Slovenija

Janša: Novi minister za zdravje bo Janez Poklukar

Ljubljana, 12. 02. 2021 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan, Anže Božič
Komentarji
562

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da bo novi minister za zdravje postal direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Predlog za njegovo imenovanje je že poslal v DZ. "Po uskladitvi v koaliciji oziroma v poslanskih skupinah ima dober kandidat zagotovljeno udobno večino za izvolitev. Veselimo se okrepitve v ekipi," je zapisal. Poklukar pa je svoje sodelavce obvestil, da odločitev ni bila ne lahka in ne težka, ter se jim zahvalil za vso predanost in strokovnost.

Kot je v utemeljitvi predloga kandidature, ki ga je poslal v DZ, zapisal premier Janez Janša, je Janez Poklukar zaključil študij medicine na Medicinski fakulteti v Ljubljani in se zaposlil v Splošni bolnišnici (SB) Jesenice. V začetku leta 2013 je postal predstojnik oddelka za interno medicino, kjer je bil odgovoren za organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje oddelka. Leta 2014 je postal vršilec dolžnosti in pozneje direktor SB Jesenice, ki jo je uspešno vodil do julija 2019 in v tem času tudi uspešno zaključil njeno sanacijo. Avgusta 2019 je prevzel vodenje UKC Ljubljana, največjega zdravstvenega zavoda v regiji in državi, kjer se je soočil tako z zahtevnim finančnim položajem bolnišnice, sanacijskimi postopki, kot z izzivi, ki so bili posledica naraščajoče epidemije virusa SARS-CoV-2 (covid-19). Pod njegovim vodstvom so se z dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike uspešno soočili z vsemi zahtevnimi pogoji ter uspeli zagotoviti učinkovito zdravljenje in oskrbo bolnikov. V desetih dneh je vodstvu uspelo zaključiti obnovo prostorov, ki so jih sicer obnavljali že 12 let, in jih v najkritičnejših trenutkih predati v uporabo. 

Poklukar je po Janševi oceni pri svojem delu postavil visoke standarde ter izkazal visoke vodstvene in strokovne kompetence, prav tako tudi odlično poznavanje slovenskega zdravstvenega sistema, njegove prednosti in pomanjkljivosti. 

Na podlagi navedenega premier ocenjuje, da je primeren kandidat za ministra za zdravje, zato je DZ zaprosil, da v skladu s poslovniškimi določili poskrbi za čimprejšnjo izvedbo aktivnosti, potrebnih za imenovanje novega ministra.

Poklukarja na čelu zdravstvenega resorja čaka zahtevna naloga obvladovanja epidemije covida-19. Če bo prepričal DZ, bo 42-letni zdravnik že 20. zdravstveni minister.
Poklukarja na čelu zdravstvenega resorja čaka zahtevna naloga obvladovanja epidemije covida-19. Če bo prepričal DZ, bo 42-letni zdravnik že 20. zdravstveni minister. FOTO: Bobo

Poklukar: Odločitev ni bila lahka, niti težka

Poklukar je svoje sodelavke in sodelavce danes obvestil, da je vabilo predsednika vlade sprejel in soglaša s kandidaturo za imenovanje na mesto ministra za zdravje. 

"Odločitev ni bila lahka, predvsem zaradi vseh naših skupnih izkušenj v zadnjih dveh letih. Pa hkrati ni bila težka, zaradi vseh priložnosti za slovenski zdravstveni sistem in UKC Ljubljana, ki jih vidim v prihodnosti. Hvala vam za predanost in strokovnost, ki ste jo vložili, in za ponos, ki ga bomo vedno nosili s seboj," je zapisal v sporočilu, ki ga je UKC Ljubljana objavil na Facebooku. 

V NSi, SMC in SNS menijo, da je Poklukar dobra izbira 

"Janez Poklukar je odlična izbira in uživa mojo polno podporo," je sporočil predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki verjame, da bo Poklukar kot izkušen operativec znal hitro prevzeti vajeti v svoje roke in narediti red v zdravstvenem sistemu. "To je sedaj izjemno pomembno in upam, da bo dobil široko podporo za spremembe, ki so nujne," je dodal. 

Zaslišanje kandidata pred pristojnim parlamentarnim odborom bo predvidoma med sredo in petkom, je za STA pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič.

"Strokoven in preizkušen v kriznem menedžiranju. Profil, ki ga v danem času in okoliščinah ministrstvo za zdravje potrebuje," je ocenil predsednik NSi Matej Tonin in dodal, da je bil Poklukar eden od kandidatov, ki ga je predsedniku vlade za ta resor predlagala tudi NSi. 

Podporo Poklukarju je napovedal tudi prvak SNS Zmago Jelinčič. Po njegovih besedah je treba na mesto ministra za zdravje imenovati človeka, ki je pripravljen delati v korist države in reševati razmere v zvezi s koronavirusom. 

Iz poslanske skupine DeSUS so sporočili, da bodo pozorno spremljali zaslišanje kandidata za zdravstvenega ministra pred pristojnim parlamentarnih odborom. "Kandidat bo moral na predstavitvi izkazati vse kompetence in veščine, ki so potrebne za vodenje tako pomembnega ter zahtevnega resorja," so navedli. Na podlagi tega se bodo potem odločili o podpori. 

Predsednica SAB Alenka Bratušek je presenečena, da je predsednik vlade pohitel s predlogom za zdravstvenega ministra, saj je nazadnje dejal, da bo počakal na rezultat konstruktivne nezaupnice. Sicer pa je po njenih besedah čas, da Slovenija dobi zdravstvenega ministra. Kot je povedala za STA, so njene osebne izkušnje s Poklukarjem dobre. Ko je bila sama predsednica vlade, je bil imenovan za direktorja jeseniške bolnišnice, od takrat pa da ima zanj le dobre besede. "Res pa je, da je nekaj biti direktor bolnišnice, drugo pa minister," je dejala. Glede podpore Poklukarju se bodo v poslanski skupini SAB še pogovorili. 

V preostalih opozicijskih strankah se na predlog kandidata za zdravstvenega ministra za zdaj niso odzvali. 

Neuradno naj bi se predlagatelji o podpori že posvetovali s poslancema manjšine in SNS. Medtem ko vodja poslancev upokojencev Franc Jurša o tem ne ve ničesar. 

SDS z večino v ministrski ekipi 

Poklukar ima nekaj izkušenj tudi v lokalni politiki. Med drugim je bil leta 2010 na samostojni listi izvoljen za občinskega svetnika Občine Gorje, leta 2014 pa kot kandidat SDS. To po odhodu Desusa iz vlade še dodatno spreminja koalicijska razmerja, saj ima SDS zdaj sama večino v ministrski ekipi. 

V oddaji 24UR so opozorili tudi na to, da je Janša pozorno izbral časovnico nominacije novega zdravstvenega ministra, s tem pa pokazal nekakšne politične mišice. S predlogom močnega in uglednega imena iz zdravstva namreč pred najbolj vročim tajnim glasovanjem v DZ pošilja jasno sporočilo in je očitno precej prepričan v padec kandidata koalicije KUL za alternativnega mandatarja Karla Erjavca

Kakšen je postopek?

Kandidat za ministra se sicer najprej tri dni in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstavi pristojnemu delovnemu telesu, v tem primeru odboru za zdravstvo, in odgovarja na vprašanja njegovih članov. Predsednik odbora najkasneje v 48 urah po predstavitvi kandidata predsednikoma DZ in vlade pošlje mnenje o predstavitvi predlaganega kandidata. Predsednik vlade lahko nato najkasneje v treh dneh umakne predlog kandidature in v tem primeru lahko hkrati predloži novo kandidaturo za ministra. Državni zbor o kandidatu za ministra odloča z večino glasov navzočih poslancev.

Glasovanje o nezaupnici bo v vsakem primeru na vrsti prvo – v ponedeljek je za to predvidenih 11 ur razprave, nato bo sledilo glasovanje, kjer opozicija nima zagotovljenih 46 glasov za zamenjavo oblasti. V tem primeru bi se parlamentarno zaslišanje Poklukarja lahko odvilo med sredo in petkom. 

Spomnimo

Vlada je novega zdravstvenega ministra iskala po decembrskem odhodu stranke DeSUS iz koalicije, saj je ob tem ministrsko mesto zapustil Tomaž Gantar. Državni zbor se je z njegovim odstopom seznanil 18. decembra lani. Janša je nato pojasnil, da se je koalicija posvetovala o tem, kdo bo začasno opravljal funkcijo, in je bilo v igri ime ministra za obrambo Mateja Tonina

"A smo se skupaj odločili, da je najbolj smiselno, da začasno to funkcijo prevzamem sam in predlagam novega ministra takoj, ko se razreši situacija, ki je nastala po odločitvi sveta DeSUS o izstopu iz koalicije," je dejal. 

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (562)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
14. 02. 2021 09.28
+2
To ni sovražni govor ampak le čista resnica, zato tak komentar ni potrebno brisat. POP tv in Anže Božič, sram naj te bo. Res ne moreš spat, če ne izrečeš kakšne laži ali napadeš vlade, vladne ukrepe ali vsaj nekaj kar ni levo.
NA LEVO ni OK
13. 02. 2021 21.29
+2
Janez Poklukar naredite red in odstranite pijavke, ki so prisesane na zdravstveni sistem, katere prisilno financiramo davkoplačevalci. Levičarji se zavzemajo za javno zdravstvo in so proti zasebnikom, le v primeru kraje javnega denarja , ko gre za korupcijo v zdravstvu in financiranje zasebnih pokvarjenih družb, to z vsemi močmi podpirajo. So za javno in še bolj za zasebno zdravstvo-shizofreniki brez primere.
NA LEVO ni OK
13. 02. 2021 21.18
-3
Čestitke Janezu Janši za odličen predlog in Janezu Poklukarju za sprejetje te odgovorne naloge. Uspešno..
Sredina1
13. 02. 2021 09.56
+0
Zakaj tako lažete na POPu? Poklukar ni svetni SDS v občini Gorje. Dajte ven popravek, če kaj veljate!
Cesar Millan - Vodja krdela
13. 02. 2021 12.01
+3
Mislim ,da so končno dobili človeka ,ki se spozna na posel ,ter stroko !!! Čestitke g. Poklukarju !!!!
Ejga-Tega
13. 02. 2021 09.43
-1
Uf, Janez bo pa red naredu. Oziroma oba Janeza
NA LEVO ni OK
14. 02. 2021 11.19
-2
lambert
13. 02. 2021 09.42
+3
Dajte si malo pogledati ministre za zdravje od let 2013 od vlade Alenke Bratusek pa boste videli kaj vse (nic in manj od nic) so naredili? Ja gospod Keber fajn je biti pameten in udrihat po zdravstvu sedaj, ne? Vas smem vprasati kaj ste vi naredili v zdravstvu v svojem mandatu in vasi levi politicni nasledniki?
provni
14. 02. 2021 09.12
+0
Od 2004 do 2008 je JJ izredno zadolžil državo in močno povečal plače zdravnikom tako, da potem je vedno primanjkovalo za bolnike. To je naredil za zdravstvo in velike razlike v plačnih razredih med delavci v javni upravi.
RUBEŽ
13. 02. 2021 09.27
-1
" V desetih dneh je zaključil obnovo prostorov ". Pa iz koga se delate norca? Koliko krat ste bili na vladi pa tega niste uspeli? Zdaj je pač taka situacija in SE JE MORALO to narediti. In tega ni naredil on, ampak dana situacija, ki je prisilila NESPOSOBNO VLADO IVANA JANUZAJA JANSHO - ORBAN da to naredi. Ni pa tega naredil on, dajte se že zresnite v SĐS. Samo še en od članov stranke, ki je uvedla POLIČIJSKO DIKTATURO V SLOVENIJI.
NA LEVO ni OK
13. 02. 2021 21.22
+2
RUBEŽ , res nočem biti žaljiv, toda od kdaj pa po tvojem "dana situacija" obnavlja prostore. Resnično te vprašam po zdravi pameti. oprosti , vendar ne morem drugače.
RUBEŽ
14. 02. 2021 20.33
Kdo ti je kriv, če ne razumeš kaj hočem povedati. Bili so prisiljeni to narediti. Če ne bi bilo virusa, tudi NESPOSOBNA VLADA IVANA JANUZAJA JANSHE - OBRAN tega ne bi naredila. Ti je zdaj bolj razumljivo? Upam. Jaz te ne bom vprašal po zdravi pameti, ker se mi ne zdi smiselno.
Mladen Mladen
13. 02. 2021 09.09
-1
Če bo ustavil covid-19 je pameten ali bodo eden izmed norcev kateri bodo z zdravstvene strani ubijali ljudi prek zdravstva da bomo reveži ljudje potem se naj pobere z stolčka,Če je to nova modernizacija covid-19 ko dela moja soseda bo tudi on aretiran z sosedo iz vasi norcev mniso nori so pametni nisem pa jaz nor da bi to podpiral če bo to podpiral-leti vem.Pa lepo delo vam želim kjerkoli ,
tiger200
13. 02. 2021 09.08
+1
Čakanje na rezultat nezaupnice? Ali do novih volitev ali kaj ?
Lektor Jure T.
13. 02. 2021 08.55
+7
A se bo Anze opravicil, ker ga je lazno obtozil, da je svetnik neke obvine kot clan SDSa?
franz1988
13. 02. 2021 08.52
-2
Če bi Janša predlagal Erjavca za novega mandatarja, bi bili kul burek opozicija proti, samo da so proti Janši.
cakra
13. 02. 2021 08.48
+10
Upajmo da bo preprečil korupcijo ki se dogaja v zdravstvu zadnjih 10 let ( tarča 11 2 2021) govori se o 400 mil... letno v privad žepe. Ni pa odvisno samo od ministra je tudi od tožilcev, sodnikov in policije , brez povezav z temi ne gre.
ALTRUIST
13. 02. 2021 08.43
+0
Hja pravi kader, poslušen in upogljiv.. tako bo kot bo princ teme naročil....žal
RUBEŽ
13. 02. 2021 09.28
+2
cefre
13. 02. 2021 08.41
+1
Čudim se, da človek ranga Pokljukar prevzame tako mesto. Za "mesarsko klanje" v politiki ga je res škoda, je predober zdravnik! Tu strokovnih odločitev zagotovo ne bi mogel uveljavljati kot bi bilo to potrebno!
OrodniK
13. 02. 2021 09.23
+2
Torej, nič se ne da narediti, vsi so isti, škoda ga je ker ne bo mogel nič narediti,.... ZARADI TAKŠNEGA RAZMIŠLJANJA SE 'NE DA NIČ NAREDITI'. Koliko reči se pod levimi vladami NI DALO NAREDITI, pa se jih je pod 1letno vladavino desnih NAREDILO (vprašajte župana Rojca, pa Demografski sklad, pa začetek 3.razvojne osi, ... ). Vse se DA, le če se HOČE!
KavčStrokovnjak
13. 02. 2021 08.38
+4
A zdaj so pa svečkarski troli nehali tolčt po rtv? Blaznemu jaju je (končno) uspelo postavit svojega nekompetentnega direktorja... Ko EU zažuga, češ da se krši svoboda medijev pri nas, blazni jajo najprej to okliče zgolj za "prazna natolcevanja" potem pa gre in dokaže točno to v dejanjih. Če si je podjarmil US, sodstvo, policijo, gospodarstvo, kulturo, šolstvo, zdravstvo, medije... Kje je potem tista država za katero smo se borili 91? Pomladniki so postavili sistem korupcije in nepotizma. Potrebujemo nov, delujoč sistem. Tak, ki deluje po ustavi. Vse to so zgolj tehnične rešitve. To lahko naredimo (z znanjem in izkušnjami naših strokovnjakov) v parih mesecih. Bi končal z: "A je to tako težko?!", pa mi je jasno, da je pohlep največja ovira in solidarnost edina rešitev...
cakra
13. 02. 2021 08.35
-3
Po komen....spodaj kritizirate J..J.. da si je pripeljal svojega za ministra. Koga si pa naj od LMŠ ali SD ali SAB saj ne bi sprejeli. Do sedaj si je vsaka vlada nastavljala svoje ministre.
hotchilipoper
13. 02. 2021 08.23
+7
Pri nas bo imel vsak minister kmalu po deset služb,bo moral dobiti še dodatek na prezaposlenost
hotchilipoper
13. 02. 2021 08.21
+2
Kolo sreče se okreče
Banion
13. 02. 2021 08.19
+8
Ja poleg strokovnosti si moral v bivši Sloveniji imeti še izkaznico ZKS danes je podobno le da je izkaznica SDS
Jožajoža
13. 02. 2021 08.12
+3
Jasno,saj jansa dela na tem,da bi korona janšizem trajal čim dlje..še imamo slovenci kaj za pokrast.sami so presenečeni ti skrajni desničarji.30 let že plenijo,pa se nismo na kolenih .