je danes poročal o povečanem številu bolniških odsotnosti zaradi novega koronavirusa, čeprav v Sloveniji do zdaj še ni bil potrjen noben primer okužbe. Zavod za zdravstveno zavarovanja Slovenije (ZZZS) po navedbah radia poudarja, da če bolezen ni dokazana, to ne sodi v bolniški stalež.

Novi koronavirus se ne more prenašati prek živil

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. Na NIJZ ocenjujejo, da je rokovanje in uživanje zadostno toplotno obdelanih živil varno. Podatkov o tveganju pri uživanju toplotno neobdelanih živil ni, glede na podatke o preživetju drugih koronavirusov na površinah med transportom pa je tveganje majhno.

Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil.
Trenutno ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek živine ali živil. FOTO: Dreamstime

Čeprav ni dokazov, da bi se novi koronavirus prenašal s hrano, se priporoča redno in pravilno umivanje rok ter varno pripravo in shranjevanje hrane. Priporoča se, da se živila, ki jih zaužijemo surova, denimo sadje in zelenjavo, temeljito opere, svetujejo na NIJZ.

Humani koronavirusi ponavadi niso stabilni na suhih površinah in se inaktivirajo v roku nekaj ur do dni. Ni še točnih podatkov, koliko časa na suhih površinah preživi novi koronavirus, po nekaterih virih lahko preživi devet dni.

Pristojni poudarjajo, da naj vsak bolnik, ki sumi, da je okužen z novim koronavirusom, po telefonu najprej pokliče svojega izbranega zdravnika. Če ta ne dela, naj pokliče najbližjo dežurno ambulanto. Zdravnik bo presodil, ali je sum upravičen in je treba opraviti testiranje. V tem primeru bo zdravnik bolnika napotil na ustrezno vstopno točko, ki jo bo tudi obvestil o bolnikovem prihodu, je ustrezno pot opisala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek.

Živali lahko izločajo virus v okolico z izdihanim zrakom in izločki. Teoretično bi se človek lahko okužil od živali, vendar je zaenkrat znanih premalo podatkov, da bi lahko potrdili, iz katerih živali so se ljudje okužili. Nekateri viri sicer kažejo, da virus izvira iz netopirjev.

Zaposlenim v živilski industriji se svetuje, naj upoštevajo splošna priporočila, ki sicer veljajo za zmanjšanje prenosa povzročiteljev nalezljivih bolezni.

Zaposleni v živilskih obratih pa naj ločeno shranjujejo in pripravljajo surova živila na primer meso in ostala toplotno obdelana živila, redno čistijo opremo in površine, ki so bile v stiku s surovimi živili, sproti odstranjujejo embalažo, v kateri so bila surova živila, in živila dobro toplotno obdelajo, zlasti hitro kvarljiva živila, še svetujejo na NIJZ.

Zdravilišča pripravljena in seznanjena s postopki ob morebitnih primerih okužbe

Ključni dejavnik gospodarske rasti v Sloveniji po navedbah Banke Slovenije ostaja zasebna potrošnja, ki jo poganjajo rekordno ugodne razmere na trgu dela in krepitev kupne moči. "Opozarjamo, da se ob že znanih tveganjih iz mednarodnega okolja pojavljajo nova, stopnjuje se negotovost glede koronavirusa," so zapisali v centralni banki. Večina trenutnih gospodarskih napovedi predvideva vrh epidemije koronavirusa v prvem četrtletju, razpon ocen učinka koronavirusa na letošnjo svetovno gospodarsko rast pa sega od zmanjšanja v obsegu 0,2 odstotne točke pa do 1,2 odstotne točke v primerjavi s 3,3-odstotno napovedjo pred izbruhom epidemije, so zapisali v odzivu na danes objavljeno prvo oceno statističnega urada o lanski rasti BDP v Sloveniji.

Tudi v slovenskih naravnih zdraviliščih so pripravili sestanek z NIJZ in ministrstvom za zdravje. "V tem trenutku najpomembnejša informacija je, da so pripravljeni vsi postopki in ukrepi, če bi zaznali sum na okužbo s koronavirusom pri gostih in pacientih, napotenih na zdraviliško zdravljenje v slovenskih naravnih zdraviliščih. Pri tem je bilo posebej poudarjeno, da na nivoju NIJZ in MZ ni scenarija, da bi v primeru pojava korona virusa zapirali hotelske in zdraviliške objekte. Namen ukrepov je, da se čim bolj omeji potencialna škoda ob pojavu in širjenju virusa. Tako tudi ni predvidena karantena objektov, če bi se pojavil oboleli s covid-19," so zapisali.

Kot poudarjajo, so seznanjeni in pripravljeni z natančnimi navodili, kako ravnati z osebo, ki kaže vidne epidemiološke znake (povišana telesna temperatura, oteženo dihanje in posledično gibanje). "Taka oseba bo napotena na odvzem brisa na eno od 55 vstopnih točk, ki so jih pripravili na NIJZ in MZ. Najpomembnejši pri stikih z morebitnimi okuženimi so pri tem zaščitni ukrepi, to pa je dosledno umivanje rok z milom in toplo vodo, razkuževanje in dobra prezračenost prostorov. V SNZ smo se povezali tudi z lokalnimi zdravstvenimi ustanovami in pripravili protokole, enako pa so pripravili tudi obvestila, ki jih gostje prejmejo v svojih sobah."

Ključno sporočilo posveta je, da smo na morebiten pojav koronavirusa dobro pripravljeni in se bomo znali z njim ustrezno spoprijeti. S sprejetimi ukrepi bomo kar najbolje poskrbeli za varnost naših gostov in pacientov, ob tem pa velja spremljati tudi aktualne informacije, s katerimi bodo še naprej seznanjali tako na NIJZ kot MZ, so še dodali.

Vstopnih ambulant po državi bo 16. Sloveniji za zdaj sicer še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom.
Vstopnih ambulant po državi bo 16. Sloveniji za zdaj sicer še ni potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Dreamstime

Nekaj novih informacij glede uvedenih ukrepov ob okužbi z novim koronavirusom so sporočile tudi bolnišnice.

Nekatere bolnišnice in zdravstveni domovi so sicer uvedli različne ukrepe, nekateri med njimi izvajajo triažo pred vhodom. Tudi pred jeseniško bolnišnico stoji zabojnik, v katerem bo trižani zdravnik pogledal bolnike, ki imajo simptome možne okužbe s korona virusom in so bili v zadnjih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, so danes sporočili iz bolnišnice.

Splošna bolnišnica (SB) Celje je za potrebe informiranja prebivalcev o koronavirusu vzpostavila svetovalno telefonsko številko, ki je na voljo 24 ur na dan. Vse prebivalce, ki potrebujejo splošne informacije o koronavirusu ali menijo, da imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, oteženo dihanje, prihajajo z ogroženega območja oziroma so bili v stiku z okuženimi osebami) pozivajo, da za komunikacijo z bolnišnico uporabljajo izključno svetovalno telefonsko številko 03 / 423 - 30 - 79, so še sporočili iz celjske bolnišnice.

Celjska bolnišnica je vzpostavila svetovalno telefonsko številko za potrebe informiranja o koronavirusu.
Celjska bolnišnica je vzpostavila svetovalno telefonsko številko za potrebe informiranja o koronavirusu. FOTO: Kanal A

Iz Splošne bolnišnice Jesenice so tako sporočili, da pred tamkajšnjim Urgentnim centrom stoji zabojnik. Paciente, ki imajo simptome možne okužbe in so bili v zadnjih dneh v Italiji ali v krajih zunaj Evrope, kjer je potrjena epidemija korona virusa, bo najprej pogledal triažni zdravnik v zabojniku. Pred vstopom morajo poklicati na številko 051 / 668 - 851 ali pozvoniti in počakati. V bolnišnici z namenom preprečevanja možnega širjenja okužbe s koronavirusom še vedno velja popolna prepoved obiskov na vseh oddelkih. Bolnega ali poškodovanega otroka lahko spremlja zdrav starš ali skrbnik. Dovoljena je tudi prisotnost zdravega partnerja ob porodu.

Podobne ukrepe za morebitne bolnike okužene s koronavirusom je sprejela tudi slovenjgraška bolnišnica. Tako so pred tednom dni postavili bivalni kontejner s predprostorom, v katerem bodo obravnavali tovrstne bolnike. Direktor bolnišnice Janez Lavre ob tem zagotavlja, da imajo dovolj zaščitne opreme.

Iz SB Brežice pa so sporočili kontakt v Urgentnem centru za osnovne informacije ob sumu na okužbo s koronavirusom: 07 / 46 - 68 - 246.

V soboški bolnišnici pravijo, da so pripravljeni na okužbe z novim koronavirusom. Na novinarski konferenci so sicer danes predstavili ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa v Pomurju ter postopke za izolacijo in obravnavo okuženih.
V soboški bolnišnici pravijo, da so pripravljeni na okužbe z novim koronavirusom. Na novinarski konferenci so sicer danes predstavili ukrepe za obvladovanje novega koronavirusa v Pomurju ter postopke za izolacijo in obravnavo okuženih. FOTO: POP TV

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so usklajeni z drugimi zdravstvenimi delavci in pripravljeni na oskrbo prebivalcev Pomurja ob pojavu okužb z novim kronavirusom. Ob tem poudarjajo, da je najpomembnejša ozaveščenost in skrb vsakega posameznika, da stori vse potrebno za preprečitev okužbe.

V pomurski bolnišnici so opravili en sam test na novi kronavirus, ki je bil negativen. Kot je na novinarski konferenci dopoldne povedal strokovni direktor Daniel Grabar, pa so takoj po informacijah, da se je okužba pojavila v Italiji, zagotovili vse potrebno za morebitno oskrbo obolelih.

V torek so v bolnišnici sklicali sestanek s predstavniki štirih pomurskih zdravstvenih domov in NIJZ in pregledali ukrepe, danes so predstavili tudi postopek za ukrepanje ob sumu okužbe, ki velja v regiji.

Potencialni okuženi tako najprej dobi informacije po telefonu pri svojem zdravniku ali pa v enem od štirih zdravstvenih domov, torej v Gornji Radgoni, Ljutomeru, Lendavi in Murski Soboti, lahko pokliče tudi v urgentni center bolnišnice. V njej oziroma v zdravstvenih domovih bodo pacienta z znaki okužbe izolirali in mu po posvetu z epidemiologom odvzeli bris.

Pacienta, ki potrebuje takojšnje zdravljenje v bolnišnici, bodo napotili v bolnišnico, tam pa se bodo glede na njegovo stanje odločili, ali ga bodo z navodili odpustili domov, oskrbeli v bolnišnici, ali pa po potrjenih pozitivnih testih na novi koronavirus premestili v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

V bolnišnici imajo v sklopu urgentnega centra tudi izolacijske prostore, po potrebi bodo zmogljivosti širili in se prilagajali. Začetno zaščitno opremo imajo, če je bodo potrebovali več, pa, kot je dejal strokovni direktor, so dobili zagotovila, da jo dobijo.

Grabar je še poudaril, da so pripravljeni na vsakršne razmere in da zagotavljajo, da bodo za vse bolnike v regiji, tudi za vse morebitne obolele z novim koronavirusom, še naprej strokovno in odgovorno poskrbeli.

Ljubljanski onkološki inštitut z eno vhodno točko za bolnike.
Ljubljanski onkološki inštitut z eno vhodno točko za bolnike. FOTO: Kanal A

Onkološki inštitut Ljubljana je zaradi trenutne situacije z novim koronavirusim omejil dostop. Bolniki lahko vstopajo samo skozi en vhod, na zadnji strani bolnišnice ob Ljubljanici, skozi triažno nadzorno točko. Prepoved obiskov sicer velja že od 13. februarja, vsa diagnostična in terapevtska obravnava za bolnike pa ostaja enaka, so zagotovili.

Vodja komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb na onkološkem inštitutu Milena Kerin Povšič je danes pojasnila, da ekipa triažne točke ob vhodu vse obiskovalce povpraša, ali so se v zadnjih tednih gibali na območjih s pojavom novega koronavirusa in ali ima znake akutne okužbe dihal.

Če sta izpolnjena ta dva kriterija, bolnika napotijo v ustrezen prostor, kjer mu odvzamejo bris nosno-žrelnega prostora na novi koronavirus in druge respiratorne viruse. V tem prostoru bolnik počaka na izvide. "Če je negativen, bolnika lahko spustimo naprej. To je njegova vstopnica za oddelek," je dejala Kerin Povšičeva.

V onkološki inštitut tako smejo samo bolniki brez spremstva, razen v nujnih primerih. "Ne srečo teh bolnikov ni veliko. Želimo predvsem zmanjšati koncentracijo in zmanjšati nevarnost okužbe ter obvarovati naše bolnike," je pojasni v. d. strokovnega direktorja Viljem Kovač. Zagotovil je, da bodo za vsakega bolnika poskrbeli, kot so sedaj.

Poseben vhod imajo tudi za osebje onkološkega inštituta. Na posebnem predavanju so vse opozorili, da morajo v primeru znakov akutne okužbe dihal na delovnem mestu opozoriti, da jim po istem postopku kot obiskovalcev odvzamejo bris. Če pa se znaki pojavijo doma, se morajo obrniti na osebnega zdravnika. To velja tudi za bolnike.

V Luki Koper na primeru suma okužbe s koronavirusom preizkusili protokol delovanja

Luka Koper pa je skupaj s pristojnimi državnimi organi danes preverila primer prijave suma bolnega člana posadke tankerja Shogun, ki je priplul iz ruskega pristanišča Novorusisk. Sum okužbe s koronavirusom so ovrgli, zato je ladja dobila dovoljenja za vplutje, pristojni pa so na ta način v praksi preizkusili primer delovanja pri morebitni okužbi.

Slovenija je še brez potrjene okužbe s koronavirusom, sistemski ukrepi na primarnem nivoju pa so usklajeni.
Slovenija je še brez potrjene okužbe s koronavirusom, sistemski ukrepi na primarnem nivoju pa so usklajeni. FOTO: Dreamstime

V Luki Koper so danes gostili predstavnike policije, carine, civilne zaščite in uprave za pomorstvo ter epidemiologa NIJZ in skupaj pregledali protokol delovanja v primeru suma okužb z nalezljivimi boleznimi, so sporočili iz družbe.

Kapitan tankerja Shogun je namreč prijavil primer bolnega člana posadke upravi za pomorstvo, ki je obvestila epidemiologa. Ta je na podlagi klinične slike bolnika ter informacij, od kod je priplula ladja in kje so se vkrcali člani posadke, ugotovil, da ne gre za sum okužbe s koronavirusom. Zato je ladja dobila dovoljenje za vplutje v pristanišče.

Udeleženci sestanka so se strinjali, da današnji primer dokazuje, da postopki, dogovorjeni v okviru protokola, delujejo in da je morski del pristanišča pod višjo stopnjo nadzora kot kopenski del. Dogovorili so se še za podrobne ukrepe v primeru izkrcanja morebitnih obolelih z ladje, ki bi bila na sidru ter o postopkih v primeru obolelih članov posadke, ko bi bila ta že privezana v pristanišču.

Strinjali so se, da je kopenske vhode v pristanišča veliko težje nadzorovati, predvsem zaradi velikega števila tovornjakov, ki dnevno vstopajo v pristanišče. V tem primeru je edina in najbolj učinkovita preventiva ohranjanje zadostne razdalje ter skrb za higieno.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nuska Masi
02. 03. 2020 16.28
Ce ni potrjenega primera, ne pomeni, da nobeden ni z virusom okuzen. Pomeni, da ljudje, ki imajo znake, raje cakajo, da se pozdravijo in upajo, da ne bo zapletov. Kdo pa zeli v karanteno?? Vec ljudi poznam, ki kazejo znake, pa nocejo k zdravniku. Vsak samo upa, da bo minilo. Nemogoce je, da ni noben Slovenec okuzen.
Transformerji
29. 02. 2020 13.50
Ko bom dobil spomladi alergije, se dušil in kašljal, bom poklical zdravnika - ni me treba testirati, samo tisto drago injekcijo proti alergijam mi dajte.
šnajderca
29. 02. 2020 09.01
+4
Dobil sem nepreverjeno informacijo,da je okuženi (en bolnik)že znan,ampak je v čakalni vrsti.Naročen je čez 6 mesecev.
Geniusslo
29. 02. 2020 14.46
+0
samo 6 mescev... mora met neke veze baraba
Reality check
28. 02. 2020 21.15
+5
Inkubacijska doba je zelo dolga..kako veš da si bil z nekom ki je prenašalec ?
Too7
28. 02. 2020 20.35
+13
Včeraj sem čakal v banki v vrsti, da bi plačal položnice in sta vstopila 2 zamaskirana... panika totalna... Ko sta povedala, da gre za rop smo si vsi oddahnili...
Wahl
28. 02. 2020 20.21
+9
Če se sam nalezem, bom najprej sklical tiskovno konferenco. 24 ur in ostali, vabljeni!
retropil
28. 02. 2020 20.12
+13
Pravijo pa, da je v Ljubljani že potrjen prvi primer, le da to skrivajo. Znanec je to izvedel od znanca, ki je baje "pri koritu" kar se tiče teh testiranj. Pol si pa misli kar hočeš. Še sam ne vem a bi verjel ali ne, ampak pri nas je vse možno. Delajmo se, da virusa pri nas ni, bomo mogoče čez kakšno leto vsi slovenci veljali za cepivo proti covid-19 in bomo lahko oplojevali vse ženske sveta :D
dragan krstic
28. 02. 2020 19.57
+8
Kako tardeči spoštujejo davkoplačevalce je razvidno da so za preglede potencialno okuženih s koronavirusom postavili šotore. Za migrante pa postavljajo na meji s Hrvaško ogrevane kontejnerje.
Moros
28. 02. 2020 19.09
+14
SKRIVANJE DEJANSKEGA STANJA EPIDIMIJE! KRŠITVE PROTI ČLOVEŠKEMU ZDRAVJU VSAKEGA POSAMEZNIKA. SLOVENSKA VLADA ŠE NI STORILA NIČESAR! NITI NISO ZAPRLI DRŽAVNE MEJE Z DRŽAVAMI KJER SE JE EPIDIMIJA POJAVILA MEDTEM KO PODJETJA V SLOVENIJI NAVELIKO SPREJEMAJO UKREPE KOT SO PREPOVEDI SLUŽBENIH POTOVANJ V DRŽAVE KJER JE POTRJEN IZBRUH VIRUSA. VSAK KI JE BIL V DRŽAVI KJER JE IZBRUH VIRUSA MORA NEGLEDE NA ZDRAVSTVENO STANJE VSAJ 14 DNI BITI DOMA OZIROMA V LASTNI KARANTENI PREDEN SE LAHKO VRNE V SLUŽBO ITD.! TO JE STANJE V SLOVENSKIH PODJETJIH. MEDTEM PA VLADA NE UKREPA NIČ IN MOLČI TER PRIKRIVA DEJANSKO STANJE NEVARNOSTI.
Štanjkol
28. 02. 2020 19.35
+0
periot22
28. 02. 2020 20.03
-2
Nevarnosti so v glavah posameznikov ki se bojijo ze lufta zunaj!
retropil
28. 02. 2020 20.05
-3
Glede podjetij govori čisto resnico, ampak sem pa mnenja da je to krepko pretiravanje. Navadna viroza, nič hujšega.
kure bedne
28. 02. 2020 19.07
+6
Ko bo politik dobil virus, bodo rekli, da je gripa. Ko ga boš dobil ti ali jaz bodo rekli KORONO maš.
adapter
28. 02. 2020 19.04
+16
Zakaj naj bi klical zdravnika, ce virus ni nevaren in ne zahteva karantene. Ce zbolim, bom odkorakal direktno zdravniku!!! Ne mislim klicat nobene telefonske pa se j****e
Moros
28. 02. 2020 19.08
+2
Nuska Masi
02. 03. 2020 16.32
Kako ne zahteva karantene? A smo Slovenci res neki posebnezi v svetu?
lluckyss
28. 02. 2020 18.23
+12
Od "osamosvojitve" dalje zdravstvo ni več namenjeno oskrbi bolnikov ampak oskrbi in finančnem napajanju določenih pri koritu..Ta mafija je tako močna, da nobena vlada niti poskusila ni resneje razmišljati o razbitju le te....In ravno zato danes nimamo nič resnega pripravljenega za primer epidemije (že ob malo povečanem številu obolelih za gripo se je govorilo o "obsednem in "vojnem" stanju)...In ravno zato tudi nimamo obolelih....ker ne vemo kaj bi v resnici počeli z njimi, še tista teorija je zelo šepava...
alicante123
28. 02. 2020 18.19
+5
Ti testi so vprašljivi, kako so zanesljivi. Pri punci prvega okuženega Hrvata so šele po tretjem testu ugotovili, da ima koronavirus. Ni čudno, da ni nobenega pri nas. Če Kitajci kurijo okužen denar ali ga dajejo v 14 dni v skladišča v "karanteno" se lahko verjetno okužimo tudi z živili, ki niso toplotno obdelana: npr. solata, paradižnik, sadje...
WoodDenis
28. 02. 2020 18.18
+7
Okužbe še ni, ker biseri testirajo samo ljudi ki so prišli iz tujine. Preverjeno. Čeprav se je v tujini zgodilo, da je zbolel domačin, ki je bil v stiku z prenašalcem...
Al83
28. 02. 2020 19.23
+1
Testi koštajo, morajo šparat. Glavno, da je denar za proteste skrajne levice.
retropil
28. 02. 2020 20.07
-1
kot da desnih shodov pa ni bilo v minulih letih? ;) spomnimo se recimo shodov za janeza, ko je bil pravično(?) zaprt...
modro nebo
28. 02. 2020 18.11
Hrvati hitro v trgovino
bundy crocodile
28. 02. 2020 18.10
+10
Zdravstvo imamo že desetletje na tako visoki stopnji, da preko 20% ljudi sploh nima svojega osebnega zdravnika. Bo treba naprej temelje postavit in šele nato začet zidat razen, če ste pripravljeni izdat gradbeno dolovenje za parcelo, ki ne obstaja.
retropil
28. 02. 2020 20.09
-2
a je v končni fazi važno, a imaš al nimaš osebnega zdravnika? če plačuješ zavarovanje, si obravnavan. če nimaš svojega, ti dodelijo "skrbnika", h kateremu hodiš in si obravnavan povsem enako kot pri "svojem" dohtaju. ko se mesto sprosti, ga pa dobiš.
gasper111
28. 02. 2020 18.06
+12
Ta država je očitno tako zavožena, da je niti virusi ne marajo. Vsaj nekaj dobrega.
lluckyss
28. 02. 2020 18.04
+14
Predlagam pristojnim, da objavite vest o "prvi" okužbi v Sloveniji tam nekje po 21 uri....Časa za komentarje bo tako manj kot uro, tako, da boste brez pretiranega obtoževanja dobili vzorec odziva in se potem lažje odločili, kako boste v jutri v nadeljevanju "dozirali okužene"...Tako, da ne bo panike, mislim ;)
Brdavssar
28. 02. 2020 18.06
+5
..24ku__r je že okuženo....dolgo vrsto let....
Štanjkol
28. 02. 2020 19.37
+0
LOL upam da bo čimpre,j pa magari neresnična samo da boste doživeli orgaz..m
Brdavssar
28. 02. 2020 18.03
-1
..ponovnoo bi nam radi prodali mesec v vodi.....se spomnite "čudežnega" cepiva tamiflu....no, to je isto samo sedaj iščejo kako poimenovati "novo" cepivo.....blodnjak....
rekapaka
28. 02. 2020 17.55
+3
Na Štajerskem velja. Če kdo v gostilni ali vinski kleti kihne, takoj na licu mesta za vse prisotne uvesti karanteno za 14 dni.