Slovenija

Novi obrazi ali kolaps liberalne politike?

Ljubljana, 20. 03. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Marko Hočevar
Komentarji
238

Neuspeh opozicijskega projekta KUL, vnovični vznik in odhod iz politike Karla Erjavca, nestrankarska disciplina, notranja trenja v SMC-ju ter vsesplošna kriza zaradi covida-19 so znova obudili že dobro desetletje trajajočo politično igro pred vsakimi parlamentarnimi volitvami – iskanje "novega obraza", ki bo "združil" levo-liberalno sredino z namenom, da se prepreči zmago Janeza Janše na naslednjih volitvah.

Marko Hočevar
Marko Hočevar FOTO:

Jože P. Damijan, nesojeni mandatar, naj bi s skupino intelektualcev oblikoval "platformo", iz katere bo lahko vzniknil novi obraz tik pred volitvami, verjetno spomladi 2022. Jure Leben ravno tako ustanavlja "zeleno" tehnokratsko-kapitalistično stranko. Do novih volitev bo mogoče nastal še kakšen novi poskus lansiranja novega "novega obraza".

Cilj skupine okrog Jožeta P. Damijana je jasen – združiti ostanke LDS-a in strniti liberalno volilno telo okrog ene stranke in novega "novega obraza", novega odrešitelja, da se prepreči ponovno vladanje Janeza Janše. Pri tej zgodbi iskanja novega obraza gre za že preverjeno in delujočo zgodbo v slovenski politiki in za izraz nostalgičnega spominjanja na "normalne čase", ko je vladal LDS. Vsi ti poskusi v zadnjem desetletju so si relativno podobni – bolj ali manj uspešni tehnokrati, menedžerji in/ali kapitalisti naj bi poznali, kaj je dobro za trg, družbo in državo, pri čemer bi v politiko znova vrnili "dostojanstvo", politično korektnost in moralo. In tudi sedanji poskusi gredo v zelo podobni smeri.

V tej zgodbi, kot jo oglašujejo mediji, imamo po eni strani jasno izraženo tehnokracijo – ključne ukrepe, program in politike bodo oblikovali neki strokovnjaki iz gospodarstva ali pa razsvetljeni intelektualci, ker oni vedo kako deluje svet, kaj so družbene potrebe, kakšni so interesi v družbi, predvsem pa, kako se črpajo sredstva iz EU-fondov. Nato bodo nastavili neko osebo, v dobesednem pomenu persono – torej masko za novo predstavo iskanja normalnosti in izgubljene liberalne utopije, pri čemer bodo vsi vztrajali pri tem, da je kapitalizem najbolj pravičen družbeni red, le da ga je treba nekoliko kontrolirati. In seveda, da je nujno premagati Janeza Janšo. 

Besedilo je nastalo v okviru projekta Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Novi projekt iskanja novega obraza pa odraža tudi neko vzvišeno samopercepcijo liberalne politike. Poudarek je na tem, da je treba oblikovati novo meščansko stranko, ki bo dala glas in poenotila bolj izobražene in mlade. Takšna koncepcija zelo spominja na razumevanje predstavniške oblasti, kot so jo definirali Ustanovni očetje v ZDA – gre za obliko aristokratskega razumevanja politike, v kateri sodelujejo le tisti, ki so najbolj posvečeni. To pa velikokrat sovpada tudi z razredno pozicijo v družbi, danes pa seveda ne le z ekonomskim, ampak tudi socialnim in kulturnim kapitalom. In tako se zdi, da v Sloveniji takšna nova liberalna politika v bistvu izhaja iz predpostavke, da je demokracija igra samo tistih, ki so bolj izobraženi, kajti tisti, ki niso izobraženi (ali urbani), tako ali tako volijo SDS. To je kulturni boj, ki vlada v Sloveniji. Novi "novi obraz" naj bi prinesel znova neko "tretjo pot" v Slovenijo. Toda, problem je v tem, da se je tretja pot tako v Sloveniji kot v svetu, kot to opaža Mastnak v Črni Internacionali, iztekla v neoliberalizem.

V Sloveniji imamo hegemonijo neoliberalnega kapitalizma, ki je postal dobesedno "senso comune" ter kulturni boj med liberalci in konservativci.
V Sloveniji imamo hegemonijo neoliberalnega kapitalizma, ki je postal dobesedno "senso comune" ter kulturni boj med liberalci in konservativci. FOTO: Damjan Žibert

V Sloveniji imamo hegemonijo neoliberalnega kapitalizma, ki je postal dobesedno "senso comune" ter kulturni boj med liberalci in konservativci. Res publica, v smislu nedemokratične predstavniške oblasti po vzoru ZDA, je v novem projektu liberalne politike reducirana na tehnokratsko-projektno črpanje sredstev iz EU fondov – to je vsebina novih obrazov. Ideja je, da je treba prepustiti vladanje najbolj izobraženim in najbolj posvečenim, pri čemer bodo le-ti nekako vseeno pazili tudi na javni interes in bodo ohranjali javne storitve: šolstvo, zdravstvo, medije in kulturo. Torej, namesto demokracije tehnokracija, s poudarkom na javnih storitvah in svobodi medijev in tehnokratsko-kapitalistična regulacija družbe. 

V Sloveniji to lahko opazimo na primeru SD-ja, LDS-a proti koncu njenega vladanja in na primeru vseh strank – "novih obrazov" –, ki so nastale na pogorišču LDS-a – v praksi so vsi izvajali neoliberalne politike in so sledile navodilom EU. Razlike med politiko Janeza Janše in politiko vlad Alenke Bratušek ali Mira Cerarja po krizi 2008 ni bilo – vsi so zagovarjali varčevanje, privatizacijo, prekarizacijo trga dela (in tudi postavljanje ograje na meji). Razlik v ekonomskih programih ni, razen mogoče poudarjanja potrebe socialne države s strani liberalcev, brez zavedanja, da je do oblikovanja le-te v kapitalizmu lahko prišlo le zaradi strahu pred komunizmom in revolucijo. Edina razlika je, ali bo Janša ali pa kakšen novi "nov obraz" izpeljal reforme, ki bodo po godu kapitalu in EU-ju.

Vizije onkraj kapitalizma ni in je tudi ne gre pričakovati od liberalne politike. Toda, problem je v tem, da celotno desetletje iskanja novih obrazov v močvirju liberalne politike kaže tudi poraz demokratične politike. Kajti, to kar imamo v Sloveniji in v svetu, ni demokratična politika. Demokratična politika že od Aristotela dalje pomeni "vladavino revnih" oziroma možnost spreminjanja razrednih odnosov moči. Politika, ki temelji izključno na kulturnem boju, je v samem temelju nedemokratična politika, saj izpušča iz jedra politike vprašanje razrednih odnosov moči ter vprašanja ekonomske neenakosti. Namesto demokracije in vprašanja razrednih odnosov v družbi ter sodelovanja ljudstva pri oblikovanju in sprejemanju političnih odločitev imamo v središču "politike" problem korupcije, ki je bil v jedru »programa« zadnjih dveh novih obrazov, novi »novi obrazi« pa ponujajo tehnokratsko-intelektualni pristop. 

Pri zgodbi iskanja novega obraza gre za že preverjeno in delujočo zgodbo v slovenski politiki in za izraz nostalgičnega spominjanja na "normalne čase", ko je vladal LDS.
Pri zgodbi iskanja novega obraza gre za že preverjeno in delujočo zgodbo v slovenski politiki in za izraz nostalgičnega spominjanja na "normalne čase", ko je vladal LDS. FOTO: Miro Majcen

"Razkroj liberalnega političnega uma" najbolj ponazarja dejstvo, da Janša ostaja na oblasti ravno zaradi sodelovanja "novih obrazov" in dela liberalne tehnokratske-kapitalske klike. Janša in vsi desni populisti so posledica nemožnosti oblikovanja leve alternative ter vladavine neoliberalnih oz. "levo-liberalnih" političnih strank, ki so popolnoma devastirale družbe in "izgnale" razredni konflikt iz politike.

Slovenske in tuje nove obraze in janše združuje ravno priseganje na trg – tu ni levih in desnih, vsi so za kapitalizem in vsi so neoliberalci. Alternativa, kot si jo zamišlja združena intelektualna, politična in ekonomska liberalna elita v Sloveniji, se kaže v geslu nesojenega mandatarja: "Po KUL-u, novi KUL". Oziroma po Titu – Tito. Po novih obrazih nov obraz. Po novem obrazu znova Janša. Po Janši novi "novi obraz". 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thomasb
21. 03. 2021 09.41
+2
levica in fa-ta želita novo komunistično revolucijo,nasprotnike bi najraje likvidirali,novinarji pa jim pomagate,ker ste podkupljeni in širite laži in sovražno propagando
?uknaveji
20. 03. 2021 18.59
+4
Še vedno imamo stranko, ki večji del svojega programa naslanja na "razredni konflikt", to je Levica. Samo pač nimajo podpore, večje od 7-8 %. A to bi vi, Marko Hočevar? Več variant Levice?
Jimi1
20. 03. 2021 18.46
+5
Skratka levica,ki ne predstavlja proletariata,temveč povampirjeni neoliberalni kapitalizem,lastnik kapitala in zagovornik ,,njenih,,kapitalistov kot ves čas trdim... Če bi Jajo imel kompatibilne in kredibilne nasprotnike ga že davno ne bi bilo na trgu... Tako pa imamo levodesne ki so v biti vsi enaki lopovi z zelo podobnimi zabluzenimi programi... Ni drugega kot izbira med enakimi post komunističnimi fekalijami,katerih edini cilj je svoje in priljubljene lopove spraviti h koritu iz katerega se nesramno krade...
Shisui
20. 03. 2021 17.36
+4
Kako očitno in brez dlake na jeziku furajo propagando za uničenje politike katera jim ne ustreza. Kaj pa demokracija pa to? Narod naj se odloči pa to? Se vam ne zdi čudno da imate neskončno vojno z nekom katerega narod znova in znova izbira?
1model
20. 03. 2021 17.23
-4
dolenjska
20. 03. 2021 17.10
+6
Ocitno Jansa dobro deluje in cisti nesnago in parazite, ki so se naselili, zdaj je pa tezko kovcke spakirat!!!
Savincan
20. 03. 2021 17.33
+4
FlatyEric
20. 03. 2021 16.48
+3
Levi bi spet malo eksperimentirali.
wolfterier
20. 03. 2021 16.32
+1
Kdo pa je zdaj šef Kulcev,Šarko ali maršalica...
Riko 33
20. 03. 2021 16.25
+7
Trenutno ni junaka ki bi ga volil. Trenutno stanje pri naših politikih je podn od podna pa naj bodo levi ali desni.
Shisui
20. 03. 2021 17.36
+1
DAEMONIUM
20. 03. 2021 16.20
-7
Odgovor kmeckih fantov na te liberalne nebuloze ( ker na zalost zaradi hlapcevske liberalne politike nimamo svoje borbene pesmi si moram sposoditi cro-srb(od obeh nacij je ce se kdo ne ve): Jansa samo zovi svi cemo sokolovi zate zivot dati, Jansa samo zovi.. ..lala!!!!
Rudolf Maister
20. 03. 2021 16.11
+3
Balkano.d dva prispevka nazaj piše o tem kako bere knjige in recitira sonetni venec. Tukaj pa pokaže svoj značaj . Vsepovprek zmerja koprive svečkarji. F.j
TheGreatRusia
20. 03. 2021 16.10
+3
"NOVI"😂😂😂
DAEMONIUM
20. 03. 2021 16.07
+0
Vi liberalci oz urbani bulmastif pohotnezi *uck of, nikoli vec lds katera ima za vrednoto edino denar in to cim vec denarja. Vrednote pradededov, naroda, nacije pa brani SDS zato smo vsi izven Ljubljane za SDS in Ljubljana ni Slovenija je le njen delcek in nam zdravim kmeckim fantom ki jemo cebulo kot jabolka ne boste vsiljevali nobene ljubljanske menedzment politike s polizanimi menegerji ki raje namesto brhkega kmeckega dekleta prepognejo svojega stirinoznega ljubimca!
Totalna Svoboda
20. 03. 2021 18.44
-3
Neumnost. SDS v veliki vecini mest in krajev ni dobila dosti vec kot 30%. Poglej si malo vol. rezultate.
dej no
20. 03. 2021 15.33
+2
bomo kar resnica volili in nobenega drugega. nova sranka
sLOVEnija2019
20. 03. 2021 15.33
+4
prav zaradi takih kot je damjan bo jansa ponovno zmagal. Ne premorejo nobenga resnega kandidata sam poglejmo zoran jankovic kako je potem izginil iz drzavne politike, miro cerar kje si?, sarac kje bos po volitvah?to so vse obrazi ki pridejo in grejo, resnega politika ki bi se zadržal v politiki in resno poizkusal kaj nerediti pa nimajo
resslovenka
20. 03. 2021 15.20
+1
Takole bom povedala. Obrazi, ki so se s svojim delovanjem v slovenski politiki že kompromitirali na tak ali drugačen način, nimajo kaj iskati na volitvah 2022. A mislite, da smo vsi slovenceljni dementni al kaj? 🤔 Da bomo kar pozabili njihove rabote? Spisek je res dolg. Vsi ti, ki se želijo usiliti nazaj k državnim jaslim nimajo ničesar pokazati. Torej naj svoj populizem obdržijo zase. 😎
franceprešeren8
20. 03. 2021 14.16
+4
kot mačka.okrog vrele kaše, toliko korektno napisanega, a poanta totalno zgrešena! bojmo se Van der Soroš Fajon Novakove je bolj preprosto! vem, da avtor tako daleč ne sme ali ne želi seči!
malaraja
20. 03. 2021 14.03
-2
Zanimivo, da so koprive tako arogantne. Zakaj? Saj so samo dvignile člansko izkaznico SDS in zdaj "zaposlujejo svoje otroke in vnuke". To je dosežek enak tistemu v Jugi. Koprive s partijskimi izkaznicami se počutijo kot VIP koprive. Zdaj so drugi časi, koprive. Ne bomo vam pustili še enkrat ugrabiti države.
franceprešeren8
20. 03. 2021 14.18
+11
zakaj pa.omenjaš samo SDS? slepoprepričan ali interesno odvisen od druge politične opcije? najbolj absoluten primer diktature imajo v LJ, pa nihče kavbojca ne omenja sploh! je nedotakljiv in dela kar hoče, med tem ko se mi z jj ukvarjamo samo?
puspan
20. 03. 2021 13.56
-3
Ufff, tekoči meter se vedno bolj grize zaradi katastrofalne napake, partije, da so si z odhodom Janše zaprli vse poti do ponovnega vstopa na oblast.
brezcasni
20. 03. 2021 13.54
+11
Janša mora biti res ponosen kajti da pol Slovenske politike,intelektualcev,izobražencev išče že par let le način kako ga onesposobit in vedno sproti pogrnejo na vsej črti mora biti noro zabavna a stresno.....opciji sta le dve al je ON tolk sposoben ali ONI tolk nesposobni,druge ni....
malaraja
20. 03. 2021 13.59
+1
On se sam sesuva in blamira. Koprive dobro veste, da se mu reži cel svet in da so EU politiki soglasni, da ni primeren za vodenje EU. Neprimeren je za politiko, ker je pravnomočno obsojen za korupcijo. Če se tak tip zdi UAU, potem je z vami nekaj hudo narobe.
SlobodaNE
20. 03. 2021 14.03
+2
Njega blokirajo z razlogom. To so največji koristolovci in uničevalci slovenije, z desnico nima to nobene veze. Kot nsi z vero tudi ne.