Slovenija

Novi očitki na račun ministrice: so bila sredstva razdeljena transparentno?

Ljubljana, 28. 09. 2023 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Inštitut IPES, ki ga vodi nekdanja poslovna partnerica ministrice Sanje Ajanović Hovnik, je na razpisu ministrstva za javno upravo prejel 300 tisoč evrov in s tem postal eden največjih prejemnikov sredstev za sofinanciranje svojih projektov med nevladnimi organizacijami. Kako je to mogoče in ali so se sredstva kljub osebnemu poznanstvu razdeljevala transparentno?

Prah okoli predrage službene poti v New York se še ni polegel, že se ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik sooča z novimi očitki. Kot danes poroča Večer, je njeno ministrstvo konec marca objavilo prvi javni razpis za "krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic", težak cca. 10,6 milijona evrov.

V prvem krogu, ki se je iztekel 15. maja, je bilo za sofinanciranje projektov nevladnih organizacij na razpolago slabih sedem milijonov evrov sredstev. Inštitutu za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru je bilo odobrenih 300 tisoč evrov. Prav ta inštitut, ki ga vodi Kaja Primorac, pa je posredno povezan z ministrico iz kvote Gibanja Svoboda. 

Kaja Primorac je po poročanju Večera hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega direktorica in solastnica je bila še do sredine junija lani Ajanović Hovnikova. Dva tedna potem, ko je postala ministrica, je svoj polovični delež v podjetju, ki se ukvarja s svetovanjem na področju trajnosti, digitalizacije in demokratizacije procesov odločanja, po poročanju portala Oštro podarila svoji materi, direktorica družbe pa je postala Kaja Primorac. 

Smart Center je bil avgusta 2020 registriran na istem naslovu kot IPES – na Glavnem trgu 17. 

Sanja Ajanović Hovnik
Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Vlada RS

MJU: Ministrica ni sodelovala v nobeni fazi odločanja

Kot so na MJU pojasnili za našo medijsko hišo, je ministrica Sanja Ajanović Hovnik kot predstojnica MJU zgolj podpisala razpisno dokumentacijo in na predlog strokovne komisije nadaljnje spremembe dokumentacij. "Gre za običajni postopek, v primerih, ko ni razporejenih večina razpisanih sredstev, kot je to bilo pričakovano ob pripravi javnega razpisa. To je pa tudi vse, kar je imela ministrica opraviti z razpisom," zatrjujejo. Kot dodajajo, ministrica ni sodelovala v nobeni fazi odločanja ter tudi ni nikoli bila v nikakršnem poslovnem odnosu z IPES Maribor. 

Kot dodajajo,  družba SMART Center nikoli ni kandidirala na predmetnem razpisu niti ni nikoli poslovalo z IPES Maribor. Ministrica je iz poslovne strukture podjetja Smart center d.o.o. izstopila 15. 6. 2022, zato tudi ni v nobeni povezavi s tem podjetjem: "Ministrica ni bila seznanjena, da je na razpisu sodeloval tudi IPES, naj pa poudarimo, da sodelovanje te nevladne organizacije v nobenem primeru ni sporno."

Z gospo Kajo Primorac zaradi delovnih obremenitev ter selitve omenjene v Maribor ministrica nima rednih stikov, zatrjujejo. Gospa je sicer dolgoletna članica Inštituta za preučevanje enakosti spolov, gre za nevladno organizacijo s statusom v javnem interesu na področju enakih možnosti žensk in moških, ki ga ji je že pred leti podelilo Ministrstvo za delo, družino, socialo in enake možnosti, dodajajo. 

"Kljub prepričanju, da ministrica ni delovala v neskladju z zakonodajo in predpisi o integriteti in preprečevanju korupcije pa je v zvezi s to zadevo, 27. 9. 2023 Komisijo za preprečevanje korupcije zaprosila za mnenje o morebitnem obstoju nasprotnih interesov," so še zapisali. 

Kot so še poudarili, je transparentnost pri javnih razpisih, ki jih izvajajo na Ministrstvu za javno upravo, zagotovljena z doslednim upoštevanjem Pravilnika za izvrševanje proračuna in Uredbe o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja: "Poudarjamo, da je v predmetnem javnem razpisu transparentnost zagotovljena tudi s konkretnimi cilji in nameni dodeljevanja sredstev, vnaprej predpisanimi pogoji in merili ocenjevanja ter izbora vlog. Vsa dokumentacija v zvezi s predmetnim javnim razpisom je dostopna vsakomur, skladno z Zakonom o dostopu do informacij javnega značaja. Transparentnost spremljanja izvajanja projektov se dodatno zagotavlja z umestitvijo projektov v državni proračun na način, da se bo za vsak projekt, izbran na predmetnem razpisu zagotovilo ločeno finančno spremljanje."

IPES: Že vrsto let delo opravljamo neodvisno

"Izredno nas žalosti, da se v javnosti ustvarja občutek navidezne povezave med direktorico IPES Maribor in trenutno ministrico Sanjo Ajanović Hovnik," pa odgovarjajo na IPES. "Ne glede na osebno poznanstvo omenjenih in nekdanjega skupnega dela v okviru podjetja SMART center d.o.o., slednje nima nikakršne povezave z delovanjem IPES Maribor, ki svoje delo že vrsto let opravlja neodvisno in z veliko vloženega truda v izgradnjo svojega delovanja ter zagotavljanje dolgoročnega obstoja."

Kot vsaka nevladna in neprofitna organizacija se za izvajanje projektov prijavljamo na različne razpise, saj je to edini način za zagotavljanje kontinuitete zaposlitev in s tem delovanja organizacije, pravijo. S tem namenom je bila 15. marca letos oddana tudi prijava projekta z naslovom Čas za enakost je zdaj – zagotavljanje enakih možnosti za spodbujanje razvoja demokracije in demokratičnega delovanja oblasti na Javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic. 

V okviru projekta so načrtovali tri programske (vsebinske) sklope, ki se jim zdijo za spodbujanje razvoja vključujoče demokracije in opolnomočenega delovanja državljanov in državljank v njej v Sloveniji ključnega pomena:
-         izobraževanje in ozaveščanje mladih o pomenu enakosti spolov kot temelju demokratične družbene ureditve in s tem njihovo opolnomočenje za aktivno družbeno in politično udejstvovanje,
-         senzibilizacija lokalnih in nacionalnih odločevalcev in odločevalk za vprašanja enakih možnosti, enake obravnave in enakih priložnosti v demokratičnih institucijah in praksah,
-         preseganje učinkov intersekcijske diskriminacije, ki jo ob poizkusih uživanja v demokratičnih pravicah in priložnostih, občutijo priseljenke__ci in Rominje ter Romi, z namenom opolnomočanja ciljnih skupin za aktivno družbeno in politično participacijo.

Ajanović Hovnikova po njihovih navedbah ni bila nikoli v poslovodskih, nadzornih ali upravljavskih organih zavoda. "Tako direktorica kot drugi zaposleni na IPES Maribor nimajo nikakršnih možnosti vplivanja na rezultate razpisa. Zato ne razumemo, zakaj bi bila naša prijava oz. izbor na dotičnem razpisu problematičen. Ob tem velja izpostaviti, da je bil IPES Maribor že v preteklosti tudi na razpisih Ministrstva za javno upravo izbran za prejemnika sredstev za izvajanje projektov."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cecen
03. 10. 2023 08.11
Sej je lepo na tuj račun živeti. Zato pa so si prizadevali priti v vlado. Preden se jih boste volilci (govorim tistim, ki ste za njih glasovali) naveličali, bodo "rezervirali" še nekaj sredstev za prihodnost, nam bo pa ostal grenak priokus in prst v ... Dokler Golobček dirigira lahko ministri pojejo in igrajo, ljudstvo pa pleše. To ste želeli (tisti, ki ste volili za njih), to ste dobili.
NoviceResnice
01. 10. 2023 08.31
+1
SANJE GA. SANJE SO BILE ČIM VEČ UKRASTI NA SVOBODI KJER SO BEBAVI VOLIVCI OSLI KI GREDO VSAKIČ NA LED
Birba
29. 09. 2023 13.49
+1
Sanja,a ti lahko prinesem pogodbo za stanovanje(kreditno) a boš tudi podpisale,ne da bi prebrala???
Birba
29. 09. 2023 12.42
+1
Arčon celo oddajo tarča di govoril kolk je Sanja pametna,kaj misliš da smo mi neumni,ki ne verjamemo njenim besedam? Kaj če je njen mož bil kriminalist,še ne pomeni ds lahko dela kar hoče,vsemu je enkrat konec,pa tudi pri tako pametni osebi. Zažgala je z stavkom:" NE RAZUMEM TEGA VPRAŠANJA 🤣🤣🤣
misekmali
29. 09. 2023 12.36
-1
Bi ji dala tinto pit.
misekmali
29. 09. 2023 12.35
+1
Dobili so jo s prstom v marneladi, zdaj pa bi lupili in stiskali uslužbence. Ministrica je včeraj v Portorožu zamolčala, da je njena mama delna lastnica- je pa večkrat ponovila v kamero, da nima ničesar več z firmo. Banana država!
Dark Knight
29. 09. 2023 12.02
+0
Ste gledaki Tarčo včeraj?? 🤣🤣🤣
pekoči paradižnik
29. 09. 2023 13.21
-1
Tipično janšistični medijski linč preden so organi kontrole opravili svoje delo. Uredništvo tarče bo tudi treba profesionalizirati,... navzeli so se janšističnih metod, kar niti ni tako zelo čudno.....
NoviceResnice
01. 10. 2023 08.33
+1
Tole je sprevržen ogaben nekorekten pristranski bebast komentar
Perivnik
29. 09. 2023 11.46
+2
Ali Ajanović še ni prinesla odstopne izjave? Ali je morda že na podaljšanem vikendu? Možno?? Denarja ji verjetno ne manjka???
misekmali
29. 09. 2023 12.31
+1
Alfaa
29. 09. 2023 10.47
+2
A si predstavljate te ljudi; Sanja z možem in njena mama pa vse ožje prijateljice in prijatelji to so v raju z denarjem, ki ne vedo od kje je prišel in kako bi ga zapravili. Lepi dragi avtomobili, vikendi, potovanja nima da ni lajf na visoki nogi.
misekmali
29. 09. 2023 12.31
BakaŽvaka
29. 09. 2023 10.40
+1
Njo so odkrili, kaj šele se skriva. Vprašanje, kaj drugi pnejo. Verjetno se krade na pune. To, da tako ravnajo z našim denarjem je KRAJA.
IvanJaJo
29. 09. 2023 10.40
+3
Način dela se vidi da prihaja iz vrst svobodnjaškega SABa💆‍♂️💸🥔🐑🐒😏💆‍♂️🤣
mišelin
29. 09. 2023 10.39
+2
kaj za odstop ovadbo in takoj zapret pa use pobrat pa denar za poplave dat
mišelin
29. 09. 2023 10.37
+3
saj ste slisali goloba ce 6 tisoc e problem je zalost ... ti golobe za nas na minimalcu je 6 tisoc ogromen denar da te ni sram kaj govoris prepotentnez upam da bos odgovarjal za to svinjarijo ki jo delas v vladi vsem slovenskim drzvljanom takoj na dob pa use pobrat
Kr Milan Drek
29. 09. 2023 10.34
+2
Očitno nima samo podganjega frisa, ampak tudi karakter.
mišelin
29. 09. 2023 10.33
+2
a se ni ODSTOPILA revca je le koleteralna skoda ker z to afero pokrivajo goloba preusmerjane pozornosti bog ga vedi kaj ima cel golobnjak na maslu odstop golobnjakov komplet kleptomani
Xdata1
29. 09. 2023 10.32
+1
Nič ne pišete o 7% od svetovanja podjetjem. Ali ni vse skupaj zrelo za odstop?
matt82
29. 09. 2023 10.28
+2
Še vedno ne vidi razloga za odstop?
G. Papež
29. 09. 2023 10.22
+1
Jederna Evropa-ko gledaš potovanja - Kitajska, Japonska, ZDA...Uganda pustimo raje, se vprašam kako sem imel iz zemljepisa pozitivno oceno ali pa tile ne vedo kje je kaj.
ABCPRAVILNO
29. 09. 2023 10.19
+6
ŽE 10 LET ŽENA ŽIVI BREZ CENTA PO 35 LET DELOVNE DOBI IN SA PRAVNOMOČNO ODLOČBO SODIŠČA ZA 10.000,OO. MED TEM DENAR STEČAJNE MASE JE POBRALA DRŽAVA, ZAVAROVALNICE IN LASTNIKI, ZA OGOLJUFANE DELAVCE NI VEČ V STEČAJNI MASI NIČ. ZANIMA ME ALI NEBI DRŽAVA MOGLA IZPLAČATI TA DENAR DELAVCIMA KER SO TAJKUNI OPLJAČKALI FIRMU PO ZAKONIH TE DRŽAVE, NE GLEDE ALI SO LEVI ALI DESNI. DENARJA NI. ONA PA PUTUJE PO SVETO IN GOLUB PRAVI KAKO TO NI NOBENA VSOTA-NESRAMNO, MOJA ŽENA PA HODI IN IŠČE V KOBNTENERJIH, ČE JE KAJ UPORABNO. GBI MI SE TAKO "IZOBILJE"
G. Papež
29. 09. 2023 10.18
+4
Zdaj bo Golob postal še minister za javno upravo.