Slovenija

Novi ministri prevzeli posle

Ljubljana, 20. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet novih ministrov, ki jih je državni zbor potrdil na izredni seji, je že prevzelo posle.

Nova ministrica za pravosodje je tako postala Zdenka Cerar, minister brez resorja zadolžen za evropske zadeve je Milan M. Cvikl, minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, minister za promet Marko Pavliha in kmetijski minister Milan Pogačnik.

Zdenka Cerar je postala nova ministrica za pravosodje
Zdenka Cerar je postala nova ministrica za pravosodje FOTO: POP TV

Na ministrstvu za pravosodje je danes potekala primopredaja poslov med nekdanjim ministrom Ivanom Bizjakom in novo pravosodno ministrico. Na novinarsko vprašanje, kaj bo državnimi sekretarji na ministrstvu, je Cerarjeva odgovorila, da se o tem z Bizjakom še nista pogovarjala. Sicer pa glede sodelovanja z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom meni, "da si v službi ne moramo izbirati ljudi, s katerimi delamo", zato je sama delala po principu, da lahko dela z vsemi, in to bo poskušala tudi v prihodnje.

Matej Lahovnik je postal novi minister za gospodarstvo
Matej Lahovnik je postal novi minister za gospodarstvo FOTO: Dare Čekeliš

Poslanci razpravljali pozno v noč

Državni zbor je z 51 glasovi za in 25 proti (76 navzočih) imenoval pet novih ministrov v sicer 16-članski ministrski kabinet premiera Antona Ropa. Polemična razprava o ustreznosti ministrov je sicer trajala skoraj 11 ur in se je zavlekla v zgodnje jutranje ure. Novi ministri so po imenovanju že prisegli pred poslankami in poslanci, da bodo spoštovali ustavni red in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije. Nekaj manj kot pol leta pred parlamentarnimi volitvami je tako Slovenija dobila prenovljeno vlado, ki jo sestavlja skoraj tretjina novih ministrov.

Milan Pogačnik je postal minister za kmetijstvo
Milan Pogačnik je postal minister za kmetijstvo FOTO: POP TV

Rop: Vlada odslej močnejša, z več energije

Predsednik vlade Anton Rop je ob izvolitvi novih petih ministrov izrazil prepričanje, da so ministrski kandidati v razpravi dokazali, da so strokovni in kompetentni, njihovi odgovori pa so bili "pravi". Zlasti ga veseli, da je pravosodna ministrica Zdenka Cerar zelo dobro odgovorila na številne očitke opozicije, ki so se v tem primeru izkazali kot neutemeljeni, dostikrat tudi pavšalni. "Tako smo dobili kvalitetno ministrico za pravosodje, kvalitetni pa so tudi ministri na drugih področjih. Vlada je z današnjim dnem močnejša, boljša, z več energije, zato sem zelo zadovoljen," je dejal premier.

Marko Pavliha je novi minister za promet
Marko Pavliha je novi minister za promet FOTO: Dare Čekeliš

Kar se tiče prepoznavnosti je Rop izrazil upanje, da bodo novi ministri politično prepoznavni. Tako se bo vedelo, da so del te vlade, da vsi ministri skupaj pripravljajo program, ne samo za to vlado, tudi za naslednjo.

Milan M. Cvikl je postal minister brez resorja zadolžen za evropske zadeve (Foto: Dare Čekeliš)
Milan M. Cvikl je postal minister brez resorja zadolžen za evropske zadeve (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Glede trditev nekaterih poslancev opozicije, da želi vlada na izpraznjeno mesto generalne državne tožilke imenovati "svojega" človeka, je predsednik vlade povedal, da je to le še ena od teorij zarote, ki nima nobene zveze s konkretnim življenjem.