10°C

Novi koronavirus zašel tudi v šempetrsko bolnišnico

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
STA /Anja Kralj /
KOMENTARJI
119
Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je potrdila, da je ena od strokovnih sodelavk v soboto zbolela za covidom-19. Testi pri vseh, ki so bili z njo v tesnem stiku, so potrdili še tri okužbe. Danes so testirali še 60 zaposlenih, rezultate pričakujejo v sredo zjutraj.

VEČ VIDEOVSEBIN

03:18

Iz 24UR: Potrjenih 397 novih okužb

03:25

Iz SVETA: Bomo kmalu v rdeči fazi?

 

Okuženi strokovni delavci v šempetrski bolnišnici niso kazali znakov okužbe, poslali so jih v karanteno. Med danes testiranimi pa bi lahko odkrili še kakšno okužbo. Po besedah direktorice prihajajo z različnih oddelkov v bolnišnici.

Zdravstvo
ZdravstvoFOTO: Shutterstock

Kot je dodala, za zdaj še nimajo težav z zagotavljanjem medicinskega osebja na oddelkih, kjer so odkrili okužbo pri zaposlenih. Drevi sicer v šempetrski bolnišnici odpirajo prenovljeni oddelek za bolnike s covidom-19.

Šempetrska bolnišnica
Šempetrska bolnišnicaFOTO: 24ur.com

Okužbe tudi v Varstveno delovnem centru Idrija

V petek so okužbe odkrili tudi v Varstveno delovnem centru (VDC) Idrija, zato so v soboto za tamkajšnje uporabnike in zaposlene organizirali izredno testiranje; opravili so ga pri 23 uporabnikih in vseh zaposlenih. Pozitivnih je bilo devet uporabnikov in pet zaposlenih.

Kot je povedala direktorica VDC IdrijaMaja Velikajne, bo po priporočilih epidemiologa idrijski varstveno-delovni center zaprt do 17. oktobra. V tem času bi se tudi pri morebitnih okuženih lahko še razvili znaki bolezni, zato so vsi ostali doma.

PREBERI ŠE
Neuradno potrdili več kot 500 okužb s koronavirusom

Novo žarišče v Loki pri Zidanem mostu

Pojavilo se je novo žarišče v Trubarjevem domu upokojencev v Loki pri Zidanem mostu, kjer so potrdili okužbo pri 31 stanovalcih in 9 zaposlenih. Nove okužbe imajo v Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka – včeraj je bilo pozitivnih 18 stanovalcev in pet zaposlenih. Prvo okužbo so potrdili tudi v Domu upokojencev Kranj. Primer okužbe so zabeležili tudi v DSO Petra Uzerja v Tržiču in DSO Trebnje. Ponovno se je okužba pojavila v Črnomlju. Po zadnjih podatkih novih okužb ni v CUDV Črna na Koroškem.

V celjski bolnišnici okuženih 19 zaposlenih, razlogov je več

Na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja celjske bolnišnice je z novim koronavirusom okuženih 16 medicinskih sester in trije zdravniki. V SB Celje so pojasnili, da je nekaj okužb povzročil vnos iz zunanjega okolja, nekaj zaposlenih se je okužilo pri delu z okuženo bolnico, pri kateri zaradi neizraženih simptomov ni bilo sumov na okužbo, nekaj prenosov okužbe pa se je zgodilo tudi med zaposlenimi zaradi okužene medicinske sestre, ki ni imela izraženih simptomov okužbe.

V Domu starejših občanov Vojnik je okužba potrjena pri eni stanovalki. Takoj po potrditvi so, usklajeno z epidemiologom NIJZ ter s strokovnimi navodili, uvedli potrebne ukrepe in izvedli vsa potrebna testiranja.

"Vsi bolniki s covidom so še vedno obravnavani na omenjenem oddelku, obravnava pa jih osebje, ki je bilo tja prerazporejeno z drugih bolnišničnih oddelkov. Bolniki z drugimi infekcijskimi boleznimi, ki so bili zdravljeni v beli coni brez suma na okužbo, pa so bili premeščeni na druge interne oddelke," so navedli v celjski bolnišnici.

Dodali so tudi, da zaradi omenjenega kadrovskega izpada ostalega programa dela po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za zdaj v  veliki meri niso krčili. Tudi v bodoče bodo to delali zelo selektivno, saj želijo v čim večji možni meri zagotoviti izvedbo ostalih potrebnih zdravstvenih storitev tudi za ostale prebivalce celjske regije.